Reklama

Reklama

Paměť – zrod Vetřelce

(festivalový název)
  • USA Memory: The Origins of Alien (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Vetřelec ve své době nabídl radikálně odlišný pohled na to, jak může dopadnout setkání s mimozemskou civilizací. Antiseptická prostředí naleštěných kosmických lodí vystřídala potemnělá zákoutí plná unikající páry, krve a slizu, utopické představy o inteligentních bytostech řeznická morálka korporátní budoucnosti. Scottova syntetická industriální gotika ale nevznikla jen tak z ničeho – inspirací bylo mnoho, od obrazů Hieronyma Bosche a Francise Bacona přes laboratorní výzkumy cizopasných organismů až po zapomenuté žánrové filmy z 50. a 60. let, jejichž ukázky uvidíte. Dokumentární esej představí i dosud nepublikované rodinné archivy scenáristy Dana O’Bannona a výtvarníka H. R. Gigera. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (28)

Pitam 

všechny recenze uživatele

Dokument o Vetřelci bez Ripleyové? Proč a nač? :-) Ale vážně, první část dokumentu, věnovaná zrodu námětu a provázanosti jednotlivých tvůrců, byla docela zajímavá. Ale ta druhá, kde už to byla jen sebestředná a samochválou prýštící rekapitulace některých "klíčových" scén, mě vůbec nebavila. Hlavně tedy proto, že jsem neviděl vůbec nic nového, a také proto, že spousta věcí a údajných paralel byla podle mě doslova vycucaná z prstu až hodně hodně hodně ex-post. O nadčasovosti Aliena nikdo nikdy pochybovat nebude. Ani o tom, že byl film průkopnickým v mnoiha ohledech, včetně toho, že zřejmě jako první přivedl na filmové plátno tak silnou ženskou představitelku, a to v roli, kterou do té doby obsazovali výhradně muži. Ale myšlenky, jež vypouští z pusy jedna z komentujících (a zejména jakou formou je podává), z tohoto dokumentu činí chvílemi frašku. Škoda, myslel jsem si, že se dozvím něco nového. ()

kajas 

všechny recenze uživatele

Na předchozí film režiséra Philippa (rozebírající kultovní sprchovou scénu z "Psycha") jsem slyšela samou chválu, takže jsem se rozhodla vyzkoušet analogicky zpracovaného "Vetřelce". Jenže první polovina filmu byla plná cizích (alespoň pro mě) mluvících hlav vzpomínajících na osoby, které mi většinou také nic neříkaly. Část o fúriích mohla být určitě kratší. Tím jsem trochu otupěla, ale všechno vynahradila mnohem zajímavější druhá část filmu, která se skutečně zaměřila na genezi jedné z nejslavnějších scén sci-fi hororových snímků. Skalním fanouškům tak doporučuji, nám obyčejným divákům už méně. ()

Reklama

PavelVanekArt 

všechny recenze uživatele

Taková škoda látky. Podání a informovanost je zajisté zajímavé, jen kdyby se půl filmu nehonilo jen na scéně s chestbursterem. Přál jsem si, ať to protáhne celým evolučním řetězcem. Očekával jsem teda první film. Dostal jsem půlku prvního filmu. Zbytečně moc velká omáčka na pozadí, ale pár informací to dá. Škoda, že to není průřez celou frančízou, i kdyby to mělo mít 4 hodiny. 3* a.k.a 55% ()

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

Dokument Paměť se zabývá zrodem Vetřelce ve dvou významech - nejprve zrod námětu, aneb jaká všechna díla a autoři měli vliv na to, aby byl ikonický Vetřelec takový, jak ho dnes všichni známe. Tato část je poměrně dost věnována scenáristovi Danu O'Bannonovi a jsem rád, že tento poměrně nedoceněný tvůrce má v dokumentu mnoho prostoru. Poté se pomyslná druhá část snímku zabývá zejména již doslovným zrodem vetřelce v jedné z nejnezapomenutelnějších scén světové kinematografie, kdy se nám dostane poměrně podrobného rozboru o tom, jak se natáčel tzv. „chestburster“. Ač jsem byl během sledování dokumentu párkrát mírně na rozpacích - přijde mi, že se režisér Philippe až moc upnul k mytologii o fúriích a věnuje jí až zbytečně moc času, a zejména hysterický výlev emocí Clarke Wolfe mi připadal hodně mimo - převládá jinak spokojenost z informacemi nabitého a solidně zpracovaného dokumentu, u nějž oceňuji i to, že se tvůrci nebáli i trochu obout do respektovaného Ridleyho Scotta, který v posledních letech novými vetřelčími prequely ukazuje, že asi zapomněl, co dělalo původního Vetřelce nezapomenutelnou perlou světového filmu. [KVIFF 2019] ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Kdo nemá příliš rád Vetřelce, pak ho ani tento dokument příliš neosloví. Protože jde o jednu z mých srdcovek a H. R. Giger je jedním z mých nejoblíbenějších malířů, je jasné, že až tak moc nového jsem se nedozvěděl. To mi ale nevadilo a s chutí jsem se ponořil do filmu, který je stejně tajemný, jako samotný Vetřelec. Nevěděl jsem o comicsových příbězích, v nichž se najdou některé prvky s filmem spojené, naopak inspirační filmy znám všechny. Kdo se trochu více zajímá o přírodu, tak podobnost s parazitickými vosičkami mu nemohla uniknout. Snad jen bych poznamenal, že zde uváděná tajemná vosa je ve skutečnosti lumek velký, patřící ale shodně mezi blanokřídlé. Neviděl jsem, že by se zdejší tvůrci plácali po zádech, jak vše dobře udělali, viděl jsem nadšení, které z nich sálalo a muselo sálat i tehdy, jinak by film vypadal úplně jinak. Co je rozhodně neuvěřitelné, jak i nadále působí Vetřelec moderně. A samozřejmě kolik dalších filmů a spisovatelů inspiroval, o comicsech a PC hrách ani nemluvě. Pro mne by mohl být dokument ještě delší... ()

Galerie (35)

Reklama

Reklama