Reklama

Reklama

Leaving Neverland

Trailer
USA, 2019, 236 min (Televizní verze: 2x116 min)

Režie:

Dan Reed

Kamera:

Dan Reed

Hrají:

Michael Jackson (a.z.), Wade Robson, Jimmy Safechuck, Stevie Wonder (a.z.), Ronald Reagan (a.z.), princezna Diana (a.z.), Karel III. (a.z.) (více)
(další profese)

Na samém vrcholu své slávy navázal Michael Jackson dlouholeté přátelství se dvěma chlapci ve věku 7 a 10 let. Tito dnes již třicátníci vyprávějí svůj příběh o tom, jak je Jackson sexuálně zneužíval, a jak se s tím po letech vyrovnali... Michael Jackson, jedna z nejslavnějších ikon na světě, představuje pro mnoho lidí mnoho věcí - popovou hvězdu, filantropa, zbožňovaného idola. Když byl v roce 1993 nařčen ze sexuálního obtěžování malých dětí, mnozí nedokázali uvěřit tomu, že by se Král popu mohl dopustit tak ohavných činů. V paralelních příbězích, které jsou si navzájem podobné jako vejce vejci, se Jackson údajně sblížil se dvěma chlapci a pozval je do svého úžasného a výjimečného světa. Obě rodiny, uchvácené přátelstvím svých synků se zpěvákem a zaslepené jeho pohádkovým životem, neviděly manipulaci a zneužívání, jimž byly jejich děti nakonec vystaveny. Dokument Leaving Neverland vytváří prostřednictvím rozhovorů, které svírají žaludek, přesvědčivý portrét soustavného využívání a podvodu. Zároveň poukazuje na moc uctívané osobnosti proniknout do života hvězdami posedlých dětí a jejich rodičů. (HBO Europe)

(více)

Zajímavosti (7)

  • Pokud oběti zneužívání vypovídaly pravdu, pak měl Michael Jackson se svým fiktivním idolem Petrem Panem společného víc, než by se na první pohled mohlo zdát. Dle výpovědí stejně jako Petr Pan i Michael Jackson odváděl děti od jejich rodičů do své Země Nezemě (Neverland, Jacksonův ranč, kde se odehrávala valná část zneužívání), s tím rozdílem, že Petr Pan si se svými kamarády v příběhu pouze hrál, kdežto Jackson si se svými dětskými obdivovateli hrál sexuálně. V tomto duchu i samotný název Neverland dostává zvrácenější význam, než je ten pohádkový. (Nick321)
  • Brett Barnes a americký herec Macaulay Culkin, kteří byli ve filmu inscenováni jako další oběti, veřejně popírají jakékoli nevhodné chování Jacksona. Culkin uvedl, že Jackson mu nikdy nic neudělal a také ho nikdy neviděl dělat cokoliv někomu jinému. Barnes i Culkin v roce 2005 svědčili u soudu na obranu zpěváka, stejně jako Robson. (RoCho)
  • Safechuck v dokumentu tvrdí, že na vlakovém nádraží Neverlandu byl neustále zneužíván. Tvrdí, že on a Jackson tam měli „sex“ na začátku svého „vztahu“ mezi listopadem 1987 a lednem 1990. Po odvysílání dokumentu se ukázalo, že vlakové nádraží v těch letech vůbec neexistovalo. Stavební povolení ukazují, že schválení stavby proběhlo až v září 1993 a stavební proces byl ukončen v zimě 1994 – nejméně čtyři roky po časovém rámci Safechuckova příběhu. (RoCho)
  • Jacksona v roce 2003 obvinil třináctiletý Gavin Arvizo z pohlavního zneužívání. V roce 2005 byl zpěvák zažalován a obviněn v sedmi bodech z pohlavního zneužívání dítěte a ve dvou bodech z podávání omamných látek nezletilému. Obvinění byl nakonec po mediálně sledovaném procesu zproštěn. Ihned poté se z USA odstěhoval do Bahrajnu. [Zdroj: iDnes.cz] (swn)
  • Celosvětová premiéra proběhla 25. ledna 2019 na filmovém festivalu Sundance v Utahu (USA). (Duoscop)
  • Jednoho z distributorů filmu televisní společnost HBO zažalovali správci pozůstalosti Michaela Jacksona, protože podle nich porušila smlouvu z počátku 90. let 20. století, v níž se zavázala, že ho nikdy nebude kompromitovat. Způsobenou škodu odhadli na 100 miliónů amerických dolarů. (JoranProvenzano)

Související novinky

Fuqua natočí film o Michaelu Jacksonovi

Fuqua natočí film o Michaelu Jacksonovi

19.01.2023

Režisér Antoine Fuqua (Training Day, Equalizer) zdá se našel novou zálibu v natáčení filmů podle skutečných událostí. Nejprve si to vyzkoušel v otrokářském dramatu Osvobození s Willem Smithem a teď… (více)

Tvůrci Rhapsody plánují film o Jacksonovi

Tvůrci Rhapsody plánují film o Jacksonovi

23.11.2019

Jeden z producentů megaúspěšného hudebního filmu Bohemian Rhapsody Graham King oznámil, že chystá životopisný snímek o zpěvákovi Michaelu Jacksonovi. Se scénářem by mu měl pomoct scenárista třikrát… (více)

Reklama

Reklama