Reklama

Reklama

Delhi Crime

(seriál)
  • Indie Delhi Crime (více)
Trailer

VOD (1)

Série(2) / Epizody(12)

Obsahy(1)

Dillí je v šoku z hromadného znásilnění. Náročné pátrání po pachatelích probíhá pod vedením zástupkyně ředitele policie Vartiky Chaturvedi. Podle případu Nirbhaya 2012. (Netflix)

Videa (2)

Trailer

Recenze (51)

Radek99 

všechny recenze uživatele

Exotický indický procedurální krimi seriál coby sonda do bezútěšné reality indického hlavního města Dilí na pozadí seriálové rekonstrukce otřesného činu z roku 2012...práce a status quo indické policie jsou tedy opravdu našimi západními kritérii jen ztěží uchopitelné - bytí vyšetřovaných, opakované vypínání elektrického proudu na policejní stanici kvůli neplacení elektřiny, několikadenní přesčasy bez spánku a odpočinku, služební auta ze 60. let, když už tedy policisté ve službě nemusí jezdit vyšetřovat autobusem či rikšou, jelikož indická policie strádá nedostatkem benzínu...k tomu připočtěme povstalecká území ovládaná komunisty a hromadná znásilnění coby běžný trestný čin a máme tu skutečné peklo na zemi...Indie z odvrácené strany... ()

zette 

všechny recenze uživatele

Byt policistou v Dilli asi nikdo nechce... Ale i tam to nekdo delat musi. Myslim, ze povedeny serial o jednom trestnem cinu. Ktery zvlast v Indii nebude nijak ojedinely, bohuzel. I mimo Bollywood je indicka tvorba sva a nektere momenty mohou byt pro evropskeho divaka usmevne, je zde ale i cela rada velmi dobrych zaberu, myslenek a dialogu. Po technicke strance nelze nic vytknout, ma to spad, atmosferu i dobre herecke vykony. ()

Reklama

verbal 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Inspektorka Soňa Čonkova její tým CSI Chánov pátrají po vítězích indické ligy v tamějším nejpopulárnějším národním sportu – hromadném znásilňování. Musím říct, že sledovat jejich divné čurákování v hnusné, zasmogované a cigoši se středověkou mentalitou přelidněné skládce jménem Dillí je vskutku děsivá záležitost a nutí to jednoho až k drobnému přehodnocení situace, protože zjevně na světě existují ještě i o trošililinku horší a depresivnější svraby k žití než Česká Agrofertilní s.r.o. včele s bezskrupulózní hrabivou kundou - agentem Burešem. Ale nejásejme předčasně. Pokud ta většina dosud mlčících přizdisráčů záhy nedá najevo nelibost a podřídí se anarchokapitalistickému diktátu pseudomorálky zmrdů z globalizačních korporátů, stavějících se pomalu ale jistě nad stát a jeho zákony, jsme ve středověkém Pandžábu natoTata. Prostě lehce manipulovatelné stádo unifikovaných spotřebitelů a laciných výrobních prostředků, pasené hrstkou privilegovaných zkurvysynů, majících k dispozici tolik kusů dobytka, že je jim úplně u prdele, v jakých podmínkách a v jakém bezpečí ta hovada živoří. Hlavně že pokojně přežvykují a na požádání tupě táhnou povozy s plánovanými zisky. Perverzně zajímavý, přiměřeně zábavný a kulturně kroutihlavý spektákl a mrazivé memento, kam až na stromy se může i relativní civilizace klidně vrátit, když nechá živelně rozrůstat Luník IX a nadnárodní nenažrance a levicové smažky budovat nové světopořádky. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Na indickou produkci mám averzi, ale tato kriminální rekonstrukce na to jde naštěstí jinak a neukazuje Indii jako barevné místo, kde všichni tančí, ale jako temné a špinavé místo s neschopnou policií. Delhi Crime není vzhledem ke skutečné předloze klasickou detektivkou, ale poctivou rekonstrukcí vyšetřování znásilnění, od začátku do konce. Problém je právě hlavně v tom, že se zde zpracovává skutečný případ, protože to tvůrcům dost svazuje ruce a třeba otevřené konce všech dílů jsou vyloženě na sílu. Ale určitě doporučuji, už jen k zobrazení místa i vyšetřování, které je jak ve středověku. ()

rikitiki

všechny recenze uživatele

Nechci sérii hodnotit, protože by se jí dalo ledacos vytknout. Ale zobrazila skutečný případ, který zasáhl celý svět a doufám, že aspoň v Indii napomohl částečně změnit veřejné mínění, zákony a snad někdy i přístup k obětem sexuálního násilí (I když určitě ne u všech, protože dle wiki po několika letech indický ministr financí pronesl, že "jeden malý případ znásilnění" stál Indii miliardy dolarů, protože počet ženských turistek do země po případu klesl o více než 30 %...). ____ Série se díkybohu nezaměřuje na samotný útok, ale na vyšetřování. Hlavním cílem režiséra je vyzdvihnout práci dillijské policie, která se v sedmnáctimilionové metropoli musí potýkat s absencí dostatečného rozpočtu a tím pádem i nedostatkem policistů, natož ještě kvalitních. Vyprávění je zaměřeno na dopadení šestice pachatelů, pak také částečně na osud brutálně znásilněné dívky a dopady na veřejné mínění. Tento případ má mnoho aspektů a dal by se uchopit různě, režisér si z nich vybral policejní práci. Proč ne? Jakoby natočil apel, aby se vláda o policii více zajímala a poskytla jí dostatečné prostředky na fungování. Nahlíží přitom i do soukromí některých policistů a ukazuje jejich práci, trpělivost, nasazení a mnohdy i chytrost, kterou museli prokázat při vyšetřování. ___ Vadila mi však druhotná viktimizace druhé oběti - mladíka, který dělal dívce doprovod. Neznám případ do podrobna, a tak nevím, jestli měl či neměl poskytnout médiím rozhovor, jestli měl po útoku jen pár oděrek (protože jsem četla, že měl zlomeniny). Ale tvrdit, že se měl šestici mužů postavit a dívku bránit i za cenu vlastního života, jak v sérii také padne, to mi k němu přijde krutě nespravedlivé. ____ Tenhle útok byl děsný, nelidský, brutální a navíc evidentně podnícený nenávistí k ženám. Vzhledem k dalším podobným násilným činům, které se od té doby udály, tohle bohužel mnohdy v lidech přetrvává. ()

Galerie (10)

Zajímavosti (1)

  • Film je založený na skutočnej udalosti z roku 2012 a pomerne presne opisuje povahu zločinu aj osudy obetí a útočníkov. Praktikantka fyzioterapie Jyoti Singh, ktorá bola napadnutá v súkromnom autobuse, po dvoch týždňoch podľahla svojim zraneniam. Hlavný útočník bol neskôr nájdený mŕtvy vo vyšetrovacej väzbe, jediný mladistvý účastník zločinu bol odsúdený na tri roky a ostatní boli popravení. Tento prípad otvoril všeobecnú diskusiu o nedostatočnej ochrane indických žien a prispel k zmene niektorých indických zákonov týkajúcich sa sexuálnych deliktov. (lemonova)

Reklama

Reklama