Reklama

Reklama

Delhi Crime

(seriál)
  • Indie Delhi Crime (více)
Trailer

VOD (1)

Série(2) / Epizody(12)

Obsahy(1)

Dillí je v šoku z hromadného znásilnění. Náročné pátrání po pachatelích probíhá pod vedením zástupkyně ředitele policie Vartiky Chaturvedi. Podle případu Nirbhaya 2012. (Netflix)

Videa (2)

Trailer

Recenze (51)

Andrea1717 

všechny recenze uživatele

Chvíľu som váhala, že tomu 5 * nedám, ale seriál za sprznené titulky nemôže a ani za to, že som mala verziu v Angličtine vďaka čomu som, ale zase videla hrôzu tých titulkov. Netlflix hanba ti. V konečnom dôsledku som rada, že som videla seriál, kde Indická polícia bola vykreslená v pozitívnom svetle. A príbeh skutočne zaujal, ani nie tak krutosťou spáchaného činu, ako skôr jednotlivými postavami a ich prístupom k pátraniu. ()

Dudek 

všechny recenze uživatele

Pochmurný kriminální seriál z neokoukaného indického prostředí. Dějově je soustředěn zejména na vyšetřování případů, který před necelými deseti lety a dostal se do povědomí celého světa. Přestože se jedná o seriál, který umně využívá indické scenérie, jeho postupy a zaměření na diváka jsou ryze západní. V ústřední roli je tu asertivní DCP Vartika Chaturveda, která tu není jen jako policejní důstojník, ale zejména jako silná ženská postava, která dodává celému vyšetřování zosobňující prvek. Zastupuje jak matku od rodiny, která případ dokáže vnímat z mateřského hlediska, tak i všechny ženy v Dillí, které se nechtějí smířit s k nim nepřátelským městem. Obě roviny jsou pak viditelně zastoupeny i ve vztahu k vlastní dceři, které chce Vartika dokázat, že život v Dillí má i spoustu dobrých stránek a i ty špatné pomalu ustupují. Zároveň je Vartika středem celého vyšetřování a musí bojovat nejen s klasickými problémy, ale i s indickým prostředním, které pro diváka mnohokrát glosuje. Samotné vyšetřování probíhá dle tradičnějších metod, než je u podobných seriálů zvykem. Prim tu hrají kontakty, výpovědi svědků a spousta komunikace. Jedna z postav dokonce sebeironicky navrhuje získat důkazní materiál dle postupů, které zná z amerického kriminálního seriálu. Seriál by mohl ubrat něco ze své délky, tím, že by méně děje bylo soustředěno na slepé odbočky či nepříliš zábavnou repetičnost, neubralo by mu ta však na věrohodnosti? Ve vyšetřování kriminálních případů určitě tyto aspekty hrají důležitou roli. ()

Reklama

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

skvělá indická kriminálka na základě reálného případu,která dokáže strhnout od samého začátku a nepustit až do konce.Navíc krom toho,že je to opravdu dobrá krimi,je tu pak ještě - s dovolením použiji verbalovo slovo - kroutihlavý efekt,protože to co se během celého vyšetřování děje prostě Evropan není schopen pochopit a pobrat.Jasně,že indická kultura je specifická,ale tady se to ukazuje snad víc než kde jinde - nebo minimálně víc než v tom co sem doposud viděl,protože indickou kinematografii zase nemám nějak extra nakoukanou...80% ()

castor 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

„Čím větší je rozdíl mezi chudými a bohatými, tím horší je kriminalita. K tomu přidej zdejší nevzdělanou mládež. Nemají žádnou sexuální výchovu, ale spoustu porna na internetu. Objektivizují ženy a přejí si to ve svém životě. Když se jim toho nedostane, tak si to vezmou bez ohledu na následky.“ Asi neznáme moc policejních služeben, které by odpojovali od elektřiny, ve kterých by se několik příslušníků zohýbalo nad jediným počítačem, důležitá fakta zapisovali křídou na tabuli nebo v terénu sloužili i dva dny v kuse. Případně by jedna z vyšetřovatelek pronesla, že zpracovává místa činu 15 let, ale vůbec poprvé na jednom z nich vidí forenzní tým. Prostě indická policie je silně podfinancovaná, Dillí neDillí. Tam hromadně znásilněná veterinářka, která útok nepřežila, jinde zapálená dívka, která měla u soudu vypovídat jako oběť znásilnění: případy brutálního násilí na ženách roky hýbou Indií. Možná je fajn, že se o problematice mluví (začalo mluvit), ale na nějakém razantním ústupu rozhodně není. Tenhle zločin každopádně překročil veškeré meze. A po Bombaji druhé největší město Indie s takřka 14 miliony obyvatel má sakra problém. Na okamžik se po jednom brutálním znásilnění pozornost celého světa zaměřila právě na tohle město. A na jeden v noci jedoucí autobus, ve kterém se odehrálo zhruba hodinové peklo. Třiadvacetiletá studentka medicíny byla na zadním sedadle hromadně znásilněna, po něm jí navíc jeden z násilníků dovnitř skrze vaginální i anální otvor strčil želenou tyč. A soudě podle vážných zranění, ke vsunutí a vyjmutí tyče došlo opakovaně. Kusy střev doslova vyrvali vaginálním otvorem ven. Po šestici násilníků intenzivně pátrá zástupkyně policejního ředitele Vartika Chaturvedi, případ bere do svých rukou absolutně zodpovědně a pustí k sobě jen nejdůvěryhodnější podřízené. A znovu vnímá velmi tenkou hranici mezi úspěchem a prohrou, protože se na několika situacích přesvědčí(me) o vrtkavosti indického justičního systému, kdy jedna chyba (ač se muži doznali a existuje spousta důkazů) může ohrozit celý případ a násilníci můžou být volní. A ani lokální politici situaci zrovna nepomáhají. Vyšetřování baví, seriál sází na neokoukané prostředí, je věrohodný, velmi slušně zahraný a má poměrně solidní spád. ()

Zephyra 

všechny recenze uživatele

Nejsilnější filmový zážitek za posledních 6 let (od Interstellaru). Krimi zrovna nevyhledávám, protože nesnesu brutální záběry, ale tenhle seriál přitáhl mou pozornost kvůli reálnému případu z roku 2012 a Indii. I když v seriálu nejsou žádné brutální scény, i tak vyvolává ty nejsilnější pocity a donutí vás obdivovat sílu hlavních postav. Pro nás je zajímavé pozorovat, jak pracuje policie v Indii, je to zkrátka jiné, tak jako všechno tam u nich. Trochu mě taky mrazilo, když jsem vzpomínala, jak jsem se promenádovala po Dillí, všude jezdila místními autobusy apod. A to jsem taky nebyla sama. Co se stalo té oběti, se klidně mohlo stát i mě. Nicméně takový zlo je všude, a to by člověk už nemohl vytáhnout paty z baráku, takže do Indie pojedu moc ráda znovu, akorát si dám o hodně víc pozor. Jo a ten soundtrack byl špička. ()

Galerie (10)

Zajímavosti (1)

  • Film je založený na skutočnej udalosti z roku 2012 a pomerne presne opisuje povahu zločinu aj osudy obetí a útočníkov. Praktikantka fyzioterapie Jyoti Singh, ktorá bola napadnutá v súkromnom autobuse, po dvoch týždňoch podľahla svojim zraneniam. Hlavný útočník bol neskôr nájdený mŕtvy vo vyšetrovacej väzbe, jediný mladistvý účastník zločinu bol odsúdený na tri roky a ostatní boli popravení. Tento prípad otvoril všeobecnú diskusiu o nedostatočnej ochrane indických žien a prispel k zmene niektorých indických zákonov týkajúcich sa sexuálnych deliktov. (lemonova)

Reklama

Reklama