Reklama

Reklama

Snímek sleduje osudy J.R.R. Tolkiena (Nicholas Hoult) dávno před tím, něž se z něj stal slavný spisovatel. Dospívající Tolkien, obklopen spolužáky, objevuje sílu přátelství, odvahy a odhodlání. Společné pouto je časem stále pevnější, první světová válka však může jejich přátelství rozbít. A právě tyto zážitky se později staly Tolkienovi inspirací při psaní slavných románů ze Středozemě. (Bontonfilm)

(více)

Recenze (170)

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Další legenda, která se konečně dočkala své biografie a kupodivu je to lepší, než jsem si myslel. Ze všeho nejvíc jsem se při sledování nedokázal odříznout od porovnání s Teorií všeho, ovšem v půlce se to přece jen malinko zadrhlo a začal jsem se mírně nudit. Závěr snímku to ale bohatě vynahradil. Stejně jako Eddieho Redmaynea nemám rád Nicholase Houlta, ovšem ukázalo se, že u tohoto typu dramatu to tolik nevadí. Neškodný kousek na večer, o LotRovi se pochopitelně nedozvíte vůbec nic. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Pokud vnímáte Tolkiena jako strůjce všech fantasy světů, které máte tak rádi, tak si říkáte, že tento film je přesně pro Vás. Já to tak vnímal. I proto jsem se na film tak strašně těšil. Jaký je ale výsledek? Podle mě se jedná o nejnudnější životopisný film, který jsem za hodně dlouho viděl. Absolutní zklamání. Herecky dobrý, Nicholas Hoult jako mladý Tolkien je v pohodě, i Dome Karukoski není úplně náhodňák pro podobný příběh. Něco už natočeno má. Problém je ale scénář. Jsou v něm určitý momenty, u kterých Vám dojdou souvislosti s autorovými knihami, ale ve výsledku je to jedna velká nuda. Příběh se odehrává za Tolkienova studijního období. Potkává v něm kamarády, kteří mu formovali osud. Ze začátku ten jejich klub vypadá, jak kdyby se sešla nějaká mladá elita tehdejší doby. Nesedlo mi to. Postupem času se ale příběh čím dál víc provázel s první světovou válkou, kde záběry z bitevního pole působili dobře, ale říkal jsem si, že nechci koukat na válečný film, ale na životopisný film a tak mi to vlastně také nesedlo. Tolkien si tohle nezasloužil a vůbec se nedivím, že se jeho rodina od filmu distancovala. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $20miliónovTržby USA $4,535,154Tržby Celosvetovo $7,776,413▐ Herecky ešte v pohode ale chcelo by to obratnejšieho režiséra, čo by sa s tým viac vyhral. /55%/ ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Jazyky sa nekradnú. Ovplyvňujú sa.“ Podobne, ako do predchádzajúceho životopisu s Houltom o talentovanom umelcovi, Rebela v žite, ani do Tolkiena sa mi vonkoncom nechcelo. Hoci zbožňujem filmovú trilógiu Pán prsteňov (knižnú už menej, ale čítal som ju a dosť ma bavila), odolával som ako sa len dalo, aby som si tento film nemusel pozrieť. Nakoniec ale padla kosa na kameň... a musím s prekvapením (a miernymi výčitkami svedomia) skonštatovať, že je to dobré,. Že som sa bál zbytočne. Určite to nie je nejaká geniálna smršť. Má to skoro dve hodiny a tempo skutočne nie je z najrýchlejších, aké ste v dejinách kinematografie videli. Asi by sa dokonca natvrdo dalo povedať, že je to pomalý, zaspatý a miestami dokonca až trochu nudný film. Avšak s pribúdajúcimi minútami sa situácia predsa len dosť zlepší a získa to tie parametre, aké to asi mať malo. Priatelia a ich strata, krutá vojna a postupný zrod legendárneho príbehu zo Stredozeme, to všetko sú veci, z ktorých ide mráz po chrbte. A som rád, že som znovu po dobe dlhšej, než by mi bolo milé, videl Colma Meaneyho. Naopak, vadilo mi nedostatočné prekreslenie Tolkienových priateľov, ktorí sú pre príbeh kľúčoví, ale dosť sa jeden na druhého podobajú a budete v nich mať hokej. ()

Djoker 

všechny recenze uživatele

Příběh o tom, co musel Tolkien už jako mladý zažít, aby mohl napsat nejúžasnější fantasy dílo všech dob. Televizní pojetí neuráží. Dvě hodiny jsou však zatraceně málo a to se snímek věnuje jen krátké části jeho života. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

V příběhu anglického profesora z Oxfordu sice nevystupují živí draci, jsou tam však ti, které si nosíme v hlavě a se kterými všichni někdy bojujeme. Helheimr. ()

Morien 

všechny recenze uživatele

Nemastné, neslané, neinspirující. (Nicméně Derek Jacobi mě dojal, jak mu pokynul ručkou, aby dál četl, když Anglie vstoupila do války.) ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Nečekal jsem, že se dozvím, kde byl Gondor, když padly Západní Úvaly, ale ani to, že budu svědkem podobně ospalé vzletnosti jako u Finding Neverland. Poetický Newman ani snaživý Hoult k intenzivnějšímu vykreslení inspiračních zdrojů Pána tušitelů nestačili.. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Chtělo by to ještě jeden film, který by nám Tolkienův životopis dovyprávěl až do konce. Toto jsou jen mladá léta a připomenutí skutečnosti, která praví, že i Pán prstenů je jen odpovědí na hrůzy Velké války. Podobně jako cokoli, co napsala ztracená generace, včetně A. A. Milnea. A samozřejmě před válkou všichni, bez rozdílu, randili tak, že brali své drahé polovičky na Wagnerovy opery ;) ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Životopisný film klasického střihu, ale nevadilo mi to. Vytknout nicméně musím vykreslení Tolkienových přátel, kteří byli pro příběh sice důležití, jenže až do konce víceméně zaměnitelní. Škoda. Nicholas Hoult je ale stále sympaťák, Lily Collins také (a navíc krásná), líbilo se mi, jak scenáristé do děje vpašovali různé Tolkienovy inspirace a také jak režie párkrát použila nějaký záběr, který připomněl filmy Petera Jacksona. ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Pozoruhodný příběh ojedinělé fantastické duše, z každého obrazu, z každé zkušenosti Tolkiena je vidět posléze skvostné fantasy dílo! ()

DJ_bart 

všechny recenze uživatele

Spíš než plnohodnotný životopis filmový přepis Tolkienova mladí a tvůrčího rozkvětu. Hezky se na to kouká, ale jinak celkem zbytečnost.... ()

Shakers 

všechny recenze uživatele

Mám rád Tolkienové diela a tešil som sa aj tento film o tvorcovi jednej s najlepších fantasy ság. Po trailery som mal trošku zmiešané pocity ohľadne Nicholasa Houlta, ale nakoniec mi tam celkom aj zapasoval. Problém bol však inde. Tolkien ma určite zaujímavý život, ale toto čo predviedli tvorcovia ma moc nezaujalo. Možno aj preto, že sa jedná iba o jeho začiatky, ktoré tak zaujímavé, aby sa o nich hovorilo skoro dve hodiny nie sú. A na druhu stranu som väčšinu vedel, hovorilo sa o jeho živote v dokumentoch v Jacksonovej adaptácii. Ten bol síce o dobru trištvrte hodinu kratší, ale aj zaujímavejší. Nemôžem povedať, že by to bola vyložená nuda, ale určite sa dalo s jeho života ukázať viac. Aj keď ma to zaujalo, prišlo mi to pomalé, rozťahane a v najlepšom to skončilo. Keby sa úvod prestrihal a pokračoval príbeh ďalej, určite by to bolo zaujímavejšie. Možno ľudí čo o Tolkienovi veľa nevedia to bude baviť viac. Veľká škoda, že nám neukázali čo bolo ďalej. Tak tajne som dúfal, že sa dočkáme aj záberu na náhrobok Berena a Luthien. Dojímavá hudba by k tomu aj bola, pretože Thomas Newman so svojim pianom patrili k plusom v tomto filme. Obľúbený soundtrack: Impecunious Circumstances, Helheimr (End Crawl). 60% - 3* ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Intimně a poctivě převyprávěné mládí autora nejslavnějších románů století. Není to však film o Pánovi prstenů ani o Hobbitovi - je to příběh o Tolkienovi, o jeho lásce, ztrátách, přátelích a zásadních zkušenostech či setkáních, které formovali jeho představivost, jeho náhled na otázky kolem dobra a zla a především jeho vztah k samotnému jazyku. Nečekejte hollywoodské oslavné chorály a velikášské umělé sekvence a dostanete procítěný a uvěřitelný obrázek obyčejného neobyčejného člověka, sympaticky představující prvorozené zlomky jeho kultovních děl, s jejichž obeznámením tvůrci dopředu počítají. Některé prázdnější sekvence mi sice připomínali, že bych tenhle životopis rád viděl i v těch velikášských hollywoodských rukách, ale jsem přesvědčen, že sám Tolkien by se nezlobil. Nicholas Hoult přesný, Thomas Newman zase jednou stopro okouzlující. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Tolkien je bezpochyby najvýznamnejší autor fantasy žánru aký kedy žil. Jeho kolosálne dielo príbehov zo Stredozeme je nesmrteľné a ovplyvnilo mnohých. Už len z toho pohľadu je to dostačujúce, aby si človek, najmä fanúšik tohto žánru, tento životopisný film pozrel. Treba uznať, že Tolkien viedol zaujímavý život, pričom sa mi tu veľa vecí, čo sa týka jeho písania a tvorby, vyjasnilo. Len škoda, že tempo bolo dosť lenivé, čo môže mnohých odradiť. Taktiež je škoda, že sa celá tá jeho epopeja životného príbehu scvrkla iba na pár rokov, čo je dosť málo, pokiaľ uvážime, že svet Stredozeme tvoril prakticky celý život. Chcelo to dotiahnuť až po starobu, alebo aspoň po Hobita. Nadpriemer. 75/100 ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Kvalitný, i keď konvenčný životopis. Nicholas Hoult je ako slávny spisovateľ veľmi sympatický. Držíte mu palce ako v partii, tak na škole a aj v láske. Nehovoriac o jeho pôsobení vo vojne. Práve zábery z nej sú z celého filmu najvýživnejšie, sledujeme počas nich Tolkienove predstavy kryjúce sa s postavami a výjavmi z jeho literárneho diela. Prekvapivo funkčná je aj milostná línia, ktorá vďaka obom hercom nepôsobí iba ako odškrtnutá položka v scenári. Ak by mal film aj emocionálne silnejšie finále (navarené tu naň bolo), hodnotenie by bolo vyššie. Dá sa skonštatovať, že ďalšie pozretie oboch trilógií po Tolkienovi už bude navždy iné. 70% ()

AppleCore 

všechny recenze uživatele

Chtěl bych, aby můj život doprovázel soundtrack Thomase Newmana. Aby i v naprosto rutinních, nudných momentech hrály jeho motivy a měnily i ty nejvšednější dny na neskutečná dobrodružství. Tolkien sice neni nejlepší životopisný drama, zato je to drama protkaný skrz na skrz atmosférou, parádní kamerou a nádherným soundtrackem. Kdyby to šlo trochu víc do hloubky, těch pět bych tam vpálil bez váhání! ()

Geralt z Rivie 

všechny recenze uživatele

Tolkien měl ten nejnudnější život na světe nebo film vytvořili tvůrci, kteří jsou nejnudnější na světe. Čekal jsem, že film o člověku, který vytvořil jeden z nejlepších fantasy světu, bude na jiné úrovni. Ve chvíli, kdy začínal být film zajímavý, tak skončil. ()

Reklama

Reklama