Reklama

Reklama

Synové Dánska

(festivalový název)
  • Dánsko Danmarks sønner (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

V předvolební debatě nejvýrazněji zaznívá hlas ultranacionalistického politika Martina Nordahla, otevřeně se stavícího proti etnickým menšinám a migraci. Radikalizující se nálada ve společnosti zasahuje devatenáctiletého Zakariu, který se cítí povinen chránit svou rodinu arabského původu. Psychologicky propracovaný thriller přichází s navýsost aktuálním komentářem k současnému dění v Evropě a přináší intenzivní divácký zážitek podpořený expresivním vizuálním stylem. V temném dramatu o ideologicky vykloubené době, která přeje extremismu, přitom debutující Ulaa Salim výmluvně dokazuje, že je to především strach, co v lidech živí nenávist. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (15)

jefimyc 

všechny recenze uživatele

Reziser ma iracke korene a tudiz jeho pohlad na rastuci extremizmus v europe je pohladom migrantov integrovanych v spolocnosti. Je to pohlad plny obav, ze si koledujeme o riadny pruser, ze jedna udalost a zlo, generuje len dalsie zlo. Film by sa dal rozdelit na 2 polovice. V tej prvej pozerame na mladika, ktory sa radikalizuje aby ochranil svoju rodinu, v tej druhej zas nastup extremnej politiky, oboch musi niekto zastavit... Film posobi realisticky, ale je v nom privela otaznikov, privela zjednoduseni, privela nahod, a malo odpustenia ()

Filmmaniak 

všechny recenze uživatele

Ambiciózní a společensky angažovaný snímek, pojednávající o nebezpečí rostoucího extrémismu a o tom, že příslušníci určitých etnik by se neměli strkat do jednoho pytle a že každé násilné řešení vyplodí jen další násilí navíc, začíná jako drama o mladíkovi, jenž se ve snaze ochránit svou rodinu přidá ke skupině arabských radikalistů, a pokračuje jako politický thriller o strachu a nenávisti ve společnosti a o oportunistických politicích, kteří obojího populisticky zneužívají ve svůj prospěch. Ideově aktuální snímek lze pochválit za práci s důležitým námětem a přesně mířeným poselstvím, celkově jej však sráží průměrná režie, příliš pozvolné tempo a nedostatečně vtahující a zjednodušená realizace. ()

Reklama

vyfuk 

všechny recenze uživatele

[KVIFF 2019] Začneme zhurta. Silně a nekompromisně. Pak přijde dánský Okamura, který snad tak nějak i vypadá. Až tak to nahání hrůzu. Film ukazuje nádherné vyzdvižení nacionalismu v dnešním 21. století. Nádherné naťuknutí situace extrémismu jak ze strany pravice, tak i ze strany migrantů. Vlastně skvělé ne? No, právě že vůbec. Tvůrci vsadili na způsob úhlu pohledu migranta. Což není zase nějaké negativum. Problém je, že je to právě jenom ono to je jenom okolo toho naťukávání a naznačování. Sledujeme zcela nudný domovní život, zcela nudný "výcvik" nového teroristy, trochu zajímavé dopadení, a pak zase nudné záležitosti tajného detektiva. A jeho nudný rodinný život. Chápeme se? A hlavně fakt, že film sám o sobě v půlce jen tak změní hlavní postavu. Jakože, prosím? Co to kurva? Poté to samozřejmě eskaluje a graduje do velkého finále. To je ale naprosto mimo a pozdě. Moc pozdě na to, aby si mne film získal. Tohle byl jeden z nejvíce nevyužitých potenciálů celého festivalu, ne-li tohoto tématu a celé kinematografie. ()

LV.Helter 

všechny recenze uživatele

Trochu pritiahnuté za vlasy.. Chápem paralelu s minuloročnými voľbami v Dánsku, kde ultra etno-nationalistická strana Stram Kurs chcela deportovať každého kto nemá dánske pozadie a zakázať islam. V konečnom dôsledku táto strana dostala 1.8% a nedostala sa ani do parlamentu. Avšak keby že túto stranu namiesto neschopného stalkera a človeka, ktorý sa preslávil, že pálil Korán v najväčšom dánskom ghette stvárnil "sympatický" filmový Martin Nordahl, ktorý je prototyp moderného európskeho populistu veci sa mohli mať inač. Treba dodať, že film je rozdelený na "dve polovice". Hoci prvá bola realistická a celkom dôveryhodná z druhej sa stal už len rádoby severský krimi gýč s pozlatkom propagandy. Síce to nie je špičková sociálna dráma ako sme od Dánov zvyknutí,stále to je stráviteľné. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Užívateľ Marze to napísal dobre. Dámy a páni, ak by multikulti fungovalo, tak by sa také (inak nudné) filmy nemuseli točiť. Tento thriller chce poukázať, že zlo je na oboch stranách. Vraj zlí teroristi, ale aj zlí nacionalisti a všade je rasizmus. Ja teda neviem, ale kto sa nechce prispôsobiť domácim pravidlám? Kto kašle na miestne zákony? Kto si vytvára vlastnú subkultúru, či no-go zóny? Kto by najradšej zmenil demokratickú ústavu na šáriu? Aj preto sa niekedy smejem, ako všetci v panike označujú Rusko za najväčšiu bezpečnostnú hrozbu. V prvom rade moslimské krajiny rozvrátilo USA a jeho spojenci, len NATO môžeme viniť za celú tú vysťahovaleckú krízu, lenže jej následky znáša len Európa (čo Američanom náramne vyhovuje). A tak najväčšie nebezpečenstvo pre demokratický systém je už tu. Je to práve islam, ktorý pomaly Európu zožiera zvnútra. Najzvláštnejšie je, že si nositeľov týchto stredovekých názorov pozývajú k sebe najväčší liberáli. Tí, na ktorých islam siahne ako prvý. Stačí sa im len namnožiť a demokraticky si zvoliť zmenu. A bude po feminizme aj gay prideoch. A zákaz islamu? Ja s ním osobne plne súhlasím. My im staviame mešity a oni vyznávajú ideológiu, ktorá je priamo v rozpore s demokraciou? Fašistov za to zatvárame. Tak v čom je islam rozdielny? Veď chce zrušiť celé zriadenie ako také, zničiť demokraciu, obmedziť ľudské práva a slobody a nastoliť totalitu. ()

Galerie (21)

Zajímavosti (2)

  • Alex Ahrendtsen, pravicový politik z nacionalistické strany Dansk Folkeparti, označil tento film za nebezpečný. (ČSFD)
  • Celosvětová premiéra proběhla 24. ledna 2019 na Mezinárodním filmovém festivalu v Rotterdamu v Nizozemsku. (ČSFD)

Reklama

Reklama