Reklama

Reklama

Akta X - Série 1

(série)
Drama / Horor / Thriller / Mysteriózní / Sci-Fi / Komedie
USA / Kanada, (1993–1994), 18 h 9 min (Minutáž: 43–48 min)

Tvůrci:

Chris Carter

Hudba:

Mark Snow

Hrají:

David Duchovny, Gillian Anderson, Jerry Hardin, William B. Davis, Doug Hutchison, Charles Cioffi, Henry Beckman, Doug Abrahams, Cliff De Young, Leon Russom (více)
(další profese)

VOD (1)

Epizody(24)

Scullyová: „Agente Muldere, jsem Dana Scullyová. Mám s vámi pracovat.“ Mulder: „Opravdu? Já myslel, že vás poslali, abyste mě špehovala.“ Takhle začíná první sezóna Akt X a partnerství, které otestuje a posune hranice důvěry, víry a odhodlání. Dva agenti z naprosto odlišného prostředí spojí své síly, aby řešili případy, které FBI zařadila do složky X. Oba touží odhalit skryté pravdy — jeden hledá odpovědi v jiných světech, druhý se přiklání k přízemnějším vědeckým vysvětlením. Společně odkryjí věci, které si jen těžko dokázali představit. (Magic Box)

(více)

Recenze (26)

draggo 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Většinu dílů první řady jsem viděl již při některé z mnoha českých televizních repríz a její kompletní zhlédnutí pro mě bylo ve většině případů spíše takovým příjemným opakováním. Musím ale rozhodně ocenit, že i přesto, že je tahle řada zhruba stejně stará jako já, i po tolika letech je stále stejně skvělá a atmosférická. Většina samostatných dílů si drží hodně vysokou úroveň, a těch několik slabších kousků (např. Lazarus, Young at Heart nebo Shadows) je bohatě vyváženo několika díly skutečně mistrovskými (např. Squeeze, Ice, Beyond the Sea nebo Darkness Falls), které svým příběhem a atmosférou patří mezi to úplně nejlepší z mysteriózního/hororového žánru vůbec. Hlavní příběhová linka týkající se mimozemšťanů, Mulderovy sestry a vládní konspirace je v této řadě naťuknuta jen v několika dílech, které ale stejně jako několik výše zmíněných patří k vrcholům série a díl závěrečný naznačuje, že se skutečně máme na co těšit. A to, že Mulder se Scullyovou jsou asi nejsympatičtější dvojicí vyšetřovatelů v historii seriálů asi nemusím zmiňovat, že? :) /90% a 5*/ Oblíbené epizody: Ice, Beyond the Sea, E.B.E., Darkness Falls, The Erlenmeyer's Flask ()

BlackTom 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Prekvapivo dobrý pilot strieda snáď ešte kvalitnejší prvý diel (Deep Throat) a hoci pilot predstavil vynikajúceho Muža s cigaretou, prvý diel kontruje Mužom z Pentagonu, jeho sympatickejším, no menej charizmatickým náprotivkom. Ďalej to pokračuje opäť kultovými postavami, okrem ústrednej dvojice napríklad šialeným Eugenom Victorom Toomsom, (Squeeze, Tooms) či mojim obľúbencom Lutherom Lee Boggsom (Beyond The Sea). Nájdu sa perfektné epizódy (Eve a všetky mytologické, plus spomenuté s dvomi vrahmi), no aj slabšie, ale aj tie sú na dostačujúcej úrovni. Vlkolaci (Shapes) už tradične sklamali, no obrovským pozitívom je, že na prvej sérii sa zub času podpísal len minimálne. Záver (Erlenmeyer Flask) dokonalý. ()

Reklama

tron 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Prvá polovica 90. rokov, základná škola a do hlbokej letnej noci sa ozýva legendárna zvučka. Sci-fi epizódy ma vtedy bavili, ale totálnou peckou boli hororové (nezabudnuteľné veci Hniezdo, Tooms a Padá súmrak). Aj slabšie časti sú ľahký nadštandard (kópia Veci nazvaná Ľad, vlkolačie Tvary, Duch stroja, Čert z Jersey). Mulder a Scully sú skvelá dvojka, ktorá sa navzájom parádne dopĺňa paradoxne práve tým, že je každý z nich absolútne iný. Keď ale dôjde na lámanie chleba, kryjú si navzájom chrbát ako praví parťáci. Do toho tajní informátori (historicky prvým sa stal Muž z Pentagonu v podaní Jerryho Hardina), šéfovia s nejasnými úmyslami (Skinner patrí k mojim najobľúbenejším seriálovým postavám nielen z 90. rokov), únosy, tajuplné, nič nehovoriace postavy v úzadí (legendárny Muž s cigaretou), desivé vládne sprisahania, klony a monštrá od výmyslu sveta. Proste nuda nehrozí. Prvú sériu som si znova pozrel v r. 2020 a musím s prekvapením skonštatovať, že to alebo zostarlo len minimálne a stále je to pecka. Porovnal som to s konkurenčnými Krajnými medzami (vznik ich deväťdesiatkového "remaku odštartoval práve úspech Carterovho trháku) a je to ozaj ako rana päsťou do hlavy a zjedenie poschodovej marcipánovej torty. Na konci série je oddelenie Aktov X definitívne zrušené. Fanúšikovia si z toho ťažkú hlavu samozrejme nerobia, lebo dané oddelenie bolo v celom seriáli rušené prehnane povedané "pravidelne". V tomto konkrétnom prípade z toho vyplývalo to, že v 2. sérii vystupovala Scully trochu menej, keďže bola tehotná a zrušenie oddelenia bol šikovný spôsob, ako vysvetliť jej obmedzený priestor (a následne ju ako bonus uniesli, takže ešte o ďalší dôvod viac, prečo jej dať menší priestor). ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Pilot 4/5;; Deep Throat 2/5: Laciný a nudný úvod do mytologie Akt X. Squeeze 5/5 Já rád játra, ty rád játra, on rád játra. Conduit 4/5: První z náznaků později hodně frekventovaného "únosového" tématu. Narozdíl od většiny z nich však výborně zpracován. The Jersey Devil 3/5: Zajímavý námět tvůrci dokázali využít jen na začátku a na konci. Průměrný díl, který mohl (a měl) být mnohem lepší a kratší. Shadows 3/5: Psychokineze si zasloužila lepší entrée na scénu. Rutinérská epizoda. Ghost in the Machine 2/5: Velmi slabá, s odstupem času až směšná, variace na stroj s vlastním rozumem. Nuda. Ice 5/5: "We´re not who we are..." Aneb jak to dopadne, když natočíte variaci na Věc v kulisách Akt X. Jednoduše fenomenálně. Space 3/5 Mohlo jít o výtečný díl, kdyby režisér nepojal nadpřirozené prvky tak směšně. Fallen Angel 4/5: Mulder vs armáda a průzkum místa možného dopadu "však-vy-víte-čeho". Eve 5/5: "We just knew..." Fire 4/5 Má-li žhář styl je radost sledovat ho při práci. Beyond the Sea 5/5 Když si Dana s Foxem prohodí své obvyklé role, jako protihráče jim přihrajete perfektního Brada Douriffa a vše podpoříte skvělým scénářem, tak z toho prostě nemůže vzejít špatná epizoda. Tahle je rovnou jedním z naprostých vrcholů celých Akt X. Gender Bender 4/5: On(a) je ultimátní afrodiziakum, které za sebou nechává jen mrtvoly. Dobrý námět, ovšem slušelo by více nejednoznačnosti. Lazarus 3/5: Záměna těl/duší. Zajímavé téma, avšak pouze průměrné zpracování. Bez nadpřirozena by to bylo lepší. Young at Heart 3/5: Po všech stránkách průměrný a zapomenutelný díl. E.B.E. 5/5: "I´m wondering which lie to believe." Tvůrci dodrželi, na rozdíl od mnoha jiných epizod, poučku o tom, že nejvíce diváka zaujme to co zůstane neukázáno. Miracle Man 4/5: Chvalte Pána! Shapes 3/5: Indiánské pověsti o lykantropii, rezervace původních Američanů a ranč v horách. V první půli skvělé, ovšem ke konci se atmosféra vytrácí. Darkness Falls 5/5: Epizody, kde jsou Scullyová a Mulder odříznuti od světa v bezvýchodné situaci byly vždy chloubou Akt X. Tato je z nich asi nejlepší. Atmosférický vrchol první série. Navíc ten lahůdkový závěr. Tooms 5/5: Již z názvu je jasné o koho v tomto díle půjde. Stejně jako při prvním setkání je Eugene Tooms charismatický každým coulem. Poprvé se zde objevuje asistent ředitele FBI Walter Skinner. Born Again 4/5: Dobrý námět, výtečná úvodní půlka, ale pak se to celé rozmělní v předvídatelný průměr. Roland 3/5: Další z dílů, kterým nadpřirozená dějová linka spíše škodí. The Erlenmeyer Flask 4/5: Finále by mělo uzavírat jednu kapitolu, ale přitom navnadit na další. To se podařilo, zvláště v závěrečné čtvrthodince. ()

Ouwen 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Potřeboval jsem utopit čas v nějakým seriálu a jelikož jsem fanoušek záhad, alienů a dalších takových příbuzných témat, jednoznačně vyhrálo The X-Files. Původně jsem očekával, že se bude jednat o šablovitý seriál, bez dějové plochy na pozadí a návaznosti. Jsem však rád, že epizodních dílů zase není tolik a spoustu z nich tvoří návaznost a nechybí ani easter eggy. Musim samozřejmě pochválit výborné herce - Duchovny hraje prvotřídně a dává nehorázný zápal do své role. Je inteligentní, má skvělou slovní zásobu a místy připomíná tim nadšením, mě samotného. Když třeba sedí v autě se Scully a s úsměvem na tváři, v neutichajícím nadšení jí vypráví historky, teorie k záhadám. Samozřejmě vydatně hláškuje. Scully je sice skeptička, ale ta chemie funguje výborně - obě postavy se vzájemně doplňují. Mulder například nemá žádnej osobní život, žije jen pro práci a tajemno, zatimco Scully je více společenská, občas tráví čas se svojí rodinou. Obě postavy, od toho druhého získaj určitou nadstavbu - Fox začne někomu konečně věřit, Scully si uvědomuje, že věda na všechno nestačí.. je zde i postava nervózního kuřáka a věčně napruženého Skinnera - oba na sebe strhávaj pozornost. Chválim i výběr záporáků a partičku Osamělých střelců. Co se mi hodně líbilo, tak že x případů vychází z realnejch předloh a většinou disponují i s racionálním vysvětlením, kde nadpřirozeno je jakoby takovej bonbónek na závěr. Líbí se mi i výprava, obří paleta měst, prostředí - lesy, odlehlé venkovy, ruch města, plno interiérů. Akce není vůbec žádná, ale to ani pro mě není mínus, hlavně že funguje napětí, děj je zajímavej, ačkoliv se občas najdou nudný díly. Co ještě musim pochválit, tak mnohdy nejasné, otevřené konce, kdy divák musí žít s vědomím, že TO tam pořád někde je i přes veškeré úsilí obou agentů. Oblíbené epizody: Ice, Space, Fire, EBE, Darkness Falls ()

Galerie (653)

Zajímavosti (152)

  • Jedná se o druhou epizodu, ve které se objeví Muž z Pentagonu (Jerry Hardin). Tato postava byla původně zamýšlena pouze na jednu epizodu, ale reakce fanoušků a tvůrců seriálu byla natolik příznivá, že se později stala dějově velmi důležitou. (Kubaaa97)
  • Spis o únosu Samanty Mulderové ukazuje, že zmizela z 2790 Vine Street, Chilmarc, Massachusetts. Číslo popisné je totožné s adresou produkčních kanceláří Akt X, která byla ve Vancouveru. (Kubaaa97)

Reklama

Reklama