Reklama

Reklama

VOD (1)

Mulder a Scullyová sledují tajný vládní převoz mimozemšťana. (Disney+)

Recenze (13)

Colonist 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Z popisu by se mohlo zdát, že jde o další epizodu o honbě za mimozemšťanem z havarovaného UFO. Tedy...ono tomu tak je, ale jen částečně. Nečekejte akční nálož ve stylu "Fallen Angel". Tenhle díl se nese v pomalejším duchu. Je to napínavá konspirační lahůdka se vším, co k tomu patří - paranoia, štěnice, sledování, hoaxy, polopravdy a tak dále. Postupné budování mytologie pokračuje. Epizoda pokládá základy, na nichž pak bude hlavní dějová linie v budoucnu stavět (co se týče vládních konspirací a lží). Muže z Pentagonu si tentokrát užijeme do sytosti. Vzájemný vztah mezi ním a Mulderem je prohlubován. Všechna jejich setkání jsou ikonické scény. Osamělí střelci se tu objevují vůbec poprvé a i tak dokáží zaujmout a pobavit (ostatně sami diváci si vyžádali, aby se ve 2. sérii vrátili, původně měli být jen jednorázovou záležitostí). "E.B.E." si zaslouží 5 hvězdiček jak vyšitých, je to má druhá nejoblíbenější mytologická epizoda 1. série. Komentář je krátký, tak ještě přidám čtyři postřehy: 1. Na konci se v roli vojáka objeví herec Roger Cross (možná ho budete znát jako Curtise ze seriálu 24 hodin). V Aktech X se s ním můžeme setkat celkem 5x (včetně nejnovější série z roku 2018), pokaždé v jiné roli. 2. Obdobný případ je i Peter LaCroix, který ztvárnil řidiče kamionu. V Aktech X se objevil ještě 2x. 3. Mulderovo falešné jméno, pod kterým získá přístup do elektrárny, je "Tom Braidwood". Stejně jako v dílu "Shadows" jde o narážku na asistenta režie a hereckého představitele Melvina Frohika, který se tak jmenuje. 4. DROBNÝ SPOILER - Tohoto jsem si teď všiml poprvé: štěnice v propisce Scullyové se neobjeví z ničeho nic. Ve scéně u pultu v půjčovně aut požádá o půjčení propisky vedle stojící žena. Když ji vrátí, je na krátký okamžik vidět, že měla celou dobu vlastní propisku, dokonce ji pak vezme do ruky. Pozorný divák si tedy všimne, že tu něco nehraje. Tomu říkám smysl pro detail! Blink and you miss it. ()

tron 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Ďalšia tradičná sci-fi časť, ktorá sa spomedzi podobných vymyká najmä tým, že sa dostavuje posun vo vnímaní Muža z Pentagonu. Kým doteraz sme ho plus-mínus mohli považovať za relatívne kladnú postavu, ktorá mala Foxa istým spôsobom rada a drukovala mu, po tejto epizóde sa azda definitívne prerodil do pozície antagonistu sledujúceho svoje vlastné (?) záujmy a Muldera používa (zneužíva) len ako figúrku na šachovnici. „Muži v čiernom“ začínajú hrať s otvoreným kartami, Muldera odpočúvajú, Scullyovú sledujú. Vždy ma veľmi bavila skvelá chémia medzi Scullyovou a Osamelými strelcami, ich spoločné scény boli vskutku na nezaplatenie. Práve tu sa obľúbená trojica sprisahaneckých žurnalistov objavila prvý raz, malo sa jednať o jednorázovku, ale diváci si ich samozrejme obľúbili na prvú dobrú a tak sa neskôr nielenže viackrát vrátili, ale dokonca dostali vlastný seriál (z ktorého sa však vyvinul prepadák s jednou jedinou sezónou s trinástimi dielmi). ()

Reklama

GASTON73

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Agenti Mulder a Scullyová se stávájí terčem dezinformační kampaně, když se pokoušejí sledovat tajný vládní transport s důkazy existence mimozemského života.Irácký pilot nedaleko vojenské základny USA sestřelí UFO. S létajícím talířem se vzápětí setkává i řidič náklaďáku a Mulder je přesvědčen o tom, že právě v tomto náklaďáku byla přepravována E.B.E. (mimozemská biologická entita). Mulder pátrá po dalších informacích a spolu se Scullyovou navštíví skupinku "hlídacích psů", známou jako Osamělí střelci, kteří se zabývají problematikou "vládního spiknutí". Muž z Pentagonu dá Mulderovi falešný tip, když mu to Mulder vytýká, Muž z Pentagonu řekne, že "stále existují tajemství, která by měla tajemstvími zůstat". Mulder a Scullyová zjistí, že náklaďák se nachází ve státě Washington. Tam také spatří oslepující světlo, které se obvykle vyskytuje i při setkání s UFO. Ukáže se ale, že šlo o podvrh. Když Mulder a Scullyová sledují řidiče náklaďáku, dostanou se až do nějakého vládního zařízení, brzy je však zadrží vládní ochranka. Je tam i Muž z Pentagonu a řekne Mulderovi o tajné mnohostranné mezistátní smlouvě, podle které jsou všechny E.B.E. likvidovány. On sám, když byl u CIA, se na této likvidaci také podílel. Mulderovi rovněž prozradí, že s ním spolupracuje jenom proto, aby odčinil svoji vinu, kterou v důsledku svého podílu na této likvidaci pociťuje. Mulder se nahlas ptá, kterým lžím má věřit. Více zde: http://gastonrolinc.webnode.cz/news/akta-x-tv-serial/ ()

Nikolas__ 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Solidní pečeť - 80 - 89%_ Při prvním shlédnutí patřičné zklamání, ale zároveň i taková ta normální spokojenost. Tohle totiž měla být podobně epická epizoda jako třeba Deep Throat, vlastně vidím i určitě podobnosti s dílem Fallen Angel. Takže asi úplně ok, ale nějak extrémně na E.B.E nevzpomínám. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

"Neskončí to, dokud lidé jako Vy, určujou, co je pravda." Tak nám Mulder konečně pochopil, že jeho tajemný "přítel" bezpečně schovává lži mezi dvě pravdy. Mě hrozně bavilo, jak se tentokrát snažil neskákat na špek a nešlo mu to. Tady jsou zkrátka ve hře vyšší zájmy, odposlouchávaná FBI a konspirační teorie, což jsou ingredience, které mám na Aktech X nejraději. ()

Galerie (27)

Zajímavosti (7)

  • Osamělí střelci se původně měli vyskytnout pouze v této epizodě. I proto si Tom Braidwood, první asistent režie, střihnul roli Frohika, který měl pouze dvě repliky. (Kubaaa97)

Reklama

Reklama