Akta X - Série 2 (1994) (série)
Tvůrci:
Chris CarterRežie:
Chris CarterScénář:
Chris CarterKamera:
John S. BartleyHudba:
Mark SnowHrají:
David Duchovny, Gillian Anderson, Steve Railsback, Nicholas Lea, CCH Pounder, Stephen E. Miller, Frank Charles Turner, Fred Henderson, Barbara Pollard, Sarah Strange, Michael Dobson, Tosca Baggoo (více)VOD (1)
Bývalý agent FBI Dwayne Diane, který tvrdí, že ho unesli mimozemšťané, si vezme několik lidí jako rukojmí. Agent Mulder souhlasí s tím, že bude vyjednavačem a brzy se stane rukojmím výměnou za jednoho, který byl vážně zraněn. (Epistemolog)
Drtivá většina epizody je jen další samostatný díl o mimozemšťanech, jaký byl nejeden i v první řadě (př. Informační kanál). Koneckonců původně mělo jít jen o další samostatně stojící díl o jedné údajné oběti mimozemšťanů, kde se nakonec zase nic nevyřeší. Tento díl aspoň zachraňoval dobrý scénář a akce. Ovšem pak přijde ten závěr, který celou zápletku teprve rozjede. ()
Ačkoliv se ve své podstatě jedná o stokrát viděnou zápletku s rukojmími, kdy se hlavní hrdina ocitá v pozici vyjednavače, je to tak vděčné téma, že to zkrátka funguje. Zde navíc do hry vstupuje tematika mimozemských únosů, což tuto epizodu odlišuje od desítek jiných seriálů. Flashbacky z únosů jsou výborně natočené a mrazí mě při nich i v dnešní době stejně jako v mládí. Steve Railsback je jako (sympatický) antagonista výborný a pro fanoušky Akt X ztvárnil ikonickou postavu. ()
Čistě ufounský díl, bez náznaků a mnohoznačností. Uvidíme únos se vším všudy. Příběh je na pokračování, takže kdo ví...možná se se nějaký alternativní výklad nakonec najde. Přiznám se, že si tento díl nepamatuju a trochu mi nezapadá do mé utkvělé představy, že se spoustu epizod nedalo s určitostí říct, jestli v tom všem mají pracky ufouni, nebo to bylo šméčko hlavounů. ()
Pečeť úžasu - 90 - 95%_ První část jednoho z nejslavnějších a také možná i nejlepších dvojdílů seriálu. Celý díl má velmi dobré tempo, zajímavou zápletku a prostě téměř vše co má mytologická epizoda mít. Jen až na divný úvod. Každopádně jinak málem absolutní spokojenost, a není divu že si tolik fanoušků tento díl oblíbilo. ()
"Mě už si s sebou nevezmou. Ať si vezmou někoho jinýho." ONI jsou tady, mají zaparkovaný létající talíř nad barákem a vláda o tom ví? Nebo je Duane nemocný? Tentokrát zkrátka zvítězila strašidelnost nad zábavou a já to mám raději naopak. Nicméně mě hodně pobavila situace, kdy nechala Scullyová mimozemský kód načíst čtečkou v obchodě. ()
- Fred Henderson, který v této epizodě hraje speciálního agenta Riche, si zahrál postavu agenta Thomase v epizodě Tam za mořem (1994). (Kubaaa97)
- Stephen E. Miller, který v této epizodě hraje taktického velitele, si zahrál postavu Johna Truitta v epizodě Úvod (1993). (Kubaaa97)