Reklama

Reklama

VOD (1)

Mulder najde souvislost mezi hrůznými úmrtími a skupinou moderních upírů. (Disney+)

Recenze (13)

tron 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

„Vy nechcete žiť večne?“ – „Ak sa vrátia do módy úzke nohavice, tak nie.“ Upírov nemám príliš v láske. Nudia ma. Ale to, čo dokázala táto epizóda, prekonalo moje očakávania. S prižmúrenými očami je to určite za 4*. Mrazivá, plnokrvná atmosféra a realistický pohľad na upírov. Sú to zbedačene, chradnúce a zúbožené bytosti zbavené akéhokoľvek romantického hávu, prekliate údelom večného života V tých časoch sa s upírmi roztrhol hrad (Interview s upírom, Drakuloviny, Nadja, Upír v Brooklyne). Táto epizóda je zaujímavá tým, že sa v nej stretli herci Tom McBeath a Malcolm Stewart, ktorí si zahrali už v predchádzajúcich dieloch (McBeath v deviatej časti prvej série nazvanom Vesmír a Stewart v historicky prvej časti). Perrey Reeves si tri roky predtým zahrala hlavnú dievčenskú rolu v Detskej hre 3. Tento zaujímavý pohľad na upírov trochu pripomína Bigelowovej film Near Dark z roku 1987, ktorý tiež upírsku problematiku poňal ako niečo zákerné a realistické, kedy spoločenstvo upírov žije na hranici povšimnuteľnosti, v odcudzených mestách nikto nikomu nepomôže a dvojnásobne neverí na hororové báchorky, takže o to funkčnejšie upíri môžu fungovať. Keďže Scully bola na konci predchádzajúcej časti unesená, v tejto sa nevyskytuje vôbec. Mulder je bez nej len polovičný. ()

Colonist 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Pozor spoilery! Není to tak špatný díl, jak se říká. Je to sice plné klišé moderních upírských příběhů a scenáristicky to občas dost skřípe (zejména co se týče chování a motivace postav), ale zároveň je to správně temné a děsivé. Jako brakový horor s nádechem laciného erotického thrilleru to funguje. Nemůžu říct, že by mě to nebavilo nebo nějak štvalo. Je to taková špinavá epizoda, která se od zbytku seriálu odlišuje - nejen absencí Gillian Anderson, která si odskočila porodit, ale celkovou atmosférou. První třetina dílu je dokonce hodně povedená. Drsný a nevyspalý Mulder, který se s traumatem po zmizení Scullyové vyrovnává po svém, je nejsilnější stránkou epizody. Nebere si servítky s policajty ani s vyšetřovanými. A zároveň prožívá velkou vnitřní bolest. Duchovny tu předvádí solidní herecký výkon. Kvalita dílu se bohužel začne snižovat poté, co na scénu přijde postava Kristen Kilarové. Ta se chová podivně jen proto, že to po ní chce scénář. Není to dobře napsaná postava. Největším problémem je však fakt, že mezi ní a Mulderem panuje téměř nulová chemie (přitom její představitelka Perrey Reeves v té době s Duchovnym chodila!). Scéna v nočním klubu je divná, nerozumím Mulderovu chování. Jak vyjde najevo v závěru, Kristen není upír, tak proč Mulder vypadá, jako když ho nějak uhranula a on nemůže odolat její magické přitažlivosti? Proč se najednou nechová jako agent FBI? Nejspíše je to dáno psychickým rozpoložením, v jakém se traumatizovaný Mulder nachází, ale dalo se to scenáristicky zpracovat mnohem lépe. A divně se pak Mulder chová po zbytek epizody. Nehledě na to, že Duchovnyho herecký výkon už místy není tak kvalitní, jako tomu bylo na začátku. Ale oceňuji, že scenáristé měli koule a rozhodli se ukázat Muldera ovládaného sexuálním pudem. Za tenhle zdvižený prostředníček všem fanatickým shipperům rozhodně palec nahoru. Závěr epizody je takový uspěchaný a chybí mi tam nějaká pointa nebo závěrečný stinger. Ten díl prostě jen skončí. Není to nejhorší epizoda seriálu, ale za vyloženě dobrou ji taky označit nemůžu. Je to podprůměr. S vypilovaným scénářem z toho mohla být bomba. Náznaky tam jsou. ()

Reklama

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

"Já vím, co tě zabít může. Četl jsem Draculu." Mulderovo hledání Otce, Syna a Ducha nesvatého mi přineslo dostatek "kousavé" zábavy. Mulder si totiž našel správnou vraždu, při vyšetřování nešetřil hláškami, nechal se oholit od upírky a ještě odhalil tajemství chleba naplněného krví. Tady to zkrátka jiskřilo a to mě baví. ()

Nikolas__ 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Solidní pečeť - 80 - 89%_ Tahle nesmyslně shazovaná epizoda, je podle mě jedna z těch nejpodhodnocenějších z této sezóny. I když téma upírů tu bylo myslím i potom vícekrát, nebo aspoň něco podobného, tak tohle je celkem originálně zpracované, nadmíru zábavné, a líbilo se mi že tu má Mulder celý díl pro sebe. ()

Tommassi3 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

"Copak vy nechcete žít věčně, agente ??" - "Pokud se do módy vrátěj úzký kalhoty, tak ne.." ;) Nutter si pohrává s upírskou tématikou, znovu ve formálně vytříbené epizodě, způsobem, který mu ostatní mohou jen závidět.. ()

Galerie (14)

Zajímavosti (6)

  • Malcolm Stewart, který v této epizodě hraje velitele Carvera, si dříve zahrál postavu doktora Williama Glasse v epizodě Úvod (1993). (Kubaaa97)

Reklama

Reklama