Reklama

Reklama

VOD (1)

Mulder a Scullyová odhalí pokus o ututlání existence UFO a vládní experimenty. (Disney+)

Recenze (12)

tron 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Spoilery. Asi nikoho neprekvapí, že finále druhej série sa nesie v znamení sprisahaneckej sci-fi línie a že sa prídu rozlúčiť všetky významné vedľajšie úlohy, od Muža s cigaretou a Skinnera, cez Osamelých strelcov a dokonca Alexa Kryceka. Ten tu urobí fakt hnusnú vec: zavraždí Mulderovho otca (zaujímavý Peter Donat). A čo je snáď ešte šokujúcejšie: ukáže sa, že starý pán v skutočnosti celý čas dôverne pozná Muža s cigaretou a všetko napovedá tomu, že mali spoločnú minulosť a tá minulosť nebola pekná! Scenáristi (kde medzi spoluautormi námetu nechýbal Duchovny osobne) si skrátka sebavedome odhryzli patrične veľké sústo: nečakané twisty ohľadom Mulderovho otca, do toho mrazivé odhalenie v púšti, zakomponovanie mojich vždy obľúbených indiánskych motívov (takže nesmie chýbať charizmatický Floyd „Red Crow“ Westerman) a aby toho nebolo málo, na konci sa Mulder ocitne na hrane odhalenia storočia... aby priletel Muž s cigaretou a vojakmi a vyhodil ho do vzduchu. Alebo nevyhodil? Na odpovede si fanúšikovia svojho času museli počkať pekne dlho, keďže 25. diel druhej sezóny sa končí jedným gigantickým cliffhangerom, kedy vo vzduchu skutočne zostalo visieť viac otázok, než odpovedí. Ak aj nejaká odpoveď nejakým zázrakom odznela, nemohli sme si u nej byť istí, či to nie je len súčasť zákernej, rafinovanej hry, či nami (a chudákom Mulderom) niekto nemanipuluje, neklame nám. Fox si tu mimochodom siahol ozaj na dno svojich síl. S nervami je v koncoch, Scullyovú obviňuje z kolaborácie, zapletie sa do vraždy, je postrelený (i odzbrojený), prichádza o otca a pikoškou je, že fyzicky zaútočí na Skinnera. Ale to nie je azda žiadne prekvapenie, jeho vždy dokonale hladko oholená brada si o to odjakživa vyložene koledovala. Ten sa v tejto časti, možno to jeho fanúšikov čiastočne sklame, opäť ukazuje v nevypočítateľnom duchu. A to sme si mysleli, že ho máme prečítané od A po Z. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

"Mělo by se to vrátit. Oni přijdou." Oni už tu samozřejmě dávno jsou, ale tentokrát je třeba vyřešit jiné otázky. Třeba proč Mulder napadl Skinnera, proč Scullyová střelila Muldera nebo proč se mimozemšťani skrývají v zasypaném vagónu. Za mě je to tedy vynikající epizoda a ještě lepší zakončení série, protože mě to tedy na další sérii navnadilo dokonale. ()

Colonist 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Začátek fenomenální trilogie, která představuje to nejlepší, co může klasická mytologie Akt X nabídnout. Budu se možná trochu opakovat, ale opět jsou na místě slova jako "ikonické" a "legendární". Celý tento trojdíl beru jako jeden celek a je to pro mě naprostá bomba. Toto je ten definitivní moment, kdy se mytologie seriálu rozjela naplno. Je to hutné, komplikované a občas složitější na pochopení (divák musí pozorně vnímat každý dialog, aby mu něco neuniklo), ale to se mi na tom vlastně líbí. Forma mytologických epizod se již ustálila, takže to má přesně ty atributy, jaké to má mít. Je vždycky fajn, když se v dílu sejdou klíčoví hráči jako Skinner, Muž s cigaretou, Krycek apod. Chris Carter býval opravdu kvalitním scenáristou, je až s podivem, co se s ním od 7. série dál stalo (spoiler: zbláznil se a začal své vlastní dílo sabotovat). V této fázi seriálu ale uměl. Je to vážně dobře vystavěný díl. Máme tu tři zdánlivě nesouvisející zápletky (indiáni a tělo mimozemšťana, hon za digitální páskou a pološíleného agresivního Muldera), které se postupně propojí a všechno to dává smysl. Celá tato trilogie se nese ve zběsilém tempu, je to napínavé, jeden zvrat střídá druhý a epizody končí napínavými cliffhangery. Mytologické díly Akt X předběhly o pár let dramatické seriály jako 24 hodin nebo Ztraceni. To, co tyto seriály dělaly po roce 2000, předváděli Carter a spol. už v půlce 90. let. Psal jsem to už u dílu "End Game", ale pro tuto trilogii to platí dvojnásob: výprava je úžasná a celé to vypadá filmově. Režie je super, herecké výkony také...rád bych našel nějaké negativum, ale nemůžu. Tohle je zkrátka mytologie v té nejlepší formě. Parádní finále sezóny, které předznamenává ještě parádnější 3. sérii (nejen z pohledu mytologie, ale celkově). ()

Arkanoid 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Epizóda prináša väčšiu dávku napätia spôsobenú zameraním sa na osobné životy postáv, ktoré musia podstúpiť ťažké skúšky. Prekračovanie zaužívaných pravidiel kazí voľba „skúseného“ agenta zdvihnúť telefón (vysielačku) a nechať sa tak zamerať svojím nepriateľom. ()

helraiser 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Závěrečný díl nemohl dopadnout lépe. Mytologie se tímto dílem rozjíždí na plný kule a, že to je jízda. Kuřák svoji hru rozjíždí na plný kule. Vagón plný podivných mrtvol, testy, mimozemšťani, osamělí střelci. Velká hra začíná. Tato epizoda diváka naprosto neskutečným způsobem navnadí na příští sezónu. Naprostá spokojenost. ()

Nikolas__ 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Pečeť X - 200%_ Společně s Requiemem asi nejlepší mytologická epizoda, a zároveň nejlepší finále sezóny. Prostě absolutní dokonalost, napínavé, přesně tak akční jak by jste chtěly, emotivní a zábavné. Postavy jsou už naplno sympatické. Následující Blessing Way a Paper Clip byly taktéž ultimátní. ()

anicca 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Mulderovi dali niečo do vody a jemu preskočilo. Chcel zmastiť bývalého vojaka Skinnera-čo je nemožné. Úmrtia rodinných príslušníkov, návrat agenta KRyceka...myslím že toto je mytológia pri ktorej sa všetci skalní fanúšikovia bavíme a nedáme na ňu dopustiť ()

Reklama

Reklama