Reklama

Reklama

VOD (1)

Program, který má vytvořit hybrida člověka a mimozemšťana, vyjeví informace o Mulderově sestře. (Disney+)

Recenze (10)

tron 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

"Má odpoveď cenu života?" Klasická "prepojená" sci-fi epizóda Aktov X, ktorú nemá zmysel pozerať, ak ste predtým žiadne podobné časti nevideli. Táto navyše de facto tvorí záver "voľnej" trilógie v podobe epizód Anasaziovia (koniec prvej série) a Kancelárska spona (prvý diel druhej série). Tu už je detailná znalosť vyložene nutná. Sprisahania, kľúčové dôkazy, Mulderov otec, Mulderova milovaná sestra, všadeprítomná neistota, plno tajomných postáv, neviete, kto čo predstiera a čo je naozaj. Najviac ma potešil beh sivých mužíčkov a tradične namakaný Skinner, ktorý sa konečne (definitívne?) po tonách pochybností profiluje ako kladný hrdina. Čo po tom, ako mu vo finále druhej série musel na chodbe dať do držky Fox, pravdupovediac už možno čakal málokto z nás. Tvorcovia zrejme v poslednej chvíli pochopili, že spraviť z tohto sympaťáka vyložene negatívnu postavu by si koledovalo o doživotie. ()

Colonist 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Pozor spoilery (částečně i k zápletkám budoucích mytologických epizod)! Bombastické vyvrcholení legendární mytologické trilogie. Nechci se opakovat, všechna pozitiva, která jsem zmínil u předchozích dvou částí, platí i pro tento díl. Pro mě tvoří všechny tři epizody jeden komplet a v jejich kvalitě nevnímám rozdíly. Opět je to pořádná mytologická nálož, tentokrát s větší porcí akce. S tím se dá počítat, když to režíroval Rob "Spektákl" Bowman. Jestli mám na této epizodě něco konkrétního vyzdvihnout, tak je to famózní pasáž v opuštěném dole. Má skvělou atmosféru (je to ohrané, furt o tom mluvím, ale je to prostě pravda: Bowman umí skvěle pracovat se světlem a tmou, v tomto ohledu možná vůbec nejlépe z toho stálého ansámblu akťáckých režisérů). Je to poměrně dlouhá pasáž, která je napínavá, děsivá i akční. A hlavně přináší několik závratných odhalení, na která budou další mytologické díly navazovat. Ale takových momentů, které budou mít vliv na další směřování hlavní příběhové linie seriálu, najdeme v epizodě hned několik. V tomto ohledu jde o hodně důležitý díl. Nejde ovšem jen o celkovou mytologii v rámci dlouhého běhu, tato trilogie má přímý vliv na vlastní mytologii třetí série. U předchozích dílů trilogie jsem to nezmiňoval, ale vesměs všechny mytologické epizody třetí řady z těchto dílů vycházejí a v podstatě slouží jako přímá pokračování. Snad v žádné jiné řadě netvoří mytologické epizody tak provázaný celek. Díly 3x09 a 3x10 pokračují v tematice vagónů s hybridy člověka a mimozemšťana z "Anasazi". Rovněž je v tomto dvoudílu zkoumán implantát ze šíje Scullyové, který byl vytažený v "The Blessing Way". Epizody 3x15 a 3x16 se zase vrací k zápletce s digitální páskou a k vraždě Melissy. Poslední díl sezóny v tomto ohledu vybočuje, ale de facto se dá říct, že odhaluje další pozadí "Projektu" nastíněného v této trilogii. Tahle provázanost se mi líbí. Kromě toho, že mytologické díly na sebe navazují v rámci toho velkého příběhu, jenž se prolíná celým seriálem, tak v této řadě zároveň utvářejí vlastní menší příběh. To mi přijde celkem chytré. Také se mi líbí, že "Paper Clip" slouží jako vyvrcholení drobné dějové linky mezi Mužem s cigaretou a Skinnerem, která se začala odvíjet od dílu 2x01. Skinnerovi se konečně podaří vymanit z Kuřákova vlivu a definitivně dokáže, na čí straně stojí. Poslední věcí, kterou zmíním, je hudba Marka Snowa. Ta je prostě dokonalá. Což ale není žádným překvapením. 5 hvězdiček i potřetí. Pár nelogičností a scenáristických podivností se tu najde (u takto zamotaného příběhu je to nevyhnutelné), ale nemám důvod je řešit. Je to kvalitní sci-fi zábava, tak proč bych měl být hnidopich. Tyto věci si schovám až k mytologii pozdějších sérií, která mě mnohdy dost irituje :-). Tohle je naopak mytologie Akt X v té nejlepší podobě. ()

Arkanoid 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Znova indiáni. V epizóde je širšie záberovanie, pár scén sa točilo v budove dolu a prinieslo menšiu pozitívnu zmenu videnia ďalekých zákutí tajomnej budovy. Napätie z konca minulej epizódy ostalo spoľahlivo zakonzervované do začiatku tejto, bohužiaľ nie po celé trvanie epizódy. Udalosti sú zásadné, záhadnosť sa teraz dá krájať a dočkáme sa aj napínavej akcie. Mitchovi Pileggimu vďaka vypracovanej postave takéto scény nesmierne pristanú a akcia snímaná zhora tomu dodáva punc kultovosti. V rovnakom duchu sa nesie dialóg medzi CSM a Krycekom, ktorý si fanúšik musí opakovane pustiť. Nevýhodou ostáva občasné suché podanie informácií, ako napr. rozhovor s bývalým nacistickým vedcom, kde je jedno, čo sa povie, bude to nudiť, lebo seriál, čo sa zaoberá paranormálnymi javmi, má nastavenú latku odhalenia informácií v šoku, akcii a zdanlivou nejasnosťou, nie obyčajným rozhovorom. ()

Dr_Virus12 

všechny recenze uživatele

Skvělá epizoda, ale musím mít jednu výtku... Tajný archív, který je na "tajný kód" a dalo by se do něj dostat jen tedy podle slov Muldera "menší atomovkou" má normální východ? Trochu divné ()

Nikolas__ 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Zlatá pečeť perfekce - 95 - 100%_ Extrémně záživná a napínavá epizoda, kde se Skinner stává konečně dost dobrou postavou, a celá linka je naprosto skvělá. Scény z dolů jsou napínavé snad nejvíce, a jsem rád za to, jaký má tento trojdíl (pokud bereme v potaz i Anasazi z konce druhé sezóny), akční a velkolepý nádech. Taková velkolepost se potom myslím objevila až v páté sérii, nebo ve filmu z roku 1998. ()

Monicina 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nádherná a nezabudnuteľná top scéna z celého seriálu, ako poslal Skinner fajčiara do prd....."Co je to?", "Kopanec do tvojej riti ty bastard". Škoda, že to Mulder so Scullyovou nevideli. ()

Reklama

Reklama