Reklama

Reklama

VOD (1)

Mulder a Scullyová bojují s duchem šamana, který na sebe bere podobu kočky. (Disney+)

Recenze (8)

Arkanoid 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Krvavosť, dynamická kamera, napínavá hudba a skvelí herci vytvárajú výbornú formu, ktorá sa už len nabaluje na záhadu nejasných zmiznutí neobjasnených do úplného záveru. ()

Colonist 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Pozor možný spoiler! (i když tato epizoda je tak nechvalně proslulá, že snad každý ví, o čem to je). "Teso Dos Bichos" je jedním z těch dílů, u kterých se můj názor rozchází s většinovým názorem (i když na CSFD to tak nevypadá). Obecně lidé tuto epizodu nemají moc rádi, bývá řazena k těm nejhorším z celého seriálu. Dokonce i režisér Kim Manners ji nenáviděl, přezdíval jí "Teso dos Bitches" a po natočení rozdával trička s nápisem "Přežil jsem Teso dos Bichos". Takže reputaci tento díl opravdu nemá nejlepší. Podle mě je to nefér. Zas tak špatné to není. Příběh se točí kolem klasického tématu hororového žánru - prokletý indiánský artefakt. Je to jednoduché téma, ale jak jsem již několikrát ve svých komentářích naznačil, podle mě tato klasická témata Aktům X sedí nejlépe. Epizoda má celkem temnou atmosféru (což je také dáno tím, že se odehrává v nejtmavším a nejděsivěji vypadajícím muzeu na světě :-) ) a na umělé krvi tvůrci nešetřili. Děsivé momenty nechybí. Scéna na toaletách mi v paměti utkvěla už od dětství, solidní nechuťárna! Hudba Marka Snowa je jako tradičně skvělá, u jedné scény mě mrzí, že ten track nevyšel na oficiálních soundtracích. Největší slabinou dílu je scénář. Z příběhu s prokletým artefaktem se rozhodně dalo vytřískat víc. Prostřední část epizody je vlastně jen taková průměrná detektivka, Mulder a Scullyová se přesunují z místa na místo a někoho vyslýchají. Samotné vraždy nejsou nijak grafické, aby zůstala identita útočníka až do závěru skrytá. To dost snižuje působivost epizody. Hodně mi také vadí postava doktora Bilaca, která je otravná, protože je to jen nastrčený red herring. Už od úvodního teaseru si máme myslet, že za těmi vraždami nějakým způsobem stojí on, i když je zjevné, že tak jednoduché to nebude. Jeho chování a motivace je navíc pro mě docela záhadou. Nejkontroverznější věcí na této epizodě, s níž má většina lidí problém, je způsob, jakým se prokletí manifestuje. No a jakým způsobem se manifestuje? V podobě koček. Přesněji řečeno nasraných vraždících koček. Zní to stupidně, ale v rámci možností si s tím tvůrci poradili. Mně ten závěr nevadí. Velkou zásluhu má na tom zvuk, protože ty skákající kočičky jinak působí roztomile. Řadě fanoušků ty kočky vadí, ale v Aktech X může zabíjet prakticky cokoliv, co je zdánlivě neškodné - děti, stromy, houby, počítače, stroje, psi, brouci, červi, voda...tak proč ne kočky? S tím já vážně problém nemám a přijde mi nefér tento jinak docela napínavý díl zatracovat jen kvůli té závěrečné pointě. Plně rozumím tomu, proč lidé tento díl nemají rádi, ale mně to prostě nevadí. Vlastně jsem měl tuto epizodu vždycky docela rád. Jsou to dobrá béčková Akta X, guilty pleasure. V rámci 3. série, která je pro mě asi tou nejlepší z celého seriálu a ve které najdeme jednu perlu vedle druhé, patří "Teso Dos Bichos" k tomu slabšímu, ale určitě ne k nejhoršímu. ()

Loki_Six 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

"Well, what about the curse? The Secona believe great evil would befall anyone that disturbed the remains of an Amaru, a woman shaman – that they would be devoured by the Jaguar Spirit." ()

Nikolas__ 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Slabší pečeť - 55 - 69%_ Pořád celkem zábavná epizoda, která má sice trošku zvláštní scénář, a hlavně naprosto pošahaný twist u konce, každopádně zpracování je poměrně dobré takže podle mě tento díl špatný rozhodně není. A však nic skvělého taky není. ()

Reklama

Reklama