Reklama

Reklama

VOD (1)

Bytost s léčivými schopnostmi Mulderovi a Scullyové poskytne vodítka k „Projektu“. (Disney+)

Recenze (6)

Arkanoid 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

„Anyone who can appease man’s conscience can take his freedom away from him.“ Dialóg healing mana a Cigarete Smoking Mana je požičaný z Dostojevského Bratov Karamazovovcov. V origináli vyznieva omnoho pôsobivejšie, ale v rámci efektívnosti bol slušne skrátený, aby bol intenzívnejší, čo vyšlo. SPOILER: Nepodarený pokus o takedown Muldera nectí, rovnako ako váhanie jeho a jeho súpera pred vystrelením. Bohužiaľ sa scéna skončila hollywoodskou gentlemanskou klasikou, a to mierením na seba zbraňami a zároveň pokojným odchodom. KONIEC SPOILERU. Pre fanúšikov veľmi cenná epizóda plná kultových scén a trochu lacného cliffhangeru s jasným lákadlom do budúcej série. ()

Reklama

Colonist 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Pozor spoilery! S tímhle dílem je to trochu těžké. Jako finále té dost možná nejlepší sezóny v rámci celého seriálu je vlastně zklamáním (alespoň pro mě). Pomalá epizoda, hodně ukecaná, děj se točí v kruhu a nikam se moc neposouvá. Nic moc se tu neděje. Mulder pendluje mezi nemocnicí a letní chatou rodičů, Kuřák vede tajemné řeči s Jeremiášem a Scullyová jako by tu ani nebyla. Návrat mimozemského lovce hodně slibuje, ale zde nám tahle zabijácká vesmírná korba nic nepředvede. A třeba samotný konec epizody je hodně divný. Ten díl prostě najednou skončí. Sice v napínavém momentě, který ve vás navodí touhu k dalšímu sledování, ale jako cliffhanger je to slabota (obzvláště v porovnání s dramatickými konci předcházejících mytologií). Po scenáristické stránce to holt není tak úplně povedená část. Pomalé a upovídané díly mi nevadí (viz třeba má oblíbená "The Blessing Way"), ale musí být provedené lépe. Tady některé dialogy vyloženě šustí papírem a nepůsobí přirozeně. Třeba ta převzatá pasáž z Dostojevského (Kuřák a Jeremiáš ve vězení) mi nikdy nesedla, nepasuje mi to tam a když člověk neví o té inspiraci, tak si může říkat: "Proč najednou ty postavy mluví tak divně?". "Talitha Cumi" je taková vleklá první část dvoudílného příběhu, který dech chytí až v té druhé části - pokračování je totiž jedna z nejlepších mytologií vůbec. Zkrátka a dobře, pro mě je odjakživa tento díl takovým nutným zlem, které je nutné přetrpět, než se člověk dostane k bombastickému "Herrenvolk". I když přetrpět...to není úplně to správné slovo (ostatně tu ode mě visí 5 hvězdiček, tak o jaké utrpení jde?). Není to špatný díl, ačkoliv s ním mám problémy jako celek, zachraňují ho jednotlivé scény, drobné momenty, které jsou prostě skvělé. Zas musím zmínit své oblíbené spojení "ikonické scény", ale je tomu prostě tak. Když si vybavím mytologické konfrontace mezi Mulderem a Kuřákem nebo Mulderem a Mr. X, tak se mi na prvním místě vybaví ty z tohoto dílu. A podobných legendárních momentů je tu několik. Epizoda u mě možná tak úplně nefunguje, ale ty jednotlivé momenty to na těch 5 hvězdiček (byť slabších) vytáhnou. Navíc já všechny mytologie na pokračování vnímám jako jeden příběh, takže 4x01 tomuto dílu v mých očích napravuje reputaci o 100 %. Síla tohoto finále spočívá v hereckých výkonech a mytologické atmosféře. Velký podíl na záchraně epizody má i Mark Snow, jehož hudba navodí epickou atmosféru i scéně s rozbíjením lamp :-). Jeremiáš Smith je dobrá a sympatická postava, kterou si divák zapamatuje. To tahle klasická mytologie umí (na rozdíl od mytologie od 6. řady dál, kdy je mi skoro každá nová důležitá postava protivná a nemám chuť ji sledovat). Těch 5 hvězdiček je slabých, ale nakonec si je ten díl zaslouží. Pořád je to ta stará dobrá mytologie, i když tady trochu lapá po dechu. Mytologické díly s čtyřhvězdičkovým (nebo dokonce nižším) hodnocením, které přijdou v pozdějších sériích, jsou přeci jen na jiné kvalitativní úrovni. ()

Nikolas__ 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Solidní pečeť - 80 - 89%_ Závěr je to rozhodně skvělý, každopádně finále prvních dvou sezón přece jen fungovaly o  něco lépe. Hlavně to není tak zajímavé, jako třeba 1x24, a není to napínavé jako 2x25. Protože Anasazi je oproti tomuhle vážně lepší. Každopádně i tak to funguje velmi dobře. ()

Galerie (7)

Reklama

Reklama