Reklama

Reklama

Akta X - Série 4

(série)
Drama / Horor / Thriller / Mysteriózní / Sci-Fi / Komedie
USA / Kanada, (1996–1997), 17 h 45 min (Minutáž: 42–45 min)

Tvůrci:

Chris Carter

Hudba:

Mark Snow

Hrají:

David Duchovny, Gillian Anderson, Mitch Pileggi, William B. Davis, Laurie Holden, Brendan Beiser, Rebecca Toolan, Tom Braidwood, Nicholas Lea, Scott Bellis (více)
(další profese)

VOD (1)

Epizody(24)

Obsahy(1)

Ve strhující čtvrté sérii Akt X se Scullyová ocitá v ohrožení života, které, zdá se, souvisí s jejím únosem mimozemšťany. Mulder je uvězněn v ruském gulagu. Podezření ohledně americké vlády se stupňují, protože důkazy naznačují, že se snaží ututlat informace o biologické zbrani vesmírného původu. Na povrch vyplouvají nová fakta, která by mohla vnést světlo do případu Mulderovy sestry. Šokující odhalení je spojené i s Mužem s cigaretou. K Zemi se nebezpečně blízko přiblíží vesmírná loď a Mulder musí čelit podivné nemoci. (Magic Box)

(více)

Zajímavosti (14)

Akta X (1993) (seriál)

  • Mnoho herců si v seriálu v průběhu let zahrálo více rolí. Například John Pyper-Ferguson ztvárnil ve 2. řadě epizodní postavu jménem Paul a o dva roky později se ve dvou dílech objevil coby detektiv John Kresge. William MacDonald si v průběhu let zahrál rovnou pět různých postav. Karin Konoval se poprvé objevila ve 3. sérii jako Madame Zelma a ve 4. sérii si zahrála děsivou zmutovanou matku Peacockovou. Dvě odlišné postavy hrála i ve spin-offu Milénium (od r. 1996). (Reiniš)

Akta X (1993) (seriál)

  • Celkem 19x se v úvodních titulcích objevil jiný slogan než "The Truth is Out There". Ve většině případů se jednalo o zlomové mytologické epizody. V epizodě Teliko je uvedeno "Deceive, Inveigle, Obfuscate" ("Klamat, balamutit, zatemňovat"). V epizodě Getsemani je to "Believe The Lie" ("Uvěř lži"). V epizodě Červení a černí je nápis změněn na "Resist or Serve" ("Vzdoruj nebo služ"). V epizodě Nepřirozený je uvedeno "In The Big Inning" ("Na začátku směny"). V epizodě Završení je nápis změněn na "Veř, abys pochopil". V epizodě Nikomu nevěř je nápis "They´re Watching" ("Sledují nás"). V epizodě Nepravděpodobně je uvedeno "Dio Ti Ama" ("Bůh tě miluje"). (Ještěřák)

Akta X - Domov (1996) (epizoda) (S04E02)

  • Epizoda byla inspirována příběhem z autobiografie Charlieho Chaplina. Parta amerických vidláků údajně Chaplina pozvala k sobě domů, aby se poznal s jejich matkou. Jakmile mělo dojít na seznamování, hoši vytáhli svou mrtvou matku zpod postele. (Ruuzha)

Akta X - Leonard Betts (1997) (epizoda) (S04E12)

  • Tato epizoda se stala během své premiéry 26. 1. 1997, kdy dosáhla sledovanosti 29,15 milionu diváků, nejsledovanější epizodou celého seriálu v USA. (Muldy)

Akta X - Nikdy více (1997) (epizoda) (S04E13)

  • V epizodě se objevuje postava muže, k němuž záhadně promlouvá jeho vlastní tetování, na kterém je vyobrazena tvář pohledné ženy. Její hlas v seriálu namluvila Jodie Foster. (Davies182)

Akta X - Lazar (1994) (epizoda) (S01E15)

  • Tato epizoda poprvé odkazuje na to, že Scullyovou (Gillian Anderson) přitahují starší, autoritativní muži a byla s nimi i romanticky zapletena. Podobně jako se o Willisovi (Christopher Allport) mluví jako o jednom z jejích instruktorů na Akademii FBI, tak v epizodě Úplně všechno (2000) se nám představí její bývalý partner a instruktor na lékařské fakultě Daniel Waterston (Nicolas Surovy). O své náchylnosti k autoritativním mužům se sama zmiňuje v epizodě Nikdy více (1997) a v epizodě Jako přátelé (2000) Muž s cigaretou (William B. Davis). (Kubaaa97)

Reklama

Reklama