Reklama

Reklama

VOD (1)

Scullyová začne chodit s mužem, jehož žárlivé tetování ho navádí k vraždám. (Disney+)

Recenze (10)

Neuker 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tento díl je jedním z nejvíce mysteriózních s celé sérii, človék kouká, vnímá, chápe.. a stejně si na konci říká "wtf tím chtěl básník říct?" I přesto zachycuje atmosféru celého seriálu jakožto celku naprosto perfektně, kéž by každá epizoda každé série měla takovýto nádech. Člověk by se pak nemusel přemlouvat k překoukaní filleru mezi hlavními ep na konci a začátku série. ()

Colonist 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Pro někoho se možná zdiskredituji, když ve 4. sérii dávám pětihvězdičková hodnocení dílům jako "El Mundo Gira" nebo právě "Never Again", ale nemohu si pomoct. Prostě to tak cítím. "Never Again" samozřejmě není nejlepší díl seriálu a ani nestojí na stejné úrovni jako většina epizod s absolutním hodnocením (není to ikonická klasika), ale z mého pohledu by čtyři hvězdičky byly málo. Tenhle díl jsou úplně jiná Akta X. Není to děsivé ani dvakrát napínavé, mě si to ovšem dokázalo získat dobře napsanými dialogy, solidní charakterizací hlavních postav a celkovou atmosférou. Pro mě to má specifické kouzlo. V mnohých ohledech mi tato epizoda připomíná Mulderovu sólovku "Trojice" ze 2. série, jen v lepším provedení. Tohle je také takový špinavý díl odehrávající se ve hnusném prostředí. A také to má nádech erotického thrilleru (bez té erotiky, samozřejmě), v němž se jedna z hlavních postav chová úplně jinak, než jak jsme zvyklí. Odpůrcům tohoto dílu vadí, že chování Scullyové totálně vybočuje z jejího charakteru. Jenže o to tu právě jde. "Never Again" ukazuje skrytou, temnější stránku její postavy. Navíc mně její chování přijde uvěřitelné, je to logičtější, než jak se Mulder choval v "Trojici" (to je také dáno lepším scénářem). Prostě dostala depku z toho, jaký vede život, a rozhodla se být trochu spontánní, pročistit si hlavu alkoholem a románkem s charismatickým neznámým. Ty největší blbosti dělají právě slušný holky. Já jí tu vnitřní krizi baštím. Dlouho v sobě něco dusila a jednou to muselo ven. A nedivím se, že je to celé Mulderovi navzdory - ten se v tomhle dílu totiž chová jako vůl. Shippeři musí "Never Again" logicky nenávidět, ale to je jejich problém. Jak už jsem zmínil, velký podíl na mém pozitivním vnímání epizody má její celková atmosféra a to prostředí, v němž se příběh odehrává (tmavý Edův byt a přilehlé chodby, zaplivaný bar, špinavý tetovací salón). Lokace jsou tmavé a hnusné a dobře k té atmosféře přispívají. A třeba scéna s útokem na sousedku, kdy se pak kamera za znění nějaké oldies písničky pomalu vzdaluje od místa brutální vraždy, je hodně působivá (takový klasický akťácký moment à la "Home"). Psychologizace postav se povedla, Scullyová je kapitolou samou o sobě, ale i Ed je dobrá postava. Není to totiž ryzí záporák, za jiných okolností by to byl docela sympatický chlápek, jeho charakter je vícevrstevný. Na dialozích si scenáristé dali záležet. Je to dost ukecaný díl, ale mě to nenudí. K tomu přispívají kvalitní herecké výkony Gillian Anderson a Rodneyho Rowlanda, umí to prodat. Nemluvě o tom, že vzájemná chemie mezi Scullyovou a Edem funguje (pravý opak Muldera a jeho holky na jednu noc z 2x07). "Never Again" v rámci Akt X dost vybočuje. Jako atmosférická epizoda založená na hlubší psychologizaci postav si ode mě těch 5 hvězdiček zaslouží. Jeden z mála případů, kdy se odchýlení od seriálové formule vyplatilo. ()

Reklama

chrispe 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Scully přemítá, zda má rakovinu nebo nemá. A nevyhnutelně rekapituluje a hodnotí svůj život. Osobní život nula, pracovní život v Mulderově stínu a plný případů, u kterých si prostě nemůžete jen tak udělat fajfku - vyřízeno. Takže když je možnost vyskočit ze zaběhnutého, tak to proč ne. Třeba o sobě taky něco zjistí. Škoda, že se Ed zrovna nechal tetovat. Myslím, že by jim to spolu šlo. ()

Loki_Six 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

"I feel like I've lost sight of myself, Mulder. It's hard to see, let alone find, in the darkness of covert locations. I mean, I wish I could say that we were going in circles, but we're not. We're going in an endless line, two steps forwards and three steps back. While my own life is standing still." ()

tron 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Táto epizóda viac, než klasický prípad, predstavuje ponor do Scullyovej psychiky, či skôr ponor do toho, ako vníma mužskú časť populácie. Mulder odchádza na nútenú dovolenku a Dana sa nevedomky ponorí do mysterióznej zápletky. Z nej je badať, že tvorcovia už občas začínali variť z vody, boli sme v polovici štvrtej série a tak sa stávame svedkami... hovoriaceho mystického tetovania. Ehm ehm. A nenahovoril ho nikto menší, než... Jodie Foster! Túto epizódu som si po desaťročiach zopakoval najmä z dôvodu, že som zabudol, že v niektorej z častí hrala legendárna Starlingová z Mlčania jahniat. Tešil som sa na typ úlohy, aký tu dostane. Vari sa zjaví znova ako agenta FBI? To by bolo vtipné. Alebo dokonca ako agentka FBI, ktorej meno ani raz nezaznie a tak ju budeme môcť vnímať istým spôsobom ako Clarice? Alebo sa predstaví v úlohe šialenej sériového vrahyne? Alebo mi k spokojnosti bude musieť stačiť cameo á la Arnold Schwarzenegger vo Vitajte v džungli? Už to, že som si nepamätal, že v Aktoch X hrala, ma malo varovať. Nepamätal som si ju skrátka preto, lebo v tejto epizóde nehrá. Aspoň teda nie fyzicky. Tvorcovia mi prešli cez rozum a síce sa im podarilo dostať na svoju palubu slávnu oscarovú herečku, ale do doslova neviditeľnej úlohy: narozprávala, ehm, tetovanie (!!!). Čo s českým/slovenským dabingom zanikne už úplne „dokonale“. Takže díky, Chris Carter. Alebo bol problém u Jodie, ktorá na plnohodnotnú rolu nemala čas? Pri pohľade do jej filmografie sa tomu ťažko verí. Jodie vtedy síce bola na vrchole umeleckých síl, ale vždy si prísne vyberala úlohy, takže napr. v 90. rokoch sa nachádzali roky, v ktorých nehrala vôbec v ničom. Premiéra tejto epizódy bola v r. 1997 a Jodie bola v tom období zaneprázdnená fakt nebola: v r. 1994 hrala v Nell a Maverickovi, 1995 a 1996 v ničom a až v 1997 v Kontakte. Mimochodom, šéfa tetovacieho štúdia stelesnil Bill Croft, ktorý si v minulosti už v Aktoch X zahral (konkrétne jedného z vymetačov v epizóde Kalusari). ()

Galerie (9)

Zajímavosti (2)

  • V epizodě se objevuje postava muže, k němuž záhadně promlouvá jeho vlastní tetování, na kterém je vyobrazena tvář pohledné ženy. Její hlas v seriálu namluvila Jodie Foster. (Davies182)

Reklama

Reklama