Reklama

Reklama

VOD (1)

Zmrzlý objev v kanadských horách je důkazem mimozemského života. (Disney+)

Recenze (6)

Trevor 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Agentka Scullyová identifikuje telo mrtvého muža a následne opäť vypovedá pred komisiou o svojej práci na Aktoch X a agentovi Mulderovi, ktorý uviazol v sieti lži a intríg. ()

Colonist 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Pozor spoilery! Parádní završení výborné sezóny. Pro tuto trilogii z konce čtvrté a začátku páté série jsem měl vždycky slabost. Není to sice tak ikonické nebo bombastické jako "Anasazi" a spol., ale i tak je to pro mě druhý nejlepší trojdíl seriálu. Je to trochu pomalejší a hodně upovídané, to však v žádném případě neznamená, že by to bylo špatné. Naopak. Na dialozích si tu dali hodně záležet. Kromě toho se jedná o pořádnou porci napětí a ještě větší dávku emocí než "Memento Mori" (s ohledem na Scullyovou v posledním stádiu nemoci). Nápad s podvodem a otřesením samotných základů Mulderovy víry v mimozemský život je působivý. Nám divákům je sice od začátku jasné, že je to naprostý nesmysl (vzhledem k tomu, že jsme za ty čtyři série byli svědky scén s mimozemšťany, v nichž Mulder ani nefiguroval), ale jako rozvíření mytologie je to zajímavé. Po úvodním slově, které platí pro celou tuto trilogii, pojďme konkrétně ke "Gethsemane": Je to další z mytologických epizod se skvělou výpravou. Na zasněžené kanadské hory je krásný pohled a částečné zasazení dílu do tohoto prostředí je příjemnou změnou - 4. řada se z velké části skládala z epizod odehrávajících se ve městech, takže přírodních exteriérů jsme si tu moc neužili. R.W. Goodwin umí podobně jako Rob Bowman povznést Akta X na filmovou úroveň. Znamenitou práci odvedli i trikaři a set designéři - ledovou jeskyni postavili ve skladišti, já si dlouhá léta myslel, že to opravdu natáčeli v nějaké kanadské hoře! A když už jsme u té hory - hudební motiv výstupu, který v epizodě několikrát zazní, patří k mým nejoblíbenějším pracím Marka Snowa. Zápletka dílu je zase jednou klasická. Pitva mimozemšťana a Akta X, to jde k sobě dohromady jako kachna a zelí. Velmi oceňuji návrat sekčního šéfa Blevinse. Je moc dobře, že si na něj tvůrci vzpomněli. Na tak důležitou postavu, která může za spárování Muldera a Scullyové, se překvapivě objevil jen v dílech "Pilot" a "Conduit". Pak byl ještě několikrát zmíněn, ale kolem desáté epizody první série se po něm slehla zem. Jeho návrat tedy chválím. Chválím i novou postavu Michaela Kritschgaua, která pokračuje v té nejlepší tradici výrazných vedlejších mytologických postav (kam se řadí třeba Albert Hosteen nebo Jeremiáš Smith). Samostatnou kapitolou je závěr epizody. V době premiéry to musel být naprosto kulervoucí cliffhanger. Dneska už to takovou sílu nemá, protože víme, že Mulder nikam nezmizí, ale i tak je to pořádně dramatický závěr, po kterém si hned budete chtít pustit následující díl. ()

Loki_Six 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

"The lie you believe, that they have cleverly led you to believe, Agent Mulder, is that there is intelligent life, other than our own, and that we have had contact with these life forms." ()

chrispe 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Rakovina Scully mě nejen nebaví, ale už mě začíná i štvát. Navíc... to jak pečlivě šroubuje vyprávění do vzletných vět, snažíc se udržet napětí mi přišlo spíš k smíchu. Mulder je hromádka neštěstí, jeho charisma a vtip jsou kdesi ztracený. A jelikož je ještě stopadesát milionů sérií, tak jako divák nepociťuji ani špetku napětí a bohužel ani patřičnou zvědavost. ()

Reklama

Reklama