Reklama

Reklama

Akta X - Série 5

(série)
Drama / Horor / Thriller / Mysteriózní / Sci-Fi / Komedie
USA / Kanada, (1997–1998), 15 h 1 min (Minutáž: 44–46 min)

Tvůrci:

Chris Carter

Kamera:

Joel Ransom

Hudba:

Mark Snow

Hrají:

David Duchovny, Gillian Anderson, Mitch Pileggi, Tom Braidwood, Dean Haglund, Bruce Harwood, William B. Davis, Chris Owens, Sheila Larken, Pat Skipper (více)
(další profese)

VOD (1)

Epizody(20)

Obsahy(1)

Na začátku napínavé páté série Akt X se z Muldera a Scullyové stávají cíle špionážního spiknutí uvnitř FBI. To vše ve chvíli, kdy Scullyové diagnostikují rakovinu. Zdroj nejoblíbenějšího televizního konspirátora je konečně odhalen a ve Scullyové se probouzejí mateřské pudy. Přestože Mulder začíná pochybovat o vlastní víře v mimozemský život, on i Scullyová musí čelit paranormálním jevům včetně upírů. Osudy Muldera, Scullyové i celého lidstva visí na vlásku v průběhu celé nervy drásající série! (Magic Box)

(více)

Recenze (13)

DaViD´82 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Redux I 3/5: Je vidět, že je to pojato spíše jako možnost naskočit do rozjetého vlaku pro nové diváky a tak se zase tak moc nestane. Spíše se skrze otravné monology Foxe i Dany rekapitulují léta předchozí. Redux II 4/5: Konspirace skrze emoce. Jakmile se konspiruje pouze na pozadí a jen tak mimochodem je to vždy lepší; zvlášť když se řeší především postavy a všechny bez výjimky čekají nelehká rozhodnutí. Unusual Suspects 3/5: Stá epizoda v zámoří platí za jubilejní a tak většinou bývá pojata pro fanoušky jako oslava. Ani Akta nejsou výjimkou a tak se dozvíme, jak to v tom devětaosmdesátém při prvním Mulderově setkání s Lone Gunmen vlastně (ne)bylo. Zajímavé a... A nic víc. Detour 3/5: X-tá variace Akt X na Darkness Falls. Nebýt očí, tak to bylo mnohem lepší. Takto zaujme především duo druhých agentů. The Post-Modern Prometheus 5/5: Když se rozezpívá Cher... Tak započne epizoda z vůbec nejkultovnějších. Není to jen vynikající černobílá pocta černobílým universalovským monstr horrorům, ale především je to skvěle napsáno; funguje je to jako pastiš i doják zároveň. A celou dobu to pomrkává na diváka. What´s not to love? Christmas Carol 4/5: One woman show Gillian ve variaci na Dickensovu Vánoční koledu v jednom z nejsvébytnějších mytologickým dílů. Emily 4/5: Kvituji snahu o zcela jinak pojaté a mnohem více osobní konspirační díly. Škoda jen, že Emily nebyla na scéně o pár epizod více, pak by byl závěr ještě více skličující. Kitsunegari 4/5: Horst Fuchs (co vypadá přesně jako Christopher Nolan) Strikes Back aneb hon na Foxe. Výtečný díl, ale přeci jen rozmělnění původní Modellovu nekompromisní auru. Ovšem modrá je dobrá. Schizogeny 4/5: Všeobecně opovrhovaný díl o "otcích a stromech co byli toho večera podivně neklidní". Má totiž tak specifickou atmosféru, že vám buď zcela sedne či přesně naopak. Mě tento ryze hororový příspěvek sedl. Chinga 3/5: Spoluautorem scénáře je Stephen King. To (spolu se závěrečnou scénou z kanclu) je asi tak jediné, co se o této Chucky rutině dá říci dobrého. Ovšem je to i poučné; schválně si vygooglete co ve slangové španělštině název epizody vlastně znamená. ()

tron 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Zatiaľ najslabšia séria, v ktorej chýba vyložene peckový hororový diel. A to paradoxne napriek tomu, že Panenku nenapísal nikto menší, než korunovaný kráľ hororu, Stephen King osobne. Nepotešil ma ani Vypínač (po Duchovi stroja ďalší diel varujúci pred nástrahami technológií). Najviac ma z hororových dielov potešila zrejme solídna lesná fuška Zajížďka s tradične skoro vôbec nevysvetleným pôvodom zla. Vyložene mimo hodnotím Kitsunegari – pokračovanie beztak nevýnimočnej časti z 3. série o sériovom vrahovi Modellovi, ktorý „vštepuje“ myšlienky. Naopak, výborný je diel Zlá krv (o upíroch... zase), ktorý je prekvapivo ladený do komédie, a ja som humorné časti nikdy nemal rád, ale tento sa fakt vydaril, dialógy a hlášky sú jedna súvislá perla a je to ozaj strašne zábavná epizóda. Oceňujem tiež prekvapivo krásnu a dojemnú (!) časť Postmoderný Prométeus. A hoci ma potešili aj Neobvyklí podozriví (prequel o zrode priateľstva medzi Mulderom a Osamelými strelcami), proste táto séria nie je tak úplne ono. ()

Shakers 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

5. séria - 80%. Stále dobre, no zatiaľ asi najslabšia séria. V poslednom diely sme dostali poriadny cliffhanger, som zvedavý ako s ním tvorcovia naložia. Mulder a Scullyová ani po piatich sériách nenudia. ()

draggo 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

V páté sérii jsem měl poprvé pocit, že seriál už nešlape tak dobře jako dříve. Částečně za to může začátek mytologické linky navazující na zvrat z minula, který se podle mě prostě nepovedl a úvodní Redux I tak má nevděčnou roli dílu, který se s tím bordelem musí nějak vyrovnat. Navazující Redux II dojem hlavně díky několika dost emotivním scénám hodně vylepšuje, ale přesto se mytologická linka pořádně rozjede až v povedeném dvojdílu Patient X a The Red and The Black. Stejně tak jsem zaznamenal až příliš mnoho samostatných epizod, které mi přišly buď vyloženě nudné (Travelers, Kitsunegari) nebo zcela průměrné (Detour, Unusual Suspects). První vyloženě skvělá epizoda pro mě byl až kyberpunkový Kill Switch, jedenáctý v pořadí. Naštěstí pak se seriál už celkem vzpamatoval a i přes drobná zaváhání ve své druhé půlce přinesl několik opravdu dobrých epizod, ať už mytologických nebo samostatných. Samotný závěr The End pak byl po dvou neuspokojivých finiších minulých řad příjemným překvapením, neboť završil řadu zcela ukázkově a skvěle mě naladil na další pokračování. /80% a 4*/ Oblíbené epizody: Kill Switch, Patient X, All Souls, The End ()

Colonist 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

S pátou sérií to vidím podobně jako s tou první. Kvalita epizod je tak trochu nevyrovnaná. Najdeme tu legendární pecky, zlaté standardy, podprůměrné díly i několik slabých epizod. Stejně jako první série si ale i pětka zaslouží absolutní hodnocení, ačkoliv to tak průměrově nevychází. Ty dobré věci totiž opět zcela zastíní ty špatné. Kvalita scénářů se pomalými krůčky snižuje (zvláště patrné je to na některých mytologiích), ale ještě to není nic výrazného. A třeba první čtyři díly sezóny patří z mého pohledu mezi to nejlepší, co může seriál nabídnout. To ani ty nejlepší série (3. a 4.) neměly takovýhle našlápnutý rozjezd. Pátá série navíc obsahuje můj nejoblíbenější komediální díl ("Bad Blood"). A to si zaslouží ocenit, poněvadž já odlehčeným epizodám nefandím. I ty čtyřhvězdičkové díly jsou tu vesměs hodně dobré a k dokonalosti jim moc nechybí. Pro mě 5. řada představuje závěr toho zlatého (klasického) období Akt X. Je to konec jedné etapy (příhodně orámovaný koncem natáčení ve Vancouveru). Od 6. série jsou Akta X jiná. Neříkám, že špatná, ale prostě jiná. P. S. Podobu 5. řady do značné míry formoval souběžně vznikající akťácký film. Proto tu najdeme několik epizod, v nichž je přítomnost Muldera nebo Scullyové (či dokonce obou) limitována. Produkce filmu také zásadním způsobem ovlivnila mytologii (došlo k jejímu zpomalení, aby seriál "nepředběhl" film). Nejlepší samostatně stojící epizody 5. série: Unusual Suspects; Detour; Bad Blood; Mind's Eye; Folie à Deux Nejlepší mytologické epizody 5. série: Redux I a II; Patient X a The Red and the Black Nejhorší epizody 5. série: Schizogeny; Christmas Carol...a já osobně prostě nemám rád The Post-Modern Prometheus, omlouvám se všem. ()

VanTom 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Vynikající sezóna dokázala být pro oba agenty opravdu nadmíru osobní (Danina dcera Emily!) a ve světle událostí dokonce vtipně prohodila jejich role (skeptický Fox). Hodně na plyn šlápla v konspiraci s mimozemskou invazí, kde už celkem jasně (po)odkryla karty. Samozřejmě se našlo pár slabších výplňovitých epizod, ty silné však stály za to, i když si třeba jen nadšeně, poučeně hrály (černobílý monstr horor či upírská kolonie). ()

M1k9 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Je velmi těžké hodnotit sérii X-Files, protože to je zběsilý mix námětů a člověk ani neví jestli má udělat průměr nebo to shrnout nějak jinak. Fakt je, že jsem si udělal domácí úkol a prošel jsem znovu všechny díly. Chci napsat něco přínosného, když už jsem si dal tu práci a zhlédl vše. Bylo to opět trochu utrpení, protože mi "komické" díly mimo hlavní děj vůbec nesedí. Nejlepší díl? Ani jeden. Tentokrát mě ani jeden díl nezaujal. Bylo zvláštní pokračovat nějakou dobu bez cancer mana. Jeho návrat mě velmi potěšil. Shrnuto a podtrženo, nudná opakující se série. 4.5/10 ()

Blazkowicz 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Po roce návrat, ale že bych z toho zrovna skákal nadšením se říct nedá. Dokonce jsem musel zvednout hodnocení u první série. Celá pátá série se plácá na místě. Snad poprvé jsem dal mytologickým epizodám čtyřky, protože nikam neposouvaly děj a navíc Mulder skeptik mi vůbec neseděl. MOTW epizody taky žádná sláva. Určitě byly solidní, jen pár vyloženě nudných, ale zase skoro žádné nebyly prvotřídní. Příjemně překvapený jsem byl z Prométea a dvoudílu s Emily. Pamatoval jsem si to horší. Závěrem nejhorší a nejlepší díl. Jednoznačně ta debilní panenka s otřesným malým spratkem a šéf vysávající šváb, to mi přišlo jako takový návrat ke kořenům s dobrou atmosférou. Škoda, že v "Zajížďce" nevyužily plně potenciál lesa a lesních lidí. Podvod I 5*. Podvod II 4*. Neobvyklí podezřelí 4*. Zajížďka 4*. Postmoderní Prométeus 4*. Koleda 4*. Emily 4*. Kitsunegari 4*. Boj s minulostí 3*. Panenka 3*. Vypínač 4*. Zlá krev 5*. Pacientka X 4*. Červení a černí 4*. Souputníci 4*. Vnitřní zrak 4*. Andělská duše 3*. Americká varianta 3*. Šálení smyslů 5*. Konec 5*. Celkově 4* ()

Nikolas__ 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tahle série mi plus mínus navrátila absolutní lásku k seriálu, protože jsem chtěl zase téměř dokonalou sérii, po mírně zklamávající čtvrté. Pátá sezóna je tak jednou z nejakčnějších za celou historii, a možná by se dalo říct že i nejvíce velkolepá. Redux I 4/5 - Tenhle díl mě zklamal, jedná se o nejslabší část trilogie, prolínající se s koncem čtvrté řady. Takhle má pátá série jeden ze slabších rozjezdů sezóny. Ale i tak je to nadprůměrná mytologická epizoda. Redux II 5/5 - Napravená reputace, asi nejlepší díl z tohoto trojdílu, vážně parádní a emotivní. Unusual Suspects 4/5 - Moc hezká epizoda s osamělími střelci, která funguje rozhodně lépe než tomu podobná epizoda z konce šesté sezóny. Detour 5/5 - Neskutečně našlápnutá epizoda, je tu vidět jak se seriál vyšvihnul, a zlepšila se kamera i efekty. Rychlé tempo, originální monstra, a skvělé prostředí. The Post-Modern Prometheus 5/5 - Jedna z nejlepších epizod série, spousta skvělých a legendárních scén, jedna z nejjedinečnějších MOTW epizod. Christmas Carol 4/5 - Tahle epizoda se mi upřímně líbila, i když tento dvojdíl možná patří celkově k těm slabším za historii seriálu... Emily 5/5 - Výborný nervy drásající díl, ještě to vylepšuje závěrečná část s Mulderem a Scully k kostele, to bylo nádherný. Kitsunegari 4/5 - Skvělá epizoda, vážně se mi líbila, nechápu co proti ní většina fandů má. Ale, Pusher byl lepší. Schizogeny 5/5 - Asi nejvíce neprávem odsuzovaná epizoda páté série. Temná bomba, vážně je to strašně dobrá epizoda. Chinga 4/5 - Jeden ze dvou nejslabších dílů série minimálně, každopádně i tak zabaví, což je obstojné. Kill Switch 5/5 - Tuhle epizodu mám upřímně hodně rád, mrzí mě že se častěji neopěvuje jako skvělá komediální epizoda. Ale nejlepší ze série to není. Bad Blood 5/5 - Tohle je ještě vtipnější a lepší než předchozí díl, a to už je co říct. Legenda mezi komediálními epizodami, výborný scénář, a prostě všechno. Patient X 4/5 - Suprový začátek dvodílu, na největší mytologické skvosty se to nechytá, ale i tak je to dost fajn. The Red and the Black 4/5 - Kvalitativně dost vyvážené s předchozím dílem, spíš lepší. Skvělé. Travelers 4/5 - Jeden z těch výplňových dílů, jakým byl v této sezóně třeba díl třetí. Každopádně tento díl se rozhodně nezařadí mezi špičku, ale je to jen takový příjemný kvalitní filler. Mind's Eye 4/5 - Na tenhle kousek moc chvály nikdy neslyším, ona zápletka není nějak hustá, ale díl je to nicméně skvělý. All Souls 5/5 - Tímto nedoceněným klenotem zaměřujícím se na Scully se ukazuje, jak extrémně silný je celý závěr páté série. Variant Pine Bluff 5/5 - Akční, extrémně napínavá a mimořádně jedinečná a netradiční epizoda s Mulderem v hlavní roli. Pro mě nezapomenutelná pecka. Folie a Deux 5/5 - Naprostý vrchol páté sezóny, kterou jsem často označoval za moji nejoblíbenější epizodu vůbec. Opravdu skvost, super atmosféra, nějaké scény vyloženě dokonalé, nejlepší monstrum ze seriálu. Konec 4/5 - Výborná epizoda. Kdyby to byl úplný konec, byl bych m a l i l i n k a t o zklamán, jinak ale skvělé. Chudák kancelář :( Komplet série - 9/10 () (méně) (více)

Reklama

Reklama