Akta X - Série 5 (1997) (série)
Tvůrci:
Chris CarterRežie:
Chris CarterScénář:
Chris CarterKamera:
Joel RansomHudba:
Mark SnowHrají:
Gillian Anderson, David Duchovny, John O'Hurley, Chris Owens, Lloyd Berry, C. Ernst Harth, Jerry Springer, Vitalij Kravčenko, Xantha Radley, Miriam SmithObsahy(1)
V tomto surrealistickém a komickém pohledu na Frankensteina přijíždí agenti Mulder a Scullyová do malého městečka, aby prozkoumali tvrzení o místním nepolapitelném monstru. (Epistemolog)
"Jerry Springer říkal, že tomu fakt rozumíte, agente Muldere.." ;) ()
Strašne dobrý a ku koncu neskutočne dojemný diel (pesnička!). Vidno, že tvorcovia sa už tak trošku nudili a preto experimentovali s formou (celý diel je čierno-biely a za zjavnú inšpiráciu si berie Frankensteina). Ale napriek tomu je to fakt vynikajúci diel, ktorý viac, než k hororu, odkazuje azda k... Nožnicovorukému Edwardovi? A k fenoménu telesne zdeformovaných ľudí (viď. filmy Maska s Ericom Stoltzom alebo Lynchov Sloní muž). ()
"When Victor Frankenstein asks himself "Whence did the principle of life proceed?" and then as a gratifying summit to his toils creates a hideous phantasm of a man he prefigures the Postmodern Prometheus. The genetic engineer whose power to reanimate matter – genes into life – us – is only as limited as his imagination is." ()
Epizóda na odľahčenie, skvelá Cher a čiernobiele prevedenie, odkaz ktorý v sebe časť má stereotypný a dej takmer žiadny. ()
Omlouvám se všem fanouškům Akt X, ale já tenhle díl prostě nemám rád. Nikdy jsem ho neměl rád. Bývaly doby, kdy jsem ho dokonce k smrti nenáviděl. Plně rozumím tomu, proč ho většina lidí zbožňuje. Uvědomuji si jeho kvality. Je to hezká pocta Frankensteinovi a starým hororům. Má to skvělou atmosféru, po vizuální a režijní stránce je to jeden z nejlepších dílů seriálu a chápu, co tím vším chtěl Carter říct. Já ale zkrátka od Akt X očekávám něco jiného než mutanta tancujícího na Cher. Forma epizody je super, ale vlastní obsah z mého pohledu za moc nestojí. Po dějové stránce s tím mám velký problém, já v tom vidím jen velkou slátaninu. A místy je mi při sledování opravdu trapně. Kdyby tuhle parádní formu využili na nějaký serióznější díl, asi by se mi to líbilo mnohem víc. Vím, že si to 2 hvězdičky objektivně nezaslouží. Jenže já tomu víc dát nemůžu. Tohle fakt není epizoda pro mě, nejsem cílovým divákem. Nepovažuji to za nekoukatelný díl a nevnímám to jako jeden z nejhorších dílů seriálu (ani to pro mě není nejhorší díl 5. série), ale taky se nemůžu přetvařovat. Holt se mi to nelíbí. A když některým epizodám můžu v hodnocení ze subjektivních důvodů přidat, tak tady stejně tak můžu ubrat. Tenhle experiment mi opravdu nesedl... ()
- Jedná se o jediný příběh natočený černobíle. (Terva)