Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Scullyová a Doggett vyšetřují případy zabití, do kterých je zapletena bytost podobná netopýrovi. (Disney+)

Recenze (8)

tron 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

„Na to si zvyknete.“ Toto je fakt dobré monštrum a Robert Patrick je tu hustý ako trojdňová huspenina v chladničke, takže s prižmúrenými očami (napriek trošku slabšej koncovke) musím dať 4*, pretože som pre hororové diely Aktov X vždy mal slabosť a táto je fakt temná a chce sa povedať „ukážková“. Ako tu niektorí spomínate, tak áno, táto časť naozaj dosť pripomína Jeepers Creepers, ale ten vznikol až o rok neskôr, takže by som to na nejaké vykrádanie zrejme nevidel... ()

Trevor 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Agenti Scullyová a Dogget sú vyslaný na pomoc miestnemu policajnému oddelenie v Burley, Idaho aby pomohli objasniť brutálnu vraždu staršieho manželkého páru. Príčinou smrti bola masívna strata krvi a na ich telách sú stopy po uhryznutiach ktoré vyzerajú ako ľudské. Jedna z výborných epizód s dobrým páchateľom a Scullyovou kompenzujúcou stratu svojho partnera tým že sa na prípad pozerá jeho očami. ()

Colonist 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Díl, v němž Scullyová a Doggett honí "batmana" :). S monstrem a jeho původem se tentokrát Carter hodně utrhl ze řetězu. Bizarní a ujeté zápletky ovšem k Aktům X odjakživa patřily, takže já jsem spokojen. Stylově epizoda evokuje starší série. Po dlouhé době tu máme opět klasicky pojatý hororový díl s tou správnou atmosférou (například úvodní teaser je nádhernou přehlídkou hororových klišé - těch dobrých). Zdejší příšera je zajímavá a zaujal mě ten motiv opožděné pomsty. Monstrum sice není ikonické jako slavný Flukeman z epizody "Hostitel" a po vizuální stránce mě moc nezaujalo (jde poznat, že to je chlap v laciném netopýřím kostýmu), ale slušnou porci děsu divákovi nabídne. A nejsou to pouze ty brutální útoky - pro mě osobně je mnohem působivější, když jen tiše visí na stropě (ze záběru v garáži mě vyloženě mrazí). Nebránil bych se, kdyby těch strašidelnějších pasáží bylo ještě víc. Velkou část epizody totiž spolkne druhá rovina příběhu, která se týká Scullyové a Doggetta a jejich první skutečné spolupráce. Mezi jednotlivými hororovými sekvencemi jsou proto delší prodlevy. Nicméně to nepovažujte za výtku, i ta druhá stránka epizody mě velmi baví. "Patience" můžeme vnímat jako přechodový díl, most mezi úvodní mytologií a zbytkem 8. série. Konečně máme možnost seznámit se podrobněji s Doggettovým charakterem. To, co jsem poněkud postrádal v epizodách 8x01 a 8x02, je v "Patience" bohatě zastoupeno. Doggettova postava zde konečně dostává hloubku. I taková drobnost, jako že je první den po přidělení k Aktům X doprovázen do kanceláře popichujícími kolegy, nám toho o něm dost vypovídá (Mulder byl osamělý vlk a v podstatě asociál, kdežto Doggett je normální chlap s kamarády a běžnými sociálními interakcemi). V tomto dílu se Doggett dočká i těch velkých individuálních momentů - např. ubránění se monstru či zastávání se Scullyové před nabubřelými venkovskými poldy. Velmi se mi líbí, jak probíhá vzájemné budování důvěry mezi Johnem a Danou. Ačkoliv zastávají extrémně odlišné názory (Scullyová se tady definitivně stává ženskou verzí Muldera) a pracují spolu jen proto, že je k tomu přinutily okolnosti, stejně se respektují a navzájem si kryjí záda. Doggett je tady vysloveně v pozici jakéhosi "velkého bráchy", co před ostatními ochraňuje svou "malou ségru", která ze sebe hází bláznivé paranormální teorie. Tohle mě fakt baví, ta dynamika mezi hlavními hrdiny je skvělá. Od této části už začíná chemie mezi nimi naplno fungovat. "Patience" je velmi dobrý díl. Na nejvyšší hodnocení mu něco chybí (děsu tu mohlo být ještě víc, pasáž s vyšetřováním v domě prvního útoku je na můj vkus moc dlouhá a vyvrcholení příběhu mi přišlo uspěchané), ale hezké čtyři hvězdičky si zaslouží. Když bude většina epizod 8. série alespoň v tomto duchu, nebudu se vůbec zlobit. Je vidět, že Carter ještě umí udělat kvalitní samostatně stojící díl. Druhý "Fight Club" se naštěstí nekoná. ()

Loki_Six 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Doggett - The more basic answer is what we're dealing with here is simply a man. A psychotic killer with a deformed foot. You're familiar with the principle of Occam's Razor? Scully - Yeah. You take every possible explanation and you choose the simplest one. Agent Mulder used to refer to it as "Occam's Principle of Limited Imagination." ()

Grogan 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

První epizoda Dogetta se samostatným případem se hodně povedla. 8. série je návratem ke kořenům seriálu, je zde tajemné monstrum, ke kterému postupně zjišťujeme historii, několik dobře zpracovaných scén útoku, atmosféra, otevřený konec (kdy se monstrum zase vrátí?) a navíc se zde vyvíjí vztah Scullyové a Dogetta, v něčem podobný, ale jsou zde i odlišnosti oproti počátku spolupráce Dany s Mulderem. Doggett je samostatná postava s vlastním místem ve struktuře seriálu, ne nějaká laciná kopie Muldera. A to je moc dobře.... ()

Reklama

Reklama