Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Muž může mít spojitost s úmrtím Doggettova syna, ke kterému došlo před lety. (Disney+)

Recenze (7)

Loki_Six 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

"When I first came to work with the FBI I worked in violent crimes. I saw the worst of humanity; I saw monsters, and I wondered how they became that way - how these men became so evil. And there are psychological explanations: victims of their environment, victims of their parents, but the scientific explanations were never truly satisfied. And I began to think about evil like a disease, how it goes from man to man or age to age. Most of us walk around thinking that we're incapable of any acts of evil, and we are. We can stifle that momentary urge to kill or to hurt, we have some kind of immunity to it. But I think it's possible that there's an occurrence in somebody's life, a tragedy or a loss, that leaves them vulnerable; hurts their immunity to evil. And all of a sudden, at that point in their lives when they're weakened, they're open to evil... and they can become evil." ()

Grogan 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Napůl mytologická epizoda o Johnu Doggettovi, napůl samostatná epizoda o tajemném zlu, co se přesouvá z člověka do člověka a nutí ho páchat zlo. Povedená epizoda, kterou trochu sráží tato kombinace zápletek + ty scény s těhotnou Scully mě nikdy nebraly, tohle zázračné dítě, které se stalo součástí nové mytologie nejen zde, ale hlavně v revivalu, mi nikdy moc nesedělo. Ovšem v 8.+9. sérii mě to ještě neštvalo zdaleka tolik, jako když se z Williama stalo snad jediné téma mytologie revivalu (taky jeden z důvodů, proč předstírám, že revival neexistuje). Nicméně trochu charakterového podhoubí pro Johna vítám, ta zápletka s přesunem zla je hodně dobrá a za mě by si zasloužila samostatnou epizodu (tenhle typ zápletky jsem poprvé viděl v nějakém animovaném Supermanovi, putovalo tam tajemné světlo a do koho vstoupilo, ten měl najednou potřebu všechno ničit). A Monica je jedním slovem skvělá, líbí se mi, že je takovým předobrazem Muldera, její nadšení a ochota věřit v prakticky cokoliv mi připomíná Muldera z prvních sérií. A to nezmiňuji, že Annabeth Gish je ještě k tomu proklatě sexy... Monica je vlastně další z důvodů, proč nemám rád revival. Jen tak jí nechat spolupracovat s Kuřákem, aniž by se někdo namáhal to alespoň trochu osvětlit, to jde úplně proti jejímu charakteru z 8.+9. série. ()

Trevor 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Pri riešení prípadu v New Orleans narazí agentka Monica Reyesová ktorá sa podieľala na pátraní po Foxovi Mulderovi na stopu, ktorá súvisí so smrťou syna agenta Doggeta. Kedže sa ho to osobne týka, poprosí o pomoc pri riešení prípadu agenta Muldera, aj keď bol z Aktov X vyradený Kershom a vyšetrovanie naznačuje prítomnosť nadprirodzených javov. Epizóda riešiaca vzťahy Mulder-Dogget-Scullyová s pomerne nezáživným príbehom. ()

Colonist 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Po čtyřdílném bloku mytologických epizod tu máme opět samostatně stojící díl. Měla by to být příjemná změna, závan svěžího větru po všech těch mimozemských hovadinách. Jenže opak je pravdou. Tohle totiž není tak povedený díl jako ty z první poloviny sezóny. "Empedocles" je divný. Jinak to popsat nemůžu. Je to podivná splácanina, která se snaží zkombinovat hned několik zápletek dohromady, ale ve výsledku ani jednu z nich nezpracuje pořádně. Hlavní téma epizody pojednávající o zlu, které se šíří jako nemoc a vstupuje do lidí, co vůči němu ztratili imunitu, je zatraceně dobrý nápad. Bohužel z tohoto slibného námětu nedokázali tvůrci vytřískat maximum. Samo o sobě by to stačilo na celý díl, jenže někdo měl ten chytrý nápad, že na to nabalí souvislost s vraždou Doggettova syna. Přitom v závěru vyjde najevo, že ta vazba je ve výsledku nulová a jedná se tedy pouze o nikam nevedoucí odbočku. Akorát se dozvídáme, že vrah Luka byl taky zlý. No to je mi překvapení, to by mě u vraha dítěte nenapadlo. A aby toho nebylo málo, tak do už tak přeplácané epizody ještě scenárista vložil vedlejší linii s těhotenskými trablemi Scullyové. Vždycky jsem si přál vidět epizodu Akt X, v níž Dana řeší problémy s placentou. To mi na tom seriálu chybělo. 10/10, nejlepší díl! Teď vážně. Je škoda, že nezůstalo jen u toho tématu putujícího zla. Kvůli neustálému skákání z jedné dějové linie do druhé se tu toho vlastně moc neděje. Nemluvě o tom, že všechny vraždy se z nepochopitelných okolností stanou mimo záběr. S ohledem na charakter 8. sezóny, která je velmi temná a krvavá, je absence jakéhokoliv gore zvláštním rozhodnutím. I proto jde o vleklý díl, u kterého jsem málem usnul. A když už by to konečně mohlo být zajímavé, tak to trvá jen pár sekund, protože je najednou konec. Oceňuji ten build-up k rozjetí zápletky kolem Doggettova syna (začalo to drobnými narážkami v 8x05 a 8x14), ale podle mě tomu taky měli věnovat samostatnou epizodu. Tady je to zbytečný přídavek, sloužící čistě jen jako představení té dějové linie, potažmo další stránky Doggettova charakteru. A také mi přijde, že si touto epizodou už seriál připravoval cestičku k 9. sérii a k převzetí seriálu Monicou a Johnem. Jsou tu pokládány základy pro budoucí díly, ale na děj toho aktuálního se už nějak zapomnělo. Největším pozitivem epizody jsou herecké výkony, především Robert Patrick je tu excelentní. Ale k čemu je herecký kumšt, když je to po dějové stránce neskutečně plytké... Pro mě je zkrátka "Empedocles" jednou z největších promarněných šancí celého seriálu. Ta zápletka se zlem mohla být fakt super. Škoda, no. Holt zase vyhráli shippeři a dostali Muldera a Scullyovou, kteří si hrají na mamku a taťku. Za mě tříhvězdičkový podprůměr. ()

Galerie (6)

Zajímavosti (1)

Reklama

Reklama