Reklama

Reklama

Akta X - Série 9

(série)
Drama / Horor / Thriller / Mysteriózní / Sci-Fi / Komedie
USA / Kanada, (2001–2002), 14 h 51 min (Minutáž: 43–86 min)

Tvůrci:

Chris Carter

Kamera:

Bill Roe

Hudba:

Mark Snow

Hrají:

Gillian Anderson, Robert Patrick, Annabeth Gish, Mitch Pileggi, James Pickens Jr., Cary Elwes, Bruce Harwood, Tom Braidwood, Dean Haglund, Alan Dale (více)
(další profese)

VOD (1)

Epizody(19)

Obsahy(1)

Devátá strhující řada Akt X odhaluje jednu úžasnou pravdu za druhou, zatímco vypráví další napínavé příběhy plné konspirací, paranormálních jevů a mimozemských civilizací. Scullyová se potýká se zjištěním, že její syn disponuje nadpřirozenými schopnostmi, znovu se probouzí i vyšetřování vraždy syna agenta Doggetta. Existence supervojáků ukazuje na ohromné vládní spiknutí, jež Mulder odmítá krýt. Čeká ho závěrečná konfrontace s těmi, kteří zapírají pravdu. (Magic Box)

(více)

Recenze (12)

tron 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Posledná séria (ak nerátame „návraty“ po r. 2016) a asi je to tak dobre, lebo scenáristi sa od deväťdesiateho tretieho skutočne značne vyšťavili a od 6. série znateľne stratili dych (hoci treba dodať, že každá séria obsahovala hŕstku skvelých dielov, ale oproti prvým sezónam šlo o očividný prepad). Robert Patrick stále skvelý, ale Scully divne upozadená, jej návraty na scénu samoúčelné a nahradenie agentkou Monicou Reyesovou podpriemerné. Najlepšie v tejto sérii podľa mňa fungujú samostatné, „epizódne“ diely, ale nie ani tak Príšery (ktoré začínajú fakt dobre, ale končia, nuž, príšerne), ako skôr razantne priamočiara tvrďáčtina Odkázaní peklu. Z princípu (ako fanúšik seriálu od jeho prvých epizód) oceňujem finálny diel (s celovečernou minutážou), ktorý vcelku dôstojne uzavrel všetkých 9 sérií a to už je vážne čo povedať. Určite sa to celé dalo uzatvoriť aj lepšie (dojemnejšie?), ale ani toto nie je najhoršie (hoci „návratové“ epizódy finále čiastočne oslabili, viď. napr. prežitie Muža s rakovinou, ktorého na konci deviatej série už viac zabiť nemohli a predsa to prežil wtf). ()

Shakers 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

9.séria - 70%. Finálna séria (ak teda nepočítame návrat s roku 2016) je pre mňa asi najslabšia. Robert Patrick je super náhrada miesto Lišiaka Muldera, no bez Foxa ako keby sa aj kvalitne prípady a príbehy vyparili. Finále, ktoré ma dĺžku celovečerného filmu je síce fajn, no malo uspokojivé. ()

malylada 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Počátek hodně rozpačitý, konspirační díly asi i díky konci celého seriálu příliš zbrkle slepeny. Od půlky je to koukatelný nadprůměrný standart, jak jsme už zvyklý. Ke konci se dostaví už i emoce, kdy například rozlučka v Jump the Shark je nostalgická. Se závěrem celého seriálu se nakonec tvůrci vypořádali se ctí a tím končí jedna slavná dekáda......7/10 ()

Tommassi3 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Dáte si cigaretu? ;) Doggette platil v důsledku za výtečně napsanou, zahranou a zejména funkční postavu.. Ten zběsilý a zejména zbytečně doslovný konec série a nakonec i celého projektu, když nemluvíme o tom rádoby restartu, však Aktům X už příliš neslušel.. ()

CinemaRanger 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Doggett a Reyesová opravdu nestačí. Jen pár zajímavých epizod a hlavně finále stojí za to. Jinak samé nudné a nezáživné epizody. Alespoň je tato série kratší. Akta X potřebují Muldera! 7/10 ()

M1k9 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Koncentrace dobrých dílů je každou sérií nižší a nižší. Když se řekne dobrý díl, mám na mysli buď vetřelčí konspiraci, anebo pořádný sci-fi námět. Velká chyba, že tato série se na tyto dva stavební pilíře úplně vykašlala. Je to podvod. Věrnému divákovi se nedostává to, kvůli čemu seriál začal sledovat. Zároveň má nutkání dokoukat tuto ságu až do úplného konce. ...X... Za zmínku stojí dvě sladké epizody: S09E04 a S09E11 těžící z chemie Doggetta a Reyes. S09E17 je pořádná kriminálka a uzavření jedné seriálové větve. S09E19 hmm, kde začít... Vrtulník, to je znamení, že přichází díl mytologie! Trochu mě mrzí, že se tvůrci neukázali s něčím extra. S něčím, co by alespoň o kousek překonalo to, co jsme už viděli. Místo toho je to taková dlouhá rekapitulace a rozlučkové kolečko. Víc a víc věcí už působilo spíše komicky a to pochopitelně ubírá na vážnosti, uvěřitelnosti a celkově napínavosti. Smoking Man v jeskyni byl posledním zlatým hřebem večera. ...X... Poučení: Někdy je lepší skončit dříve, než-li později. 4.5/10 ()

Likan7 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Takový závěr (první) si Akta X nezasloužily. Od začátku série do konce samý fail, nepřítomnost Duchovnyho byla nakonec klíčová, ale ani jeho návrat v rozlučkovým posledním dílu to nezachránil. Ve finále, kde bychom měli mít minimálně husí kůži z konce, jsem necítil vůbec nic. ()

elimS 

všechny recenze uživatele

Nebyl jsem nějaký fanda Akta X, ale občas jsem se na ně koukal, když jsem byl školou povinný. Na druhý den pak ve třídě probíhala bouřlivá diskuze, co se v minulé epizodě dělo. To je takový ten nostalgický seriál. Teď, když jsem zjistil, že jsou nové (6 let staré :D ) série, tak jsem se rozhodl, že si to dám celé od znova, pěkně za jeden měsíc. Těšil jsem se na ty ufíky, chlapa s cigaretou, ty temné věci apod. Ano, dostal jsem to ... ale ... začalo mě štvát jak se jednotlivé díly, dokonce i série, opakují. Jak je "Skalyjová" neustále skeptická, i když za tu dobu zažila a viděla plno "nadpřirozena" a jak ji "Máldr" musí neustále k něčemu přemlouvat. Dále mi vadilo ta nevyváženost jednotlivých dílů. Kdy je jeden záhadný a druhý takový nudný a třetí zase "komediální". Ano, vím ... pro některé je to kultovní a zábavné, ale mě štvalo, jak jeden díl má hutnou atmosféru, kde jsou ufoni a různé záhady, kde druhý díl skoro umřou a třetí díl tam řeší zábavné historky a všichni se všemu smějí ... a tak pořád dokola. Taky mi vadilo, že všichni tam umírali a ožívali jak na běžícím páse. Prostě se nějakým záhadným vysvětlením znovu ukázali na scéně. Taky to o těch mimozemšťanech. Jednou doslova potvrdí, že jsou, ukážou všechno možné, aby pak záhy řekli to, že to je všechno konspirace a vládni "manipulace" atd. Prostě dělali z toho guláš. A ano, opět vím, že to tak je schválně, ať si každý myslí svoje ... ale ... dělali z toho guláš. Jakmile odešel Máldr ze seriálu, tak mě to nebavilo a jak prakticky odešla i Skalyjová, tak jsem celkem trpěl. A poslední dvě série (10+11)? Oba zpátky, oba staří, ale praktický žádný progres ve scénáři. Zase to stejné dokola - mrtví jsou živý, záhada není záhada, co se stalo, tak se nestalo ... a konec ... takový nemastný, neslaný, divný, nebo dobrý? Nevím. Líbil by se mi nějaký ukončovací film, ale normální a né natáhnutá epizoda na 2 hodiny. Dal bych tak 3 hvězdy (60%), ale z nostalgie a že některé díly jsou fakt dobré dávám silné 4 (80%) a víc si to nezaslouží. PS: Můj nejdelší komentář. Tento by se mi do 20 slov, jak je mým pravidlem, opravdu nevešel, tak jsem se rozepsal :D ()

Nikolas__ 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Devátá série má jeden velký problém, a to mytologii, hodně dílů je nudných a tato série hraje spíše na samostatně stojící díly, které jsou o poznání lepší než ty mytologické. Nothing Important Happened Today I 4/5 - Tady začíná ta nepřesvědčivá linka supervojáků a neustálých problémů s dítětem Scully. Nezajímavé, ale nadprůměrné. Nothing Important Happened Today II 3/5 - Možná o něco slabší než předchozí díl, měl jsem pocit že je to celé úplně jiné, než klasická temná Akta X. Dæmonicus 5/5 - Když už to temné je, takto dopadá vždy skvěle. Tento díl patří k vrcholům série, a je taktéž výborně zpracován. 4-D 4/5 - Nápad neskutečně zajímavý, a byl zpracovaný dobře, ale rozhodně by mohl i lépe. The Lord of the Flies  5/5 - Hodně zábavný díl, který se mi opravdu líbil, jak nápadem, tak zpracováním. Rozhodně lepší odlehčený díl, než ty další z této sezóny. Trust no 1 4/5 - Další zbytečnost, která ale nepohorší. Jinak dobře zpracované. John Doe 4/5 - Tato epizoda se do seriálu rozhodně dostat musela, byla napínavá i zajímavá. Hellbound 4/5 - Výtečný díl, který strašně potěšil. Sice se tam najde pár pitomostí, např. že žije člověk stáhnutý z kůže. To už bylo moc i na Akta X. :) Provenance 3/5 - Zpracované dobře, ale nápad nic moc, a hodně věcí mi tam vadilo. Providence 4/5 - Značně lepší než díl předchozí, zpracování super, záporák dobrý, stejně tak jako konec. Audrey Pauley 3/5 - Nápad dost solidní, ale zpracování, když nepočítám skvělé digitální prostředí mimo nemocnici, je dost odfláklé. Underneath 4/5 - Z dílu se dalo vytřískat víc, ale jinak skvělá záležitost. Improbable 2/5 - Proboha, větší shit jsem v Aktech ještě neviděl. Naprosto úděsně odfláklý, pitomý, nudný a velmi špatný díl. Tohle nemělo nikdy vzniknout, potěší jen dobrá postava hráče dámy, ale i tak jsem absolutně neměl pocit, že se dívám na Akta X. Scary Monsters 5/5 - Jsem rád že se vrátilo napětí, tajemno, a úžasné nápady a zpracování. Jump the Shark 3/5 - No, a tady nadšení opět upadlo. Fakt slabý díl. Spoiler! Hlavně nechápu, proč je celá epizoda komediální, když na jejím konci zemřou osamělí střelci. Velká nuda, špatné zpracování, konec sice super emotivní ale... Proč osamělí střelci umřou v komediální epizodě? Proč? William 4/5 - Solidní mytologie, konečně. Release 5/5 - Emotivní a úžasné. Velice potěšilo, moc sem si přál díl, který by završil linku Doggettova syna. Sunshine Days 4/5 - No, až na pár věcí opravdu super. The Truth 5/5 - Doufal jsem že aspoň závěr sezóny (a v té době navíc i závěr celého seriálu) mě co se týče mytologie, nezklame. A naštěstí jsem si tento díl extrémně užil, naprosto úžasný díl, který jako závěr funguje dost dobře. Celý díl má 1 hodinu a 20 minut, první hodina je vyloženě perfektní, ale jak se Mulder vydává do pouště, je to trošku slabší. Celý díl je ale i originální kvůli svému, né moc happy endu. ____Komplet série - 7/10 ()

Reklama

Reklama