Reklama

Reklama

Akta X

(seriál)
  • USA The X-Files (více)
Trailer 4
Drama / Horor / Thriller / Mysteriózní / Sci-Fi / Komedie
USA / Kanada, (1993–2018), 162 h 42 min (Minutáž: 42–86 min)

Tvůrci:

Chris Carter

Hudba:

Mark Snow

Hrají:

Gillian Anderson, David Duchovny, Mitch Pileggi, Robert Patrick, Annabeth Gish, William B. Davis, Tom Braidwood, Bruce Harwood, Dean Haglund, Nicholas Lea (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(11) / Epizody(217)

Pravda je tam venku a agenti FBI po ní v tomto fenomenálním sci-fi seriálu pátrají a pokoušejí se vysvětlit zdánlivě nevysvětlitelné. Jejich podivné případy se týkají sledování UFO, setkání s mimozemšťany a únosů… a prakticky všeho paranormálního. (Disney+)

Recenze uživatele noriaki k tomuto seriálu (3)

Akta X (1993) 

Třetina dílů je výborných, třetina slušných a třetina špatných. Přičemž mytologické epizody patří téměř bez výjimky do té první kategorie. Nebýt kolísavé kvality k níž se seriál přibývajícími léty propracoval, šlo by o naprostou špičku. Kultovní statut Aktům X už ovšem nikdo nesebere. Geniální znělka, pohlcující tajemná atmosféra a bouřící chemie mezi nesourodou dvojicí vyšetřovatelů, daly vzniknout jedné z nejlepších mysteriózních sérií všech dob. ()

Série 10 (2016) (S10) 

Důstojné pokračování ikonického seriálu. A to se vším všudy. Takže i s nezaměnitelnou atmosférou, obrovskou nápaditostí a nevyrovnanou kvalitou epizod. Jen jedna věc se změnila. Mytologie, která byl dříve tahounem, je dnes brzdou. První a poslední díl jsou jednoznačně nejslabší z půltuctu příběhů. A je na nich nejvíc cítit, jak je celý koncept zastaralý a dnes už téměř naivní. Naopak, když tvůrci hodili za hlavu křečovitou snahu nezklamat a natočili i něco pro radost, vyprodukovali nejlepší díl celého revivalu. I proto, že jsem ji podvědomě neporovnával se současnými, po všech stránkách sofistikovanějšími projekty. Řečeno s nadsázkou. Když postavím do ringu Akta X a Games of Thrones, tak je GoT sežerou zaživa. Jenže když vznikal koncept Akt X, tak fantasy seriálům vládla Xena. ()

Série 11 (2018) (S11) 

Jedenáctá série pokračuje v duchu desáté. Kvalita je nevyrovnaná a mytologické díly patří k těm nejhorším. Velkým pozitivem je vzestupná tendence. První díl je mizerný, druhý zajímavý, třetí starosvětsky skvělý (klidně by mohl patřit někam do prvních let seriálu), čtvrtý excelentní (v parodických epizodách jsou kupodivu Akta-X v dnešní době nejsilnější). Až u pátého dílu moje nadšení ochladlo. Stačilo ovšem na to, abych na setrvačnost dojel až do konce. Tenhle seriál má pořád co říct, i když se občas trochu zakoktá. ()

Související novinky

Dočkají se Akta X rebootu?

Dočkají se Akta X rebootu?

30.03.2023

Jestli je pravda skutečně tam venku, mají se fanoušci seriálových Akta X zřejmě na co těšit. Tvůrce Chris Carter teď totiž v nedávném podcastu naznačil, že se režisér a scenárista Ryan Coogler (Creed… (více)

Nový seriál Vince Gilligana našel domov

Nový seriál Vince Gilligana našel domov

25.09.2022

Vince Gilligan už by nemusel do konce života nic dělat a jeho místo na seriálovém výslunní by mu stejnak nikdo nevzal. Po kritických i diváckých hitech Breaking Bad a Better Call Saul je zkrátka… (více)

Josh Brolin vs. nečekaná návštěva

Josh Brolin vs. nečekaná návštěva

28.02.2020

Herec Josh Brolin (Avengers: Endgame) se upsal hlavní roli a taky produkci nového seriálu pro Amazon Outer Range. Na projektu se podílí taky Brad Pitt (12 let v řetězech) a děj se bude točit kolem… (více)

Gillian Anderson jako britská premiérka

Gillian Anderson jako britská premiérka

23.01.2019

Herečka Gillian Anderson známá z kultovního seriálu Akta X nebo televizního Hannibala, byla obsazena do role Margaret Thatcherové ve čtvrté řadě oceňovaného dramatu The Crown. Třetí a čtvrtá řada… (více)

Reklama

Reklama