Reklama

Reklama

Akta X

(seriál)
  • USA The X-Files (více)
Trailer 3
Drama / Horor / Thriller / Mysteriózní / Sci-Fi / Komedie
USA / Kanada, (1993–2018), 162 h 42 min (Minutáž: 42–86 min)

Tvůrci:

Chris Carter

Hudba:

Mark Snow

Hrají:

Gillian Anderson, David Duchovny, Mitch Pileggi, Robert Patrick, Annabeth Gish, William B. Davis, Tom Braidwood, Bruce Harwood, Dean Haglund, Nicholas Lea (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(11) / Epizody(217)

Pravda je tam venku a agenti FBI po ní v tomto fenomenálním sci-fi seriálu pátrají a pokoušejí se vysvětlit zdánlivě nevysvětlitelné. Jejich podivné případy se týkají sledování UFO, setkání s mimozemšťany a únosů… a prakticky všeho paranormálního. (Disney+)

Recenze uživatele Honza__St. k tomuto seriálu (40)

Akta X (1993) 

Byť nemám rád konspirační fantasmagorie o ufounech, tenhle seriál patří k mým oblíbeným. Ovšem výborných bylo opravdu jen prvních pár řad. Jak seriál začala víc a víc ovládat čím dál fantasmagoričtější mimozemská mytologie, začalo to s ním jít z kopce. S tím se svezly i samostatné epizody o všemožných monstrech, a komediální až samy sebeparodující díly byly spíš další hřebík do rakve (až na pár čestných výjimek, samozřejmě v prvních letech). Snaha seriál oživit na přelomu sedmé a osmé řady z něj udělala ještě větší šílenost, a ani není divu, že poté už moc dlouho nevydržel. Další pokračování (druhý film a nové díly) jsou jen snaha vyrejžovat peníze na dalším sequelu/remaku/restartu, a být jedním z těch, kdo věří konspiračním fantasmagoriím, tak jsem přesvědčen, že za novými díly stojí sám Kuřák :D ()

Série 1 (1993) (S01) 

Naprosto nejlepší série. Byť únos Scullyové v následující řadě popularitu seriálu ještě znásobil, nejlepší jsou právě ty díly ještě před tím. Mytologie ještě vlastně ani není mytologie (v jednom díle vypadá mimozemšťan jako tvář z Marsu, hned v dalším jako Predátor :D), ale taky není tolik otravná, a tzv. "Monster of the week" epizody jsou nejlepší právě zde (s přesahem do začátku 2. řady), o nejslavnějším snad netřeba mluvit. A snad žádný z informátorů neměl takové charisma, jako muž z Pentagonu. ()

Hnízdo (1993) (S01E03) 

Suverénně nejlepší díl celých Akt X. Stoletý milovník lidských jater Eugene Tooms hravě strčí do kapsy všechny mimozemšťany s Kuřákem i Krycekem dohromady, a může se klidně hrdě postavit po bok takových monster, jako Vetřelec nebo Predátor. Vůbec se nedivím, že se ještě v téže řadě příběh dočkal pokračování, a že oba díly jako jediný nemytologický příběh vyšly i na VHS (kterou jsem si svého času půjčoval několikrát do roka). ()

Duch stroje (1993) (S01E07) 

Téma umělé inteligence se Aktům X moc nepovedlo. I když některé scény (smrtící výtah, Scullyová ve větrací šachtě) stály za to. ()

Led (1993) (S01E08) 

Ano, díl sám o sobě je sice Věc přes kopírák, ale jelikož je realističtější a tím pádem uvěřitelnější, tak svůj vzor o hodně překonává. Rozhodně jeden z Top dílů první řady. ()

Vesmír (1993) (S01E09) 

Nápad udělat z Tváře z Marsu strašidlo oceňuju. Jejího "hostitele" vybrali taky dobře. Ale ve výsledku se jim ten díl moc nepovedl. ()

Opačné pohlaví (1994) (S01E14) 

Nápad zajímavý, příběh po většinu dílu taky, ale ten až moc náhlý a přehnaný závěr to zhuntoval. ()

Padá soumrak (1994) (S01E20) 

Jeden z nejlepších dílů vůbec. ()

Tooms (1994) (S01E21) 

Nejlepší monstrum v historii Akt X se vrací, a rozjíždí stejně kvalitní a napínavou podívanou, jako prvně. K tomu jako bonbónek nevyvětratelný mytologický odér. ()

Erlenmeyerova nádobka (1994) (S01E24) 

Tu mytologii opravdu nemám rád, ale tenhle díl se povedl na jedničku. ()

Série 2 (1994) (S02) 

Tady se už mytologie rozjíždí na plné obrátky, a hned ve třetině máme šílený a velmi napínavý zvrat, během nějž pořádně zvalchují (ještě hodně slabý slovo) jednoho z hlavních hrdinů. Tím se ovšem ta výše zmíněná mytologie definitivně utrhla ze řetězu, a byť v krátkodobém horizontu ze seriálu udělala ještě větší bombu, tak jej postupně začala ničit. ()

Zelení mužíčkové (1994) (S02E01) 

Díl (jak jinak) navazuje na závěr předchozího, ovšem s tou konspirací a paranoiou už to přehání tak, až spíš nudí. Ovšem zpracování únosu Mulderovy sestry je po stránce hereckých výkonů i efektů na jedničku. ()

Hostitel (1994) (S02E02) 

Podle mě vůbec nejlepší díl celé druhé série. Mutant z kanálu (tentokrát ne bojovná želva, ale červíček), jehož způsob rozmnožování není nepodobný Vetřelci, patří právem po bok nejlepších zrůd a zrůdiček seriálu jako Tooms, červíčci, obě malé Evy, lidožravé světlušky, a nejeden další exemplář z pozdějších dílů. Jako v případě Toomsova návratu i zde je cítit nevyvětratelný mytologický zápach, koneckonců jinak to ani být nemůže, a do vyvrcholení o pár dílů později ani nebude. ()

Krev (1994) (S02E03) 

Na můj vkus je ta koncentrovaná dávka paranoie až příliš. P.S: Stejně si myslím, že za tím vraždícím experimentem stál opět náš Kuřáček :D ()

Nespavost (1994) (S02E04) 

Bohužel musím souhlasit s těmi, kdo říkají, že po víc než dobrém začátku to postupně uvadá. Ale zčásti to vynahrazuje příchod nové postavy, a nezvratné zjištění, že nás zanedlouho čeká "nářez". ()

Duane Barry (1994) (S02E05) 

Drtivá většina epizody je jen další samostatný díl o mimozemšťanech, jaký byl nejeden i v první řadě (př. Informační kanál). Koneckonců původně mělo jít jen o další samostatně stojící díl o jedné údajné oběti mimozemšťanů, kde se nakonec zase nic nevyřeší. Tento díl aspoň zachraňoval dobrý scénář a akce. Ovšem pak přijde ten závěr, který celou zápletku teprve rozjede. ()

Výstup (1994) (S02E06) 

Pokračování předchozího dílu. Ze začátku je to pouze FBI vs. psychopat Barry, ale postupně se přidává další strana, nový partner se ukazuje v pravém světle, děj graduje v/na lanovce, a vrcholí na kopci, kde Barryho poprvé unesli. Zbytek už je čistá mytologická mimozemsko-vládní konspirace. Velká škoda, že to Mulder nestihl včas, ale nešlo jinak, Gillian nemohla porodit během přestávky mezi natáčením dvou scén. A v neposlední řadě nejde nezmínit scénu vlastního "experimentování", z té mě mrazí v zádech dodnes. P.S: Jedna nelogičnost: vraždícímu mutantovi Toomsovi se Scullyová ubránila docela dobře (byť by to bez Muldera asi nezvládla), a se zraněným Barrym si neporadí?! ()

Trojice (1994) (S02E07) 

Příběh o upírech se opravdu moc nepovedl, ve výsledku jde jen o výplň a oddech mezi dvěma mytologickými atomovkami. Pokud by tak měly vypadat i další díly po únosu Scullyové, tak je jedině dobře, že se Gillian zanedlouho vrátila. ()

Jedním dechem (1994) (S02E08) 

Scullyová se vrátila, ovšem v ultramizerném stavu, a bez naděje na zlepšení. A Mulder zahajuje vendettu, při níž si sahá na dno. Výborný závěr trilogie. Jen dodnes nechápu tři věci (samozřejmě v rámci děje): 1) Proč vůbec Scullyovou vraceli, když se jí nejdřív chtěli zbavit? 2) Proč Mulder tomu kouřícímu zm*dovi nevystřelil mozek z hlavy? 3) Proč si Mulder na ty parchanty nepočkal a neposlal je do horoucích pekel? ()

Ohnivák (1994) (S02E09) 

Po trilogii s únosem Scullyové to nejspíš chvilku trvalo, než scénáristy napadlo něco pořádného, tak prostě zkopírovali zápletku dílu "Led", a bylo vymalováno. Výsledek podle toho vypadá. Nejsilnějším místem je tedy přirozeně úvod, ve kterém M. a S. diskutují, jestli by si Dana po předchozím výletu "na druhý břeh" neměla dát na chvilku pohov. ()

Související novinky

Dočkají se Akta X rebootu?

Dočkají se Akta X rebootu?

30.03.2023

Jestli je pravda skutečně tam venku, mají se fanoušci seriálových Akta X zřejmě na co těšit. Tvůrce Chris Carter teď totiž v nedávném podcastu naznačil, že se režisér a scenárista Ryan Coogler (Creed… (více)

Nový seriál Vince Gilligana našel domov

Nový seriál Vince Gilligana našel domov

25.09.2022

Vince Gilligan už by nemusel do konce života nic dělat a jeho místo na seriálovém výslunní by mu stejnak nikdo nevzal. Po kritických i diváckých hitech Breaking Bad a Better Call Saul je zkrátka… (více)

Josh Brolin vs. nečekaná návštěva

Josh Brolin vs. nečekaná návštěva

28.02.2020

Herec Josh Brolin (Avengers: Endgame) se upsal hlavní roli a taky produkci nového seriálu pro Amazon Outer Range. Na projektu se podílí taky Brad Pitt (12 let v řetězech) a děj se bude točit kolem… (více)

Gillian Anderson jako britská premiérka

Gillian Anderson jako britská premiérka

23.01.2019

Herečka Gillian Anderson známá z kultovního seriálu Akta X nebo televizního Hannibala, byla obsazena do role Margaret Thatcherové ve čtvrté řadě oceňovaného dramatu The Crown. Třetí a čtvrtá řada… (více)

Reklama

Reklama