Reklama

Reklama

Akta X

(seriál)
  • USA The X-Files (více)
Trailer 5
Drama / Horor / Thriller / Mysteriózní / Sci-Fi / Komedie
USA / Kanada, (1993–2018), 162 h 42 min (Minutáž: 42–86 min)

Tvůrci:

Chris Carter

Hudba:

Mark Snow

Hrají:

Gillian Anderson, David Duchovny, Mitch Pileggi, Robert Patrick, Annabeth Gish, William B. Davis, Tom Braidwood, Bruce Harwood, Dean Haglund, Nicholas Lea (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(11) / Epizody(217)

Pravda je tam venku a agenti FBI po ní v tomto fenomenálním sci-fi seriálu pátrají a pokoušejí se vysvětlit zdánlivě nevysvětlitelné. Jejich podivné případy se týkají sledování UFO, setkání s mimozemšťany a únosů… a prakticky všeho paranormálního. (Disney+)

Recenze uživatele Tommassi3 k tomuto seriálu (223)

Akta X (1993) 

Naprosto kultovní záležitost, a přímo učebnicová výjimka potvrzující pravidlo, které praví, že Kanaďané neumí točit kvalitní scifi, či spíš kvalitní cokoliv !! ;) Skvělý seriál, vyšperkovaný také dvěma stejně kvalitními "celovečeráky", jehož mnohé epizody kvalitou mnohonásobně předčí kdejaký filmový horor či thriller. Staví především ve svých prvopočátcích na naprosto vyjímečné originalitě a maximálně kontrastní dvojici vyšetřovatelů v podání Davida Duchovnyho a sexy Gillian Anderson. Duchovny se ze škatulky "bubák Mulder" nakonec dík Californication dokázal vymanit, Gillian Anderson z té své však nikoliv, i to svědčí o naprosté žánrové jedinečnosti seriálu, v němž zazářily i další hvězdy jako Mitch Pileggi či Robert "navždy Terminátor" Patrick. Svými devíti sezónami se samozřejmě Akta X nevyhnula poklesu, či minimálně kolísavosti kvality, přičemž největší slabinou Chrise Cartera je fakt, že jednoduše neví, kdy přestat, právě z deváté sezóny, která skalní fanoušky musela nesmírně bolet, cítíte plány tvůrců připravit si půdu pro další pokračování seriálu, k němuž však naštěstí již nedošlo, nicméně opravdu se vyplatí X-Files sledovat až do úplného závěru.. [ Dabing 8/10 ] Neuvěřitelný guláš !! 1.série - Studio Špilberk, 2. až 4.série - Tvůrčí skupina Josefa Petráska, Studio Budíkov i Studio Špilberk, 5. až 6.série - Česká produkční 2000 pro Cet 21, 7. až 8.série - TV Produkce a.s. ve studiu Pro-Time pro FTV Prima, 9.série - Bontonfilm i Studio S Pro Alfa pro FTV Prima. Dvě dabingové verze mají epizody 5 série: Redux, Redux 2, Koleda, Emily, Pacientka X, Červení a černí, Konec. Nova při vysílání 2. až 4. série i 6.série používala VHS dabingy a jen dodabovala chybějící díly. Ale u 5.série se zrovna měnila ČNTS v Cet 21 a práva na VHS dabingy měla ČNTS, která se jich nechtěla vzdát. A tak seriál nadabovala znovu. Celkově však dabingová studia odvedla velmi slušný kus práce. II Viděno kompletně celé !! ()

Úvod (1993) (S01E01) 

"Kdo je tam ??" - "Steven Spielberg !!" ;) ()

Muž z Pentagonu (1993) (S01E02) 

"Oni jsou tady, že ?!" - "Pane Muldere, oni jsou tady už strašně dávno.." ()

Hnízdo (1993) (S01E03) 

"Scullyová, co vás učili první den na akademii ?? Stejné dva otisky prstů neexistují.." Hororová lahůdka, formálně skvostná a ozvláštňující, a zároveň jedna z vůbec nejlepších epizod s výtečným elasticmanem Dougem Hutchisonem na čele.. ()

Informační kanál (1993) (S01E04) 

""To je dost divné !! Dokonce i na Muldera..;) Slabá xfilesovská variace Mercury kódu, která slouží pouze jako další indicie Mulderova charakteru a motivací.. ()

Čert z Jersey (1993) (S01E05) 

"Asi jste často stával ve frontách v supermarketech, Muldere.. Tahle historka je tak stará !!" ;) Ale tahle epizodka vůbec nepojednává o místním hokejovém týmu..;) ()

Stíny (1993) (S01E06) 

"Myslím, že Howard Graves svou smrt jen šikovně sehrál.." - "To dokázal jen jeden člověk !! Elvis.." ;) ()

Duch stroje (1993) (S01E07) 

"Já tomu přijdu na kloub, i kdyby mě to mělo zabít.." ;) ()

Led (1993) (S01E08) 

"Ještě než učiníte závěry, připomínám, že jsme v Antarktidě.." ;) Mulder se málem bál stejně o velikost svýho nářadíčka jako o život..;) V další skvostné hororové epizodě, která variuje kultovní Věc a poprvé významněji testuje vzájemnou důvěru mezi hlavními hrdiny.. ()

Vesmír (1993) (S01E09) 

"Nechtěl sis říct o autogram, Muldere ??" ;) ()

Padlý anděl (1993) (S01E10) 

"Slyšíš ten rambajz, Scullyová ?? To jsou kladiva a hřebíky !! Na náměstí už stavěj šibenici.." ;) ()

Eva (1993) (S01E11) 

"Ztratil téměř sedmdesát pět procent krve !! To jsou téměř čtyři litry, Muldere !!" - "Dá se říct, že měl prázdnou nádrž.." ;) Další skvostná xfileovská hororová lahůdka v podobě variace dvou velmi silných motivů.. ()

Oheň (1993) (S01E12) 

"Můžu vám něco přinést, pane ?!" - "Strašně rád bych si zakouřil.." ;) ()

Tam za mořem (1994) (S01E13) 

"Co to tam máš ?? Naposledy tě takhle zaujala nabídka knih pro nejmenší, Muldere.." ;) ()

Opačné pohlaví (1994) (S01E14) 

"Třeba šli do kina.." ;) Tak to tihle sexuální voodoo provozující amišové asi nejspíš nešli !! ;) Ale já bych si dal říct, pokud by šlo o podobnou pecku, za jakou tahle epizoda bezvýhradně platí.. Formálně sérii zásadně ozvláštňující a naprosto skvostný díl, za mě jeden z nejlepších vůbec, jímž Rob Bowman jen ukazuje, proč mu byl svěřen první xfileovský biják.. ()

Lazar (1994) (S01E15) 

"Hele, Mulder je dobrej !! Nech ho bejt a dívej se !! Mohl by ses dost přiučit.." Že Mulder platí za skvělého detektiva a ne jen nějakého bláznivého Bubáka, všichni dobře víme.. Výtečná epizoda, v níž nic není, jak se zdá.. Willis není ani Bruce a vlastně ani Willis, ale muž v masce hokejového brankáře, který nakonec není ani tak brankář jako spíš bankář..;) Nikoli bankéř, ale bankář..;) ()

Mladý srdcem (1994) (S01E16) 

"Tobě možná stačí pět minut, Muldere, ale my ženy to máme rády delší.." ;) Další oživlý kostlivec v Mulderově skříni.. ()

MBE (1994) (S01E17) 

"Jedna lež se, pane Muldere, nejlépe schová mezi dvě pravdy.." ()

Čaroděj (1994) (S01E18) 

"Devadesát procent lidí našeho světa jsou hlupáci a zbytek je v nebezpečí, že se tím nakazí.." ;) ()

Tvary (1994) (S01E19) 

"Ty seš vážně jinej, efbíáj !!" ;) ()

Související novinky

Dočkají se Akta X rebootu?

Dočkají se Akta X rebootu?

30.03.2023

Jestli je pravda skutečně tam venku, mají se fanoušci seriálových Akta X zřejmě na co těšit. Tvůrce Chris Carter teď totiž v nedávném podcastu naznačil, že se režisér a scenárista Ryan Coogler (Creed… (více)

Nový seriál Vince Gilligana našel domov

Nový seriál Vince Gilligana našel domov

25.09.2022

Vince Gilligan už by nemusel do konce života nic dělat a jeho místo na seriálovém výslunní by mu stejnak nikdo nevzal. Po kritických i diváckých hitech Breaking Bad a Better Call Saul je zkrátka… (více)

Josh Brolin vs. nečekaná návštěva

Josh Brolin vs. nečekaná návštěva

28.02.2020

Herec Josh Brolin (Avengers: Endgame) se upsal hlavní roli a taky produkci nového seriálu pro Amazon Outer Range. Na projektu se podílí taky Brad Pitt (12 let v řetězech) a děj se bude točit kolem… (více)

Gillian Anderson jako britská premiérka

Gillian Anderson jako britská premiérka

23.01.2019

Herečka Gillian Anderson známá z kultovního seriálu Akta X nebo televizního Hannibala, byla obsazena do role Margaret Thatcherové ve čtvrté řadě oceňovaného dramatu The Crown. Třetí a čtvrtá řada… (více)

Reklama

Reklama