Reklama

Reklama

Akta X

(seriál)
  • USA The X-Files (více)
Trailer 5
Drama / Horor / Thriller / Mysteriózní / Sci-Fi / Komedie
USA / Kanada, (1993–2018), 162 h 42 min (Minutáž: 42–86 min)

Tvůrci:

Chris Carter

Hudba:

Mark Snow

Hrají:

Gillian Anderson, David Duchovny, Mitch Pileggi, Robert Patrick, Annabeth Gish, William B. Davis, Tom Braidwood, Bruce Harwood, Dean Haglund, Nicholas Lea (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(11) / Epizody(217)

Pravda je tam venku a agenti FBI po ní v tomto fenomenálním sci-fi seriálu pátrají a pokoušejí se vysvětlit zdánlivě nevysvětlitelné. Jejich podivné případy se týkají sledování UFO, setkání s mimozemšťany a únosů… a prakticky všeho paranormálního. (Disney+)

Recenze uživatele venison k tomuto seriálu (7)

Série 10 (2016) (S10) 

Jako dítě jsem Akta X milovala :-) Akta X pro mne znamenal kultovní seriál, který běžel na komerčních televizích pozdě večer a směla jsem se na něj dívat na prázdninách u babičky.. Tou dobou celý dům spal a já musela přes temný dům do svého pokojíku.. Do postele jsem skákala s rozeběhem, aby mne ten noční bubák nechytil za kotník.. Akta X mne naučily milovat záhady, sci-fi a horory.. Cokoliv tajemného.. Lačnila jsem po podobných žánrech, ale porevoluční televize nenabízela velký výběr podobných filmů a seriálů.. Digitální efekty se zatím nenosili a největší hrůzu budili příšery, které nebyli vidět.. Dnes jsou všichni bubáci jasně hmatatelní.. VFX mimozemské lodě jsou na filmovém plátně reálné stejně jako herci.. Pokud nevybouchne půlka státu, tak to není pořádné akční drama.. Všechno chceme vidět minimálně v HD kvalitě a zrnitý PAL už by nikoho neuspokojil... Hromada dialogů a minimum opravdové akce nudí.. Akta X za dnešní superhypermoderní dobou pokulhávají.. Tato (zatím) poslední řada vznikla vloženě pro skalní fanoušky jako milá retro vzpomínka.. Je ódou na devadesátá léta.. Čekala jsem mnohem nadupanější díly a dostala sérii věrohodně zachovalou včetně archaických efektů.. To bylo milé.. Některé díly byly více, jiné méně koukatelné.. Jediné, co mi opravdu tehdá i dnes vadilo bylo veškeré nevyřešení záhad a neukončené konce dílů.. :-) Ale o tom všem prostě Akta X asi jsou :-D ()

Můj boj 1 (2016) (S10E01) 

S01E01 - Na seroš "Akta X" jsem koukala jako malý špunt, který byl fascinován mimozemskými záhadami, kterých tehdá bylo velmi poskrovnu, tak člověk zkoukl kdejakou blbost s nadšením.. Seroš "Akta X" bylo vždycky béčko.. Dialogy jim sem tam haprovaly a Mulder se Scullyovou byli roztomile prkenní.. Díky UFO a hromadě nevysvětlitelných záhad se z tohohle amerického odpadu stal v ČR kult, který jsem jako raný sci-fi fanda baštila i s navijákem.. Tríčky totiž byly na poměrně vysoké úrovni (hlavně díky mlze a tmě, a taky díky zrnitému formátu PAL).. Na "moderní" ztvárnění jsem se těšila, říkám si bude lepší kamera, Duchovny s Anderson herecky dozráli a ty efekty, tak ty efekty budou o level dál, když kdejakej céčkovej film je vymazlenej oproti devadesátkám až na půdu.. Bohužel opak je pravdou (fňuk).. Tvůrci se zasekli na staré dobré klasice a krom toho, že Fox prodělal několik plastik a Dana zhubla několik konfekčních velikostí, tak se vůbec nic nezměnilo :-( NIC! Stejné mělké dialogy na téma věřím nevěřím.. Atmosféru by měly vyvolávat prázdné pohledy z očí do očí.. Scény se vlečou.. Hromada omáčky, která je prosáklá snad úplně všema konspiračníma teoriema, které jenom Chris Carter dokázal vygooglit.. Ale má to jenom 6 dílů.. Tak to snad dám :-D ()

Zakladatelova mutace (2016) (S10E02) 

S01E02 - Dětské, moderním filmem nenasáklé, oči se jen tak vrátit nedají.. Z původního seroše "Akta X" si dějové příliš nepamatuji.. Spíš jen tu chladnou atmosféru a ledové hrdiny, kteří si chladnokrevně drží odstup a s osobním nasazením se snaží celé záhadě přijít na kloub.. Po pilotním díle jsem si asi už trochu zvykla, nebo si zvykl režisér, ale druhý díl u je povedenější.. Je to stále návrat do devadesátek formou, obsahem i tempem, ale konečně se tam začíná na pozadí rozvíjet nějaká minimální zápletka.. Zatím mne to střídmě baví :-) ()

Setkání s příšerodlakem (2016) (S10E03) 

S01E03 - Po naprosto příšerných mělkých a rozbředlých prvních dílech nové série mi tenhle díl konečně sedl.. Jasně, šlo o jeden z těch humorných, odlehčených a trošku víc (než je zvykem) přitažených za vlasy dílů, ale já jsem se konečně cítila uvolněně, příjemně jsem se bavila a stará dobrá atmosféra let devadesátých na mne dýchla za záhrobí času :-D ()

Návrat domů (2016) (S10E04) 

S01E04 - Další díl seroše Akta X, který mne baví jako za starých let! Tajemný bubák vystřižený jako z hororu měl nápad, šťávu a dokonce i pár shnilých červů :-D Trošku mi vadilo, že se v půlce filmu odklonila hlavní zápletka případu na vedlejší kolej a přetřásaly se rodinné problémy agentky Scullyové, ale jinak to bylo opět velmi ucházející dílko.. Po prvních dvou dílech jsem se obávala, že pro Akta X není v dnešním "moderním" světě místo a už už jsem sledování chtěla vzdát.. Naštěstí se tak nestalo a mohu si gratulovat, že jsem vydržela :-D ()

Babylon (2016) (S10E05) 

S01E05 - Po dvou relativně obstojných "starých dobrých známých" dílech zase jeden propadák.. Chris Carter populisticky míří na současné dění zamícháním islámských teroristů do děje.. Muldera nechal sjet a nastrčil do seroše dvě nové postavy, kopie těch stávajících.. Občas jsem se nějaké situaci či hlášce (zejména Mulderově) zasmála, ale jinak díl o ničem.. Možná mají producenti seriálu Gillian Anderson a Davida Duchovnyho ostřihnout a nahradit mladším ročníkem.. ()

Můj boj 2 (2016) (S10E06) 

S01E06 - Závěr seroše mne moc nepotěšil.. Děj sklouzává opět k počátečním dílům série, kdy se o všem moc mluví, ale nijak se nic neděje.. Celý závěr byl prosáklý všemi možnými konspiračními teoriemi.. Navíc Dana postupovala na závěr nelogicky, hystericky, slibovala řešení, i když bylo nereálné splnit.. Opět se tu objevují mladší verze obou protagonistů.. Zklamání :-( ()

Související novinky

Dočkají se Akta X rebootu?

Dočkají se Akta X rebootu?

30.03.2023

Jestli je pravda skutečně tam venku, mají se fanoušci seriálových Akta X zřejmě na co těšit. Tvůrce Chris Carter teď totiž v nedávném podcastu naznačil, že se režisér a scenárista Ryan Coogler (Creed… (více)

Nový seriál Vince Gilligana našel domov

Nový seriál Vince Gilligana našel domov

25.09.2022

Vince Gilligan už by nemusel do konce života nic dělat a jeho místo na seriálovém výslunní by mu stejnak nikdo nevzal. Po kritických i diváckých hitech Breaking Bad a Better Call Saul je zkrátka… (více)

Josh Brolin vs. nečekaná návštěva

Josh Brolin vs. nečekaná návštěva

28.02.2020

Herec Josh Brolin (Avengers: Endgame) se upsal hlavní roli a taky produkci nového seriálu pro Amazon Outer Range. Na projektu se podílí taky Brad Pitt (12 let v řetězech) a děj se bude točit kolem… (více)

Gillian Anderson jako britská premiérka

Gillian Anderson jako britská premiérka

23.01.2019

Herečka Gillian Anderson známá z kultovního seriálu Akta X nebo televizního Hannibala, byla obsazena do role Margaret Thatcherové ve čtvrté řadě oceňovaného dramatu The Crown. Třetí a čtvrtá řada… (více)

Reklama

Reklama