Reklama

Reklama

Akta X

(seriál)
  • USA The X-Files (více)
Trailer 5
Drama / Horor / Thriller / Mysteriózní / Sci-Fi / Komedie
USA / Kanada, (1993–2018), 162 h 42 min (Minutáž: 42–86 min)

Tvůrci:

Chris Carter

Hudba:

Mark Snow

Hrají:

Gillian Anderson, David Duchovny, Mitch Pileggi, Robert Patrick, Annabeth Gish, William B. Davis, Tom Braidwood, Bruce Harwood, Dean Haglund, Nicholas Lea (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(11) / Epizody(217)

Pravda je tam venku a agenti FBI po ní v tomto fenomenálním sci-fi seriálu pátrají a pokoušejí se vysvětlit zdánlivě nevysvětlitelné. Jejich podivné případy se týkají sledování UFO, setkání s mimozemšťany a únosů… a prakticky všeho paranormálního. (Disney+)

Recenze uživatele helraiser k tomuto seriálu (65)

Úvod (1993) (S01E01) 

Pilotní díl nejlepšího scifi seriálu všech dob. Mimozemské únosy, implantáty, první setkání legendární dvojice Muldera a Scullyové a první objevení Kuřáka. Atmosféru to má perfektní a pilotní díl splnil svou úlohu dokonale. Můžeme se tedy vydat na dlouhou cestu paranormalnich jevů a konspirací a, že to bude pekelná jízda o tom není třeba diskutovat. ()

Muž z Pentagonu (1993) (S01E02) 

Dá se říci, že tento díl nás uvádí do mytologie Akt X. Vojenský projekt s UFO a objevení se Může z Pentagonu, který se stane Muldrovým prvním informátorem a několikrát mu hodně pomůže. Závěrečné setkání Muldera a Může z Pentagonu nemá chybu. Dokonalá epizoda. ()

Hnízdo (1993) (S01E03) 

Tak tohle je lahůdka. Perfektní hororový příběh, s dokonalou atmosférou. Na rovinu musím říci, že tyto čistě hororově laděný díly mám ze všeho nejraději a v tomto případě se jedná o top díl v rámci této řady. Naši hrdinové tentokrát pátrají po mutantovi který lidem vyrvává játra a následně je pojídá. Dokonalé a samotný mutant je perfektně ztvarněný. Na průzkum mutantova doupěte jistě divák jen tak nezapomene. Temná lahůdka pro labužníky. ()

Informační kanál (1993) (S01E04) 

Díl věnující se únosům a fenoménu UFO, ale v porovnání s předchozími díly o něco slabší. Nadšenci UFO budou jistě spokojeni. Vše jak má být, zábava zaručena. ()

Čert z Jersey (1993) (S01E05) 

Miluju tyhle díly které se zabývají různými legendami o různých humanoidech atd. Čert z Yersy je prostě klasika. Perfektně natočeno a dej opravdu odsejpá. Mulder na lovu Čerta je perfektní. Konec tomu nasadil korunu. Tyhle konce se mi prostě líbí, případ vyřešen a vlastně nevyřešen. ()

Stíny (1993) (S01E06) 

První duchařská epizoda a nedopadla vůbec zle, ale na pět hvězd to není. Mrtvý šéf chránící svoji sekretářku před teroristy. Docela slušně akční podívaná. ()

Duch stroje (1993) (S01E07) 

Vyspělá umělá inteligence která se nebojí kvůli svému přežití zabíjet, je nápad opravdu dobrý a funguje to na výbornou. Slušná porce akce a objevení se Muže z Pentagonu také potěší. Klasický závěr nezávěr už nemůže překvapit. Fanoušci seriálu jistě budou spokojeni. ()

Led (1993) (S01E08) 

Tohle je rozhodně jeden z těch nejlepších dílů v celém seriálu. Velmi vydařená variace na the Thing od Capriho. Naprosto úchvatná hororová atmosféra, paranoja na každém kroku a nebezpečný neznámí organismus v hlavní roli a jako bonus prohlídka nahé Scallyové . Tyhle hororově laděné díly v cizím prostředí, kdy jsou agenti odkázáni jen sami na sebe jsou prostě nejlepší. Rozhodně jeden z deseti nejlepších dílů celého seriálu. ()

Vesmír (1993) (S01E09) 

Výborně zvládnutý díl z prostředí NASA a o mimozemské bytosti, která o přítomnost lidí tam ve vesmíru opravdu nestojí. Nemytologický díl ve kterém se vyskytují mimozemské bytosti se opravdu povedl, má slušnou atmosféru a prostředí prostě bomba. Tento díl je určen především pro fanoušky astronautiky a průzkumu vesmíru. Za mě palec nahoru. ()

Padlý anděl (1993) (S01E10) 

A máme tu na první řadu nebývale akční díl který se točí okolo havárie UFO a následného honu na přeživšího mimozemšťana vojenskou jednotkou a i Mulderem. V podstatě se jedná o mytologický díl, ve kterém se objeví i Muž z Pentagonu který Mulderovi výrazně pomůže. ()

Eva (1993) (S01E11) 

Atmosférická podívaná ve které vyleze na povrch jeden genetický vládní experiment, který se zrovna moc nepovedl. No prostě stvořit superčlověka není jen tak. Na scenu se opět vrací Muž z Pentagonu a tak o vládní tajemství není nouze. Hodně temná a děsivá podívaná se dvouma malýma holkama v hlavní roli. Tohle se tedy opravdu povedlo. ()

Oheň (1993) (S01E12) 

Pyrokineze je fajn, ale tenhle díl mě nikdy moc nebral. Za mě nejslabší díl této řady. ()

Tam za mořem (1994) (S01E13) 

Tenhle díl moc nemusím, příliš depresivní, málo nadpřirozena. V mém žebříčku nejlepších rozhodně tento případ nebude. ()

Opačné pohlaví (1994) (S01E14) 

Tak tento díl je rozhodně pecka. Sexuální zabiják měnící podobu a prapodivné tajemné společenství ze kterého se na konec vyklube prapodivná mimozemská rasa je vskutku něco extra. Naprostá spokojenost a i když se nejedná o mytologický díl, tak si s tématem návštěvníků z kosmu hraje opravdu skvěle. ()

Lazar (1994) (S01E15) 

Tak tu máme tentokrát díl který se točí okolo tématu života po životě a je to natočeno opravdu zajímavě. Mě osobně to docela bavilo. Jedno důležité ponaučení a to, že ženským se prostě nedá věřit. ()

Mladý srdcem (1994) (S01E16) 

Mulderův kostlivec z minulosti vylézá ze skříně. Máme tu opět tajný výzkum, genetické pokusy a vládní tajemství a tím pádem do děje opět zasahuje i Muž z Pentagonu. Další výborný díl, skvělého seriálu. Opět je spokojenost na místě. ()

MBE (1994) (S01E17) 

A máme tu další mytologický díl o UFO do kterého opět zasahuje Muž z Pentagonu. Pomalé budování mytologie v první řadě má své kouzlo. Mulder jak ohař jdoucí za svou pravdou, proti všem a nejlepší výstup Muže z Pentagonu za celou dobu. Vládní konspirace se pomalu rozjizdějí. Naprosto úžasný díl. ()

Čaroděj (1994) (S01E18) 

Velmi zajímavý díl, který se vlastně zabývá vírou a léčením pomocí víry. Hodně zajímavé téma, které určitě v Autech X má své místo. ()

Tvary (1994) (S01E19) 

Tak tento díl je naprostá topka. V podstatě vlkodlačí téma v podání Akt X a odehrávající se v indiánské rezervaci a jako bonus jedena stará indiánská legenda která se v tomto případě stala skutečností. U tohoto dílu nostalgicky vzpomínám jak jsem se u toho jako malý bál a jak mě ta přeměna na vlkodlaka vyděsila. Má to nápad, parádní atmosféru a prostředí a silná nostalgie, takže není co řešit. Plný počet si tento jeden z nejlepších dílů v rámci celého seriálu jistě zaslouží. ()

Padá soumrak (1994) (S01E20) 

Jedna z mích nejoblíbenějších epizod celého seriálu. Temná, depresivní, napínavá od začátku až do konce. Epizoda o tom, že nenažranost lidí a jejich drancování přírody se člověku může sakra vymstít jako v tomto případě. Poražení prastarého stromu probudí k životu pradávné vraždící světlusky, které se s tím opravdu nemažou. Stranou samozřejmě nemůže zůstat ani ekoterorismus. Atmosférická bomba a jedna z nejlepších epizod vůbec. ()

Související novinky

Dočkají se Akta X rebootu?

Dočkají se Akta X rebootu?

30.03.2023

Jestli je pravda skutečně tam venku, mají se fanoušci seriálových Akta X zřejmě na co těšit. Tvůrce Chris Carter teď totiž v nedávném podcastu naznačil, že se režisér a scenárista Ryan Coogler (Creed… (více)

Nový seriál Vince Gilligana našel domov

Nový seriál Vince Gilligana našel domov

25.09.2022

Vince Gilligan už by nemusel do konce života nic dělat a jeho místo na seriálovém výslunní by mu stejnak nikdo nevzal. Po kritických i diváckých hitech Breaking Bad a Better Call Saul je zkrátka… (více)

Josh Brolin vs. nečekaná návštěva

Josh Brolin vs. nečekaná návštěva

28.02.2020

Herec Josh Brolin (Avengers: Endgame) se upsal hlavní roli a taky produkci nového seriálu pro Amazon Outer Range. Na projektu se podílí taky Brad Pitt (12 let v řetězech) a děj se bude točit kolem… (více)

Gillian Anderson jako britská premiérka

Gillian Anderson jako britská premiérka

23.01.2019

Herečka Gillian Anderson známá z kultovního seriálu Akta X nebo televizního Hannibala, byla obsazena do role Margaret Thatcherové ve čtvrté řadě oceňovaného dramatu The Crown. Třetí a čtvrtá řada… (více)

Reklama

Reklama