Reklama

Reklama

Akta X - Série 1

(série)
Drama / Horor / Thriller / Mysteriózní / Sci-Fi / Komedie
USA / Kanada, (1993–1994), 18 h 9 min (Minutáž: 43–48 min)

Tvůrci:

Chris Carter

Hudba:

Mark Snow

Hrají:

David Duchovny, Gillian Anderson, Jerry Hardin, William B. Davis, Doug Hutchison, Charles Cioffi, Henry Beckman, Doug Abrahams, Cliff De Young, Leon Russom (více)
(další profese)

VOD (1)

Epizody(24)

Scullyová: „Agente Muldere, jsem Dana Scullyová. Mám s vámi pracovat.“ Mulder: „Opravdu? Já myslel, že vás poslali, abyste mě špehovala.“ Takhle začíná první sezóna Akt X a partnerství, které otestuje a posune hranice důvěry, víry a odhodlání. Dva agenti z naprosto odlišného prostředí spojí své síly, aby řešili případy, které FBI zařadila do složky X. Oba touží odhalit skryté pravdy — jeden hledá odpovědi v jiných světech, druhý se přiklání k přízemnějším vědeckým vysvětlením. Společně odkryjí věci, které si jen těžko dokázali představit. (Magic Box)

(více)

Recenze (26)

Colonist 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

První série kultovního seriálu. Je to úplný začátek, takže to ještě nejsou ta klasická Akta X, na jaká jsme zvyklí třeba ze 3. nebo 4. řady. Místy je to trochu neotesané a občas se vyskytnou nějaké porodní bolesti. Kvalita epizod kolísá sem a tam. Vlastně se dá říct, že je 1. série z hlediska kvality jednotlivých epizod poněkud nevyrovnaná. Na jednu stranu tu máme naprosto ikonické epizody, které patří k tomu nejlepšímu, co může seriál nabídnout. Pak je tu ale velké množství průměrných a podprůměrných epizod. No a najde se tu i pár otřesných dílů. Člověk musí být k této sérii shovívavý, je to rozjezd, ale i tak nelze pominout fakt, že je tu těch slabších dílů mnohem více než v sériích 2-5 (zlatá éra seriálu). Ono je to pochopitelné. Tvůrci se teprve rozkoukávali, zkoušeli, co bude fungovat a co ne. A neměli to ještě tak vypilované. Pár epizod se až moc věrně drží šablony policejních procedurálů a chybí jim tak vlastní identita. Některým dílům škodí i to, že rozpočet seriálu nebyl ještě tak vysoký, takže se na nich podepsal zub času (na Akta X nekoukáme kvůli efektům, ale některé díly mají tak úděsný vizuál, že se to nedá prominout...například neblaze proslulý díl "Space"). Mytologii seriálu u této řady není moc důvod řešit, je tu ještě v plenkách. De facto jediným mytologickým dílem, který má hlubší význam pro hlavní dějovou linii, je až finále sezóny. Zbylé mytologie postrádají nějaký větší přesah (vesměs pouze v obecné rovině představují některé věci, které bude seriál později konkrétněji rozvíjet). Na tom ovšem není nic špatného, mě tahle jednoduchá a nenáročná mytologie první série hodně baví. A jako celek mě pochopitelně baví celá série. Mulder a Scullyová jsou skvělé postavy a jejich chemie funguje už od úvodního dílu. 1. řada obsahuje několik mrazivých hororů, napínavých thrillerů i solidních sci-fi. Kvalita epizod je proměnlivá, ale celkově musím dát 5 hvězdiček, i když mi to tu průměrově ukazuje jen ****. Matematika možná hovoří jinak, ale z mého subjektivního pohledu ty kvalitní epizody zcela převálcují ty horší a zachraňují sérii tvář. Když už je tu nějaký díl vynikající, tak je to opravdu legendární pecka. Nejlepší samostatně stojící epizody 1. série: Squeeze + Tooms; Ice; Eve; Beyond the Sea; Darkness Falls...plus já osobně mezi ně trochu netypicky řadím i Lazarus a Shapes Nejlepší mytologické epizody 1. série: Deep Throat; Fallen Angel; E.B.E; The Erlenmeyer Flask Nejhorší epizody 1. série: Ghost in the Machine; Space; Born Again...a z mytologických Conduit (ne že by to byl strašný díl, ale i v rámci té specifické mytologie první série je prostě slabý). ()

VanTom 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

No zestárlo to, nedá se svítit. Většina tajemných nadpřirozených případů již dnes nemá čím zaujmout a působí značně otřepaně a neoriginálně, chvílemi až hloupě (i s vědomím, že ve své době byly první a novátorské); jen těch pár (5-6) epizod nenápadně startujících přeslavnou "mimozemskou mytologii" naznačuje velké věci příští. Ale postupně se dojem zlepšuje, především chemie mezi partnery funguje na podtrženou jedničku. ()

Reklama

draggo 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Většinu dílů první řady jsem viděl již při některé z mnoha českých televizních repríz a její kompletní zhlédnutí pro mě bylo ve většině případů spíše takovým příjemným opakováním. Musím ale rozhodně ocenit, že i přesto, že je tahle řada zhruba stejně stará jako já, i po tolika letech je stále stejně skvělá a atmosférická. Většina samostatných dílů si drží hodně vysokou úroveň, a těch několik slabších kousků (např. Lazarus, Young at Heart nebo Shadows) je bohatě vyváženo několika díly skutečně mistrovskými (např. Squeeze, Ice, Beyond the Sea nebo Darkness Falls), které svým příběhem a atmosférou patří mezi to úplně nejlepší z mysteriózního/hororového žánru vůbec. Hlavní příběhová linka týkající se mimozemšťanů, Mulderovy sestry a vládní konspirace je v této řadě naťuknuta jen v několika dílech, které ale stejně jako několik výše zmíněných patří k vrcholům série a díl závěrečný naznačuje, že se skutečně máme na co těšit. A to, že Mulder se Scullyovou jsou asi nejsympatičtější dvojicí vyšetřovatelů v historii seriálů asi nemusím zmiňovat, že? :) /90% a 5*/ Oblíbené epizody: Ice, Beyond the Sea, E.B.E., Darkness Falls, The Erlenmeyer's Flask ()

Shakers 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

1. séria - 85%. Prvá séria mi nepríde taká výživná na prípady ako tie neskoršie. Samozrejme sa tu nájdu luxusne epizódy, ktoré dokážu zaujať a posadiť na zadok Darkness Falls (E20), či finálny diel prvej série The Erlenmeyer Flask (E24). Taktiež za zmienku stojí  dvoj diel Squeeze (E03) a Tooms (E21). ()

M1k9 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Kdysi mi přišlo sledování seriálu jako ztráta času. V dětských letech jsem ho ani nemohl pochopit. Přesto těch pár střípků ve mě zanechalo stopy. Dnes, de facto po 25 letech, nastal ten správný čas. Takže přinejmenším, X Files je nadčasový fenomén. Teď už bych chtěl detailněji rozebrat nejlepší díly série. Je to těžké, ale nejlepší bude přece jenom 13 Beyond the Sea. Tématika je mimo "UFO" linie, avšak herecké výkony, herecký výkon Brada Douriffa je ultimátní. Další místa pochopitelně obsazují díly 17 - E.B.E. a 24 The Erlenmeyer Flask. Velmi zajímavý je díl 20 - Darkness Falls, který mě nějak záhadně zaujal, přitom bych ho normálně hodnotil jako krátkometrážní blbost. Výborný díl byl také 08 - Ice, kde dojem kazí přílišná podobnost s The Thing. 8.5/10 ()

Galerie (653)

Zajímavosti (152)

  • Nadživotní portrét Ruby (Taunya Dee) byl původně vytvořen na počítači, ale výsledek vypadal až moc věrohodně a realisticky. Členové výtvarného oddělení tedy museli ručně napsat jedničky a nuly na jednotlivé listy papíru, což si vyžádalo několik dnů. (HellFire)
  • Když Scullyová (Gillian Anderson) poprvé vstoupí do Mulderovy (David Duchovny) kanceláře a dívá se na zeď, můžeme si všimnout, že plakát „I Want to Believe“ lze vidět celý. V dalším záběru, kdy Scullyová prochází kolem plakátu, je již částečně skrytý za papíry, které jsou před ním naskládané. (Kubaaa97)
  • Maxovo (Scott Bellis) tvrzení, že je členem NICAP, nedává smysl, protože tato skupina se rozpadla v roce 1980. (Kubaaa97)

Reklama

Reklama