Reklama

Reklama

Akta X - Série 2

(série)
Drama / Horor / Thriller / Mysteriózní / Sci-Fi / Komedie
USA / Kanada, (1994–1995), 18 h 40 min (Minutáž: 44–45 min)

Tvůrci:

Chris Carter

Kamera:

John S. Bartley

Hudba:

Mark Snow

Hrají:

David Duchovny, Gillian Anderson, Mitch Pileggi, Steven Williams, William B. Davis, Bruce Harwood, Tom Braidwood, Nicholas Lea, Dean Haglund, Peter Donat (více)
(další profese)

VOD (1)

Epizody(25)

Obsahy(1)

Na začátku druhé série byla akta X uzavřena a oba agenti pracují odděleně. Scullyová vyučuje na akademii FBI v Quanticu ve Virginii, zatímco Mulder se přesouvá k dohledové službě. Se svým novým partnerem Alexem Krycekem a s tajemnými akty “X” jako novým zdrojem informací se i přesto snaží dále pokračovat v odhalování pravdy. Paradoxně je to ale Scullyová, kdo zažije setkání, po kterém tolik touží Mulder. Společné pátrání vytvoří mezi oběma agenty vazbu, která je silnější než cokoliv dřív. (Magic Box)

(více)

Recenze (21)

Colonist 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Touto sérií začíná zlatá éra Akt X. Neohrabanost první řady je pryč, zde již seriál našel vlastní identitu a kvalita jednotlivých epizod je mnohem vyrovnanější. Většinu této sezóny tvoří legendární epizody. Zde už to není občasná perla v záplavě průměrných a podprůměrných dílů, jako tomu bylo u první série, tady je to prakticky jedna perla vedle druhé. Pár slabších dílů tu pochopitelně najdeme, ale není jich tolik. A vlastně jen jeden můžu označit za vyloženě špatný. Druhá řada je o poznání temnější a hororovější (a s větší porcí ryze paranormálních zápletek), což je u mně rozhodně plus. Seriálová mytologie je dále prohlubována a ve druhé půlce sezóny se z ní již stane ta hutná a zamotaná mytologie Akt X, jak ji známe. V tomhle shrnutí nemám moc co říct, je to prostě vynikající série. Podrobnosti jsem si schoval do komentářů k jednotlivým dílům. Nejlepší samostatně stojící epizody 2. série: The Host; Aubrey; Die Hand Die Verletzt; Fresh Bones; Død Kalm; The Calusari; F. Emasculata; Our Town Nejlepší mytologické epizody 2. série: v podstatě všechny...ale úplný TOP tvoří Duane Barry + Ascension + One Breath; Colony + End Game; Anasazi Nejhorší epizody 2. série: Fearful Symmetry (jediný opravdu nepovedený díl). Mezi slabší díly pak patří Blood; Firewalker; Excelsius Dei P. S. Pokud by se někdo podivil nad tím, proč v mém výčtu nejlepších epizod chybí ikonické "Irresistible", tak vysvětlení najde na stránce toho dílu :-) ()

draggo 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Skvělé. Oproti první řadě téměř zmizely slabší epizody (akorát Fresh Bones mi moc nesedla) a zároveň jsme se dočkali mnohem více epizod rozkrývajících ústřední vládní konspiraci ohledně mimozemšťanů. A tentokrát se neobjevují jen v podobě jednotlivých případů, ale jako více souvislý a navazující příběh. A to jako příběh řádně strhující, plný nečekaných zvratů a se skvělým závěrečným dílem, který skutečně dokáže navnadit na další pokračování. Nicméně ani samostatné epizody tentokrát nezaostávají. Je vidět, že oproti předchozí sérii bylo na tuto mnohem více peněz, což se hezky projevilo na kvalitě efektů. A některé epizody se opět dotýkají samotných vrcholů seriálového nebe - musím zmínit hlavně úžasně atmosférické Død Kalm (podle mě jedna z úplně nejlepších epizod celého seriálu) nebo děsivý The Host (ta příšera mě bude strašit ve snech ještě hodně dlouho). Takže vzhůru na třetí, tenhle seriál je prostě i dneska, na podzim roku 2014, naprostá špička. /95% a 5*/ Oblíbené epizody: The Host, One Breath, Død Kalm, F. Emasculata, Anasazi ()

Reklama

M1k9 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Ve druhé sérii se toho stalo opravdu hodně. Únosy, návraty, konspirace. Úspěch to však nepřineslo. Některé situace byly bohužel odbyté. Od návratu Scully do 16 - Colony se střídal jeden horší díl jak druhý. V těch klíčových mi chyběly detaily. Našli možná mimozemšťany a přešli to skoro bez povšimnutí. Žádné vzorky, žádné důkazy, žádné nadšení. Seriálu více sluší hra s tajemnem, když se přejde na hotovou věc je to hodně rozpačité. Naopak mile mě překvapil vzestup vedlejších postav jako Skinner a Cancer Man. Odpadní (doslova) díly se začínají pomalu opakovat, anebo sahají k opravdu směšným námětům. Klobouk dolů za poslední díl 25 - Anasazi který za pět minut dvanáct doslova z ničeho zachránil celkové hodnocení série. 8/10 ()

tron 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Spoilery. Druhá séria išla, ako to už býva, na väčšiu istotu. Ako prvá sezóna, i druhá ponúka plno sci-fi motívov, ale mojimi najvyhľadávanejšími sa stali hororové časti. A treba dodať, že v tomto smere je druhá séria skutočne výživná a bez debaty kultová. Hoci by sa mohlo zdať, že na Toomsa z prvej sezóny sa len tak niečo nechytí, pravda je, že kanalizačný Hostiteľ je snáď ešte väčší „hnus“. K tomu veľmi zaujímavý, realistický pohľad na upírov (Trojica), mrazivé Mŕtvolné ticho o bleskovom starnutí na rozpadávajúcej sa lodi uprostred mora a fantastický Humbug o freak show, ktorý je úplne šialený, ale v dobrom. Oceňujem aj kanibalské Naše mesto, „haitské“ Čerstvé kosti a Ohniváka - nie geniálnu, ale slušnú variáciu na Ľad z prvej série (ktorý bol variáciou na Carpenterovu Vec). Problém druhej série je v tom, že Gillian Anderson v tom čase bola tehotná, takže jej rola bola najmä v prvej polovici druhej sezóny razantným spôsobom upravená a scenáristi úbohú Danu odsunuli na vedľajšiu koľaj. Najskôr vďaka tomu, že na konci prvej série oddelenie Akty X bolo ukončené (tým pádom bolo čoraz menej dôvodov, prečo by sa Dana a Fox mali stretnúť) a v časti Duane Barry ju najskôr uniesol šialenec a hneď v nasledujúcej epizóde (ono to vlastne bol dvojdiel) Výstup pre zmenu rovno mimozemšťania. Muldera tvorcovia chvíľkovo spárovali s novým kolegom, sympaťákom Alexom Krycekom, z ktorého sa však prudko rýchlo vykľula zákerná sviňa pracujúceho pre Muža s cigaretou. K plnému Daninmu zapojeniu do deja došlo skôr až v druhej polovici série. Novinkou tejto sezóny je takisto príchod ďalšieho Mulderovho informačného zdroja: po v rámci možností temer až otcovskom (!) Mužovi z Pentagonu (Jerry Hardin) prišiel rad na Pána X v charizmatickom podaní Stevena Williamsa (šéf Johnnyho Deppa v Jump Street 21); tento záhadný muž si však zjavne vzal ponaučenie z existencie Muža z Pentagonu, určite nemieni zahynúť pri výkone svojho (značne záhadného) poslania a drží si Muldera oveľa ďalej od tela. Finále druhej série je fakt masaker: mimozemšťania, desaťročia starý dôkaz o existencii UFO, na povrch vypláva šokujúci zvrat, že Mulderov otec sa dôverne pozná s Mužom s cigaretou, Fox dá do držky Skinnerovi (!), zákerák Krycek zastrelí Mulderovho otca, Fox je na dne svojich síl, je postrelený, odzbrojený a obviňuje Scullyovú zo zrady a na konci sa zdá, že zomiera. Dnes už samozrejme poznáme skutočnú pravdu, ale vtedy to bol pre divákov drastický napinák. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Little Green Men 4/5: Začátek konce. První z dílů kde se začne naplno odvíjet mytologická linka, která nakonec (za hodně sezón) Akta X potopí. Což ovšem neznamá, že tento díl není kvalitní. Naopak, ze začátku byla i ta dějotvorná část zábavná a napínavá. The Host 4/5: Akta X jsou stále uzavřený projekt a Mulder je přidělován k podřadným úkolům. Nadprůměr, který má co nabídnout, byť jde "pouze" o další potvůrku z kanálů. Blood 5/5: "Kill´em all!" Mrazivé téma a tak trošku jinak pojatá epizoda než bylo zvykem. Sleepless 4/5: Mulder řeší podivné úmrtí specialisty na spánkové problémy. Ze začátku velmi dobré, ale průměrná druhá polovina to zbytečně sráží. Duane Barry 4/5: Předznělková scéna nenavnadí. Spíše naopak. Samotný díl je ale velmi dobrý. Tvůrci v něm konečně pozměnili formu vyprávění. Ascension 4/5: "Deny everything." Přímé pokračování minulé části, které je díky hustější atmosféře ještě o chlup lepší. 3 3/5: První z případů znovuotevřených Akt X. Průměrný díl o trojici hrající si na novodobé upíry. One Breath 5/5: Pomalejší díl kde se podíváme na zoubek hned několika postavám z jiného úhlu než doposud. Firewalker 3/5: Nedůstojná kopie dílu Ice z první série. Ve všech ohledech průměr. Red Museum 4/5: Nedoceněný díl, který se zbytečně překlopí do konspirační roviny. Excelsis Dei 2/5: Zdlouhavé nic o ničem. Bez nápadu i atmosféry. Aubrey 4/5: Variace na díl Born Again. Ovšem o třídu lepší. Docela atmosférické a až do "dějového zvratu" i napínavé. Poté je to již spíše směšné... Irresistible 5/5: První díl, ve kterém se nestane nic nadpřirozeného. Přesto, či právě proto, funguje na výtečnou. Předobraz moderních detektivních seriálů. Nezapomenutelný záporák. Die Hand Die Verletzt 5/5: Okultní náboženství, uvolněná atmosféra a Mulderovy hlášky. Ideální kombinace. Fresh Bones 5/5: Vodoo praktiky a tak vůbec. Colony 2/5: Konspirační klonování nuda je. End Game 3/5: Pokračování minulé části, ovšem lépe. Fearful Symmetry 3/5: Neklidná zviřátka na útěku. Død Kalm 4/5: Kopie Darkness Falls z první série; akorát s lepšími maskami. Také výtečná, ale ne výjimečná. Humbug 4/5: Akta X se projednou přeladily na čistě komediální notu. A možná přijde i kouzel... ehm, Glum. The Calusari 4/5: Vymítání po rumunsku. F. Emasculata 5/5: Smrtící epidemie bez Dustina Hoffmana zato se špetkou konspirace. Soft Light 3/5: Střez se nudného stínu, diváku! Our Town 4/5: Lídojedi, lídojedi lidi jedi. Ale proč je nespořádají celé je jedna z největších záhad celých Akt X. Takové plýtvání; co by na to řekla hladová Somálčata? Anasazi 4/5: Společně s prvními dvěma díly třetí série tvoří uzavřenou trilogii a nejnekonspirativnější konspirační příběh celých Akt X. Kéž by takto vypadaly všechny mytologické díly, tohle je totiž vkusné, děj posouvající a postavy ždímající. ()

Galerie (549)

Zajímavosti (78)

  • Biblický verš na náhrobku Scullyové (Gillian Anderson) je citován špatně. Ve skutečnosti nepochází z části 1 Jan 5:7, ale z části 1 Jan 5:6. (Kubaaa97)
  • V této epizodě se poprvé objeví postava Alexe Kryceka (Nicholas Lea), která poté vystupuje ve více než 20 epizodách. (Kubaaa97)

Reklama

Reklama