Reklama

Reklama

Nezměrnost noci

Trailer

Obsahy(1)

Na sklonku padesátých let, v jednu osudnou noc v Novém Mexiku, objevuje mladá operátorka ústředny Fay (Sierra McCormick) spolu s charismatickým rádio DJem Everettem (Jake Horowitz) podivnou zvukovou frekvenci, která by mohla navždy změnit jejich malé město a možná i celou budoucnost, jak ji známe. (C0r0ner)

Recenze (87)

choze 

všechny recenze uživatele

Nejdřív čekáte, kdy se začne něco dít, a když se to začne dít, konspirační vykecávání postav - prokládané pobíháním postav sem a tam - v nekonečných záběrech nebere konce, aniž by bylo výrazněji zajímavé, až to konečně dospěje k nepřekvapivému konci. Atmosféru to díky dobré kameře má, ale pořádnou záhadu nebo napínavý děj bohužel ne. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Příjemně staromilská pocta Orsonu Wellesovi a jeho legendární rozhlasové adaptaci Války světů. Velmi zajímavý komorní a silně nízkorozpočtový retro sci-fi debut koncipovaný jako oslava časů rádia a dobového mystéria UFO. Tvorbu režiséra Andrewa Pattersona budu určitě dál sledovat... ()

Algernons 

všechny recenze uživatele

Něco je na obloze. Precizně natočený a vystavěný film, který se soustředí na přirozené stanovení prostředí maloměsta a postav bez hloupé expozice. Následně tu je krásný přerod v budování zápletky a atmosféry, které graduje a pohlcuje. Netradiční průlety kamery nádherně zachycují opuštěnost, kdy se zraky lidí soustředí na jednom místě a tak nikdo nevnímá, co se děje tam venku. No a to finále je v tomhle ohledu perfektní. Krásná záležitost, do které se musíte ponořit při přijemném atmosférickém večeru. Rozhodně to není film pro každého a lidé co ujíždí na tiktoku to nedají už vůbec. Pomalý, ale metodický a silný zážitek, který neplýtvá vašim časem. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Velice komorní s důrazem na rádio a klidně by to mohlo fungovat, jako rozhlasová hra, jelikož největší napětí je dosaženo pouze působivým vyprávěním vzpomínek. Ať už je to bejvalej voják na drátě, nebo nemohoucí důchodkyně ve vile. Má to pěknou tajemnou atmosféru padesátých let. A nenápadná hudba je taktéž skvělá. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

„OBJEVIL SE ZVUK A PŘERUŠIL SIGNÁL. ZNĚLO TO NEBEZPEČNĚ...“ /// Debilní úvod. Dvacet minut o hovně. Pak celkem taky, ale je tam nějakej zvuk, takže Fay patnáct minut telefonuje. Tomu a tamtý… Zvláštní – až podivná filmařina. Nevím, co tím sledujou, ale moc mě to nebere. Pak je na drátě další volající a vypráví příběh, při kterým mě běhal mráz po zádech. Ale když mi bylo pět (let). Sere mě ten člověk, sere mě ta filmařina, sere mě… prostě je to píčovina! (O dvou hercích…) Mohla by to bejt rozhlasová hra… No nic. Pak zas příběh vypráví jakási bába a chce vlízt na loď (hovno Columbus… UFO!). To je panečku jinej level. Prostě návrat do padesátejch let, který byly emzákům zaslíbený… Bejvávalo! /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Něco je na obloze. 2.) Jel jsem do Roswellu. A všem o tom vykládám. 3.) Thx za titule „zandera“. /// PŘÍBĚH *** HUMOR ne AKCE ne NAPĚTÍ ne ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Chcem vidieť svojho syna.“ Na štvrtú hviezdu to nemá, ale disponuje to fakt úžasne sympatickými postavami. Páčila sa mi aj nie ani tak retro atmosféra (ktorá mi naopak pravdupovediac zas až tak nejako extra detailne retro nepripadala...), ako skôr to, ako stále všetci utekali (jednoduchý, ale skvelý nápad). Pozdávalo sa mi aj finále, ktoré je asi povinné (zrejme inak sa to skončiť nemohlo), ale ja som bol spokojný. Príjemne mrazivé, ale zároveň sympatické a svojím spôsobom feel good. ()

JFL 

všechny recenze uživatele

Mám velkou slabost pro malé nenápadné indie filmy, které stojí na unikátně uchopeném žánrovém konceptu či osobitém formálním zpracování. Tato kategorie často přináší nadšení i zklamání, když se očividná kreativita a nápaditost tvůrců mísí se zjevnými produkčními limity, nebo v horším případě nedotaženými scénáři. O to větší ale přichází euforie, když se jednou za čas vyloupne kompletně vycizelovaný počin, jakým je právě "The Vast of Night". Výchozí óda na fantaskní příběhy typu "Twilight Zone", ale také na zlatou éru futurismu se neutápí v retru, ale využívá svého dobového rámce k unikátnímu provázání konceptu rozhlasových her s výrazovou dramatičností moderního filmu. Stejně jako v referenčních dílech ikonického seriálu také zde je na straně diváka nutné přijetí jisté míry fantasknosti, naivity, patosu, ale také trpělivosti. Odměnou se pak stává pozvolně houstnoucí atmosféra a skvostně gradující vyprávění i pohlcující formální uchopení jednotlivých sekvencí, které dokážou nadchnout jednak jako doklad, že je stále možné mnohokráte zpracovaným žánrovým příběhům vdechnout nový život, ale také coby evidentní filmařská prezentace mladých talentů. Ambice vyřádit se s různými výrazovými prostředky je zde naštěstí zcela podřízena rámci díla. Namísto okázalé exhibice tak film ukazuje promyšlené a rozhodné ovládnutí celé palety výrazových prostředků média. Převažující táhlé nájezdy kamery (včetně toho devítiminutového), dramatické jízdy, ale i různorodá řešení dialogových pasáží střihem, transfokací i rapidmontáží výtečně souzní s konkrétními pasážemi a celkovou dramaturgií snímku, přičemž navíc zachovávají rozměr komorní rozhlasové hry. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Pocta všem Wellesům a Wellsům začne únavnou dvacetiminutovou expozicí, při které namistrovaný rádiový spíkr pokuřuje na palubovce, mistruje kamarádku a vede od scénáristy laciný hovor na téma jak viděli v minulosti budoucnost. Myslel jsem si, že je to tam proto, aby se zvýraznila jeho nicotnost v konfrontaci s tím, co ho potká, ale ono nic.. Silné ve chvílích, kdy to nechává pracovat fantazii (hovor v éteru s vojákem, historka osamělé důchodkyně) a zajímavý „Evil Dead průlet“ městečkem zóny soumraku, ale to nepřeváží nevěcnost užvaněných postav, co dávají vydělat místnímu optikovi a vzhledem k dosavadnímu průběhu zbytečně explicitní finále, kdy přijde na řadu třetí druh a možná i vyšší.. Předpokládám, že po poslední klapce Kuřák z X-Files típnul cigaretu o opěradlo Pattersonovy režisérské židle a do ouška mu zezadu zašeptal: „I can kill you whenever I please.. but not today..“ ()

somnar 

všechny recenze uživatele

Škoda, že to zakouřené kouzlo retro amerických zapadákovů sevřených postupně odhalovanou nadpřirozenou konspirací už trochu vyprchalo, protože tohle je vlastně dost sympatický počin, který úplně nepodlézá divákovi, i když jsem se v těch kulometných dialozích jak z nějaké quirky komedie trochu ztrácel. Klidně by to z povahy věci i postav mohla být creepy rozhlasová hra s vymakaným sound designem, na což Patterson chvíli částečně upozorňuje, aby se to zas s kameramanem pokusil trochu křečovitě upozadit. Ale je to fakt fajn. ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Začátek mě málem unudil k smrti a marně jsem si vzpomínal, na čí doporučení jsem si vlastně film pustil, jelikož mě to fakt docela nudilo. Film má sotva 90 minut, takže by bylo divné, kdyby film začal rovnou scénou v rádiu, ale v tom případě by to pro mě byl jasný pětikvalt. Právě v tento moment se napětí a fantazie rozjede do nebeských výšin a zvlášť pro člověka, který miluje mystéria, to byla lahoda sledovat. Úplně chápu, proč některé lidi zklamal závěr, ale mě to explicitní vysvětlení ze zážitku nevytrhlo a bez něj by to bylo tak nějak poloviční. Nenápadná pecka, která rozhodně dá vzpomenout na 80s Spielberga. Škoda, že to tak prohučelo a zde v pozdní době mého hodnocení visí pouze 378 hodnocení...80% ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Magický filmový zážitek jako z doby před xx lety, u kterého chcete rozhodně být dřív, než jej za několik měsíců J.J. Abrams vypíchne v letošní TOP 10. ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Pekne sci-fi indiecko (asi iba) pre fandov 50. beckovej kinematogradie. Mozno pomale a ukecane, ale dokazalo ma to krasne vtiahnut. 7/10 ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Proč to nenapsat, poměrně dlouho jsem se nudil a tak jsem samozřejmě měl neodbytný pocit, že tohle celé klidně mohlo skončit jako epizoda z Krajních mezí, s délkou 45 minut. Bohužel někoho napadlo natočit krátký celovečerák, takže divák musí sledovat nudný 20minutový úvod, ve kterém si dvě postavy jen tak povídají. Film se s blížícím se koncem nakonec skutečně rozjede. Návštěva jedné staré paní jejíž vyprávění má grády. Jedno šokující zjištění. Závěr v lese a konec... Zůstávám stát jako opařený a nechápu proč se ten potenciál nepovedlo vytěžit více. 60% ()

A_FISH 

všechny recenze uživatele

3,5* protože chvílema "to tam bylo". Ale jak už tu pár lidí zmínilo, jako rozhlasová hra by to bylo zajímavější. ()

Beckett51 

všechny recenze uživatele

Kdo by byl řekl, že nejlepší Spielbergovinu posledních let natočí někdo jinej než Spielberg. Krystalickej retro zážitek. ()

Cappuccino 

všechny recenze uživatele

V úvode filmu nás tvorcovia zoznamujú s obdobím, v ktorom hlavní hrdinovia žijú. Robia to však skutočne nezáživným spôsobom. Ústredná dvojka sa prechádza pred štadiónom, testuje magnetofón a rozpráva sa s cudzími ľuďmi o... v podstate o ničom. Dialógy mi väčšinu času prišli nemastné neslané a v podstate som celý čas čakal, kedy už hrdinovia začnú pátrať po mimozemšťanoch. Snímka začne byť napínavá v momente, keď sa Everettovi (Jake Howitz) v rádiu ozve záhadný Billy. V tej chvíli sa dvaja mladí protagonisti vydávajú na malé dobrodružstvo a zisťujú, že na oblohe sa pohybuje neznámy objekt. A vtedy som konečne začal byť trochu spokojný! Bohužiaľ, to už sa v skutočnosti pomaly blížil koniec. A napriek tomu, že je film väčšinu stopáže iba náznakový, záver je oproti tomu možno až príliš doslovne podaný. Ak si niektorí diváci užívali retro pozlátko, návrat do obdobia starého sci-fi, v poriadku. Mňa to však minulo. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Ako fanúšik 50´s sci-fi a samozrejme aj tých predtým aj potom a zároveň aj veľký fanúšik pôvodného Twilight Zone ide látku presne pre mňa. Ide o príjemné, voľne plynúce retro so skvelou atmosférou. Bohužiaľ sa nedočkáme v podstate žiadneho väčšieho prekvapenia ani zvratu. Pre niekoho to môže byť samotný záver, ale ten napadne fanúšikov žánru určite skôr. Máme tu ale jednu zaujímavú myšlienku, ktorá implikuje hlbšie premýšľanie nad postavením bežného civilistu v spoločnosti, ale nejde o tak nosnú záležitosť, aby vytiahla film zo slušného, mierneho nadpriemeru. Skrátka ide o jednohubku, ku ktorej sa bude málokto vracať. ()

silentname 

všechny recenze uživatele

"The Vast Of Night" ma skoro počas celého filmu bavilo. Hovorím skoro, lebo bolo pár miest, kedy som mal obavy, že ma film trošku uspí. Najmä na začiatku počas úvodných asi 15-tich minút a potom aj v strede je ešte jedna ďalšia vysoko dialógová časť, kde sme sa začali trošku motať v kruhoch. Na druhú stranu však zvyšok filmu je pre mňa celkom fascinujúca jazda s vynikajúcim zakončením. Je síce vidno, že film bol natočený za celkom malý budget, no funguje skvele. Tvorcovia urobili maximum preto, aby sme im to my ako diváci uverili. A mňa si úprimne celkom rýchlo získali. Od momentku ako Fay usadne za telefónnu ústredňu ma film vysoko bavil. Bol som zvedavý kam sa to vyvinie, rozprávané príbehy sa mi zdali zaujímavé a prinieslo to skutočne veľmi uspokojivý záver. Naši dvaja hlavní hrdinovia boli zaujímaví a dokázali tomu pridať veľkú dávku charakteru. Vizuálne možno film mohol pôsobiť trošku lepšie. Miestami niektoré zábery mohli pôsobiť trošku lepšie nasvietené, alebo niekedy proste len hrdinovia nerozsvietia, aby asi zachovali temnejšiu atmosféru. Neviem. Som rád, že som film videl a myslím si, že za pozornosť stojí. Je dostatočne zaujímavý na to, aby som ho odporúčal. Hodnotenie: B+ ()

Reklama

Reklama