Reklama

Reklama

Přátelé

(seriál)
Promo
USA, (1994–2004), 86 h 32 min (Minutáž: 22 min)

Hrají:

Jennifer Aniston, Courteney Cox, Lisa Kudrow, Matt LeBlanc, Matthew Perry, David Schwimmer, James Michael Tyler, Elliott Gould, Christina Pickles (více)
(další profese)

Série(10) / Epizody(236)

Ponořte se do srdcí a myslí šestice přátel žijících v New Yorku, zkoumajících úzkosti a absurdity skutečné dospělosti. Tento sofistikovaný kultovní seriál nabízí veselý pohled na randění a práci ve velkoměstě. Jak si Rachel, Monica, Phoebe, Joey, Chandler a Ross dobře uvědomují, hledání štěstí často zdánlivě přináší mnohem více otázek než odpovědí. Zatímco se snaží dosáhnout vlastního naplnění, starají se jeden o druhého v této vzrušující době, kdy je možné úplně všechno – dokud máte přátele. (HBO Europe)

(více)

Recenze uživatele Jara.Cimrman.jr k tomuto seriálu (20)

Přátelé (1994) 

"Byl jsem v koupelně a zrcadla jsou po obou stranách. Když tam stojíš, čurají s tebou zástupy." Dávno pryč jsou doby, kdy jsem každodenně usedal do červené sedačky, požádal Rachel o kafe, pokecal s Rossem o dinosaurech, nechal si od Monicy vynadat za nedbale pověšený ručník, požádal Joeyho o pár sexuálních rad, přežil Phoebin skřehotavý pokus o zpěv a duševně splynul s mistrem trapného vtipu Chandlerem. Avšak ani při diagnóze Alzheimerovy choroby doprovázené jackpotem ve formě amnézie nezapomenu, jak mi s touto partou bylo dobře. ()

Zrušená svatba (1994) (S01E01) 

"Nepotřebuju práci ani rodiče. Mám svý kozačky." Rád vzpomínám na první setkání s Přáteli, ale kdybych nevěděl, co bude následovat, tak bych tuto seznamovací epizodu přijal asi poněkud vlažněji. Jenže Rachel byla při stříhání kreditky kouzelná, její telefonáty s pragmatickým otcem taky stály za to a scéna fandění při sledování telenovely učinila můj život zase o kousek šťastnější. ()

Složité vztahy (1994) (S01E02) 

"Všichni víme, jak krutý umí rodič být, když jde o slehlý polštář jeho potomka." Moničini rodiče byli bezvadně protivní a ti Rossovi zase úžasně chápaví. Zábavné bylo to, že se jednalo o stejné rodiče. A taky zubař Barry byl skvělý, jak pohodově vyměnil Rachel za družičku a ještě přitom stačil terorizovat svého dětského pacienta. A já jsem se naučil hledat prsten v lasagních, takže můžeme být všichni spokojeni. ()

Konečně ten pravý (1994) (S01E03) 

"Nedrž ji jako cigaretu. Mysli na ni jako na oblíbenou součást svýho těla. Když ji máš v ruce, tak je ti fajn." Chandlerovo kouření i zlozvyky ostatních mě bavily, stejně jako zmatená Rachel při roznášení nápojů a písmenková polévka bez samohlásek. A samozřejmě dokonalá byla Phoebe v souboji s penězi, které nechtěla. ()

Náplast na smutek (1994) (S01E04) 

"Co tě žere? Že tě nechala? Že je na ženský? Že žije s ženskou, která je taky na ženský?" To by mě asi taky trošku žralo, ale nesmí se zapomínat, že ta ženská, co je na ženský a žije s tou ženskou, co je taky na ženský, ještě čeká moje dítě a chce, aby to bylo jejich dítě. To by mě asi žralo nejvíc. Já tedy nechci spekulovat, ale Rosse v této epizodě asi víc žere ten puk v nosu a "kráska" na Příjmu pacientů v nemocnici. A to je přesně to, co mě baví. ()

Praní prádla (1994) (S01E05) 

"Proč jí to vůbec musíš oznamovat? Buď chlap a prostě jí přestaň volat." Rozchod Chandlera s Janice byl trošku kofeinový, ale to, jak se umí rozcházet Phoebe, mě hodně inspirovalo. Taky Monica s Joeym dokázali skvěle rozeštvat zamilovaný pár a odpanění prádelní panny Rachel mě potěšilo. Už když jsem Přátele sledoval poprvé, tak někde tady už jsem byl beznadějně zamilovaný do všech tří slečen. A na tom se nic nemění. ()

Životní šance (1994) (S01E06) 

"Mám padáka. Že prý jsem tu roli přehrával." Joey je boží. Snad jen on dokáže přehrávat roli zadku Al Pacina. Moničina posedlost čistotou byla rovněž zábavná, ale pro mě je za hrdinu tentokrát Chandler. Ten snesl, že jeho vyvolená má manžela i milence a sám nadšeně převzal roli druhého milence. To je tak dospělé. Jsem dojat. ()

Bez proudu (1994) (S01E07) 

"Sex je zatím v projektové fázi." Já mám Přátele rád, ale bez proudu to nebylo úplně ono. Samozřejmě nervózní Chandler uvězněný s modelkou Jill byl skvělý, Joeyho "vychytralá" výmluva mě taky pobavila a nakonec i Rossův rozhovor s velkým slizským šťourákem Paolem byl fajn, ale jsem od této partičky zvyklý na větší nášup humoru. ()

Loučení s babičkou (1994) (S01E08) 

"Poslouchám, že tvůj kabát mluví jako sportovní komentátor." Chlapi sledující fotbal na pohřbu byli jednoznačně nejlepší. Trochu jim sice konkuroval zfetovaný Ross, "homosexuál" Chandler i o facku si říkající paní Gellerová, ale na příští pohřeb si beru televizi. ()

Oběť reklamy (1994) (S01E09) 

"Klidně prostři i pro mě. Celá rodina si myslí, že mám kapavku." Tak Joeyho reklama měla evidentně úspěch a já jsem škodolibý, takže mu to přeju. Pokec s embryem mě taky bavil, takže už zbývá jen konstatovat, že nemám rád svátky a tudíž si hodně rozumím s Chandlerem. A když už Monica dělá tolik příloh, tak bych si k tomu krocanovi dal dozlatova opečené hranolky. ()

Opička (1994) (S01E10) 

"Když jsem tě viděla v obchoďáku, bylo to asi poprvé, co jsem v duchu svlíkala skřítka." Takže kdo bude mít na Silvestra partnera? Nikdo? Všichni? Nikdo? Mě to tedy celkem bavilo, ale opičák Marcel, který dal této epizodě název, to při své premiéře moc nerozbalil. ()

Paní Bingová (1995) (S01E11) 

"Já jsem výborná máma. Koupila jsem synovi první kondom." Nadržená paní Bingová mě dost bavila, ovšem Phoebe s Monicou a jejich vysněný princ v kómatu, tak to byla ještě vyšší liga. A dál je to už jen brodavka, bujné trsy, tepající tenis a skvělá zábava. ()

Holka nebo kluk? (1995) (S01E12) 

"Kdybyste mě zavřeli do dělohy kterékoli ženy, bez kompasu, tak bych našel hravě cestu ven." Já zase v pohodě najdu, asi tak na třetí pokus, cestu dovnitř a taky se tím nechlubím. Takže bude mít Ross syna nebo dceru? Stane se tedy strýčkem nebo tetičkou? Ono je to jedno, protože tady jde o "dospělé" rozhodnutí Chandlera s Joeym ohledně nového stolu. Hned jsem chtěl bydlet s nimi. ()

Bobule (1995) (S01E13) 

"Uvolněte kolej pro bobulkový expres. Příští stanice Rachel Greenová." Vzájemné okukování bobulek a pindíků mi v nadrženější fázi života připadalo hodně zábavné. Teď už mě víc pobavili Joeyoho rodiče a jejich pohled na nevěru. A nesnáším Rogera. ()

Na Svatého Valentýna (1995) (S01E14) 

"Ze mě bude v dalším životě štětka na záchod." Třetí rozchod Chandlera s Janice měl opět své kvality, holčičí čarodějnický ohňostroj mě taky pobavil a Rossovy vztahové trapasy neměly chybu. Navíc mě Ross naučil to, že vhodným tématem k seznámení je pásový opar psa. To musí fungovat. ()

Večeře (1995) (S01E15) 

"Stal se ze mě král sprosťáren. Takový oplzlosti jsi jakživ neslyšel. A mělo to postavy, zápletku, námět, myšlenku a v jednu chvíli tam byli i vesničani." Škoda, že jsme u toho nebyli, ale trénink na hulváta šel Rossovi docela dobře. Ještě lépe Chandler odmítal povýšení, ale vrcholem této epizody byl Steve, jehož zhulenost byla dokonalá. ()

Dvojčata (1995) (S01E16) 

"Ursule se líbím. Objednal jsem kafe a přinesla tuňákovej salát a čtvery hranolky." Tak to musím souhlasit s Chandlerem, že je to láska. Anebo je Ursula pouze skvělá servírka? Nevím, ale tohle mě bavilo a hned si přepínám všechny televizní kanály do španělštiny, protože pak mi hned připadá svět veselejší. ()

Správná rozhodnutí (1995) (S01E17) 

"Prosím rychlou pomoc. Má opice spolkla K." Marcel trpí, Ross trpí, Joey trpí a já bych taky trpěl, kdyby si Rachel s Monicou nevyměnily identity a pořádně si to nenandaly. Já bych si tedy mezi Rachel a Monicou vybral rozhodně Rachel a je mi úplně jedno, která z nich to je. ()

Hráči pokeru (1995) (S01E18) 

"V čem to teda je? V tom, že jako jako, v tom, že jako jako, tak je to ... jak je to?" Asi to je v tom, že holky prozrazují své karty, mění si mezi sebou karty, odhazují kluky se smutnými výrazy a nechápou význam blafování. Já to tedy píšu jako člověk, který poker ovládá, což není tak úplně pravda, protože jsem mnohem lepší v prší nebo vole lehni a skutečného mistrovství dosahuju pouze v záchodu. Nicméně tato mezipohlavní pokerová bitva mě dost bavila. ()

Hledá se opičák (1995) (S01E19) 

"Konečně pochopil rozdíl mezi slovy: Přines mi a Počůrej." Kdybych toužil po Rachel jako Ross, tak asi na hodinku přehlédnu nepřítomnost své oblíbené opice. Ross je však hnidopich, takže si Rachel nezaslouží a já mám zase šanci. Jenže co tady dělá Barry? No nic, dneska to s Rachel vzdávám, takže Monico máš večer čas? ()

Související novinky

Zemřel herec Matthew Perry

Zemřel herec Matthew Perry

29.10.2023

Americký server TMZ přišel v noci s mimořádně tragickou zprávou – americký herec Matthew Perry byl nalezen ve svém domě mrtvý. 54letá hvězda Přátel, Studia 60 nebo Můj soused zabiják se zřejmě… (více)

Tvůrkyně Přátel se za sitcom stydí

Tvůrkyně Přátel se za sitcom stydí

03.07.2022

Přátelé bezesporu patří mezi nejoblíbenější seriály, co kdy vznikly, to ale neznamená, že jsou imunní vůči kritice. Sitcom z 90. let si lidé dobírají z mnoha důvodů, snad nejčastěji ovšem kvůli téměř… (více)

Netflix přichází o předplatitele

Netflix přichází o předplatitele

20.04.2022

Poprvé za poslední dekádu přichází streamovací gigant Netflix o své předplatitele. Důvodem je i nástup Disney+. Netflix ztrátu platících zákazníků přiznal ve své čtvrtletní zprávě, místo aby přidal 2… (více)

Reklama

Reklama