Reklama

Reklama

To je vražda, napsala

(seriál)
  • USA Murder, She Wrote (více)
Drama / Komedie / Krimi / Mysteriózní
USA, (1984–1996), 198 h 48 min (Minutáž: 45–93 min)

Předloha:

Washington Irving (kniha)

Scénář:

Peter S. Fischer, Robert E. Swanson, Tom Sawyer, Robert Van Scoyk (více)

Hrají:

Angela Lansbury, William Windom, Ron Masak, Louis Herthum, Tom Bosley, Will Nye, Michael Horton, Ken Swofford, Julie Adams, Herb Edelman, Keith Michell (více)
(další profese)

Série(12) / Epizody(264)

Obsahy(1)

Bývalá učitelka angličtiny a spisovatelka ve výslužbě Jessica Fletcherová s úspěchem řeší kriminální případy. Jeden z nejúspěšnějších amerických televizních seriálů, k němuž se diváci rádi pravidelně vrací. Hlavní postavu, bývalou policistku a spisovatelku ve výslužbě Jessicu Fletcherovou, ztvárnila herečka Angela Lansburyová (nar. 16. 10. 1925), která ji také hrála ve čtyřech celovečerních televizních filmech. V jednotlivých příbězích se hrdinka spoléhá především na vlastní úsudek a intelekt, které ji s neodolatelným šarmem a vytrvalostí pomohou proniknout až na dno každého zločinu, na nějž narazí. Seriál To je vražda, napsala, vznikal celých dvanáct let. Angele Lansburyové nepochybně přinesl slávu, kromě toho ztělesnila hlavní role ve filmech Žít a nechat zemřít, Diamanty jsou věčné, Oddíl 10 z Navarone, Bitva o Británii a Rozbité zrcadlo. (Česká televize)

(více)

Recenze (379)

TheMaker odpad!

všechny recenze uživatele

::::::::::::::::::::::::::::::::: Vím, že je to už asi trapné, ale nemohu si to odpustit: To je vražda, nachcala ! Chi, chi .... no nic ,-) K seriálu: Už od narození ho nesnáším, ne že bych neměl rád detektivní seriály tohohle typu, Columba miluju !! Ale hlavní představitelka v tomto serálu je mi tak strašně nesympatická, že i kdyby byl seriál po scénaristické stránce jakkoliv vydařený tak nemohu dát lepší hodnocení. Viděl jsem sice asi jen dva celé díly - více jsem opravdu nemohl, je-likož kdykoliv jsem potom viděl tuhle ženskou v tv, bylo mi zle ! Skvělé komentáře: Chrustyn, wasel.p, Hanys_, HellFire, Lord Snape ::::::::::::::::::::::::::::::::::::: ()

selfesteem 

všechny recenze uživatele

Tenhle seriál mi nikdy nijak zvlášť k srdci nepřirostl. Co mi na něm vadí je hlavně to, že nemáte absolutně šanci zjistit kdo je vrah. A důvodem je, že nikdy nemáte dostatek indicií. Paní Jessica nakonec vetšinou vytáhne z rukávu to, co jste neměli šanci zahlédnout, protože to kamera zkrátka nezabrala. Schválně. Podlé! A taky ta celková myšlenka, kamkoli se jede paní F. podívat, tam vždycky někdo umře. To aby si jí lidi přestali raději zvát, vždycky jí nadšeně vítají a jí už ani nepřijde nenormální, že kam se vrhne, tam někdo zaklepe bačkorama a ke všemu se na konci KAŽDÉHO dílu VŽDYCKY směje. Ale abych jí nekřivdila, když se na to díváte v původním znění, není to tak špatné, Angela Lansbury má úžasnou výslovnost a krásnou angličtinu, takže z tohoto důvodu mě to vlastně docela baví. ()

Reklama

Phobia 

všechny recenze uživatele

Stará vražda napsala, že je to vražda. Máte-li zálibu v mírně obézních důchodkyních, co všude strkají svůj všetečný rypák a sežraly Šalamounovo hovno, pak je tohle seriál přesně pro vás. Jestliže však nejste gerontofilní a netrpíte ani sebemrskačskými sklony, nejspíš si v záplavě kriminálek najdete vhodnější podívanou, u které ve vás pohled na hlavní postavu nevyvolá stejné pocity, jako když přežvykujete písek. Pár dílů jsem s prarodiči vydržela "sledovat" (ve skutečnosti jsem většinu pozornosti věnovala křížovkám, mé tradiční záchraně a sebeobraně proti TV vkusu nejstarších členů rodiny). 31% ()

Oskar 

všechny recenze uživatele

Inspirace slečnou Marpleovou je zjevná, jenže pozor! Slečna Marpleová byla jen slídivá stařena, která se nudila a dalekohledem šmírovala své sousedy, tak občas natrefila i na nějaký ten zločin. Fajn. Ale Jessica Fletcherová je úplně jiný, podivnější případ. Má tucty synovců a neteří, rozprsklých všude možně, ustavičně za nimi jezdí, všude je bouřlivě vítaná, všichni sborem říkají, že "Jsme četli všechny vaše romány"... Záhada č. 1: Když je pořád někde na cestách, kde tedy bere čas psát? Záhada č.2: Jak je možné, že ji pořád někam zvou, když musí být všem soudným lidem, poučeným zkušenostmi, jasné, že její příjezd automaticky znamená vraždu. Záhada č. 3: Proč to nikomu není podezřelé a proč všichni detektivové nábožně naslouchají jejím teoriím, když nejracionálnější úvahou by bylo, že Fletcherová je hlavní pachatel a snaží se policii svést z cesty. Záhada č.4: Proč si skuteční vrahové naplánují svůj zločin vždy na dobu, kdy vědí, že tam přijede čenichat Fletcherová? Že by nějaký druh profesionální hrdosti nebo exhibicionismu? Já vím, je třeba to brát s nadsázkou, ale po tolika dílech už je to vážně na pováženou. 60% ()

fleker 

všechny recenze uživatele

týýýbrďo DžejBí, je to ale kusanec ...a ten jeji zamracenej vyraz ,kdyz najde vraha, kterej rika: To odtebe ale bylo ošklivé, Jeffe, takhle mu vystřelit mozek z hlavy.... viděl sem sice jenom 5 dílů ale těch mrtvol co tam bylo, timhle tempem zařve za chvili cely Kebotkou...dalsi serie by se mohly tocit treba v Číně, tam už prej zubatá jede vobouruč a furt je tam žluto jak na infekčním..a chraň nas pambu aby zavitala do vychodnich cech... ()

Galerie (68)

Zajímavosti (50)

  • Slovo „vražda“ se objevuje v názvu celkem čtyřiceti osmi epizod. (peeteno78)
  • V této epizodě si Angela Lansbury zahrála dvojroli. Kromě Jessicy Fletcherové si zahrála i její sestřenici Emmu. (peeteno78)
  • Angela Lansbury byla až čtvrtou herečkou, která přijala roli Jessicy Fletcher. Před ní odmítla jak Jean Stapleton, tak Doris Day. (D3VIL)

Související novinky

Zemřela herečka Angela Lansbury

Zemřela herečka Angela Lansbury

11.10.2022

Přichází smutná zpráva ze Spojených států, v požehnaném věku šestadevadesáti let totiž v úterý 11. října zemřela v kalifornském Los Angeles americká herečka Angela Lansbury. Jen za pár dnů by přitom… (více)

Zemřel herec Yaphet Kotto

Zemřel herec Yaphet Kotto

16.03.2021

Ve věku 81 let zemřel na Filipínách americký herec Yaphet Kotto. Informaci prostřednictvím sociálních médií zveřejnila jeho žena Tessie Sinahon a později ji potvrdil i hercův agent Ryan Goldhar.… (více)

Zemřel herec John Saxon

Zemřel herec John Saxon

26.07.2020

Ve věku 83 let zemřel v sobotu v americkém státě Tennessee herecký veterán John Saxon. Podlehl zákeřnému zápalu plic, jak médiím potvrdila jeho žena Gloria Martel. Rodák z Brooklynu s italskými… (více)

Reklama

Reklama