Reklama

Reklama

To je vražda, napsala

(seriál)
  • USA Murder, She Wrote (více)
Drama / Komedie / Krimi / Mysteriózní
USA, (1984–1996), 198 h 48 min (Minutáž: 45–93 min)

Předloha:

Washington Irving (kniha)

Scénář:

Peter S. Fischer, Robert E. Swanson, Tom Sawyer, Robert Van Scoyk (více)

Hrají:

Angela Lansbury, William Windom, Ron Masak, Louis Herthum, Tom Bosley, Will Nye, Michael Horton, Ken Swofford, Julie Adams, Herb Edelman, Keith Michell (více)
(další profese)

Série(12) / Epizody(264)

Obsahy(1)

Bývalá učitelka angličtiny a spisovatelka ve výslužbě Jessica Fletcherová s úspěchem řeší kriminální případy. Jeden z nejúspěšnějších amerických televizních seriálů, k němuž se diváci rádi pravidelně vrací. Hlavní postavu, bývalou policistku a spisovatelku ve výslužbě Jessicu Fletcherovou, ztvárnila herečka Angela Lansburyová (nar. 16. 10. 1925), která ji také hrála ve čtyřech celovečerních televizních filmech. V jednotlivých příbězích se hrdinka spoléhá především na vlastní úsudek a intelekt, které ji s neodolatelným šarmem a vytrvalostí pomohou proniknout až na dno každého zločinu, na nějž narazí. Seriál To je vražda, napsala, vznikal celých dvanáct let. Angele Lansburyové nepochybně přinesl slávu, kromě toho ztělesnila hlavní role ve filmech Žít a nechat zemřít, Diamanty jsou věčné, Oddíl 10 z Navarone, Bitva o Británii a Rozbité zrcadlo. (Česká televize)

(více)

Recenze uživatele Tai_K_B k tomuto seriálu (70)

Milenci a jiní vrazi (1984) (S01E06) 

Jess měla v tomhle díle opravdu na kahánku. A nevyzpytatelného ctitele. A hned dva herce z původní Nulové šance – jo! ()

Smrt jde na děkovačku (1984) (S01E09) 

Jessica versus ruská fousatá verze J. L. „Tlusťocha“ McCaba – dvě legendy detektivek s grácií jim vlastní. Pro osmdesátkové a devadesátkové staromilce jako jsem já … hotová lahůdka. ()

Vražda v jazzovém klubu (1985) (S01E13) 

Aaaahh, jazz. To se tehdá ještě po klubech hrávala opravdová Muzika. ()

Joshua Peabody zemřel zde... Možná (1985) (S02E02) 

William Windom zjevně na konci 1. sezony udělal na tvůrce seriálu dojem a rozhodli se, že spíš než role galantního tak-trochu-vraha jemu i divákům víc sedne dobrácký doktor Hazlitt, kterému s Jessicou báječně funguje kamarádská chemie. A kromě tohoto startrekového veterána nám do Cabot Cove na skok zavítala i nadpřirozeně albínooká Evil-Lyn. ()

Vražda odpoledne (1985) (S02E03) 

Seznamujeme se tu s další z nepřeberného množství neteří (nepřehlédnutelné pro fanoušky hororů, borgů, Franka Herberta či Profesionálů), které má Jessica strategicky rozesety téměř po celém světě. Vsadím se, že až se bude osidlovat Mars, bude někdo z posádky raketoplánu s Jess přes nějaké to koleno taky spřízněn… a křivě obviněn z vraždy. ()

Škola pro skandály (1985) (S02E04) 

Tahle epizoda mě celkově moc nezaujala, ovšem rozhodně stojí za to vidět zábavnou scénku s epizodní postavičkou prodavače jízdenek / podavače informací / úložníka zavazadel. Také tu Jessica poprvé vyjadřuje svůj názor na používání počítače. Zatím ji ta představa děsí, ovšem v následujících sezonách půjde s dobou a vymění ho za psací stroj, jak časem uvidíme i v inovované znělce. ()

Zazpívám ti o vraždě (1985) (S02E05) 

Pro zpívající Lansburyovou jedna hvězdička plus za čisté a jasné operetní výšky… a jedna hvězdička mínus za všechny hloubky pod tónem (obzvláště proto, že když v pětačtyřicátém tu samou písničku zpívala v Obrazu Doriana Graye, pod tónem nebyla, takže správnou techniku znala, jen na ni tentokrát rezignovala). Ale bylo vidět, jak si to mírné přehrávání ve dvojroli Emmy užívala, takže jediný stín na celé epizodě byl velmi chabý herecký výkon pachatele. ()

Sázka na smrt (1985) (S02E08) 

„Šedáci vyhrávají jen v neděli.“ :-) Aaahh… koně, všude samí koně. A fandící Jess a scénka se sdílenou mrkvičkou taky neměly chybu. ()

Tajemný rituál (1985) (S02E11) 

Jess a doktor Hazlitt s archeologickými štětečky uprostřed prokletého indiánského pohřebiště, jeden zavražděný falešný indián a Zbabělý Statečný Robert Vaughn jakožto nevypočitatelný vlastník jediné vysílačky uprostřed široširé pustiny s vrahem mezi přítomnými… nakaženými zlatou horečkou. A obdivuji Jessicu, že na vykopávky do Nového Mexika cestuje jen s jedním malým koženým kufrem, zjevně poloprázdným, soudíc dle toho, jak čile s ním všichni mávali. ()

Vražda na zakázku (1986) (S02E12) 

Jessičin synovec Grady, který je tak nevinně naivní a ztřeštěný, až je divácky protivný, je bohužel zrovna jeden z těch příbuzných, co se v seriálu hojně (celkem dvanáctkrát) opakují. Nicméně i jemu navzdory byla radost tuhle epizodu sledovat, protože… Robert Culp. To je prostě formát a člověk mu musel fandit ve všech citových rozpoloženích, která tady vystřídal. ()

Vražda v elektrické katedrále (1986) (S02E16) 

Můj oblíbenec Art Hindle tady sice strašně přehrává, ale s Richardem Herdem tvoří vskutku povedenou nasupenou dvojku. Postava reverenda z elektrické katedrály je zajímavá, není to jen plytký loudič peněz z oblouzněných senilních stařenek, ale něco na něm (v něm) je. A taky tu konečně zjišťujeme, díky komu se Jessica dostala k psaní. ()

Vražda na aukci (1986) (S02E17) 

Tak! Konečně je jednou z vraždy podezřelá taky Jessica. A rovnou z dvojnásobné.  |  „Kdyby vražda byla infekční, Vy jste bacilonosič!“  |  A potěšila sice krátká, leč jako vždy elegantní účast Edwarda Mulhara, i opětovné objevení se Harryho McGrawa (Jerry Orbach), který je předpisovým obrazem seriálového soukromého očka. Věčně švorc a věčně s monclem pod okem. ()

Jedno tělo navíc (1986) (S02E18) 

Šerif Tupper: „Nejdřív tu máme neznýmýho mrtvýho a pak zase mrtvolu neznámo kde.“  |  Další z epizod v Cabot Cove. Šerif se tentokrát opravdu snaží dobrat pravdy na vlastní pěst, ale nakonec za něj případ musí jako vždy rozlousknout Jess, která jednou rukou řeší záhadu zmizelé údajné a posléze přece jen zavražděné mrtvoly a druhou rukou dopisuje další knihu a bojuje s blížícím se deadlinem. Co bych za to dala já, kdybych „nestíhala“ tak obratně jako ona. ()

Dokonalý zásah (1986) (S02E21) 

Nejvtipnější byl příchod na maškarní, nejtragičtější byla beznadějná naivita dalšího Jessičina z vraždy obviněného synovce. Z druhého kolene. Hodně vzdáleného. Toho, co preparuje motýly. ()

Krvavý sendvič (1986) (S03E05) 

Poznáváme další z Jessičiných neteří… obviněnou… kdo by to byl řekl(?)…  z vraždy. Taky tu poměrně vzácně vidíme Jessicu stravovat se jako úplně obyčejný člověk, co na lavičce v parku pozřívá úplně obyčejný hot-dog. A David Ogden Stiers je mi tady ještě sympatičtější než v SGA či M.A.S.H.i. ()

Detektiv Magnum na tenkém ledě (1986) (S03E08) 

Tady je trochu rušivé, že první díl této dvojepizody proběhl v rámci seriálu Magnum a než si to z úvodního sestřihu uvědomíme, je přehled u konce, souvislosti fuč a děj tím pádem působí drobet roztěkaně. Ale crossover s dalším legendárním akčním dobovým seriálem byl pro mě milým překvapením. A ten Jessičin roztomile neviňoučký pohled, když nepokrytě pohrozila kapitánovi svými konexemi, pokud ji nenechá promluvit se zabásnutým Magnumem, ten mě opravdu pobavil. Akorát už tak nějak začíná vycházet z formy, protože již ve druhé epizodě po sobě se jí na konci povedlo nechat se načapat vrahem bez záchrany v záloze. Ale štěstí v obou případech přálo výjimečně i nepřipraveným. ()

Vražda na jevišti (1986) (S03E10) 

Nejroztomilejší je postavička šerifa (jméno tohoto seriálového veterána s nepřehlédnutelnou bradou zní v češtině poněkud nešťastně) a jeho herecká parafráze Poirota. Edward Mulhare předvádí svou obvyklou elegánskou etudu a přispívá k předpisovému ztvárnění amerického hereckého manželství stojícího na skandálech a přesto vřelého a přetrvávajícího dekády (včetně opakovaných rozvodů). Je tu krásně vystižena divadelnická mentalita a také se zde dozvídáme, kdy a za jakých okolností se Jessica seznámila s manželem Frankem. Ona byla tehdy „druhá nejlepší (ze dvou) kulisáků“ v ochotnickém divadle a on za ní zamilovaně běhal a v místním obchodě kradl oříšky. Franka tu sice opět fyzicky nevidíme, ale slyšíme ho alespoň pronést pár vět v Jessiných vzpomínkách na jejich první setkání. A jeden epizodní postřeh na závěr: „Jestli hledáte přesné údaje v hereckém životopise, snažíte se marně.“ ()

Noc bezhlavého jezdce (1987) (S03E11) 

Bezhlavý jezdec jedenáct let před Burtonem. :-D A Jessica tu výjimečně nevystupuje jako něčí teta, ale rovnou jako milovaná maminka. Tedy… než se prolátne, že je to jenom jako. ()

Související novinky

Zemřela herečka Angela Lansbury

Zemřela herečka Angela Lansbury

11.10.2022

Přichází smutná zpráva ze Spojených států, v požehnaném věku šestadevadesáti let totiž v úterý 11. října zemřela v kalifornském Los Angeles americká herečka Angela Lansbury. Jen za pár dnů by přitom… (více)

Zemřel herec Yaphet Kotto

Zemřel herec Yaphet Kotto

16.03.2021

Ve věku 81 let zemřel na Filipínách americký herec Yaphet Kotto. Informaci prostřednictvím sociálních médií zveřejnila jeho žena Tessie Sinahon a později ji potvrdil i hercův agent Ryan Goldhar.… (více)

Zemřel herec John Saxon

Zemřel herec John Saxon

26.07.2020

Ve věku 83 let zemřel v sobotu v americkém státě Tennessee herecký veterán John Saxon. Podlehl zákeřnému zápalu plic, jak médiím potvrdila jeho žena Gloria Martel. Rodák z Brooklynu s italskými… (více)

Reklama

Reklama