Reklama

Reklama

Sousto

(studentský film)
  • angličtina The Loaf of Bread
všechny plakáty
Krátkometrážní / Drama / Válečný
Československo, 1960, 12 min

Režie:

Jan Němec

Předloha:

Arnošt Lustig (povídka)

Scénář:

Jan Němec

Kamera:

Jiří Šámal
(další profese)

Obsahy(1)

Krátký snímek Studia FAMU a Jana Němce pod pedagogickým vedení Václava Wassermana, Václava Hanuše, Bohumila Šmídy a Josefa Dobřichovského. Na sklonku druhé světové války stojí na nádraží vlak s vězni z koncentračního tábora. Tři zbědovaní muž přemýšlejí, jak se dostat k nedaleko stojícím vagónům s chlebem. Potřebují se před plánovaným útěkem posílit... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (43)

petaspur 

všechny recenze uživatele

Tři vězni se při zastávce vězeňského transportu potřebují najíst, aby získali dostatek sil k plánovanému útěku z koncentračního tábora. Chtějí využít toho, že o několik kolejí dál stojí vagón s chlebem střežený ozbrojenou německou hlídkou. Na získání bochníku chleba mají podle svých propočtů čas v délce 57 vteřin. Pro podvyživeného člověka, který nesmí být při běhu spatřen je to nadlidský výkon, ale možná také poslední šance na přežití. A tak se "šťasně" vylosovaný běžec staví do bloků, aby absolvoval svůj životní sprint. ()

mchnk 

všechny recenze uživatele

Někteří režiséři (zvláště pak ti z dálného západu) nejsou schopni atmosféru a důsledky nacistického programu vyvražďování podchytit ani ve dvou hodinovém celovečerním filmu. Janu Němcovi se to podařilo v 10.minutovém studentském. Až neuvěřitelně paradoxně to zní, a zároveň i hřeje u srdce každého diváka československé kinematografie. ()

Reklama

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Klobouk dolů, na to, že Němec tento film natočil jako svou studentskou práci, pak jde o skvělý kousek, který nemá žádnou protiváhu, pokud ho srovnám s projekty dnešních studentů filmových škol, které mám možnost vídat v Noci filmových nadějí. Brilatní minimalistická studie lidského strachu, touhy přežít, odvahy a sebeobětování. Deset minut nabitých takovými emocemi se hned tak nevidí. Černobílý obraz jen podtrhuje syrovost prostředí a depresivní atmosféru. Celkový dojem: 90 %. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Ilustrácia životnej pravdy: "Na chleba sa ťažko robí." v desaťminútovke plnej napätia. Trojica muklov zo zberného tábora sa snaží získať pred plánovaným útekom peceň chleba. Riskujú život. Atmosféra i napätie: sto bodov. Zvláštne pôsobilo pár detailov: väzni sa presúvali popod koľaje ani čo by boli duchovia, ktorých si bdelé oči dozorcov a vojakov nevšímajú; trest strážcu vagóna za priblíženie sa väzňa k zdroju chleba bol nedbalý, streľba priamo v lágri sa nikoho z väzňov vôbec netýkala, nevšímali si ju. Drobnosti, ktoré sa možno dajú vyvrátiť. No "vďaka" nim len za 80%. ()

Hwaelos 

všechny recenze uživatele

Vynikající prvotina Jana Němce. Režisér perfektně buduje napětí rytmizací zvukové stopy a zručně využívá subjektivního pohledu kamery. Nebojí se zastat při jednom pohledu třeba i půl minuty, což by v rukou amatéra mohlo způsobovat trapné rozpaky - obzvláště při dodržení jednoty času. Němcova režie je však suverénní už od dob jeho studia a snadno dokazuje, že se silným námětem a pevnou rukou není třeba komplikovaných scenaristických konstrukcí. Marno si povzdechnout, proč to, co se dnes točí jako absolventské snímky na uměleckých školách, nedosahuje zpravidla ani chlupatých lýtek Sousta. ()

Zajímavosti (2)

  • Krátkometrážní snímek Sousto je natočen podle povídky „Druhé kolo“ patřící do sbírky povídek „Démanty noci“ od Arnošta Lustiga, kterou Jan Němec o čtyři roky později adaptoval do stejnojmenné celovečerní podoby. Němcům absolventský film lze tak chápat jako prolog k jeho celovečernímu debutu. (Volpe)
  • Sousto byl první hraný snímek FAMU, který získal mezinárodní uznání na profesionální scéně. (Naia)

Reklama

Reklama