Reklama

Reklama

Star Trek: Hluboký vesmír devět

(seriál)
  • Česko Star Trek: Stanice Deep Space Nine (více)
USA, (1993–1999)

Hrají:

Avery Brooks, René Auberjonois, Alexander Siddig, Colm Meaney, Armin Shimerman, Nana Visitor, Terry Farrell, Cirroc Lofton, Michael Dorn, Nicole de Boer (více)
(další profese)

Série(7) / Epizody(173)

Star Trek: Hluboký vesmír devět, čtvrtý seriál z legendárního startrekovského univerza Gena Roddenberryho, je zasazen do poloviny 24. století, odkud přináší dobrodružství týmu důstojníků Spojené federace planet, jimž byla svěřena hvězdná stanice, vytvářející obranný val v blízkosti první stabilní červí díry vedoucí do tajemného kvadrantu Gama. Úkolem posádky Hlubokého vesmíru devět není nic menšího než chránit a zkoumat vesmír a vydávat se na místa, která ještě nikdo z Federace nikdy nenavštívil... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (162)

Gemini 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Bráno v porovnání s tím na co jsme si zvykli v TNG, je DS9 zklamání (a proto se Voyager šmahem vrátil k osvědčené šabloně;)). Ale jde jen o to, že jde jinou cestou - jaksi víc do diplomacie a kulturních zvláštností jednotlivých ras Federace a jejích sousedů. Studie je to velice zajímavá, ale většina epizod je docela, jak to jen říct...asi nudná. Až ve smrtelné křeči se déesdevítka zmohla na něco kvalitativně hodného legendy Star Treku. Nicméně Goldsmithovo hudební téma je geniální (samozřejmě už od úvodního filmu;))...jeho tempo přesně vystihuje dikci seriálu, ale především je neskutečně nádherné, tak jak to uměl jen on. A proto - alespoň pro ty co u DS-9 vytrvali do konce, což jim tedy naše televizní stanice neusnadnily:P, určitě pochopitelných 80%. ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

S výjimkou několika epizod těžký deklas, ve kterém nefungují základní principy série Star Trek. Pokus o sociologickou studii soužití na vesmírné stanici federace je nudný, užvaněný a celkově nesympatický. Navíc mě dodnes děsí odpudivý měňavec a ještě odpudivější zjev jménem Quark. Mamííí, já ci zpátky na Zemi!!! ()

tron 

všechny recenze uživatele

V detstve ma strašne fascinovala tá bombová, namakaná, totálne cool vesmírna stanica, akési hraničné prekladisko a prestupisko rôznych rás, národov, osôb a motivácií. V tomto smere je to dosť originálny Star Trek - žiadne otravné medzihviezdne lety Enterprise, ale sme pekne stále na mieste a riešime problémy. Svojho času potešilo takmer revolučné rozhodnutie urobiť najvyššie postaveným mužom černocha. Veľmi sa mi páčila rôznorodá skupina hrdinov, hlavne šmelinár Quark, šéf bezpečnosti alias "hmota Odo" a sympaťácky mechanik Colm Meaney (rovnakú rolu hral aj v Star Treku: Nová Generácia). Po vizuálnej stránke to značne zostarlo, ale mám na to príjemné spomienky z detstva, tak dávam 80%. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Řekl bych, že Hluboký vesmír 9 není zdaleka tak špatný, jak se traduje, jen má ten problém, že se pokusil rozbít klasické schéma vyprávění a přijít v rámci trekistického vesmíru s něčím novým. Jenže fanoušek seriálu je tvor nadmíru konzervativní a nemá rád experimenty. Popravdě řečeno, spolu se Star Trek: Nová generace je to má nejoblíbenější trekistická série, která má tu smůlu, že ty nejlepší epizody u nás nikdy nebyly odvysílány. Celkový dojem: 70 %. ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Sci-fi-fantastika byla a zůstává žánrem, který balancuje mezi literární i filmovou machou, krásnou literaturou, hraným filmem, řemeslem i uměním. STAR v sobě tento rozpor ztělesňuje až čítankově. Řemeslo, které mu lze vytýkat, je současně i jeho předností, kterou vyniká nad průměr této formy tvorby. Představa Galaxie, do níž je promítnuta rozmanitost aší současné civlizace, není neplodná, i když ne zcela přesvědčivá. Přesto kvalita epizod, hloubka konfliktů i jejich etický náboj tlačí celkovou kvalitu a úroveň STAR nahoru. To, že nejen tato řada, ale celkový záměr vytvořily pozoruhodný, desetiletí a generace trvající sociokulturní fenomén, mluví za vše. ()

berg.12 

všechny recenze uživatele

Pořádně oprášit neslanou nemastnou vzpomínku na tenhle seriál (podobnou spoustě zdejších komentářů) za ten čas určitě stálo. Čtyři řady s válkou proti Dominiu, které u nás nikdy neběžely, patří rozhodně k tomu lepšímu v startrekovském vesmíru. Deep Space Nine stále žije ze zažitých klišé a struktury, které nepřekročily filmařskou inovativnost pilotního dílu, od kamery po mimozemskou hudbu. Vztahy na stanici, kdy každý ví o každém vše a věci se zásadně řeší společně, připomínají spíš sezení Anonymních alkoholiků. Na druhou stranu v téhle sérii najdete asi nejepičtější díly (Sacrifice Of Angels), má větší kontinuitu děje a postav než ploše stylizovaná TNG, nabourává startrekovskou morálku (In the Pale Moonlight, Sekce 31) a dokonce v postavě kapitána/vyslance proroků Siska staví vizi a náboženství na stejnou etickou úroveň, mnohdy i do rozporu s tradičním racionálním pojetím a principy Federace. Pokud máte možnost, druhou šanci si tenhle seriál rozhodně zaslouží. ()

Niktorius 

všechny recenze uživatele

Pár dílů je dějově i kvalitativně srovnatelných s Novou generací, Jinak se bohužel koncepce diplomatického seriálu zvrhla v příliš plýtkou a ukecanou nudu. Ve Voyageru se podařilo schéma "více diplomacie, méně střelby" zvládnout lépe. ()

Mi Nü-Chai 

všechny recenze uživatele

První ST seriál, kde nemám chuť většinu postav ubít tupým předmětem a to se počítá. Změna hodnocení po zhlédnutí většího počtu dílů vyhlazena; nicméně se nemohu zbavit dojmu, že s touto posádkou budou i tradiční ST propriety jako humanismus & mír mezi národy bez ohledu na množství gumy na ksichtě výrazně snesitelnější. Vychcaný Ferengi barman, měňavcovitý šéf ochranky a cardassianský krejčí FTW. ()

Webb 

všechny recenze uživatele

Seasion 1 [7/10] Seasion 2 [7/10] Seasion 3 [7/10] Seasion 4 [8/10] Seasion 5 [7/10] Seasion 6 [7/10] Seasion 7 [6/10] ()

Kothy 

všechny recenze uživatele

Tento seriál vypráví o posádce Federace na bajorské (původně cardassijské) vesmírné stanici. Ta je ohrožována ze všech stran. Bohužel to není tak dobré jako Nová generace. Posádka je hodně smíšená. Celou stanici vede kapitán Benjamin Sisko. Dále zde máme i pár starých známých postav, jako je například náčelník Miles O' Brien a nadporučík Worf, který se připojí později. Dále je zde doktor Julian Bashir a trillský vědecký důstojník Jadzia Dax. Nemohu opomenout ani bajorský personál, za který odpovídá major Kira Nerys. Dále je tu ještě měňavec konstábl Odo a barman Quark. Taky bych chtěl zmínit roztomilou poradkyni Ezri, která se k posádce připojí až na konci seriálu. Stanice se nachází blízko červí díry, která představuje riziko. Celou dobu válčí s Dominionem, který je na druhém konči červí díry v kvadrantu Gama a ohrožuje celý kvadrant Alfa. Během seriálu se posádka vydá na mnoho dobrodružství a prozkoumá spoustu planet. Také uzavře řadu spojenectví a pár postav i seriál opustí. Děj bohužel není příliš zajímavý a je dost vleklý. Seriál se spíš zaměřuje na jednotlivé postavy. Dost často jsou zde i Klingoni. Obsahuje také celou řadu tzv. výplňových epizod, které se samotným dějem vůbec nesouvisí. O dost z nich se postará i oblíbený simulátor. "Vítězství je naše!" ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Některé díly, zvlášť ty s Bryanem, mají jistý potenciál, ale celkově spíše zklamání a často uzívaná nuda rovná odpolednímu nedělnímu čaji při sušenkách. ()

ARI50 

všechny recenze uživatele

Opět ten povedenější příběhový vesmír, kde se celkem moc nenudím a jsou i postavy co jsem si oblíbil a věřím že v budoucnu si to u mě najde místo na vyšší hodnocení a větší spokojenost vesmíru. ()

malylada 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Trošku jsem měl skepsi po počátečním pilotu a pár dílech. Nemohl jsem se úplně sžít s postavami, které mi přišly průměrné a pouze mě bavil Quark s ferengskou partičkou. Celá dějová linka mezi kardasiany a bajorany nebyla nijak zvlášť zajímavá a čekal jsem co přijde. Zlom nastal od závěru třetí série a to nevídaným způsobem. Nejvíce tomu pomohl příchod Worfa, postavy z Nové generace a propracovaností po všech stránkách. Vlastně veškeré postavy se začaly vrývat pod kůži a díly, příběh začal nabírat maximální obrátky. Tvůrci se hodně zaměřili na emoce všech daných postav, jejich charaktery a jako drama v některých pasážích Hluboký vesmír devět převyšuje Novou generaci. Poslední série je jedná velká válka a ze závěru, kdy dojde na loučení s hrdiny, opravdu mrazí. Fakt jsem si říkal, proč to musí končit. Za mě velká spokojenost, i přes rozpačitý rozjezd a za mě rozhodně na úrovni Nové generace......9/10 ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Môj druhý najobľúbenejší Star Trek. Zatiaľčo TNG bolo epizódne, tak DS9 obsahoval veľký príbeh, ktorý sa ťahal naprieč celým seriálom. Ešte prvé dve série sa celkom podobali TNG. Mali epizódny charakter a riešili sa podobné záhady, ale od tretej sa naplno rozbehla línia s Domíniom, ktorá bola neskutočne napínavá a na Trekovské pomery temná. Ukázalo sa, že aj vo Federácii sú zloduchovia a organizácia, ktorá slúži na kontrolu občanov. Nečudujem sa, že to niektorí pravoverní trekkies nerozdýchali a tomuto seriálu neprišli na chuť. DS9 je veľmi podobný seriálu Babylon 5, ktorý vznikal v rovnaký čas a dodnes sa fanúšikovia obidvoch seriálov hádajú kto od koho viac odpisoval. Mne to je jedno a vychutnal som si obidva seriály. Babylon bol k postavám nekompromisnejší a aj keď tam postava nezomrela, tak ju nejaká veľká trauma, ktorú zažila, nadobro zmenila do konca seriálu. To je síce prirodzenejšie, ale práve to, že sa postavy v DS9 radikálne nemenili aj keď zažili krušné časy mi bolo milšie. Tento viacmenej reset vývoja postáv mi vadil len v jednej epizóde s Milesom, v ktorej prežil virtuálne roky vo väzení, čo by človeka poznačilo navždy. Ale inak mi to nevadilo. Z postáv sa vydarili skoro všetky. Benjamin Sisko ako spravodlivý veliteľ s pekným vzťahom k synovi. Len ma u neho trochu sralo ako vydával rozkazy, ktoré neboli úplne v rámci predpisov. Picard v takých prípadoch povedal naplno, že nariadenie poruší, lebo je nespravodlivé. Sisko to vždy podal tak dvojzmyselne, že rozkazy treba plniť za každú cenu. Ale možno, že ten posledný sa niekdy stratil. Najzábavnejšia bola dvojka meňavec Odo a podvodník Quark, ktorá sa neustále špičkovala. Diely s Ferengami patria k mojím obľúbeným. Podobne sa naťahovali zo začiatku nemastný neslaný doktor Bashir a tajomný Garak. Zo žien som totálne žral drsniačku Kiru Nerys. Z TNG tu máme sympatických prebehlíkov O'Briena a Worfa. Ale Worf mi paradoxne do DS9 príliš nepasoval. Pôsobil ako piate koleso u voza, keďže dupľoval Odovu pozíciu. Asi najmenej zaujímavá bola Jadzia Dax kvôli jej predstaviteľke, ktorá mi nesadla a jej náhradníčka z poslednej sérii Ezri Dax, ma nadchla oveľa viac. Výnimočne sa v Treku vydarila aj detská postava, keďže Jake Sisko nebol žiadny génius, ktorý na počkanie opraví Enterprise, ale obyčajný chlapec. Keďže zápletky na seba dosť nadväzovali, tak tu bolo veľké množstvo pravidelných vedľajších postáv. Spomeniem aspoň skvelého záporáka Gul Dukata, najväčšiu mrchu seriálu Kai Winn, zábavných Ferengov Noga, Roma, nagus Zeka, Weyouna a samozrejme nesmiem zabudnúť na najukecanejšiu postavu seriálu štamgasta Quarkovho baru Morna, ktorý sa zakaždým mihol v pozadí a nakoniec sa dočkal aj vlastnej epizódy. Okrem hlavnej línie ma bavila ešte temná alternatívna realita, ktorej venovali jednu epizódu skoro v každej sérii a naše obľúbené postavy tam hrali poriadnych parchantov. Finále, ktorému venovali celých 10 dielov, je dojímavé a strhujúce zároveň. CZ dabing tentoraz príliš nepoznám. Z obidvoch verzií som videl len pár dielov a nepáčil sa mi ani jeden. DS9 má skvelý SK dabing, ale bohužiaľ len prvých troch sérií. Najskôr je ale tak nadobro stratený v archíve Markízy. Dúfam, že sa niekedy dočkáme nádherného remasteru aký má TNG a TOSka. Hneď by som si potom pustil celý seriál znova. Takéto Space opery sa už netočia. 10/10. () (méně) (více)

Vishnar 

všechny recenze uživatele

1) **** , 2) ***** , 3) ***** , 4) ***** , 5) ***** , 6) ***** , 7) ***** Pro mě rozhodně nejlepší ST seriál a vážně se divím, že v hodnocení je jednoznačně nejhorší.. a jinak pro mě druhý nejlepší scifi seriál hned po BSG. ()

PanCitron 

všechny recenze uživatele

Brát v potaz samotnou kvalitu jednotlivých sérií, určitě by u mě DS9 nedosáhl maximálního hodnocení, jenže v porovnání s ostatními seriály ze Star Trekovského prostředí je tak jiný, že si podle mě takové hodnocení (s pár výhradami) zaslouží. Zprvu se drží ještě osvědčených metod. "Dokonalá" Federace bez jediného kazu, čestní a neohrožení hrdinové (...), jenže postupem času se v tom všem ty "kazy" objevují, což rozhodně zpříjemňuje celý ten sedm let postupně vykreslený příběh. Dále je tu plno výborných vedlejších postav (Garak, Dukat, Damar, Weyune, Brunt, Martok,...), které se vracejí (vyvíjejí) a všechna tahle práce s nimi se nádherně vyplatí v závěrečných epizodách. A Cardassiané asi nejlepší rasa co ST univerzum stvořilo. Nejlepší epizody: 1x19 - Duet 2x19 - Blood Oath 2x22 - The Wire 3x07 - Civil Defense 3x20 - Improbable Cause/3x21 - The Die Is Cast 4x07 - Starship Down 4x14 - Return to Grace 5x06 - Trials And Tribble-ations 5x14 - In Purgatory's Shadow/5x15 - By Inferno's Light 5x26 - Call to Arms 6x19 - In the Pale Moonlight 7x06 - Treachery, Faith and the Great River 7x16 - Inter Arma Enim Silent Leges 7x20 - The Changing Face of Evil pořadí seriálů: 01 - TOS, 02 - DS9, 03 - TAS, 04 - VOY, 05 - ENT, 06 - TNG ()

corpsy 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Pred viacerými rokmy som týmto seriálom ( podobne ako so všetkými STAR TREK seriálmi ) dýchal. Pestrofarebné dobrodružstvo s mimoriadne kvalitnými trikmy, veľmi sympatickými postavami a občas ani nie televíznou výpravou. Televízna sci-fi bomba 90. rokov. ()

Související novinky

Zemřela herečka Louise Fletcher

Zemřela herečka Louise Fletcher

24.09.2022

Ve věku osmaosmdesáti let v pátek ve svém domě ve Francii zemřela americká herečka a držitelka Oscara Louise Fletcher. Smutnou zprávu předal médiím její agent David Shaul s dodatkem, že herečka… (více)

Fanoušci Star Treku už popáté na CzechTREKu

Fanoušci Star Treku už popáté na CzechTREKu

31.07.2010

CzechTREK convention - největší samostatná Star Trek akce v České republice – přichází už popáté. Tentokrát v nových prostorách Kulturního centra Novodvorská se koná v sobotu 4. 9. 2010. Akce už… (více)

Reklama

Reklama