Reklama

Reklama

Star Trek: Hluboký vesmír devět

(seriál)
  • Česko Star Trek: Stanice Deep Space Nine (více)
USA, (1993–1999)

Hrají:

Avery Brooks, René Auberjonois, Alexander Siddig, Colm Meaney, Armin Shimerman, Nana Visitor, Terry Farrell, Cirroc Lofton, Michael Dorn, Nicole de Boer (více)
(další profese)

Série(7) / Epizody(173)

Star Trek: Hluboký vesmír devět, čtvrtý seriál z legendárního startrekovského univerza Gena Roddenberryho, je zasazen do poloviny 24. století, odkud přináší dobrodružství týmu důstojníků Spojené federace planet, jimž byla svěřena hvězdná stanice, vytvářející obranný val v blízkosti první stabilní červí díry vedoucí do tajemného kvadrantu Gama. Úkolem posádky Hlubokého vesmíru devět není nic menšího než chránit a zkoumat vesmír a vydávat se na místa, která ještě nikdo z Federace nikdy nenavštívil... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze uživatele sirien k tomuto seriálu (181)

Star Trek: Hluboký vesmír devět (1993) 

Bez prominutí PROMRDANEJ potenciál, hrůza a zmar. Normálně hodnotim seriály podle nejsilnějších sérií, ale... tohle prostě nejde. KDYBY někdo sledoval jen specifické příběhové linie a přeskákal všechny fillery, mohly by to být 3. Kdyby i z těchto skipnul slabé a zbytečné díly, možná slabý 4. DS9 je často srovnávám s Babylonem 5 - sorry, až mi zas někdo jen naznačí, že se k DS9 k B5 jen blíží, tak se mu vysměju do xichtu. POZITIVEM jsou postavy a herecké výkony, to se popřít nedá. Bohužel, seriál brzy přestane mít tušení, co s těmi postavami dělat, takže herci tam něco slušného k hraní mají míň a míň. NEGATIVA jsou všechno ostatní - stupidní scénáře, retardované příběhové linky (zejm. od nejhoršího: mystické sračky, DS90210 shit love stories s násilnym shippingem a hlavní linka Ferengi), všechny fillery, nudnost a předvídatelnost zápletek... Na seriálu jsou slušné série 1 a zejména výborná a nade vše ostatní vyčnívající s04. Bohužel, s02 a s03 jsou dobré tak na přeskočení (doslova, ani se tam nic moc nestane), s05 je fakt špatná, s06 je děsná a s07 je tragickej dumpster fire. POTENCIÁL byl přitom ohromnej - seriál co se odehrává přímo na Frontier, ale na jednom jejím místě, s možností ukazovat zahraniční politiku Federace a rozdíl Federace a zbytku vesmíru, kaskády dlouhodobých následků atd., Dominion jako "protiváha" Federace nabízející alternativní systém a filozofii, stejně funkční, ale s jinými ideály... a mnoho dalšího. Efektivně ale seriál postupně všechno nevyužije, zahodí, zapomene nebo natvrdo zkurví. Můj kompletní průvodce ("recenze" + průvodce sledovatelnými díly) skrz DS9 ()

Série 1 (1993) (S01) 

Ohromné plus je, že seriál hned z kraje protěžuje zajímavé, charakterní a dobře zahrané postavy, které si divák oblíbí - a má jich hodně. Právě postavy jsou to, co sérii vyzdvihuje nad průměr jejích dílů a to, co člověka zejména drží u sledování. Kvalita dílů je vcelku vyvážená - k dobru i škodě. Generické SF zápletky postrádají cokoliv navíc; mají solidní zpracování a baví, ale v paměti rychle blednou. Když se seriál pustí do hlubších témat, tak to funguje dobře - ale jakoby tvůrci neměli dovednost nebo energii se do věci skutečně opřít a prozkoumat jí do důsledků. Napříč sérií má tak člověk pocit ne zcela využitého potenciálu - a to ostatně platí i pro sérii jako celek - po 20 dílech bych čekal, že dost věcí okolo bude prokreslenějších (Bejor, Cardasiané, postoj Federace k sektoru, průzkum druhé strany červí díry) - místo toho seriál trávil čas spoustou vcelku zbytečně náhodných "hlavních" zápletek. ()

Vyslanec (1993) (S01E01) 

Na pilotní díl... to je vlastně... dost nad průměrem. Okolo se mihne Picard, aby dodal dojem Star trek kontinuity, dojde k hezkému představení několika zajímavých hlavních postav, je tam několik konfliktů, které rovnou představí trochu netradičně složitější výchozí uspořádání sil v příběhu... pro někoho kdo ví pro co si jde super. Pro "náhodného diváka" by to asi mohlo být trochu... víc dramatické, ale zase je otázka, kolik takových vůbec okolo bude. Efektivně 3*, ale jako pilotní díl to dává příslib věcí budoucích, což je vlastně účel, takže 4. ()

Poslední prolog (1993) (S01E02) 

Not great, not terrible... Bojovníci bojující i po skončení války a jejich vztahy s těmi, co dobojovali, jsou vcelku vděčné téma (do kterého nedávno šáhnul i Orville) Dál to upevňuje a ujasňuje rozpoložení sil v "sektoru", což je pro začátek seriálu asi dlouhodobě zdravý. Ve skutečnosti ale moc neuvízne v paměti, solidní 3*. ()

Osamělý muž (1993) (S01E03) 

Slabé 3*. Bližší ředstavení jedné z frakcí, stejně jako některých z hlavních postav. Bohužel, přišlo mi, že z tématu pokračujícího boje a politického napětí po vítězství si náhle konkurujících frakcí a z toho souvisejících dilemat šlo dostat víc a epizoda ve skutečnosti rychle mizí z paměti - ostatně, koncept falešného obvinění z pomsty není zrovna originální. ()

Zmatek (1993) (S01E04) 

Prozměnu slabší 3*. Jakože - zahrané, napsané atd. to bylo dobře, ale ten námět samotný, resp. jeho uchopení, nebyly až tak dobré. Přišlo mi, jakoby někdo zkoušel dostat do seriálu vážnější ale vlastně humornou epizodu, pak zjistil, že ten humor moc nefunguje, tak ho vyškrtal, ale ten základní humorný námět tam tak nějak... naprázdno zůstal. Plus ten předvídatelně klišéoidní konec kdy jsou věci zachráněny v poslední vteřině, ale beze ztrát... meh. ()

Stíhání oběti (1993) (S01E05) 

Váhám mezi 3 a 4*. Jakože - na jednu stranu hezká epizoda s přiblížením další z hlavních postav a tak. Na stranu druhou, to klišé prvního kontaktu, kdy o ignoruje závažnost věci a zajímá se jen o nějaké svoje pitomosti je fakt otravnej. A to ZEJMÉNA u seriálu, který má celou otázku prvního(ch) kontaktu(ů) ve své základní premise - nebo minimálně dává na téma důraz mnoha zmíňkami napříč předchozími díly. ()

Bez Q (1993) (S01E06) 

Velmi silné 4*, super díl. A prozměnu zejména svou premisou - kdy se objeví Q, ALE nejde o žádné velké, filosoficko-psychologické drama; Q se zde zajímá o vlastní záležitosti (což dává hezky nahlédnout i jinou stránku téhle postavy) a stanice je jen náhodné místo dění - a její obyvatelé včetně velitele jsou pro Q jen náhodní kolemjdoucí - se Siskem si sice trochu zašpásije, ale zjevně spíš jen tak mimochodem, aby se neřeklo. Plus celá zápletka je vlastně klasická "everyday business" na takovéhle stanici (byť s trochou nastřeleného dramatu), což jsou v podobných seriálech zpravidla zajímavé díly, už jen pro to vykreslení prostředí. ()

Daxová (1993) (S01E07) 

Slabší 4*. Že z jasného rozseknutí věcí scénáristé uhnuli chápu a je to asi dobře - ale celkově mi přišlo, že do toho tématu identity dvou-jedince mohli jít hloubějc a prozkoumat ho víc, než jen pár hláškami v průběhu procesu. (PS - když tu čtu "daxová", tak se mi chce zvracet...) ()

Pasažér (1993) (S01E08) 

Námět paranoii s možná existujícím a možná neexistujícím zločincem je relativně standardní, ale zpracování je hodně nad průměrem a mnohé missdirections napříč dílem jsou udělané až nečekaně funkčně. ()

Postupujte k domovu (1993) (S01E09) odpad!

OMGF! DRUHÝ první kontakt v seriálu, který má první kontakty v premise, a ZASE emzáci, co z toho dělaj frašku. Plus naprosto retardní zápletka, která ze SF dělá nějaký WTF space-operový fantasy. Jakože zahraný slušně atp. a říkal sem si, jestli nedat 1 nebo 2*, ale nějak poslední dobou ztrácim s timhle typem dementních scénářů trpělivost. ()

Nagus (1993) (S01E10) 

vcelku ok díl, ale to je tak nejlepší, co se dá říct. Neurazí. Působí trochu jako příprava pro věci budoucí s Quarkem. ()

Vortex (1993) (S01E11) 

Díl centrovaný na Oda - bohužel se v něm neukáže nic víc, než co už bylo naprosto zjevný z dřívějších dílů. Plus za trochu zajímavou vedlejší postavu, nicméně musim říct, že civilizace které se dopracovaly mezihvězdného cestování, ale které první kontakt považují za něco otravného a nehodného pozornosti, už začínají být krajně otravný. ()

Bojová linie (1993) (S01E12) 

Myšlenka by tam byla, ale provedení bylo... ne přímo špatné, ale takové až moc "jen dostatečné", takže myšlenka doslova nekonečné války zůstala dost nevytěžená. ()

Vypravěč příběhů (1993) (S01E13) 

Tři příběhové linky. Nejlepší je ta úplně vedlejší s Nog-Jackeovym šmelinařenim. Zápletka s diplomatickým jednáním bolí - potenciál na nějaké ponoření se do problémů mladé vůdkyně na kterou padla odpovědnost a otcův odkaz je pohřbenej v tuctovym klišé umanutýho teenagera. Zápletka na planetě... je škoda mluvit. Takže 3* hlavně za yamok omáčku. ()

Ve jménu pokroku (1993) (S01E14) 

Odfláklý. Nízkorozpočtová epizoda bez větší návaznosti je jedna věc, ale když divák cítí, že to tvůrce ani nebavilo tvořit... Hlavní problém epizod prozkoumávajících vnitřní motivy postav je, že pokud nejsou zkoumaná témata předeslaná v dřívějších dílech, tak musí být představena nově a velmi přesvědčivě - jinak to, přesně jako tady, funguje hrozně křečovitě. O tom, že si nikdo nedal práci ani se zahlazenim dalších věcí (např. zničení obyvatelné planety jen kvůli urychlení projektu o 1 rok - jasně, makes perfect sense...) ani nemluvě. ()

Klamné představy (1993) (S01E15) 

Zajímavý nápad a koncept. Místy kulhající zpracování, nicméně doháněné nějakými dobře pojatými momenty. ()

Opuštěný (1993) (S01E16) 

o-key... nejspíš. Děsivě proplýtvané - na jednu stranu příležitost prozkoumat nějaké politické náhledy Federace hozená přes palubu na úkor lacinejch vtipů na rasové stereotypy velvyslanců. Na stranu druhou zápletka se sebe-uvědomnělou (+-, ta nějak...) AI, která je vyřešená odmávnutim. Jakože... sledovat se to dalo dobře, ale vlastně sem dost zklamanej. ()

Nebezpečný stav (1993) (S01E17) 

Poměrně solidně zpracovaná SF klišé zápletka, která je ale bohužel poměrně čitelná a nepřináší žádné skutečně extra silné momenty - byť změny charakterů jsou zajímavé a dobře odehrané a Odův přístup k řešení je hezky podanej. ()

Duet (1993) (S01E18) 

Dobrej námět, dobré zpracování, pár hezkých twistů. Ocenil bych, kdyby se nakonec ukázala trošku sofistikovanější motivace a kdyby se trochu víc zarylo do společenské otázky viny, spravedlnosti a pomsty, která byla jinak nechaná převážně jen na Kiřině osobní úrovni. ()

Související novinky

Zemřela herečka Louise Fletcher

Zemřela herečka Louise Fletcher

24.09.2022

Ve věku osmaosmdesáti let v pátek ve svém domě ve Francii zemřela americká herečka a držitelka Oscara Louise Fletcher. Smutnou zprávu předal médiím její agent David Shaul s dodatkem, že herečka… (více)

Fanoušci Star Treku už popáté na CzechTREKu

Fanoušci Star Treku už popáté na CzechTREKu

31.07.2010

CzechTREK convention - největší samostatná Star Trek akce v České republice – přichází už popáté. Tentokrát v nových prostorách Kulturního centra Novodvorská se koná v sobotu 4. 9. 2010. Akce už… (více)

Reklama

Reklama