Reklama

Reklama

Star Trek: Hluboký vesmír devět

(seriál)
  • Česko Star Trek: Stanice Deep Space Nine (více)
USA, (1993–1999)

Hrají:

Avery Brooks, René Auberjonois, Alexander Siddig, Colm Meaney, Armin Shimerman, Nana Visitor, Terry Farrell, Cirroc Lofton, Michael Dorn, Nicole de Boer (více)
(další profese)

Série(7) / Epizody(173)

Star Trek: Hluboký vesmír devět, čtvrtý seriál z legendárního startrekovského univerza Gena Roddenberryho, je zasazen do poloviny 24. století, odkud přináší dobrodružství týmu důstojníků Spojené federace planet, jimž byla svěřena hvězdná stanice, vytvářející obranný val v blízkosti první stabilní červí díry vedoucí do tajemného kvadrantu Gama. Úkolem posádky Hlubokého vesmíru devět není nic menšího než chránit a zkoumat vesmír a vydávat se na místa, která ještě nikdo z Federace nikdy nenavštívil... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze uživatele RedRose k tomuto seriálu (75)

Star Trek: Hluboký vesmír devět (1993) 

DS9 je jiný! To slovo ten seriál ve světle Star Treku doslova definuje. To, že je jiný, by asi nebyl problém, protože vesmírná stanice, červí díra, spousta ras dvou vesmírných kvadrantů, to všechno by mohlo být výborné a když dojde na válku s Dominionem, mohlo by to být doslova vynikající, ale jednoduše není! Scénáře většiny dílů jsou tak nějak pomalé až nudné a řekl bych, že víc než polovina dílů je doslova o ničem a když je přeskočíte, nic moc se nestane. Co ale úplně nejvíc celý seriál zadupává do podprůměru, je linka Bajorské víry v proroky, přízraky, nebo bytosti z červí díry, Kai, Vedekové a Sisko pasován do role božského vyslance?!? Tohle jsou pohádky ze středověku a do 24-tého století to fakt nepatří! Tedy, ne že by si nějaké rasy nemohly věřit v co chtějí, ale tady je to vetkáno do celého seriálu a tlačí se na to jako na hlavní dějovou linku a to je fakt moc! Taky, když dojde na válku a její průběh a řešení, až příliš často je do jejího popředí protlačován právě Sisko, jako vůdce až spasitel?! Vážně? Řadový velitel vesmírné stanice?! V té době jen komandér dostane jedinou válečnou loď (první akce podle toho i vypadala)?! Přiznávám, že Siskovo charizma na mě nikdy moc nefungovalo, ale to by nevadilo. Jenže Hvězdná flotila má svou hirearchii velení, postupy a rozkazy, v době války s Dominionem měla flotila už i bitevní lodě třídy Sovereign (Enterprise-E), ale aby zůstal Sisko jako ten důležitý spasitel, tak si tam poletuje s malým bojovým Defiantem (později Sao Paulem, což jsem taky nepochopil, proč se nemohl jmenovat Defiant-A, jak je běžné, ale musely se dělat kotrmelce kvůli přejmenování) a velké lodě federace se tam objevují jen sporadicky a lodě třídy Sovereign nikdy... Je tady spousta detailů, které ten seriál poškozují. Star Trek mnohdy rád nakopával společensko-filozofická témata, což je i zde, ale nevyznívá to tak dobře, jako v jiných ST seriálech. Chtělo to trochu víc zapracovat na té válce s Dominionem a celkově na příbězích stanice a byl by to skvělý Star Trek seriál. Takhle je to jen fajn seriál ze světa ST, ale třetí kolo (viděno v době vzniku v originále, nyní s dabingem) si už asi nedám... ()

Vyslanec (1993) (S01E01) 

Na rovinu, pokud by tohle nebyl další Star Trek, tak bych se (tehdy) asi s druhým dílem ani neobtěžoval. Chce se to tvářit, že je to strašně cool a filozoficky na výši, ale všechno to vyznívá strašně neuspořádaně, roztahaně a zdlouhavě. Nejvíc iritující je častý Ciscův (oholený) obličej přes celou obrazovku, kdy mi připomíná Thulsu z Barbara Conana! Později ho přijmu, ale Cisco i celé DS9 měli sakra těžkou cestu k tomu, abych si je alespoň nějak oblíbil. Picard tady taky působí tak nějak divně, jako by to ani nebyl on, jak se pohybuje, jak mluví, nehledě k faktu, že by tady měl být někdo vyšší, než kapitán... Právě absolvuji x-tý maratón celého ST univerza a tento pilot vidím za ty roky teprve potřetí, ale určitě naposledy. 90-ti minutová nuda. ()

Zmatek (1993) (S01E04) 

Konečně slušnější díl. ()

Bez Q (1993) (S01E06) 

Q je špičkově napsaný i zahraný! ()

Daxová (1993) (S01E07) 

Přechylování zahraničních jmen bylo vždycky zvěrstvo !! Ti lidé se tak nejmenují !! Díl takový nijaký. Jadzia je sice fajn, ale tady byla taková čudná... ()

Bojová linie (1993) (S01E12) 

Každá válka se jednou vyčerpá... Zdroje vyschnou, vojáci pochcípají, motivace k boji vybledne... Později vždy někomu dojde (teda kromě klingonů) že neustálý boj a umírání je nesmysl. Opaka Kaji je strašně nesympatická a obecně tyto duchovní vůdce nemám rád. ()

Ve jménu pokroku (1993) (S01E14) 

Ne! Kira se tady chová prostě divně a ten chlap, který nápadně připomíná Anthonyho Hopkinse, je klasický potížista a ani jsem mu tu plánovanou sebevraždu moc nevěřil. Nevybudovali kolem něj tu atmosféru, aby mi jeho osud v rámci seriálu nebyl ukradenej... ()

Duet (1993) (S01E18) 

Silné téma a Harris Yulin tradičně špičkový herecký výkon! ()

Neplánovaná operace (1993) (S02E04) 

Docela slabé. Ale když se klingon s ferengem dohaduje kdo je hloupější, bylo vysloveně osvěžující! A Tim Russ opět na scéně, tentokrát jako Klingon T'Kar. ()

Útočiště (1993) (S02E10) 

Zajímavé a aktuální téma, které je už pár let i v Evropě. Ale pokud mám na výběr jinou planetu, kde nebudu nikomu překážet, je rozhodnutí více-méně jasné. Takže jejich vehementní dožadování umístění na Bajor je fakt úplně mimo. A ještě se budou cítit strašně ukřivdění. Závěrečný proslov té šeredky je úplně zcestný. Mimo to není moc jasné, jak moc důležití jsou farmáři v době replikátorů a proč by (ze stejného důvodu) měl být na Bajoru hlad...?! ()

Ideální společnost (1994) (S02E15) 

Nemám nic proti lidem, kteří odmítají techniku. Nechápu je, ale nemám nic proti. Ale pokud se v tomto ohledu zachází až do fanatické fáze, tak to už odsuzuji a té krávě, bych ten její samolibý výraz přetáhnul kolejnicí! A závěr ve kterém tam všichni chtějí zůstat, jim jednoduše nevěřím... ()

Průnik (1994) (S02E23) 

Zajímavé, tak napůl... Mohlo to být mnohem lepší... ()

Tribunál (1994) (S02E25) 

Ten Cardasijský soud, to byla nervy drásající fraška až mě to děsně vytáčelo! ()

Jem'Hadarové (1994) (S02E26) 

ANO! Konečně je to po celkem utahaných dvou sezónách tady a DS9 se konečně rozjíždí. Nebylo to dokonalé, hlavně první polovina, ale na poměry DS9 je to nářez! A celkem pohodové zničení lodě třídy Galaxy (i když doražení bylo stylem kamikadze) je fakt vážné. Nejvyšší čas postavit lodě třídy Sovereign! Tohle je parádní finále! ()

Pátrání (1. část) (1994) (S03E01) 

Po uspávajících dvou sezónách nabírá DS9 tempo, které je zase možná až moc rychlé, ale zatím spokojenost (ale hluché díly ještě přijdou a nebude jich zrovna málo!). Proč federeace neměla podobně malou útočnou/průzkumnou/maskovanou loď už dávno, jsem u TNG psal několikrát! Tvůrci TNG a DS9 asi fakt zapomněli, že kapitán Kirk šlohnul klingonskou technologii maskování už dávno a taky, že Klingoni jsou součást federace, takže technologii federace už vlastní. Ale tady ji mají půjčenou od Romulanů, což je ještě divnější... Ale snad konečně bojovou loď mají (bojové lodě třídy Sovereign se v DS9 neukáží nikdy, což je na hlavu!). Další věc, je nekompetentní posádka Defiantu! Sisco není ani kapitán a ti ostatní taky nejsou žádní bojoví specialisté! Podle toho taky první střet dopadl. Trvalo příšerně dlouho, než vůbec vystřelili! V bojové pohotovosti, nebyli ani vyzbrojeni fazery! Děsivá scéna! Defiant by na to měl, ale ovládala ho posádka, která normálně řídí jen vesmírnou stanici... Odova odbočka nebyla až tak zajímavá, ale je důležitá pro následný vývoj. // Ale co musím opravdu zkritizovat (jako že to často nedělám) je český dabing! Technicky je v pořádku, ale ten překlad, dělal nějaký idiot!! To je tragédie, plná nesmyslů. Foundery nepřeložili, ale USS Defiant je USS Tvrdohlavec?! Maskování lodě, přeloženo jako plášťovací zařízení?! Loď byla postavena k tomu: "aby bojovala a chránila Borg" ?? a hned na to: "potom na borgu napětí polevilo" ?? o chvíli později: "Kira volá bridže" ?? a hned na to: "musíme se dostat k bridžovi" (bridge není osoba, ale kapitánský můstek!) ?!?!? To jsou neskutečný bláboly a nechápu, jak to mohlo projít!! A Chief O'Brian fakt není kapitán O'Brian, ale šéf inženýr s hodností vrchního poddůstojníka, takže je Náčelník!!! Já mám obecně český dabing rád, ale co se tady povedlo, je až neskutečně stupidní a prasácky provedený překlad!! ()

Pátrání (2. část) (1994) (S03E02) 

Admiralku Nečajev nesnáším od doby, kdy naprosto nesmyslně vystřídala Picarda na Enterprise a dodnes ji jednoduše nevěřím, což tady jednoznačně potvrzuje, i když je to jen simulace... Do onoho prozrazení to bylo i napínavé, i když některé situace byly trochu přitažené za vlasy, ale bylo to dobré. Ono rozuzlení, bylo nakonec spíše zklamání... ()

Rovnováha (1994) (S03E04) 

Jadzia je v DS9 až tragicky nevyužitá postava! Ano herečka je hezká, ale to je tak vše. Do dějů nijak zvlášť nikdy nezasahuje, prostě tam jen je... A podle toho vypadá i díl postavený na ni. Nijaký a vlastně nezajímavý... // (Dr_Virus12: Michelle Forbes, která hraje v TNG Ro Laren, neměla hrát vědkyni, ale měla hrát postavu Kiry, kterou hraje Nana Visitor. Postavu Jadzie měla původně hrát Famke Janssen která hrála Trilla v TNG) ()

Druhá kůže (1994) (S03E05) 

Tady má logika věci úplnou dovolenou a celé to nedává smysl... Pokud špion neví, že je špionem, je celá (příšerně komplikovaná) akce vlastně úplně k ničemu... Hroznej díl... ()

Meridian (1994) (S03E08) 

Myslel jsem ze komander Riker reziroval jen dobre dily... Asi ne... ()

Defiant (1994) (S03E09) 

Will Riker je poručík ?? A O'Brian je stále kapitán ?? Ty překladatele ST by měli bez milosti postřílet!!! Ale docela by mě zajímalo, co je za problém mezi Willem a Milesem? Z minulosti o tom nic nevíme... ()

Související novinky

Zemřela herečka Louise Fletcher

Zemřela herečka Louise Fletcher

24.09.2022

Ve věku osmaosmdesáti let v pátek ve svém domě ve Francii zemřela americká herečka a držitelka Oscara Louise Fletcher. Smutnou zprávu předal médiím její agent David Shaul s dodatkem, že herečka… (více)

Fanoušci Star Treku už popáté na CzechTREKu

Fanoušci Star Treku už popáté na CzechTREKu

31.07.2010

CzechTREK convention - největší samostatná Star Trek akce v České republice – přichází už popáté. Tentokrát v nových prostorách Kulturního centra Novodvorská se koná v sobotu 4. 9. 2010. Akce už… (více)

Reklama

Reklama