Reklama

Reklama

Vzpoura ve věznici Carandiru

  • Brazílie Carandiru (více)
Trailer

Obsahy(1)

Musejí křičet, aby je někdo slyšel... Lékař Drauzio Varella je povolán do Carandiru, největší věznice v Brazílii, aby zde odstartoval program prevence a léčby nakažených virem HIV. V jedné z nejdrsnějších věznic světa ho šokují otřesné podmínky a nelidské zacházení s vězni. Atmosféra ve věznici by se dala krájet… V roce 1992 vypukla ve věznici Carandiru série nepokojů, které přerostly ve vzpouru, při níž přišlo o život 111 vězňů. Doktor Varella svůj pohled očitého svědka popsal v knize "Carandiru Station": napsal ji na popud pacienta, který se u něj léčil s rakovinou lymfatických uzlin. Tímto pacientem nebyl nikdo jiný než režisér Hector Babenco (Polibek pavoučí ženy, Hráči na vinici Páně), který se po svém uzdravení k režii vrátil právě filmovou adaptací Varellovy knihy. Snímek byl natočen ve skutečné věznici Carandiru předtím, než byla v roce 2002 zbourána a na jejím místě vznikl park. Dosud stojí jen blok č. 2, ze kterého se stalo muzeum. (Česká televize)

(více)

Recenze (162)

C0r0ner 

všechny recenze uživatele

Bylo to hodně dlouhé a moc se mi nelíbila glorifikace vězňů (viz Cervenak). To jsou negativa. Na druhou stranu to byl skvěle natočený film, který rozhodně nebyl příliš pozitivní. Chápu, že dělat strážce v brazilském lochu asi není nic moc práce, ale že by při průseru museli postřílet stovku muklů... Moura špičkový jako obvykle. 85% ()

Pajky3 

všechny recenze uživatele

Tak tady se inspirovali pro třetí řadu Prison Breaku. Povedený brazilský vězeňský film. I když v tomhle prostředí mám radši americkou produkci. asi mi vadí ta syrovost. Škoda jen, že vězni jsou tady představování jako učinění miliusové, kteří jsou ve věznici omylem a zásahovka je tady za absolutní zlo. Ono to asi bude trošku jinak. Zavěrečná půlhodinka je opravdu syrově surová. Jinak se mi to docela líbilo. ()

zette 

všechny recenze uživatele

Pro rozsireni obzoru, vitam moznost podivat se na de facto jakykoliv film z jizni casti Ameriky. Pribehy z tohoto vezeni mi vsak prisly celkem nezajimave, dlouze vypravene a ne vzdy realisticke. Mozna prave diky puvodu vzniku filmu nejdu s hodnocenim jeste nize. ()

laik_60 

všechny recenze uživatele

U mňa to bolo len dlhé predlhé filmové rozprávanie o živote väzov v Brazílii. Posplietané s niekoľkými príbehmi, okorenené akousi autentičnosťou a vzťahmi medzi väzňami. Chýbal mi tomu zvyčajný "náboj" . ()

Radiq 

všechny recenze uživatele

Víc než vzpoura to bylo spíš o životě v brazilském vězení, plném AIDS, drog, transvestitů, zabíjení a násilí. Mezi herci se najdou sem tam i známé tváře. Trošku jednostranně se to přiklánělo k tomu, že ti vězni jsou vlastně fajn chlapi a chudáčci a z policajtů potlačujících vzpouru pak udělali svině. V závěru nám pak sdělí, že to vycházelo pouze z vyprávění vězňů, takže asi proto. Jinak plakát k filmu mi připomněl videoklip od De Staat - Witch Doctor. Vlastně to nebyl špatnej film, ale na můj vkus tam bylo až moc transek a buzíků. ()

Steelista 

všechny recenze uživatele

Příběhy vězňů a jejich činů, jež je dostaly za mříže z pohledu lékaře snažícího se zabránit šíření viru HIV. Už od samého začátku poutavá podívaná. Uprostřed filmu se sice děj trochu zpomalí, aby vykreslil vztahy mezi vězni (což mohlo být provedeno mnohem lepším způsobem), ale ke konci, kdy dojde ke vzpouře a po zuby ozbrojení policisté bez rozmyslu zmasakrují bezmála polovinu vězňů, si začnete říkat proč tak skvělé téma nebylo natočeno ještě lépe. Přes to všechno je Carandiru skvělý film a některé scény si budete v hlavě opakovat ještě dlouho po závěrečných titulkách. ()

fantoci 

všechny recenze uživatele

Toto drsné brazilské drama je natočeno podle skutečných událostí. Je to výborný film, který nám přináši atmosféru jihoamerické veznice. V příběhu se seznamujeme s různými postavami a postavičkami a jsou nám předkládány jejich osudu. Kterak se dostaly do vězení, co v něm prožívají, jaké jsou vztahy a jak nakonec dopadnou. Film, který Vás donutí se mimi jiné zamyslet i nad způsobem života. ()

fantassia 

všechny recenze uživatele

Velmi zajímavé ztvárnění poměrů ve věznici, pro naši evropskou mentalitu dost neobvyklé, ale celé dvě třetiny filmu jsem se poměrně nudila, závěr to ovšem hodně napravil. Jako celek z toho vyplynul docela slušný, průměrný film ()

senor 

všechny recenze uživatele

Podivný miš maš malých epizodek brazilských kriminálníků o tom proč jsou ve vězení, a jak za to vlastně nemůžou, je jen podivnou předehrou k závěrečným 20 minutám, kdy se rozpoutá krvavá řež. Scéna převrácení vězně na víru byla ale opravdu silná. ()

Sfinkter 

všechny recenze uživatele

Myslel jsem si, že většina filmu se bude věnovat samotné vzpouře. Ta je však pouze jakýmsi vyústěním celého snímku, během něhož se pomocí jednotlivých retrospektiv seznamujeme s každou hříšnou duší několikatisícového kriminálu. Naprosto mě uchvátil režim ve vězení, celé působí jako malá osada, kde si každý chodí kam chce a kdy chce, má vlastní pokoj s domácím zařízením a navštěvuje ostatní. ()

Ryuuhei 

všechny recenze uživatele

Velmi, velmi solidní film z vězeňského prostředí, který zpracováním působí spíš jako film z let 80. Což ale myslím jen v dobrém. Děj se z většiny točí okolo vězňů a jejich příběhů, jejichž minulost není jen řadově odvyprávěna, ale i ukázána. Celkově jsem spokojen a i když je film opravdu strašně dlouhý, nenudí a zejména ke konci nabídne to, co se skrývalo pod označením 18+, tedy docela velký masakr. 82% ()

lennyd 

všechny recenze uživatele

Do věznice Carandiru nastupuje nový lékař, aby zde bojoval proti nekontrolovanému šíření viru HIV. Drogy, homosexuální pohlavní styk, to vše napomáhá šíření nemoci, a je doktorovou povinností zkontrolovat všechny vězně. Nikdo přitom samozřejmě nemlčí, a doktor se tak dozvídá všelijaké okolnosti ze života vězňů. Přeplněná věznice, spousta nemocných, drogy ... to vše může vyústit jen v jediné, vzpouru vězňů... Film dle skutečné události ukazuje život v jedné z největších brazilských věznic v celé své nahotě. Vězení, kde strážní mají jedinou roli, udržet vězně uvnitř, ať si dělají co chtějí, kde nově příchozí vězeň bez známostí nemá žádnou šanci na přežití. A také (jak už to tu kdosi zmiňoval), že ne všichni jsou až tak špatní, a i že vězni mají leckdy svůj charakter. A zvlášť drsný závěr přidává celému filmu na jeho síle ... ()

Tomasso001 

všechny recenze uživatele

Tak tenhle kousek mě dostal. Svět ve světě jehož rozloha je pár fotbalových hřišť. Drsná pravdila, která se musí dodržovat, ale přeci jen nějaká svoboda, aby zabránili vzpouře a bujeli úplatky. Film vyvolává dost živou představu jak to tam může vypadat a jak se může celý systém zhroutit, když padne jeden mezičlánek v hiearchii a nastane anarchie. ()

neoBlast 

všechny recenze uživatele

Kdo by čekal brazilské ultradrama ve stylu syrového Města bohů nebo nekompromisní Elitní jednotky bude jistojistě silně zklamán. Carandiru je oproti výše zmiňovaným filmům daleko klidnějším pohledem na brazilskou chudobu, není ale tolik zhuštěnou omáčkou plnou extrémní brutality a "nenaplňuje" diváka pocity znechucení (že by za to mohla ne tak bombastická režie?). Rostoucí gradace děje tu naštěstí je - hodně zúročuje dlouhatanánské vykreslení postav z první poloviny snímku. 65 % ()

Duoscop 

všechny recenze uživatele

Spíš než věznici to připomíná gheto. O bachaře tam vězenˇ nezavadí, všichni si chodí kam chcou, žádný stejnokroj, návštěvy se couraj po vězení i s malejma bastardama, které může kdokoliv podřezat. Jestli to tam tak fungovalo, tak se divím, že to nepřišlo dřív. Ale jinak se na to dalo dívat. ()

hanagi 

všechny recenze uživatele

Další film Hectora Babenca, který má u mě opět plný počet. Vyhovuje mi jeho způsob vyprávění - to, jak realitu občas zpochybní (zpovědi vězňů jsou pravdivé anebo výmysl?) nebo jak ji proloží snovou scénou. Líbí se mi, jak autenticky ve svých rolích působí herci a jak kamera dokáže i v tom největším hnusu vyčarovat kouzelný obraz. Z jeho filmů cítím lidskost a soucit s těmi nejubožejšími a odpor k surovému a zbytečnému násilí. ()

dANo 

všechny recenze uživatele

Zaujímavá mozaika príbehov väzňov v jednej brazílskej väznici, ktorá síce nemá jasnú dejovú líniu (teda okrem toho, že ju pravidelne navštevuje hlavná postava - doktor Drauzia), ale jej sledovanie diváka až tak neunaví aj napriek tomu, že film má takmer 2 a pol hodiny. Záver, ktorý naznačuje samotný SK názov, je trochu zvláštny, ale keďže sa jedná o spracovanie skutočných udalostí, tak sa to dá nejako "prežuť" :o). ()

Reklama

Reklama