Reklama

Reklama

Vzpoura ve věznici Carandiru

  • Brazílie Carandiru (více)
Trailer

Obsahy(1)

Musejí křičet, aby je někdo slyšel... Lékař Drauzio Varella je povolán do Carandiru, největší věznice v Brazílii, aby zde odstartoval program prevence a léčby nakažených virem HIV. V jedné z nejdrsnějších věznic světa ho šokují otřesné podmínky a nelidské zacházení s vězni. Atmosféra ve věznici by se dala krájet… V roce 1992 vypukla ve věznici Carandiru série nepokojů, které přerostly ve vzpouru, při níž přišlo o život 111 vězňů. Doktor Varella svůj pohled očitého svědka popsal v knize "Carandiru Station": napsal ji na popud pacienta, který se u něj léčil s rakovinou lymfatických uzlin. Tímto pacientem nebyl nikdo jiný než režisér Hector Babenco (Polibek pavoučí ženy, Hráči na vinici Páně), který se po svém uzdravení k režii vrátil právě filmovou adaptací Varellovy knihy. Snímek byl natočen ve skutečné věznici Carandiru předtím, než byla v roce 2002 zbourána a na jejím místě vznikl park. Dosud stojí jen blok č. 2, ze kterého se stalo muzeum. (Česká televize)

(více)

Recenze (162)

Castrator 

všechny recenze uživatele

Závěrečný masakr si hvězdu zaslouží, ale dvě hodiny před ním jsou utrpením. "Možná neměli odvahu zabít ženu." ()

solskjaer 

všechny recenze uživatele

UFFF! Tak to byla teda síla.Hnus, špína , bordel, chaos, deziluze tak těmito slovy bych definoval tento film. Už dlouho jsem neviděl něco tak "špinavého" jako byla právě Vzpoura. Také již dlouho jsem nezažil takovou schýzu, při pohledu na uvíznutého tlouštíka v tunelu kterého vězni ubodávaj. Další pěkně nechutnej moment nastane při pohledu na zakouslou myš v prstu vězně či při masových vraždách. Vzpoura je můj první pohled do vězení v Brazílii a musím říct, že jsem dost věcí nechápal. Třeba mytí podlahy, či návštěvy na celách, volný pohyb až ke dveřím věznice, minimum strážců a maximum nejhorších vyvrhelů. Jestli to takhle opravdu funguje tak kam se na ně hrabe Thajsko . Každopádně jse o hodně dobrý film, který Vás jen tak od obrazovky nepustí, jen bych mu vyčetl, že diváka zavedl pouze do věznice v Brazílii ale tím to skončilo a to je na 5 hvězd sakra málo. Na druhou stranu potěší herecký výkon Wagnera Moura alias Zica, a Aidy Leiner jako Rosirene. ()

Maynard. 

všechny recenze uživatele

Docela příjemné překvapení. Film sem měl v hledáčku už celkem dlouho, ale ještě dýl to trvalo, než sem se k němu tak nějak dostal... Abych řekl pravdu, tak si nejsem úplně jistej, co nám vlastně rejža chtěl ukázat. Páč, v prvních dvou třetinách filmu se setkáváme s různými příběhy vězňů, které jsou kvalitně a reálně natočeny, ale mě za srdce protě nechytly. Též se nám otevírají brány této věznice. A řeknu Vám, zlatej Shawshank a jeho jednolůžkový cely. Ani na vteřinku bych se nechtěl ocitnout za zdmi tohoto pekla, kde přijdete k HIV lusknutím prstu (a ohnutím se pro mejdlo :o) ). Závěrečná třetina je skutečně drsná a nadupaná. Vpád policie do bran věznice je srovnatelný s vyhlazováním ghetta v Schindlerově seznamu či Pianistovi. No, na pravé vězeňské drama to je slabé a na akční kousek málo akce, tak nevím,nevím do jaký škatulky to píchnout... Na závěr malé zamyšlení nad tím jak by se asi cítili naši "milovaní" vězni v těchto nelítostných podmínkách, tuším, že zdaleka né tak dobře jako u nás :o). ()

sedm.1 

všechny recenze uživatele

Je sice na první pohled sympatické,že autoři natočili opravdu syrový a doslova špinavý film z prostředí největší brazilské věznice,ale k čemu to,když vlastně nevím,co to mělo celé za význam.Ukázat,že to stálo v Carandiru za hovno?Že tam byli téměř všichni nakažení HIV?Že tam byl sex,agresivita a brutalita mezi spoluvězni na denním pořádku?Sakra že jo,co jiného také ale od takovéhoto prostředí očekávat?Carandiru mi ovšem nedával smysl ani svou zápletkou,jde jen o přehlídku pohnutých a ještě pohnutějších příběhů několika místních "obyvatel",koncept to ale nedávalo vůbec žádný a až do poslední čtvrthodinky není o nějaké vzpouře navíc ani pípnuto.Ta se tu pak sice rychle odehraje,ale jde spíš jen o konstatování,než o skutečný popis,proč a jak ke vzpouře vlastně došlo.Jinak herecké obsazení je vesměs téměř snad až amatérského ražení,ale i přes pár křečovitějších výstupů je to spíše ku prospěchu filmu a přidává to na jeho autenticitě.Nejvíce tu tedy mohu pochválit atmosféru,která je navoze ale právě jen zmíněnou syrovostí prostředí,dál pak potěší snad jen pár silnějších scén,jinak mě ale bohužel věznice Carandiru moc neoslovila a to především díky nulovému ději a stále se dokolečka opakujícímu schématu trpký život ve vězení Carandiru. ()

KeithMaxwell 

všechny recenze uživatele

Správně hnusné a špinavé vězeňské drama kterému se dá vytknout snad jen že vzpoura a zátah policie mohl trvat déle a nehrál tu tak velkou roli jak jsem čekal, jinak vše skvělé, příběhy vězňů jsou zajímavé, doktor je sympaťák, skvělé natočené a pohlcující a film občas díky povedené hudbě nažene hlavně na konci i husí kůži. ()

Balu... 

všechny recenze uživatele

Zajímavý pohled do Brazilských cel, to familiérní prostředí kriminálu by měli zavést i u nás. =) Útok policie je vylíčen jako naprosto nezdůvodný a skutečně u závěrečných titulků máte pocit, že je poněkud černobílý.. Příběhy jednotlivých věznů jsou předlouhou předehrou pro akčnější závěr, i tak ale hodnotím spíš celkový dojem filmu pěti hvězdičkama, při případné konfrontaci s podobnými snímky bych musel dát hvězdiček míň... ()

Junglista 

všechny recenze uživatele

Poprvé sem Vzpouru viděl někdy před pěti lety zůstaly mi hodně silný dojmy. Včera sem si návštěvu věznice zopakoval a nic se nezměnilo. Je pravda, že filmy z vězeňskýho prostředí mám rád, ale tenhle je trochu jinej. Vězni se v podstatě o sebe starají sami, dozorce kromě vrat nikde neuvidíte. Je tu spousta příběhů, postav je sice moc na to, abych si k nějaký vytvořil "vztah", ale vzhledem k námětu to neni na škodu. Do poloviny filmu mi ani nepřišlo, že stejně dojde k tomu konečnýmu masakru. Ten nakonec přijde dost rychle a i když je brilantně natočenej, tak mi nesedlo, že vzpoura vznikla během pár minut a začalo to bitkou, která s ní neměla zpočátku nic společnýho. ()

dopita 

všechny recenze uživatele

Docela dobře zvládnutá mozaika osudů vězňů v jedné přeplněné věznici kdesi v Brazílii. V názvu avizovaná vzpoura přijde na řadu až asi třicet minut před koncem (mimochodem to vlastně není žádná vzpoura, jen jeden konflikt který nabobtnal do ohromných rozměrů) a ta už víceméně nudí. Mnohem zajímavější byly osudy vězňů, které tomu předcházely. Film podle skutečné události... je vidět, že v Jižní Americe se s vězni vubec neserou. ()

kolemjdouc 

všechny recenze uživatele

nevěřila jsem vlastním očím ,že vidím film natočený v roce 2002.A že se to celé stalo poroce 1992.Odporné prostředí ,které podtrhl ještě žlutý filtr na kameře. ()

mota 

všechny recenze uživatele

Odsouzenecké verze osudů trestanců ze zápisníčku vězeňského doktora v přeplněném kriminálníky spravovaném (v podstatě) nápravném (ubytovacím) zařízení. Škoda jen tak krátkého vyobrazení vzpoury. ()

Alf 

všechny recenze uživatele

jako film působivé, jako pseudodokument sporné - popis samotná vzpoura vychází pouze z popisu vězňů... ()

Blazin 

všechny recenze uživatele

Hodně strhující a ostrý film, který člověku ukazuje jak to v Brazilíi chodí, ale na druhou stranu musím vytknout (jako spoustu dalších lidí) to, že se film snaží ukazovat vězně jen jako oběti. ()

Mikino00 

všechny recenze uživatele

Je to taková měkká cenzurovaná verze vězení, některé příběhy vězňů jsou zajímavé, jiné zase ne. Ale chybí tomu taková ta realističnost jako třeba u Tropa de Elite. ()

EllienPM 

všechny recenze uživatele

Uf... Netuším, jak tohle může mít 77%. Jestli mne něco na tomhle snímku celou tu dobu iritovalo, tak výraz doktora, který se neustále usmíval, což bylo trapně neadekvátní. Velká škoda. Povedlo se pár působivých scén (převrácení na víru v Boha, návštěvní den), ale zbytek je chaotické, neučesané, nepopsatelné cosi. A hlavně povrchní. Jako dokument o životě za mřížema to možná přínosné je, nic jiného to ale není. Všechna zajímavá témata jen naťukává, nejde do hloubky, přelétává, chce vše, ale nedává nic. Scéna s dopisem (fotbalista) je vyloženě kýčovitá (hraje na city skutečně křečovitě a v nevhodný moment). Jedna hvězda za pár přirozeně vypadajících scén, druhá za skutečný příběh - námět z knihy. Co asi udělaly ty přepočetné a překřehké transky, že sedí s vrahy? Z toho celého si odnáším jediné - díky za život v kulturní střední Evropě. Nejde o podmínky věznice, ty jsou nadstandardní, ale o podmínky "ulice - z příběhů". Latinská Emerika je opravdu hnusné a špinavé místo, kde spravedlnosti (a bezpečnosti) na ulicích opravdu moc není. Odpovídající komentář: Tsunami_X. ()

mira007 

všechny recenze uživatele

Syrový pohled za mřížemi věznice s motivem skutečného masakru. Mozaika několika nešťasných životních příběhů , která vygraduje zmíněným masakrem. Je to skvělé, ale nějak tam cítím jakousi agitku o lidském zacházení s vězni, jako, že jsou lidské bytosti a tak ( viz. zamordování jednoho gaunera na objednávku se slovy, že to byl vlastně pedofil a znásilňovač, takže vrah má tak trochu sympatie diváků i přes předchozí prohlášení , že zabil " kupu debilů". Některé story přecházejí až do tv komedie, ale líbilo se mi to. Přesto musím říct, že upřednostňuji styl Tropa de Elite ( ikdyž Wagner Moura se tu také mihl ) ()

Phoppy 

všechny recenze uživatele

Jako u více filmů z jihoamerického prostředí (např. Cida de Deus) je Carandiru drsným a syrovým snímkem...nejde zde o přehnanou brutalitu, jak by se dalo z vězeňského prostředí usuzovat, jde spíše o kvalitní charakteristiku jednotlivých postav a jejich cestu do vězení plus samozřejmě herci na solidní úrovni... jihoameričané jsou dosti temperamentní národ a co se hraní týče myslím, že to platí dvojnásob...zde to určitě nebylo na škodu nicméně na druhou stranu zdá se mi, že tvůrci samotní se ze 3/4 filmu až moc zabývali osudy jednotlivých lidí místo aby ukázali více příčin jedné z největších vězeňských vzpour na jejimž konci bylo 111 mrtvých (příčinám uváděným ve filmu se mi moc nechce věřit-aspektů muselo být rozhodně více)...samotná vzpoura a děj kolem ní byli málo dostačující při srovnání s dobře prokreslenými předchozými událostmi... toto nemohou vysvětlivky na závěr v žádném případě nahradit... ()

bolan 

všechny recenze uživatele

Nemělo se to náhodou jmenovat Vpoura v hotelu Carandiru ? Ještě jsem neslyšel o věznici, kde by se zločinci pohybovali jako na ubytovně. Nějaký příběh taky nula. Mě to fakt přišlo slaboučký. ()

jacksax 

všechny recenze uživatele

Toto se fakticky nehodnotí lehce. Režisér nám předkládá obraz brazilského vězení a o jeho realističnosti si můžem vykládat co chceme - no nikdo z nás tam uvnitř nebyl. Největší mé zklamání s tím úzce souvisí - ne, že by mi vadilo, že já tam nebyl, jde mi o to, že od prvních záběrů jsem si říkal, panečku tak to je něco - tam bych poslal na exkurzi vězně od nás. Bohužel postupem času jsem z děje zjistil, že tak strašné to tam není, po tom, co mi popisovala holka z Ria, mi to přišlo jako skvělé a bezpečné útočiště oproti životu v určitých částích města. Ale abych jen nekritizoval, některé příběhy jsou okouzlující - především Jeho Veličenstva. Ten chlapík si zasloužil dvakrát tolik prostoru (taky měl dvě ženy), protože jakmile se objevil v záběru, mou pozornost si okamžitě získal. ()

Ole92 

všechny recenze uživatele

Pátou hvězdičku beru za přehnanou délku filmu. Jinak výborný film, krásně natočené a dobře uspořádáné jak život ve vězení tak život vězňů v normálním životě ještě před uvězněním. ()

Reklama

Reklama