Reklama

Reklama

Vzpoura ve věznici Carandiru

  • Brazílie Carandiru (více)
Trailer

Obsahy(1)

Musejí křičet, aby je někdo slyšel... Lékař Drauzio Varella je povolán do Carandiru, největší věznice v Brazílii, aby zde odstartoval program prevence a léčby nakažených virem HIV. V jedné z nejdrsnějších věznic světa ho šokují otřesné podmínky a nelidské zacházení s vězni. Atmosféra ve věznici by se dala krájet… V roce 1992 vypukla ve věznici Carandiru série nepokojů, které přerostly ve vzpouru, při níž přišlo o život 111 vězňů. Doktor Varella svůj pohled očitého svědka popsal v knize "Carandiru Station": napsal ji na popud pacienta, který se u něj léčil s rakovinou lymfatických uzlin. Tímto pacientem nebyl nikdo jiný než režisér Hector Babenco (Polibek pavoučí ženy, Hráči na vinici Páně), který se po svém uzdravení k režii vrátil právě filmovou adaptací Varellovy knihy. Snímek byl natočen ve skutečné věznici Carandiru předtím, než byla v roce 2002 zbourána a na jejím místě vznikl park. Dosud stojí jen blok č. 2, ze kterého se stalo muzeum. (Česká televize)

(více)

Recenze (162)

Atheas 

všechny recenze uživatele

Dost vážné téma podáno nadlehčeným způsobem,který dost k sobě napasuje.V tomto ohledu Diaz- neprolévejte tu krev dost objektivnější. ()

Martyr 

všechny recenze uživatele

Väzenie plné vrahov, zlodejov, násilníkov, feťákov a kadejakého iného odpadu má vždy dobrý predpoklad na natočenie dobrého príbehu a dobrých scén. Bohužiaľ som bol sklamaný a hodnotenia ostatných predčili tento film. Celý film sa nám predstavujú osudy "nevinných" väzňov ( čo ma ešte celkom aj bavilo) a ako vidieť, herci si zbuzerantelé úlohy dokonale užívali. Stále som však čakal, že príde niečo lepšie, nejaká tá hlavná dôležitá scéna, od ktorej sa bude dej odvíjať. Neprišla a preto som bol sklamaný. 60% ()

edie sedgwic 

všechny recenze uživatele

Filmy takehoto charakteru netreba v ziadnom pripade ignorovat a najma nechat sa odradit neznamym jazykom je uplna hlupost. Dve a pol hodiny som fascinovane pozerala na osudy brazilskych vaznov. Herci podali naozaj uzasne vykony a celkova atmosfera bola velmi autenticka. Ako to uz vo vacsine brazilskych filmov byva, krv tecie potokmi, no nie je to zbytocna krv a len ukazuje, ze vsetci sme z rovnakeho cesta. Posobive sceny spôsobujú miestami úsmev na tvári (vystúpenie Rity Cadillac vo väzení, naplnenie vzťahu Lady Di a Too Bada), vzápätí nám však režisér nejakou krutou scénou pripomenie, že toto nie je komédia, ale život. Smiech cez slzy. ()

piranha 

všechny recenze uživatele

Vcelku zajímavý a originální námět, jenže... potoky krve na brazilský způsob mě už nějak přestávají uchvacovat. ()

Matli 

všechny recenze uživatele

Hodně zajímavej film, těžko psát komentář, to se musí vidět a pokud bylo (a je v jiných věznicích) vše tak jak je to natočené, tak je to masakr. Do jižní Ameriky radši jen na dovolenou:-) 71% ()

jiri.twist 

všechny recenze uživatele

Tento velmi dlouhý film s českým dabingem mě při spuštění děsil, nemám rád násilí, ale v průběhu to nebylo tak hrozné a v některých momentech to mělo nádech až černé komedie. Brazilský snímek mě ale úplně nezaujal, buď stylem sdělení nebo také tím, že se mu nepodařilo mě dostat na stranu těch zločinců. Ale jistě zajímavá zkušenost ... 6777 ()

Bozvav 

všechny recenze uživatele

Skvělý snímek, který mi v době svého uvedení nějakým nedopatřením unikl. O otřesných podmínkách v některých věznicích se všeobecně ví i dopady povstání ve věznici v Carandiru je všeobecně znám, nicméně takto působivé podání je vizuální lahůdkou. otřesné podmínky i jednotlivé příběhy delikventů do sebe dobře zapadají. Role lékaře jenž nesoudí, ale pouze poslouchá je skvěle napsaná a zahraná. je jasné, že obrovská chudoba, nevzdělanost a celková přelidněnost některých oblastí, má za následek vysokou kriminalitu a primitivní a brutální chování některých jedinců. oni ani ti policisté se nechovali zrovna civilizovaně. Obyvatelé této země mají prostě jinou mentalitu a to se odráží i v přístupu k životu. Podhodnocené finance ve vězeńství, jsou problémem asi všude. Za mne skvělý film, kterému nebylo co vytknout. Řemeslný klenot. ()

troxor 

všechny recenze uživatele

Film velmi podobný takovému Městu Bohů. Přeplněná věznice, nejhorší kriminálníci i nevinní, AIDS a drogy, násilí i přátelství, lidé dobří i špatní. Sud plný prachu, který musí vybuchnout. Vzpoura. Její krvavé potření. Konec. To všechno proběhne ve filmu v obrovském tempu a zanechá ve Vás nesmazatelný dojem... ()

agassi68 

všechny recenze uživatele

Nuž problémom tohto diela je, že sa nevie rozhodnúť, či bude ako Shawshank Redemption alebo Mesto bohov. Nakoniec vznikla zmes, ktorá sa síce dá dobre pozerať, no neprináša to, čo predošlé filmy-nosnú časť. Tu je tých osudov dosť veľa a navyše niektorí z väzňov sú milí, čo v skutočnosti asi pravda nebude. ()

mourinho 

všechny recenze uživatele

Slibovali strhující vězeňské drama a nabídli mozaiku se vzpourou v podstatě nijak nesouvysejících příběhů vybraných vězňů, které snad ještě abych začal litovat!? Z celkové stopáže (148 minut!) zabrala samotná vzpoura akorát posledních deset minut a já se cítím tak trochu podveden. Slabé tři hvězdy jen díky tomu, že po technické stránce je vše OK. ()

GOREGASM 

všechny recenze uživatele

Netradičně a originálně zpracovaná vězeňská mozaika, která se věnuje nejen aktuálnímu dění v Carandiru, ale dostává se postavám pod kůži několika retrospektivními minipříběhy. Vše následně zakončí vzpourou a finální demolicí legendární věznice. Herecky není co vytknout (vynikající Moura a Santoro) a hlavními mínusy je ne vždy dostatečná emocionální hloubka a absence hlavní dějové linky, díky čemuž chybí potřebné lepidlo, které by onu mozaiku pevně usadilo do našich mysliven. To je naštěstí téměř vyváženo silnou poslední půlhodinou, kdy události naberou mnohonásobně razantnější tempo a zastaví se až se závěrečnými titulky. Méně intenzivní první polovina sice nestaví Carandiru po bok jiných brazilských skvostů, přesto jde o vysokou kvalitu. 80% ()

hororwatch 

všechny recenze uživatele

Určité části filmu byly zajímavé, některé pasáže zábavné, ale na můj vkus moc vleklé a největší problém je v tom, že ať chtěl film sdělit cokoliv navíc, než jen to, co ukázal pouhému oku, jsem nějak nepostřehl. Filmu chyběl spád. Rozhodně prostory věznice a odporné podmínky mě šokovaly asi jako každého, kdo to viděl( mám dojem, že stejný model věznice byl použit v seriálu Prison break ve třetí sérii), ale filmu chyběla surovost. Je sice hezké ukázat, že i v takové odporné díře, jakou Carandiru byla se muklové dokázali krásně asimilovat a dokonce si tam bez bachařů vytvořili vlastní fungující řád. Na druhou stranu tam nebyl žádnej pořádnej big boss a já prostě nevěřim, že při podobnejch podmínkách by nedocházelo k vraždám každou minutu, ikdyž film ukazuje jak tam byly všichni jedno velký bratrstvo. Stručněji moc dlouhé, beze šťávy a bez emocí. 3* ()

farfalino 

všechny recenze uživatele

Nelidské podmínky ve věznici byli příšerné, ale upřímě,vždyť si mohli uklidit co teda i udělali jak byl návštěvní den. :) Co se týče AIDS tak to je problém těchto zemí. No já tyhle lidi prostě nelituji,zaslouží si to nejhorší a jsem zastancem zub za zub , oko za oko. Zabiješ? Zemřeš ! Žádné vězení. Samozřejmě, že trest smrti je diskutabilní, ale když si vezmete, že by Vám někdo zabil někoho koho milujete a on si půjde válet šunky na 8 - 12 let , tak to je výsměch. Založil bych pracovní tábory, aby byli pro společnost úžitkem a ne na obtíž. To stejné i z nezaměstnanými, proč by nemohli uklízet ulice a nebo nějakou prací přispět k čistotě města. No ale už jsem se rozčílil tak končím. Film se mi ale líbil a to je důležité. ()

Lucas87 

všechny recenze uživatele

Na začátku jsem to chtěl vypnout, ale pak sem to nějak přetrpěl. Zaujalo mě, jak doktorovi vězni vyprávějí své příběhy, které je dostali do věznice. Velice srandovní příběh byl ten v té bance, ten byl opravdu povedený. Nečetl jsem obsah, takže sem dopředu nevěděl co mě čeká, velice mě pobavila ta scéna po vzniknutí vzpoury, kdy vězni okny hází všechny své zbraně na dvůr před ředitele, ale pak jsem opravdu nechápal tu krutost, nelidskost, kterou prováděla ta speciální zásahová jednotka. V této části byla silná ta scéna jak přijde ten policajt a řekne máš šťastný den, nechám tě žít a za chvilku se vrátí ho zabít. 75 - 80 %. ()

tranquill 

všechny recenze uživatele

Přesnější název by byl "Masakr ve..." Syrové drama z prostředí latinskoamerického vězení Vám nenabídne hlavního hrdinu či hrdiny, lze jen sledovat. Morálka, ze které se mi obrací žaludek, je na obou stranách mříží... ()

Gardenboy 

všechny recenze uživatele

Nemám čo dodať, Mesto bohov bolo iba o kúsok lepšie, ale tomuto filmu musím jednoducho musím dať plné hodnotenie ... je to perfektne natočená vezeňská dráma. Mám rád mimoamerické filmy. ()

Markinho 

všechny recenze uživatele

Velmi zvláštní film. Člověk pořád hledá dějovou linku, která má film vést. Film je sice více než dobrým způsobem svědčí o věznicích pro největší trestance, rozležení sil v nich, vztahů. Přesto však něco postrádá. Postrádá konkrétní děj. Je to soubor nesourodých obrazů, ve kterých se člověk místy až ztrácí. Důvod proč nakonec došle k oné vzpouře je prakticky zatajen. Není nějak vysvětlen, stejně jako zásah policie. Byla hlavním důvodem nákaza většiny vězňů AIDS? Nebo něco jiného. Sám hledám odpověď. Přes tuto nesourodost film určitou kvalitu má... ()

Petulka88 

všechny recenze uživatele

Trošku nechápu všechny ty oslavné recenze na tento film. Rozhodně to není špatný, ale je to strašně natahovaný a zdlouhavý. Navíc ona slavná vzpoura se odehrává v poslední asi půlhodince. Předchozí 2 hodiny patří představování některých postav. To bylo sice ze začátku fajn, ale pak už to začíná opravdu pořádně nudit. Navíc mi to místy připadalo směšné, což asi není tak úplně v pořádku. A kdyby nedošlo k závěrečné vzpouře, která se docela povedla, asi bych dal ještě o hvězdičku míň. ()

Reklama

Reklama