Reklama

Reklama

Vzpoura ve věznici Carandiru

  • Brazílie Carandiru (více)
Trailer

Obsahy(1)

Musejí křičet, aby je někdo slyšel... Lékař Drauzio Varella je povolán do Carandiru, největší věznice v Brazílii, aby zde odstartoval program prevence a léčby nakažených virem HIV. V jedné z nejdrsnějších věznic světa ho šokují otřesné podmínky a nelidské zacházení s vězni. Atmosféra ve věznici by se dala krájet… V roce 1992 vypukla ve věznici Carandiru série nepokojů, které přerostly ve vzpouru, při níž přišlo o život 111 vězňů. Doktor Varella svůj pohled očitého svědka popsal v knize "Carandiru Station": napsal ji na popud pacienta, který se u něj léčil s rakovinou lymfatických uzlin. Tímto pacientem nebyl nikdo jiný než režisér Hector Babenco (Polibek pavoučí ženy, Hráči na vinici Páně), který se po svém uzdravení k režii vrátil právě filmovou adaptací Varellovy knihy. Snímek byl natočen ve skutečné věznici Carandiru předtím, než byla v roce 2002 zbourána a na jejím místě vznikl park. Dosud stojí jen blok č. 2, ze kterého se stalo muzeum. (Česká televize)

(více)

Recenze (162)

bono22vox 

všechny recenze uživatele

Z prostredi Brazilie a Argentiny je pro me maximalni TOP film Mesto Bohu a nevim zda ho neco prekona ale tohle se mi hoooodne libilo... polodokumentarni film, ktery me vubec nenudil a naopak me upoutal k obrazovce diky kamere, hudbe, zvuku a strihu, diky temto slozkam je z tohoto filmu hodne slusne dilo ve svem zanru... ()

Shaleman 

všechny recenze uživatele

Špatně zvolený překlad názvu filmu je zavádějící, neboť film se vzpourou nemá do posledních chvil nic společného. Vězně glorifikující perlička mě dokonale pohltila svým nadhledem a až dokumentárním stylem téměř povídkového vyprávění. Až se stydím říci, že jsem si mezi těmi vrahy a úchyláky, kteří jsou vrazi a úchyláci, bez nějakého romantizování či filozofování, našel své oblíbence, kterým jsem do poslední chvíle fandil. Skvělá, místy vtipně odlehčená atmosféra, živé tempo a lidské, uvěřitelné postavy. Americky natočený americký Shawshank má svého brazilsky natočeného brazilského konkurenta. Po všech těch konzumech z USA delikatesa. Bravo. ()

Mocoft 

všechny recenze uživatele

První 3/4 kdy náš průvodce - lékař vyslechne příběhy vězňů jsou poněkud pomalejší. Rychlejší tempo přinese až závěrečná vzpoura. A možná nevíte, že toto nebyla poslední vzpoura v Carandiru, ale předposlední. Při té poslední zemřelo 19 vězňů, ale podařilo se jim pomocí mobilů zorganizovat vzpoury po celé zemi a vzít rukojmí z řad návštěv. ()

hazdrova 

všechny recenze uživatele

Nebolo to zlé, ale ani dobré. Väzenské príbehy ma až tak nechytili a nenašiel sa ani kúsok empatie, ktoré by mali takéto filmy vyvolať. No go for me. 2,5* ()

Amonasr 

všechny recenze uživatele

Očekával jsem další z mnoha filmů o drastických poměrech ve věznicích, tím spíš v Brazílii, byl jsem však víc než mile překvapen naprosto netradičním pojetím filmového vyprávění, které poskytlo plastický obraz nejen o svévytném světě v dané věznici, ale i stručné příběhy řady tamějších figurek, které je do tohoto světa přivedly. Vězeňské poměry samozřejmě nebyly o nic méně drastické, ale pohled vězeňského lékaře vnesl do snímku neobvykle lidský rozměr a umožnil lépe pochopit některé vězně a s některými dokonce i soucítit či dokonce sympatizovat. Tento film se v pozitivním smyslu naprosto vymyká tomu, co se v tomto žánru stále dokola recykluje, a zaslouží si tak ode mne absolutorium. ()

Budisovie 

všechny recenze uživatele

Veľmi sa mi páčili príbehy väzňov, a celé to dávalo hlavu a s prekvapením aj pätu. Keby som vedel aký dobrý film mám vo svojej zbierke, tak ho určite tak dlho neprekladám :). Vyzdvihol by som aj hudbu k tomuto filmu. Inak vážne majú takéto podmienky väzni vo väzení v Brazílii? Hrozné. Hrozné však určite neboli návštevné hodiny. Celé väzenie mi pripadalo ako jedno veľké sídlisko, ktoré dýcha a žije. Doktor pri počúvaní príbehov pochopil, že všetci väzni v tejto väznicu sú vlastne nevinný :). ()

Tanus 

všechny recenze uživatele

Osobně bych v tom žádnou agitku neviděl. Popis celé vzpoury je sice podáván jenom z jedné strany tj. pohledu vězňů, ale díky předchozímu průběhu si člověk může udělat celkem slušný obrázek o tom, kdo vlastně ten příběh ve, kterém nic není černobílé vypráví. Kdyby "seznamovací část", která je složená z jednotlivých epizod a příběhů jak se do Carandiru dostali jednotliví vězni, nebyla tak rozstříštěná a mezi jednotlivými příběhy byly určité návaznosti tak jasných 5, takhle 4 a pul. Rozhodně stojí za zkouknutí. ()

nula87 

všechny recenze uživatele

Český název je dost zavádějící, protože vlastní vzpoura je minoritní částí celého filmu. Jinak jde spíše o studii, jak takový živelný organismus věznice v Jižní Americe funguje, se spoustou dílčích historek jednotlivých vězňů. Chybí tomu nějaká nosná linie, která by ony střípky držela pohromadě. Silný důraz na používání kondomů a toleranci k homo- a transsexuálům filmu spíš ubližuje. A vlastní vzpoura? Je podána silně jednostraně, a nakonec odbyta alibistickou poznámkou, že takhle to bylo podle vězňů... Ale to už přece víme, že věznice jsou plné nevinných. 60% ()

dzberry 

všechny recenze uživatele

Filmy z vězeňského prostředí mám moc rád. Ovšem k těm nejoblíbenějším tento snímek rozhodně patřit nebude. Ústřední příběh žádný, spíše jen mozaika minipříběhů některých vězňů ve věznici i mimo ni, místy rádoby snaha o humor, vše všichni s důvěrou povídají doktoru filantropovi, jehož úsměv vás postupem času začne pěkně srštssrr...štvát. Prostředí na druhou stranu věrohodné, působivé, pokus o dokumentární závěr zbytečný. ()

joelly01 

všechny recenze uživatele

No to je zajimave, nez se dal Nascimento k BOPE tak si uzival cracku v jedne z nejvic badass veznic na svete! Cesky nazev me pekne vypekl, neb kdyz se clovek zacne divat na dvouaneco hodinovy film ktery se jmenuje "Vzpura ve veznici Carandiru", tak ocekava ze ta vrzpoura bude trvat o neco dyl nez nejakych dvacet minut (jeste k tomu poslednich dvacet minut). Vse predtim jede ve stylu takoveho vypraveneho filmovohraneho (boze co ja to dnes vymyslim za strasne patvary) dokumentu. Ovsem nerozumejte mi spatne, rozhodne si neni na co stezovat! Muklove vypraveji sve pribehy vezenskemu doktorovi velice zajimave a jsou pomerne realisticke. Elitni trupa me naprosto rozsekala, ale Carandiru je take velmi kvalitni film. Frau Joelly rozhodne doporucuje! ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Název je trochu zavádějící, protože vzpoura je vyvrcholením celého filmu. Spíše mi dílo režiséra Hectora  Babenca přišlo jako rozšířená epizoda seriálu Za mřížemi: Nejkrutější věznice světa. Že jsou v takovýchto zemích tvrdé podmínky si asi umí každý představit. Že se do vězení místní obyvatelé dostat nemuseli je věc druhá. Faktem zůstává, že v zemích latinské a jižní Ameriky je mnohdy složitá sociální situace a lidé zkrátka musí krást nebo prodávat drogy či dokonce vlastnit členství v gangu, protože se tím líp uživí. My máme možnost nahlédnout nejen pod pokličku již bývalého vězení, které by ale mohlo být kterýmkoli z desítek podobných v této části světa, ale též do osudů některých vězňů. Některé lze jistě litovat, nepatří k drsným vrahounům či zločineckým bandám a snaží se jen přežít a přečkat do doby propuštění. Jiní jsou ale krutí a neváhají kohokoli zabít naprosto jednoduše a zvláště ty pak nelze v závěrečném masakru litovat. Každý má svou volbu a do vězení se dostat nemusí. Rozhodně to není film pro slabé povahy, některé záběry jsou hodně extrémní. ()

huzgi 

všechny recenze uživatele

Babenco se vrací do světa věznice. Polibek pavoučí ženy je hereckým výkonem ještě výše, ale syrovostí a rozmanitostí je Vzpoura ve věznici v žánru vězeňských filmů nepřekonatelná. Až při sledování tohoto filmu si divák uvědomí, jak je takový Útěk z vězení nakašírovaný. Babenco je neúprosný, řeže do živého masa, sledování filmu je bolestné, nic nemá dobré řešení a dobrý konec. Umělecky jde tam, kam se málokterý režisér odváží. Kdo s režisérem dospěje k cíli, zažije katarzi uměleckého nebe. Tak bolestné a tak silné to je. ()

DooFooS 

všechny recenze uživatele

Přes drsné prostředí jsem byl svědkem mnoha příběhů vězňů, kde umírali lidé, ale přesto ve mně leckdy vzbuzovali pozitivní emoce a já mohl sledovat nejen jejich důvod pobytu ve věznici, ale i běžné starosti vězně. Délka filmu mě nejdříve odrazovala, ale musím zpětně uznat, že na konci jsem se i trochu divil, že už je konec. Zkrátka film, kde si přijdou milovníci lidských příběhů na své. ()

PamelaJJK 

všechny recenze uživatele

K tomuhle více než zajímavému filmu jsem se sice dostal s velkým zpožděním, ale hlavní je, že vůbec dostal. Nikdy jsem v brazilském (ani v jiném) vězení nebyl, tak nevím, nakolik je to realistické. Nepřišlo mi to jako jedna z nejdrsnějších věznic na světě. Naopak, chvílemi mi přišlo, že se tam mají "celkem prima a fajn". Film se mohl při své dlouhé stopáži (která ani na okamžik nenudí a neunavuje) více věnovat i samotné vzpouře a jejímu potlačení. Pak by to určitě bylo za plný počet bodů. Takhle film zůstal těsně pod vrcholem :-) ()

Retimo 

všechny recenze uživatele

Taková pěkná dokumentární sonda do jedné brazilské věznice.I přes poměrně dlouhou stopáž jsem se bavil celou dobu a téměř ke každému vězni jsem si našel sympatie.....což bylo asi smyslem filmu,protože na konci jsem si přál vidět co nejvíc ztrát na straně státních zaměstanců a co nejvíc přeživších na straně muklů. ()

Reklama

Reklama