Reklama

Reklama

Vzpoura ve věznici Carandiru

  • Brazílie Carandiru (více)
Trailer

Obsahy(1)

Musejí křičet, aby je někdo slyšel... Lékař Drauzio Varella je povolán do Carandiru, největší věznice v Brazílii, aby zde odstartoval program prevence a léčby nakažených virem HIV. V jedné z nejdrsnějších věznic světa ho šokují otřesné podmínky a nelidské zacházení s vězni. Atmosféra ve věznici by se dala krájet… V roce 1992 vypukla ve věznici Carandiru série nepokojů, které přerostly ve vzpouru, při níž přišlo o život 111 vězňů. Doktor Varella svůj pohled očitého svědka popsal v knize "Carandiru Station": napsal ji na popud pacienta, který se u něj léčil s rakovinou lymfatických uzlin. Tímto pacientem nebyl nikdo jiný než režisér Hector Babenco (Polibek pavoučí ženy, Hráči na vinici Páně), který se po svém uzdravení k režii vrátil právě filmovou adaptací Varellovy knihy. Snímek byl natočen ve skutečné věznici Carandiru předtím, než byla v roce 2002 zbourána a na jejím místě vznikl park. Dosud stojí jen blok č. 2, ze kterého se stalo muzeum. (Česká televize)

(více)

Recenze (162)

Zabuza 

všechny recenze uživatele

Po Cidade de Deus a Tropa de Elite moj treti brazilsky film s hodnotim "lehce" nad tri hviezdy. Zial nevyhnem sa porovnavaniu so spomenutymi snimkami. Carandiru ma zaujal najmenej aj napriek tomu,ze to bol zaujimavy film z vezenskeho prostredia. Avsak osudy jednotlivych "hrdinov" nezanechali vo mne silny dojem. Opat raz nerozumiem zmene nazvu oproti originalu, ked vzbura (ak sa tomu da povedat vzbura, skor to boli jatka) trvala len zhruba 1/3 filmu, pricom vacsina deju zaberali pribehy vaznov a samotneho vezenia Carandiru. ()

Ifcik 

všechny recenze uživatele

Jedna z mála drám, ktorá mala niečo viac do seba. Aj keď to nebolo také pôsobívé, skvelé, alebo dojemné, bolo to pre mňa niečim výnimočné. Aj ked Cervenak má pravdu v tom, že väčšina väzňov bola vykreslená ako v skutočnosti parta chlapov, ktorý sa vedia vo väzeni správať, ale aj tak ma ten film zaujal. Mohlo to byť vykreslené trochu iným drsnejším spôsobom a podľa mňa by ten film navodil väčšie vzrušenie a pripútanosť k deju. A finále(to ako vznikla bitka) bola trochu očakávana, už len z hladiska názvu filmu. Aj keď som si myslel ze vzbura vypukne hneď na začiaku a celý film bude o tom ako sa tam polícia snaží dostať, bitky medzi policajtami a väznami alebo niečo podobné. V tomto ohľade ma film sklamal! ()

PTuranyi 

všechny recenze uživatele

Preplnené väzenie Carandiru je vesmír s vlastnými pravidlami. Môžeš tu snívať, piknikovať, modliť sa, fetovať, kšeftovať, milovať ale zomrieť aj zabiť. Všetko však musí byť podľa pravidiel. Prvé 3/4 filmu sa ponárame do príbehov ľudí obývajúcich tieto cely a vidieť čriepky ich príbehov, ktoré rozprávajú lekárovi snažiacemu sa zaviesť vo väzení program prevencie proti AIDS. Produkcia je veľmi dobrá a napriek tomu, že netlačí na atmosféru vytvára uveriteľné prostredie, ktoré spolu s celkom dobrými hereckými výkonmi vytvorí atmosféru samo. Samotná vzbura je už len smutným finále filmu a pečaťou policajnej bezohľadnosti, ktorá zasiahla do života väzňov. 75% ()

J.Bourne89 

všechny recenze uživatele

Se shawshankem je to určitě nejlepší vězeňské drama. Mohlo by sloužit jako odstrašující příklad pro všechny potenciální kriminálníky v Jižní Americe, kde většina věznic řeší podobné problémy. ()

veere 

všechny recenze uživatele

Hromada vtipných hlášek, náhled do exotického vězení, a hlavně geniální námět ukazující životy spousty vězňů, Babenco znovu dokazuje že umí stvořit film z vězeňského prostředí. Trošku škoda jen nepropracovaného závěru. ()

jenspifa 

všechny recenze uživatele

Asi vůbec nejlepší film o kriminále, a taky o lidech co v něm skončí. Surovej a reálném je film až až. Baví mě, že vždy jednou za čas se objeví film od španělsky hovořících človíčků, kteří ale vždy překvapí, viz: Město Bohů, Amorres Perros, Rec (můj oblíbený), až po Faunův Labyrint. 80% ()

draxxi 

všechny recenze uživatele

Celkem zajimavy a opravdu skvele zahrany film. Jen z toho vane pocit, ze veznice je plna sympatickych dobraku, kteri byli ve spatny okamzik na spatnem miste. A to mi tu vadilo nejvic. ()

sibskyn 

všechny recenze uživatele

Brazílie mi dokazuje, že je filmovým mistrem v Latin Americe. Upřímně se divím, že film není známější, protože já jsem se nemohl odvrátit od obrazovky. Děj je prvně poskládaný s příběhu vězňů o tom, jak se o ni dostali do věznice, i když jejich vyprávění není radostné a většinou jsou v celách zaslouženě, tak, cítíte, že ve vězení panuje klid a všechno si jde svým životem, a jelikož je před bouří největší klid, tak se vše zvrtne nepokojemi a masakrem policie,kteří si naprosto užívají své řádění. Pro mě naprosto dokonalý film. ()

Sa.sa 

všechny recenze uživatele

JJ docela prdel, když to porovná s "hotely" pro vězně u nás :) Holt fakt není dobrej nápad nechat se zavřít do takové věznice :)))) 5hvězd ()

lupič 

všechny recenze uživatele

Zajímavý pohled na svět, kde vražda je trestem vlastního zákoníku vězňů. Jenom nevím jestli doktor z věznice poznal opravdu vězně tak jak je popisuje. Scéna kdy jsou ztrestáni zásahovým komandem a 111 vězńů je zabito (záměrně píšu zabito, ne zavražděno), v divákovi vyvolá pocit solidarity s vězni a nenávist k surovému systému. Jenom nevím jak tenhle film koresponduje se současnou vzpourou vězňů, kdy bylo zabito 52 policistů. ()

lukas_flek 

všechny recenze uživatele

dialog borec1: "kdo je ta holka?" (kouká na holku, která je 2m od něj); borec2: "tahle?" (kouká na ní taky) - dramatická pauza - "ta je tady" - jsem teda nedal a vykašlal se na to. nevěřím, že věznice je chlív plný nevinných usměvavých hochů, kde si doktor štráduje jak chce a za sestřičku má jednoho z vězňů a každý je kámoš s každym a obyvatelé si sami vaří ()

Rathe 

všechny recenze uživatele

Prostředí ve kterém každý kope sám za sebe, ale přitom tam má něco jako svou rodinu. I když Vám tam asi žádná postava nepřiroste k srdci, neboť zde není žádným postavám věnován velký úsek, tak jejich příběhy Vás dokážou zaujmout. Obdivuji kuráž herců točit v prostředí, v jakém točili. ()

mdf 

všechny recenze uživatele

Typická věznice v Brazilii,špína,nemoci,vraždy,drogy,gay komunita atd.celý film vykresluje pár postav a jejich vyprávění svoje příběhy doktorovi a posledních dvacet minut vzpoura a razantni potlačení,průměrný film. ()

Reklama

Reklama