Reklama

Reklama

Velké dobrodružství Čtyřlístku

  • angličtina Great Adventure of the Lucky Four (festivalový název)
Trailer

Obsahy(1)

Na kraji Třeskoprsk, v malém domku, bydlí čtyři kamarádi. Fifinka, Pinďa, Bobík a Myšpulín u táborového ohně vzpomínají na dobrodružství, která zažili v uplynulém roce. Každý z hrdinů vypráví příběh, který považuje za úplně nejlepší. S Pinďou zažijeme povedený horolezecký výlet na Ďáblův palec, s Myšpulínem napínavé pátrání po ukrutném Vlkodlakovi, s Bobíkem fantastickou cestu do vesmíru a s Fifinkou vánoční návštěvu u malých čertíků. Čí příběh bude nejkrásnější? (Falcon)

(více)

Recenze (59)

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Žádné dobrodružství jsem v tomto filmu nenašel. Příběhy, ze kterých se film skládá, jsou snad všechny nezajímavé, nebo spíše nezajímavě podané. Zaujalo mě jen silné výchovné zaměření příběhů - ovšem dosti naivní - a úvodní průvodce po Máchově kraji. Největší gól je ale vyprávění si příběhů, které všichni společně prožili. Musím ovšem podotknout, že se dívám dospělýma očima, zatímco našemu prckovi se film líbil. Mně se líbily kreslené příběhy mého mládí, toto za povedené dílo nepovažuji. Minulý film se mi líbil více, i když kvituji potlačení toho strašného PP. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Tak třeba to vyjde do třetice, že.... Jinak řečeno, oproti Čtyřlístku Ve Službách Krále je tu progres, ale jelikož je to už podruhé, co je výsledek takto, ehm, slabý, se budu opravdu divit, pokud nějaký třetí pokus bude, a ještě daleko více, pokud u toho bude pan režisér Michal Žabka. Budiž pochváleno, že tentokrát už se nekoná obludná komerce jako Pribináček rozhazující po Třeskoprskách Pribináčky nebo přípitky Robby Bubble. A že realizační tým moudře vyhodnotil svou neschopnost vyprávět ucelený příběh s nějakým náznakem vnitřní logiky (jako v případě kamene Mudrců, který začne měnit dotykem věci ve zlato zničehonic až v polovině filmu), a místo toho sestavil pásmo několika krátkých příběhů. Které si sice Čtyřlístek vypráví u táboráku s tím, že "proč si máme vyprávět, když jsme u toho všichni byli?", ale jak říkám, buďme rádi za pokrok:) Ten se bohužel jaksi nedostavuje u vizuální stránky, což je u komiksového filmu trochu problém;) Animace je dost chudá a detailní záběry na hlavu postavičky zkrátka nejsou - alespoň pro promítání v kině - dobrý nápad. A když už se objeví velkolepá pirátská loď se strašidly, tak se na ní všechno přestane hýbat ve 3/4 své pouti zleva doprava přes obraz... Ano, jde pochválit i akcent na ekologii, byť se realizuje šílenou historkou o pirátech ve vesmíru. Je tu toho zkrátka spousta nezvládnutého a jako kdyby postrádajícího jakoukoliv racionální profesionální kontrolu. A jako třešnička na dortu jsou tu promluvy postavy paní starostky, které znějí opravdu divně - ale pak se v titulcích dočtete, že hlas propůjčila paní Němečková, takže to vlastně dává perfektní smysl;) Takže zpátky na začátek - není to takový teror jako Čtyřlístek Ve Službách Krále, ale pořád je to urážka památky Čtyřlístku. Zfilmujte proboha Z Pohádky Do Pohádky nebo Poklad Kapitána Kida, a přestaňte s těmihle pokusy na lidech. 50% ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Jsem přesvědčen, že vůči tvorbě pro děti bychom neměli být z principu shovívavější, ale klást na ni přinejmenším stejné nároky jako na filmy určené dospělým (samozřejmě s ohledem na cílovku). Proto se mi příčí vzít Velké dobrodružství Čtyřlístku na milost coby obstojnou českou alternativu k zahraničním animovaným pohádkám.___Ano, čtyři příběhy, z nichž film sestává, jsou krátké, rychlé, barevné a relativně vkusné (a dva z nich apelují na ekologické svědomí diváků), animace zachovává poetiku komiksů a epidemie product placementu se oproti Čtyřlístku ve službách krále nekoná. Současně je to až urážlivě primitivní jak vizuálně (což při častých detailech bije na velkém plátně do očí dvojnásob), tak dialogy a zápletkami, postavenými na jednom příběhovém vzorci a výrazně snížených kognitivních schopnostech postav.___Jediným vzorem pro dívky je pak hyper-submisivní Fifinka, která ve snaze být přínosná poprvé vykřikne „upeču buchty“, podruhé „umyju okna“ a potřetí „zadělám na buchty“. Možná dětské publikum přeceňuji, ale přijde mi to lepší, než jej podceňovat tak flagrantně jako tvůrci filmu. 40% ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Chápu, že se Michal Žabka chtěl formou i obsahem přiblížit alespoň čtyřlístkům z osmdesátých let (i tou animací), ale zjednodušil to vše až moc. Pokud se pro tenhle legendární český komiks nenajde POŘÁDNÝ PŘÍBĚH, není třeba točit o něm filmy, postačí skromný televizní seriál. 50%. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Ano komiksová legenda socialistického Československa opět ožila ve filmu a já byl opět u toho, abych se vrátil do faganských let a zavzpomínal na podpultový nákup nejpopularnějšího časáku mezi socialistickým potěrem. Mám ty čtyři rád, zejména bobík se těší mým sympatiím a s jejich příběhy se vždy rád i teď v kapitalistickým dospěláctví dám rande. Animace se mě docela líbila, ale ty příběhy mě přišly někdy až příliš výchovný. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Líbí se mi, že tentokrát je film se Čtyřlístkem v hlavní roli povídkový. Na závěr jsem se docela příjemně vánočně naladila, bohužel premiéra se odehrála v dubnu ;) Trochu podpásovka je výběr trailerů na skutečně profesionální animované filmy, které jsou úplně jiná liga. Takže cokoli, od Toy Story 4 po Ugly Dolls velmi zastiňuje 2. film podle Jaroslava Němečka Velké dobrodružství Čtyřlístku. Nicméně odpolední představení jsou plná, děti jsou nadšené, rodiče platí za celé skupinky mrňat a jejich občerstvení, takže někomu to smysl dávat určitě musí. Milovala jsem Čtyřlístek v době, kdy se jeho četbou zabavila celá rodina, v posledních dvaceti letech jen smutně sleduju příklon na příběhy jen pro ty nejmenší. Nicméně v samotné knihovničce vycházejí mnohé jiné příběhy a vedle Němečka a následovníků Štíplové zraje celá nová generace komiksových tvůrců a tedy nad celým fenoménem nelámu hůl. Bohužel musím konstatovat, že ačkoli filmy Čtyřlístku režíroval týž režisér, jako seriál Anča a Pepík, pro Čtyřlístek jakoby Žabka snížil laťku úplně ve všem. Je mi líto, současný Čtyřlístek už není pro celou rodinu. A i když už se nevrátil otravný PP z prvního filmu, příběhy jsou zase na sílu výchovné. Bude ještě nějaké příště? ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Bohužel, zase to nevyšlo. Tentokrát to tedy jako klasický Čtyřlístek vypadá, jenže se nepovedlo vymyslet příběh, takže bylo spíchnuto pár historek z jednotlivých sešitů a poskládáno za sebe. To by asi stačilo na televizní seriál, ale je to zoufale málo na celovečerní film. Přinejlepším 50%. ()

type_B 

všechny recenze uživatele

** Es tut mir leid ** Zasadnim problemem je zde kolize mezi současnou realitou a nostalgií minulých let (počátky 4lístku až 80. léta20.st.). V zasade jsou pribehy z dob komunismu mnohem lepsi nez ty dnesni - a z toho se pokousi film tezit. Nelze vsak vstoupit do teze reky s tim, ze pridam par drobnych dobovych realii. (A se zachovanim urcitych historismu, jako napr. aut). ()

Zmiu 

všechny recenze uživatele

Oproti předchozímu filmu je tenhle o několik tříd lepší. Takový komorní film se Čtyřlístkem, jak ho známe z klasických příběhů. Hodněkrát jsem se zasmála, a tak hodnotím vysoko. ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Zklamalo mě to. Už jak jsem zjistil, že ten film nebude mít žádný jednotný příběh, ale že se bude jednat o čtyři příběhy v jednom, jsem tušil, že to bude nic moc. A ejhle, ono taky jo. Přemýšlím, jestli to hodnotit po příbězích nebo celý film zhodnotit jako celek. Já to shrnu rychle - Příběh č.1. nic moc, místy docela nudný, ale zase ten robot (ten robot, ne ten robotický pes) byl fajn, ale celkově nefungoval zrovna nejlíp. Příběh č.2. - Nejlepší, s nějakým zajímavým příběhem a i jako jediného mi přišlo, že držel celkem pohromadě a neskřípalo to u něj ani ve scénáři a ani v dialozích. Příběh č.3. - Ekonuda, jednoznačně nejslabší, jelikož to tady i dost skřípalo ve scénáři a celá ta část ve vesmíru byla moc absurdní i na mě. Proti poselství nic nemám, já s ním i souhlasím, ale to nic nemění na tom, že tu bylo hodně, hodně slabé. Neřeknu špatné jenom proto, že Čtyřlístek je moje srdcovka z dětství. Příběh č.4. - Sice se tu objevil Zádrhel, ale většinou mi tady celkem vadil, jinak to ale celkem šlo. Celkově jsem z toho filmu opravdu zklamán, příběhy jsou při nejlepším průměrné a musím říct, že se mi ostatní filmy o Čtyřlístku líbily víc, jak ty krátké z devadesátek, tak i Čtyřlístek ve službách krále, i přes to, že animace byla jak z nějaké starší počítačové hry a product placement tam přímo byl do očí, ale hlavně to mělo příběh na celovečerní stopáž, co byl zajímavý a celkem i napínavý. Tohle se moc nepovedlo. 2* ()

otík 

všechny recenze uživatele

Nebylo to úplně zlé, animace mi vůbec nevadila, má blízko ke klasické animaci v časopisech, takže fajn. Ale příběh byl fakt totálně infantilní (sice ano, Čtyřlístek je pro děti, ale tak hloupé to být nemusí). Pinďův příběh je jakž takž, Myšpulínův je asi nejlepší, Bobíkova cesta do vesmíru ujde, ale Fifinčina povídka o čertících a andělech je fakt praštěná. Celkově snad až moc dlouhé, mezivyprávění mezi příběhy být nemuselo. Podprůměr pro menší děti. ()

HonzaBez 

všechny recenze uživatele

Štěstí nosí čtyřlístek, zbaví nás všech bolístek". Tenhle filmový Čtyřlistek tedy určitě nějaké ty bolístky má. Tou první je dost nesourodý děj filmu složený ze čtyř krátkých příběhů dosti odlišného zaměření, které propojuje jen málo uvěřitelný rámec. Moc nechápu, proč si jako jednotlivé postavy mají sami vyprávět u táboroveho ohně příběhy, co předtím sami zažily. Ty příhody (ač mají moderní kulisy - navigace, internet apod.) přitom nejsou tak nápaditě, jak bych si představoval. Malé dítě, jako moje Julca, možná létající domek či podvodní stroj na čištění dna rybníků zaujmou. Mě však ty různé Myšpulínovy vynálezy přišly takové bez invence. Tu jsem postrádal i u hudby, která byla hodně "dětská". Asi i dabing bych si uměl představit zajímavější. Tak 3 hvězdičky ve finále za klasické výtvarné zpracování a úsměv na tváři mě dcery... ()

Lachtaan 

všechny recenze uživatele

Na nejznámějším českém komiksu jsem strávil četnou část mého dětství, a proto jsem si řekl, že i přes uvědomění toho, jak velmi daleko jsem za cílovkou tohoto filmu, si zkusím na tu hodinku na kdysi oblíbený Čtyřlístek zavzpomínat. Jenže mi vůbec nedošlo, jak hrůzné hovadiny se dneska vymýšlejí pro ty nejmenší a jak se i zdárně nevinná pohádka dokáže tolik nepovést. Samozřejmě bych jako dítě měl úplně jiný názor, ovšem v porovnání s animáky, na kterých jsem vyrostl já, jsem měl bez jakýchkoli keců typu “za nás bylo líp” kolem sebe mnohem snesitelnější a zapamatováníhodnější obsah. ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Na ty čtyři hvězdy to asi úplně není, ale dal jsem je i prvnímu filmu a tenhle je lepší a na pět to taky není, takže jinak to nejde. Klasická animace, ve které je prostě to největší kouzlo Čtyřlístku, se rozhodně vpylatila, protože ten film vypadá fakt hezky. Nelíbil se mi příběh s čištěním vesmíru a vůbec jsem nepochopil, proč si ty příběhy vyprávějí jen sami mezi sebou, ale jinak s tím vlastně nemám problém, protože se mi to vážně líbilo (víc než Čtyřlístek ve službách krále) a užil jsem si to. A překvapivě docela hodně. A navíc je v jednom příběhu i Zádrhel, takže je všechno v pořádku. Dalšímu filmu v tomhle stylu bych se vůbec nebránil, ale spíše bych uvítal, kdyby zfilmovali geniální Poklad kapitána Kida, Nebezpečný ostrov nebo Trosečníky pouště. A seriál by taky nebyl špatný, tahle forma celovečerního filmu v tomhle formátu je fakt trošku zbytečná. Ale jinak je to krásné. 70%. ()

Mrkvič 

všechny recenze uživatele

Ne že bych se jako dospělák bavil, ale na druhou stranu musím ocenit, že mi film přijde hodně věrný tištěnému komiksu. Animace takřka stejná a podání příběhů je snad slovo od slova, obrázek od obrázku. Jestli teda vycházejí příběhy z komiksu (zase takový znalec nejsem). Náš tříletý špunt si film celkem užil a to je hlavní. No a já netrpěl, takže taky ucházející. ()

Master19 

všechny recenze uživatele

Nechci říct, že je to katastrofa, ale moc daleko to k ní nemá. Dcera se sice celkem bavila, takže bych klidně byl i nějakou tu hvězdu přihodil, ale ono prostě není za co... Už ten mezičlánek, kdy se čtyřlístci dohadují kdo z nich bude ostatním vyprávět příhody které sami dohromady zažili je prostě stupidní. Příběhy s létajícím domem a vesmírným odpadem mají aspoň v sobě Myšpulínovy dokonalé vynálezy, přesto jsou plné nelogických míst. Od místa, kdy Pinďa leze po skále do domu bez zjevného plánu či důvodu jsem tenhle počin přestal brát nadobro vážně a u posledního příběhu už jsem regulérně trpěl. Jediné z čeho jsem měl po opuštění kina dobrý pocit bylo, že jsme přispěli na domácí tvorbu. Snad se nám to někdy vrátí. ()

Reklama

Reklama