Reklama

Reklama

Moucha

Trailer 1

Obsahy(1)

Film byl natočen podle stejnojmenné povídky George Langelaana. Hlavní postavou je Helene (Patricia Owens), která svému švagrovi Francoisovi (Vincent Price) a inspektorovi Charasemu objasňuje okolnosti záhadné smrti jejího muže André Delombrea (Al Hedison). Podle jejího tvrzení vynalezl její muž jakýsi teleport, který následně vyzkoušel sám na sobě. S ním se však nepozorovaně přenesla i malá moucha. Geny se pomíchaly a výsledkem byl muž s muší hlavou a končetinou a moucha s hlavou a končetinou lidskou. I když má André muší hlavu, je stále člověkem a snaží se hrůzné důsledky experimentu zvrátit. Film se stal hitem své doby a často je považován za skvělé završení hororové éry padesátých let. (Hurley)

(více)

Recenze (111)

POMO 

všechny recenze uživatele

Moc pekné. Inteligentne napísané a krásne natočené, s rovnakým dôkladom kladeným na postavy, tajuplnosť, i hrôzu. Hneď úvodná scéna nastaví latku vysoko a po nej následuje plynulé rozplietanie pavučiny jednej veľkej záhady. Viem si predstaviť, že napríklad Alfred Hitchcock by scenár natočil ešte lepšie, ale to je rúhanie sa. Réžia Kurta Neumanna tu patrí k najlepším v rámci žánru a svojej doby. Pre filmových fajnšmekrov povinnosť. ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Kdybych měl srovnávat, tak Cronenbergův remake je co do hororových propriet výživnější, plný neodolatelného hnusu, ale tenhle předobraz má zase fikanější příběhovou strukturu. První půlhodinu si rejže hraje s divákem paranoidní hru (je ta ženská fakt blázen, nebo co se to k čertu děje?) a pak díky flashbackům se odkrývá hrůzná pointa, kdy brutálním mordem v lisu to nekončí, naopak si tvůrci připraví ještě jedno překvapení, díky kterému se příběh zvrátí o 180 stupňů. Některé scény jsou fakt hororový strop, nikdy bych neřekl, jak napínavé múže být chytání obyčejné mouchy, s vědomím toho, že jde vlastně o lidský život. Má to i jedinečný vědecko-fantastický rozměr. The Fly se stal významným milníkem pro vývoj filmové vědecké fantastiky jako celku. Jak uvádí mnohé chytré knihy, toto je úplně první film, který využívá myšlenku jaderného štěpení a fúze, myšlenku, že hmotu lze přeměnit na energii a energii zpět na hmotu. Je to přesně stejný princip, který přijal za své až o 20 let později Star Trek a jeho slavné teleportační zařízení. A kdyby nic jiného, tak za zjištění, že mouchy mají rády mléko smíchané s rumem, tenhle báječný film přeci stojí :o) ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

V porovnání s Cronenbergovou verzí tahle původní vyznívá spíše jako parodie sebe sama. Ale každý by ji měl shlédnout už jen proto, aby viděl, z čeho vlastně Cronenberg čerpal námět pro svůj skvělý film. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Moucha z roku 1958 má s tou novější společnou jen hlavní dějovou linku, která i tak je velmi pozměněna. Musím, ale uznat že tentokrát je kvalitnější remake, který posouvá film do sfér horroru a atmosférické šílenosti, v kterou pokud nemáte silný žaludek možná ani nedokoukáte. Původní film hodně dojíždí na dobu vzniku a prakticky neexistenci jakých kolik lepších triků, které by mu pomohli stát se hororem, který rozhodně není. Ať se kdokoliv snaží jak chce, film nemá potřebnou mrazivou atmosférou a krom dobrého nápadu nedisponuje opravdu ničím. ()

Oskar 

všechny recenze uživatele

"Musíme chytit mouchu s bílou hlavou. Přineste cukr." Na tento film jsem se strašně těšil, protože horrory a thrillery z této doby na mě z nějakého důvodů působí víc než ty nové, trikově velkorysé. Na původní Mouše je mi sympatické právě to, že se s vědomím všech omezení snažila vybudovat napětí víc dobře připravenou situací a hereckými výkony, kdežto s triky šetřila. Při vší naivitě, má to něco do sebe. Není to prostě explicitní sci-fi horror, ale spíš něco jako Herzova pohádka Panna a netvor. 80% ()

movie 

všechny recenze uživatele

Porovnávat jak zvládal Cronenberg zfilmovat proměnu člověka v mouchu o 30 let později je trochu zbytečné. Neumann využívá možností doby a soustředí se spíše na příběh vědce, který se svým experimentováním zašel příliš daleko, než na efekty. MOUCHA z roku 1958 není tak ani horrorem, spíš jak dramatem se sci-fi nádechem. Obsazení je pak velicé dobré, Vincent Price je božský. ()

Lateef 

všechny recenze uživatele

Od začátku pěkně budovanná atmosféra, opět zde funguje faktor strachu a zvědavosti z neviděného(zde navíc umocněno tím, že proměněnou postavu vidíme, avšak proměněné části zůstávají do poslední možné doby skryty). Příběh graduje úplným rozdvojením mysli postiženého, sebezničením v hydraulickém lisu a závěrečnou mrazivou scénou v zahradě(pisklavé "Pomoz mi" budu slyšet ještě dlouho). Souhlasím s poznámkou uživatele EdaS - škoda, že film nebyl černobílý. Na svoji dobu velice působivý a napínavý snímek. ()

Shit 

všechny recenze uživatele

Na tomhle filmu je hrozně znát rok výroby. takovejhle typ filmu prostě potřebuje aspoň trochu kvalitní a reálně vypadající triky. Krabice na hlavě s podobiznou mouchy prostě nestačí a v tomhle směru film děsně ztrácí třeba v porovnání s Cronenbergovou Mouchou. Stejnětak jinak podanej děj mi taky nepřišel kvalitnější. Celkově to jako koukatelný je, ale ta pravá Moucha přišla až s Cronenbergem, tohle je v dnešní době spíš tak trochu pro zasmání ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Musím říct, že tato originální Moucha je pro mě stravitelnější více, než Cronenbergův remake. Jeho Moucha je pro mě jednou z nejodpornějších věcí, jaké se kdy dostaly na filmové plátno a proměna Jeffa Goldbluma z ambiciózního vědce na hrůzu nahánějící, disgusting creature je pro mě jedna z nejdokonalejších ukázek praktických efektů. Proto jsem byla ráda, když vývoj Mouchy v tomto snímku probíhal poněkud odlišně. Zatímco Seth Brundle se v Mouchu mění postupem času, vědec André Delombre se jí stane během jednoho experimentu. A také si na rozdíl od Setha zachovává nějaké to lidství a rozum. Alespoň na nějaký čas. Jeho podoba zůstává ukryta pod pokrývkou a člověk tak může zatím dumat, jak asi vypadá. Když mu jeho žena po onom nezdařeném experimentu přinesla jídlo a já uslyšela to "chlemtání" ucítila jsem na okamžik záchvěv hrůzy... A velmi by mě zajímalo, kam se poděla ta kočka:) The Fly má skvělý scénář, postupné budování napětí a přítomnost Vincenta Price. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Ono ten žáner (horror) pri výbere tohto filmu dosť pomýli. Ale aj keď nešlo o nervydrásajúci snímok s kopou vrážd, je vidieť majstrovstvo starej školy. Vytvoriť scény plné napätia na úplne banálnych nápadoch s perfektnou gradáciou by s takými podmienkami dnes vedel málokto. Jedinou veľkou skúškou a nevýhodou pri podobných snímkoch je však čas (roky a starnúce efekty), ktorý filmu uberá sčasti na atraktivite. No inak sa film nemá za čo hanbiť. 75%. ()

Madison 

všechny recenze uživatele

Zvláštny originál, ktorý okrem hlavnej myšlienky nemá s remakom skoro nič spoločné. Atmosféra 50tych rokov, herecké výkony, hudba - tieto segmenty sa úplne odlišujú od Muchy s Goldblumom. Nedostala som však žiadnu príležitosť nudiť sa a niektoré scény boli vyslovené hrôzostrašné. Celkovo mám z originálnej Muchy veľmi pozitívne pocity, možno aj preto, že som namiesto remaku, bola ušetrená dívania sa na hororové Goldblumove premeny :) ()

sud 

všechny recenze uživatele

Nad hororovým žánrem se nijak nerozplývám, ale tyhle staré mají svůj půvab. Nejde ani tak o strašení, ale o výtvarnou stránku a herecké výkony (skvělý Vincent Price). Někdo může říci, že je to celé příliš zastaralé. Ovšem maska mouchy je dokonalá a moucha s lidskou hlavou v pavučině je dost velký nářez i dnes. 70%. ()

Falko 

všechny recenze uživatele

Tato Mucha sa neda porovnavat s Cronenbergovou Muchou (1986), ktora bola omnoho hrozivejsia a napinavejsia, avsak aj tato mala zaujimavy scenar, ktory ma bavil, k comu dopomohli aj dobri herci. Neviem preco, ale vzdy som si myslel, ze tento film bude ciernobiely a prekvapivo mal krasny farebny obraz. Zaver s pavucinou bude mozno na niekoho posobit smiesne, ale zaroven to s tym pavukom bolo aj hrozive a na rok 1958 to musel byt urcite zaujimavy film... 05.06.2010 _______ David Hedison - (Andre Delambre) +++ Patricia Owens - (Helene Delambre) +++ Vincent Price - (Francois Delambre) +++ Herbert Marshall - (Insp. Charas) +++ Charles Herbert - (Philippe Delambre) +++ Kathleen Freeman - (Emma) +++ Betty Lou Gerson - (Opatrovateľka Andersone) +++ Produkcia: Kurt Neumann +++ Hudba: Paul Sawtell +++ ()

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Naprosto odlišné od tolik známé verze Cronenberga, ale přesto skvělé. Celý film sledujeme prakticky jako flashback, ve kterém hlavní hrdinka snímku vypráví svůj neuvěřitelný příběh, jak se z jejího muže stala obří moucha. Triky a masky jsou na dobu vzniku výborné a i když tady není proměna vylíčena postupně jako v kousku z roku 1986 - film má dobré napětí, přestože příšeru spatříme až v závěrečné půlhodině. Finální scéna s mouchou v pavoučí síti, která má lidskou hlavu a volá o pomoc, je mrazivá a já musím hodnotit vysoko, protože film nemá slabší místa. Není to typický horor, je to poutavé sci-fi drama protkané milostnou linkou, mající jakýsi poloviční happyend. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Francúzsko-anglický novinár a spisovateľ George Langelaan napísal v roku 1957 krátku sci-fi horrorovú poviedku "The Fly" (Mucha). Už rok neskôr ju sfilmoval režisér Kurt Neumann. No a v roku 1986 prišiel s perfektným naturálne drsným remakeom kreatívny kanadský režisér David Cronenberg. Jeho verzia tohoto príbehu sa stala kultovým horrorovým snímkom. No aj táto staršia filmová adaptácia z roku 1958 má svoje kúzlo. Prišla mi vhod. Mám hodne rád takéto staré horrorové klasiky. **** ()

Dan9K 

všechny recenze uživatele

Nutno říct, že na rok 1958 je technická kvalita titulu a zachovalost výborná. Je to sice jenom konverzačka, ale to je skoro ku prospěchu věci ( spousta autorů si v té době neuvědomovala, že tehdejší efekty často látku akorát zkazí), jako i to, že víc jak půlka filmu je jeden "longback". Teleportace mě baví ( takže i v Mouše), stejně jako srovnávání s jedním z čarodějnických dílů rodiny Simpsonových. Směsný ten film rozhodně není, naopak je napínavý, ale jinak ničím moc zajímavý, tedy kromě miniaturní lidské hlavy v pavučině. ()

venus 

všechny recenze uživatele

Skvělé upozornění před technikou a vědeckými objevy. Na mě ale moc vyhrocené, účelové a místy spíše komické. Moucha je slušně natočené sci-fi, ale hodně tomu ubral herecký výkon Patricie Owens a její věčné "Andre! Andre!" před pracovnou čtení vzkazu přerušila asi 5x a pokaždé zakřičela "Andre!". Toho bylo trochu moc. Také poslední scéna nebyla moc vydařeným závěrem. Byla vážně směšná :) ()

Reiniš 

všechny recenze uživatele

Tenhle film vážně hodně zestárnul. Má sice několik napínavých chvil, ty ale většinou přebije naivita a určitá sebeparodie. Lidi z toho možná v 58.byli na větvi, dnes je to už spíš k smíchu. Doporučuji pusti si verzi s Goldblumem. ()

Reklama

Reklama