Reklama

Reklama

Bůh existuje a její jméno je Petrunie

  • Česko Bůh existuje, její jméno je Petrunija (festivalový název) (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Příběh založený na skutečných událostech se odehrává v městečku Štip v severní Makedonii, kde každý leden místní ortodoxní kněz vhodí do řeky dřevěný kříž, pro nějž se potápí stovky mužů. Tomu, kdo ho získá, přinese štěstí a blahobyt. Tentokrát se z rozmaru do vody ponoří i Petrunija a ujímá se kříže jako první. Její soupeři běsní - jak se tahle žena opovažuje účastnit jejich rituálu? Když se rozpoutá hotové peklo, Petrunija stojí s hlavou hrdě vztyčenou, aby čelila církvi, justici i médiím. Ona je ta, která kříž vylovila, a nehodlá se ho jen tak vzdát. (Cinemax)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (6)

vyfuk 

všechny recenze uživatele

Velice zajímavý případ uvést tento film v sekci "komedie". To byla teda komedie. Film je v rámci dramatu docela dobrý. Jednoduše poukazuje na problém, který do dnes existuje v lehce pobožnější a tradičnější Makedonii. Prostě problém, kdy ženy jsou něco méně, pro nějaký kus posvátného a nepodstatného dřeva musí skákat jenom chlapy, kteří se pak mohou posrat, když je narušeno jejich ego. Už jenom v bodě, kdy v prologu režisérky je zmíněno, že film je věnovaný ženách, trochu se kroutím jak Veleba. Ani ne protože, bych byl anti feminista, ale protože, čeho je moc toho je příliš. I když asi problematiku z Makedonie v tomto kontextu plně chápu. Film má mnohdy až nečekané inovativní pojetí, ale mnohdy už jenom kroutím hlavou nad tím, co musím sledovat. Je to škoda. Už jsem nějak nečekal, že bych se řezal smíchy, ale velmi vážné a bigotní drama jsem asi úplně nečekal. Pokud toho byla komedie, tak já asi ztratil veškerý smysl pro humor. ()

sochoking 

všechny recenze uživatele

Film som si stiahol kvôli Vesne zo Samotárov. Absolútne som nevedel, do čoho idem. Zostal som v nemom úžase! Film treba pozerať s extrémnym nadhľadom, lebo prílišné myslenie, ktoré snímka ponúka, by vás zabilo. Hlavná hrdinka je výborná a ja som jej držal palce. ()

Reklama

Idego 

všechny recenze uživatele

Gospod postoi je kromě dramatu o postavní ženy v silně patriarchální společnosti i sociálním dramatem o zemi, kde jsou všichni chudí a nezaměstnaní, rodinným dramatem o ambivalentním vztahu matky a dcery a zároveň i komedií. To na první pohled zní jako toxický koktejl, na kterej už hodně filmů dojelo, ale tady to funguje překvapivě slušně. Petrunija prostě má všeho dost a rozhodne se, že si už nechce nechat dál srát na hlavu. Situace, který jsou na pozadí vlastně strašně smutný, tak místy působí až groteskně, což mě bavilo a dává to filmu civilní a neškrobený ráz. Hloubka mu ale taky nechybí a krom trefných dialogů se Petrunija nespokojí s tím příběh jen vyprávět, ale nechá nás v něm taky pořádně vymáchat. U scén sexuálního obtěžování a konfrontace s tlupou agresivních vylízanců ve mě vyloženě trnulo. Právě ten až fyzický pocit úzkosti z ve mě po projekci rezonuje nejvíc. A to tam takových momentů bylo jen pár. ()

montel 

všechny recenze uživatele

32-letá tlustá, nezadaná holka Petrunie, žije s rodiči a právě se jde ucházet o místo sekretářky. Šéf je však hnusné čuně a Petrunii jen urazí. Po cestě domů narazí na tradiční křesťanskou akcičku, při které kněz vhodí do řeky kříž a jeden z místních mužů jej musí vylovit. Petrunie, která je naštvaná na celý svět uvidí kříž v řece a bezmyšlenkovitě pro něj skočí a vyloví ho. Poprvé tedy kříž vylovila žena, což se nesetká s libostí místní komunity. Petrunie je zatčena a téměř lynčována rozzuřeným davem. Tady jde o příklad, že film se dá natočit úplně o čemkoli. Naštěstí to nedopadlo úplně zle. 45% ()

rivah 

všechny recenze uživatele

Ženské pozorování nepřizpůsobivé ženy v patriarchální společnosti. Trpká komedie trochu, víc drama osobnosti.(50%) ()

Galerie (16)

Související novinky

Centrum Prahy ožije 27. MFF Praha - Febiofest

Centrum Prahy ožije 27. MFF Praha - Febiofest

12.09.2020

MFF Praha - Febiofest již 18.9. 2020 odstartuje 27. ročník. Mění své působiště a jeho novým domovem se stává Cinema City ve Slovanském domě. Promítat se bude také v Ponrepu, Edison FilmHub a nově v… (více)

Reklama

Reklama