Reklama

Reklama

Stroj jménem Arnold

(TV film)
  • Francie La Fabrique d'Arnold Schwarzenegger (více)

Obsahy(1)

Kulturista, herec a politik — tím vším byl urostlý Rakušan Arnold Schwarzenegger rád... Lze asi bez nadsázky tvrdit, že jméno Arnold Schwarzenegger zná celý svět a zdaleka ne jen okruhy filmových či sportovních fanoušků. Představitel akčních hrdinů se železnými svaly se zdá být věčně mladý. Mnoho těch, kteří obdivují jeho mužnou sílu, ale netuší, že tento „stroj“ se narodil pouhých osm let po skončení druhé světové války! Podle jeho životního příběhu určitě jednou vznikne velmi dojemný životopisný snímek. Bude pojednávat o chudém rakouském chlapci, který vyrůstal v domě bez elektřiny a tekoucí vody, ale byl neuvěřitelně houževnatý a cílevědomý. Stal se mistrem světa v kulturistice, začal hrát ve filmech, zazářil v největších hollywoodských trhácích a ve svých šestapadesáti letech se stal guvernérem Kalifornie. Prožil více vzestupů než pádů, ale pokud pády přišly, příjemné nebyly. Počítat k nim musíme krach manželství s bohatou, krásnou a vlivnou příslušnicí klanu Kennedyů Marií Shriverovou i závažné potíže se srdcem. Ale do doby, než takový výpravný film vznikne, musí se diváci „spokojit“ s dnešním dokumentem. (Česká televize)

(více)

Recenze (25)

tron 

všechny recenze uživatele

Na to, čo všetko Arnold prežil, je 50 minút naozaj veľmi málo a vinou čudne krátkej minutáže je to celé značne povrchné. Občas sa to síce celkom úspešne pokúsi preniknúť cez jeho auru a ukázať ho ako normálneho civila - dokument sa snaží byť vyvážený a objektívny, raz pozitívny, raz negatívny -, ale mám dojem, že v konečnom efekte bol skôr mierne negatívny. Pripadá mi voči Arnoldovi nefér tvrdiť o ňom, že je sexuálny predátor, najmä keď ho porovnáme s Billom Cosbym, ktorý sypal ženám do nápojov drogy, aby ich mohol znásilniť. Jeho filmografia je poňatá v enormnej skratke. Som sklamaný a unudený. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Arnold má být dle dokumentu továrna, ale nepochopil jsem na co. Na americký sen z masa a kostí? Na politický úspěch? Na nemanželské děti? Co se týká práce u filmu velmi chudý a celkově nepříliš ucelený průřez kariérou špičkového kulturisty, který si o sobě myslel, že je dobrým hercem. Rakouský dub je prkno, to víme všichni, ale jsme rádi, že renomovaní režiséři z něj kdysi udělali nástroj, kolem kterého létaly třísky.. ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Dokument nestačí pro minimum času zvládnout ani vnějšek Schwarzneggerova života. Zvlášť ošizené je jeho guvernérství. O vnitřku a podstatných rozporech, které v jeho cestě životem nesporně byly a jsou, nemluvě. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Úspěšný kulturista, hvězdný (toho času nejlépe placený) herec, zdatný obchodník, guvernér veledůležitého státu. Americký sen existuje. Přišel odnikud. Měl v sobě disciplínu od pedantského otce ve válkou zdecimované zemi. Ctižádostivý, se silnou vůlí, s jasnými cíli. Skoro metr a půl přes hrudník. Dokument samozřejmě klouže spíš po povrchu, o filmové úspěchy se otírá méně, než by měl, na druhou stranu Arnold je jen jeden, takže já byl spokojený. Naťukneme (ale zase aby to moc nebolelo) i pár pádů: rozpad manželství či závažné potíže se srdcem. Jenže když nám Arnie dopřál tolik akčních srdcovek, není se čemu divit. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Tiež sa radím k Arnoldovým fandom, mám jeho knihu Total Recall, no tento dokument je len takým letmým nahliadnutím na jeho osobu a život. 50 minútový dokument nestačí ani zďaleka, to by nestačilo ani na jeho kulturistickú kariéru, o filmoch a politike nehovoriac. Súkromný zbabraný život odbijeme niekoľkými vetami. Ako píše užívateľ Shakers je to skôr dokument pre ľudí, ktorí o Arnoldovi veľa nevedia. My, ktorí ho poznáme a chceme sa o ňom dozvedieť a vidieť čo najviac, to ani zďaleka nemôže stačiť. Veľkým sklamaním je prierez jeho filmovou kariérou, kde mnohé významné filmy nedostanú priestor, celé je to len taký letný vánok, ktorý rýchlo prefučí a ani sa nestačíte nadýchnuť a už sú tu záverečné titulky. Nechcem sa chvastať, ale ja sám by som to urobil min. o level vyššie, myslím to smrteľne vážne. A keď to myslím vážne, netočím o "Veľkom Arnoldovi" malý 50 minútový dokument. 60%. ()

Shakers 

všechny recenze uživatele

Pre ľudí čo čítali Arnoldovu knihu Total Recall ako ja, to nieje dokument, ktorý by priniesol niečo nové. Toto je dokument, ktorý zhrnie zo široká Arnieho kariéru, ale nevenuje sa jej do hlbky a kopec vecí tu spomenutých ani nieje. Ak chcete viac, kúpte si jeho knihu. Toto je dokument, pre ľudí, ktorý o Terminatorovi vedia asi toľko, že ma svaly a hral v pár filmoch. Každopádne som sa nenudil a ako zhrnutie ma to bavilo. 80% - 4* ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Není to encyklopedie jeho života, o kterém si můžeme přečíst ve slovníku , ale poutavě zpracovaný dokument. Zdá se, že na co v životě sáhl, to proměnil v peníze, Tedy americký sen, ale v tomto případě mu neodkázal miliardy jeho zemřelý příbuzný, ale jde o pilného pracovitého člověka. Občas přijdou mraky, jako když se mu rozpadla rodina. Dnes je péče o tělo samozřejmostí. Pobavilo mě jak říká, že se mu zdál hrozný sen, jak je zpátky doma v Rakousku a jeho matka ho ráno budí, že měl být už v šest ráno v práci. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Prierez Arnoldovou kariérou - filmovou aj politickou. A čiastočne ten osobný život. Väčšinu času visíme zábery z filmov. Ako taký rýchly medailón celkom stačí. https://dokumenty.tv/ako-sa-formuje-arnold-schwarzenegger-stroj-jmenem-arnold-dokument/ ()

marhoul 

všechny recenze uživatele

Arnold je sympoš, baví mě. Tento dokument mě ujistil, že nezáleží na tom, jestli je člověk demokratem nebo republikánem, pokud se přifaří do rodiny Kennedyů, politické koryto ho prostě nemine. :) Jinak o Arnoldovi bez Arnolda. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Pro mě to bylo k nevydržení. Nejde o životopis, ale spíš o filmovou esej, kdy autoři v komentáři předkládají své vlastní názory a hodnocení Arnolda, přičemž nejenom, že s nimi nesouhlasím, ale ještě mi připadají pitomé. Slušné archivní záběry. ()

topi 

všechny recenze uživatele

Arnold byl už v dětství mým největším idolem akčních hrdinů a tak tomu bude napořád. Nikdy nezapomenu, když jsem ho poprvé uviděl na videu ve snímku Commando. Navždy bylo rozhodnuto. Tento dokument mapuje nejen jeho kulturistickou a záhy i filmovou kariéru, ale také jeho politickou éru, kde to dotáhl až na guvernéra Ameriky. Mega osobnost, která šla za svým cílem a dobyla svět. ()

Garson 

všechny recenze uživatele

Stroj jménem Arnold je výstižně natočený dokument o předurčeném osudu člověka,o jeho začátcích,úspěších i přešlapech.Na Arnoldovi lze obdivovat zejména tři neocenitelné vlastnosti a to:1)Náklonnost k Republikánům,což právem staví na vedlejší kolej všechny ty demokraty v čele s Hillary Clinton,Obamou a dalšími tragickými postavami novodobých amerických dějin.2)Cílevědomost-tu mu opravdu nikdo nemůže upřít a navzdory chudým začátkům se dokázal vypracovat a kdyby se narodil v USA tak by jistě usiloval i o nejvyšší metu své kariéry a pokusil by se získat i prezidentské křeslo.3)Smysl pro správné načasování-Arnold měl neuvěřitelný cit pro to,objevit se tam kde bylo potřeba,aby mu to přineslo nějaký užitek,vypadalo to jako by si sám řídil semafor na křižovatce a furt mu svítila zelená.Jak ukazuje dokument tak Arnold dokázal z kulturistiky,která byla téměř neznámým sportem vytvořit sportovní fenomén a sám se stát vzorem pro milióny mladých mužů dychtících aspoň po kousku seberealizace.Cílem dokumentu asi bylo i částečně poukázat,že je možné splnit si svůj americký sen i když je člověk ze vzdáleného koutu planety a to je na tom asi to nejsmutnější,že tenhle herkulovský sebeklamný pocit,který tenkrát Arnoldovi tolik pomohl už dávno neplatí. ()

sator 

všechny recenze uživatele

Lojzík je fenomén, doporučuji knihu..."Total Recall: Můj neuvěřitelný životní příběh" Dokument je slabý čajíček a to včetně stupidních komentářů...🙃 ()

otík 

všechny recenze uživatele

Na tento dokument o mém nejoblíbenějším herci jsem se strašně těšil. Po shlédnutí jsem však docela zklamán. Sice jsem se dozvěděl mraky informací, ale celkové vyznění díky posledním pár minutám je takové, že Arnold je starý chlap a nemá už co hrát. A to je hrozná škoda, protože tento člověk si zaslouží uznání za vše, co dokázal jak na poli kulturistiky, tak i podnikání a herectví. Dokument mapuje Arnoldův život v duchu jeho životopisné knihy Total Recall, kterou jsem četl a mohu vřele doporučit. ()

Skuby47 

všechny recenze uživatele

S potěšením jsem se podívala na tento dokument. Snímek sice obsahoval všeobecně známá fakta o životě tohoto výrazného herce, která každý jeho fanoušek zná, ale podívat se na Arnolda je pro mne vždy radost. Je stejně starý jako já, která patřím mezi jeho dávné obdivovatelky. ()

m.a.t.o. 

všechny recenze uživatele

Keďže je Arnie chodiaca reklama na americký sen (čo bolo niekoľkokrát spomenuté aj v dokumente), čakal som viac, než len suchopárne odrecitovanie jeho životopisu. ()

mira007 

všechny recenze uživatele

Francouzský dokument o Arniem, který jeho filmografii prolétne z rychlíku, neřeší moc soukromý život tak jako jeho politickou kariéru, ale je zajímavý jeho životem od příjezdu do Ameriky do osmdesátých let - dobové rozhovory, záběry, kde mne rozsekala jeho účast v televizní seznamce ikdyž už jako úspěšný sportovec. Hrdina mého dětství. ()

Chřástal 

všechny recenze uživatele

Není to moc oslavný dokument, vlastně dokonce z některých vybraných záběrů a rozhovorů Arnold vychází jako bohorovný a nepříliš bystrý chlapík s machistickými gesty – a nemyslím si, že by to byla jeho základní charakteristika. Ale je to dokument zajímavý – ukazuje Schwarzeneggera v kontextu zeitgeistu, v kontextu vývoje politiky a kultury, a i jako toho, kdo ten zeitgeist spoluutvářel. ()

Reklama

Reklama