Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Emotivní drama o devítileté dívce s problémovým chováním a tváří anděla natočila jako svůj debut německá režisérka Nora Fingscheidt. Strhující příběh dítěte, jehož matka nezvládá péči o něj a rady si nevědí ani sociální pracovníci, je dechberoucím svědectvím o neutišitelném vzteku i touze po lásce. V hlavní roli filmu ubíhajícím v tempu podobně intenzivním jako hrdinčiny emoce podává autentický výkon Helena Zengel. (Film Europe)

(více)

Recenze (145)

Plastík 

všechny recenze uživatele

Neskutečně smutný film. Holka jako hrdinka ukázala, že to není tak černobílé, jak by se mi mohlo jevit, jednání těchto narušených lidí(myslím to laskavě). Systém tyhle lidi opravdu narušil. A oni teď narušují systém. Mladá slečna hrála moc hezky a odvážně. Klobouk dolů před zaměstnanci těchto institucí. ()

iz67 

všechny recenze uživatele

Benni chybí láska, je mnohokrát zraněná a podvedená, hlavně svou milující matkou krávou. Prochází sociálním systémem, který ji lásku nemůže dát. SPOILERY: Benni je oběť, ta výpověď je velice silná a film, na to, že je to prvotina, opravdu funguje 100%. Je to ale kritika systému? Můžete kritizovat zaměstnance, který, pakliže se nechce či nemůže stát otcem své svěřenkyni, si musí zachovávat odstup, právě kvůli Benni!? Nebo je to prostě konstatování, že žádný, byť sebelepší, systém není schopen nahradit milujícího člověka? Já film chápu podle té druhé varianty, protože tu vystupuje spousta postav, které to dělají nejlíp, jak to jde. Vlastně mnoho lidí toho systému to zvládá mnohem lépe než její vlastní matka. Ale je tu ještě jedno téma. Jak lidi, poškození neláskou, mohou být nebezpeční právě těm, kteří jsou připraveni je milovat (i takoví v tom systému jsou). Ale pro ty je právě Benni, díky tomu, co se jí stalo, nebezpečná. Celý film spíš chápu jako poukázání na přirozené limity sociálních systému, nenahraditelnost lidského vztahu systémem, ale zároveň i temnou štafetu nelásky. Tam, kde chybí láska, sebelepší systém nezafunguje a v budoucnu si to odskáčou hlavně ti, kteří lásku chtějí dát, protože ten původně nemilovaný chudák je nakonec jako pekelné monstrum zničí. (Pátá hvězda chybí proto, že to na mě bylo asi moc přímočaré). ()

Pete 

všechny recenze uživatele

Na jednu stranu nezvladatelný, uřvaný vztekloun, agresivní, nesnesitelný spratek, pro okolí nebezpečný Narušitel systému, jež si s ním neví rady. Na stranu druhou křehká dívka, která je ještě naivním dítětem, ve světlých chvílích prostě normální milá holka s malou dušičkou, marně hledající tu bezmeznou, ničím nepodmíněnou rodičovskou lásku. Obdivuji tu neskutečnou emocionální nálož, kterou tam dokázala debutující režisérka (i scénáristka!) nacpat po vzoru realisticky drásavých severských dramat, na konci jsem měl úplně propocené tričko. A výkon malé Helenky, kdy plynule, uvěřitelně a lehce střídá polohy ďábla i andílka, je prostě nadpozemský, lepší dětskou herečku jsem snad v životě neviděl. Obě mají ve světovém filmu určitě ještě velkou budoucnost. ()

Zoltar78 

všechny recenze uživatele

Po tomhle filmu jsem si uvědomil, že Damien byl zlatíčko k pomazlení... Každopádně Helena Zengel si zaslouží velký respekt! ()

DonBraso 

všechny recenze uživatele

Silný jak noha od kulečníku.O holce Helence asi netřeba psát velký superlativa,ale aby se hned od začátku stala nenáviděnou se povedlo tvůrcům na jedničku.Postupem času divák zjišťuje,že i Benni je jen holka,která musela něco zažít.Tady je jedna z mála věcí,že vlastně moc nevíte co se stalo.Jen,že jí bil přítel matky je jen v jedné scéně takovou horkou jehlou a už se tím nezabejvá.Ano systémem a vším okolo o nekontrolované holce,která jen pořád řve,uráží a nevím co,ale jakmile nastoupí na scénu Albrecht Schuch jako Micha snímek ožije dvojnásob.On tedy zahrál taky famózně a hlavně příběh jako takový se ho dotýká,protože pak přijdou city a jednou jsem chtěl pomoct a nevím jak se z toho dostat...Pak je to doopravdy psychárna o komplexnosti problému.Matka nechce vychovávat svoje dítě?Medicína nezabírá?Pro děti vlastně neexistuje východisko toho horšího?Komplexnost snímku je vážně parádní a scéna s Benni a děťátkem je nummer eins.Škoda jen toho samotného konce,který je nic moc a možná by si zasloužil ještě větší "hnusnější" konec.90% ()

blondboss 

všechny recenze uživatele

Námetovo je tento snímok ozaj kvalitný a nebojí sa rozpitvať aj tak citlivú tému ako je táto chorobná diagnóza. Diváka tento snímok nepochybne zaujme, ale postupom času to už začne byť zbytočne ukričané a jednotlivé scény sa začnú stále podobným spôsobom opakovať až to vyústi v nemastné-neslané finále. Herecké výkony kvalitné, ale do tej štvrtej hviezdy mi tam proste niečo vadilo. 65 % ()

BlondJames 

všechny recenze uživatele

ty brďo ještě teď mám husí kůži.Před Helen Zengel smekám, výborný herecký výkon.Němci zase jednou předvedli, jak moc umí překvapit a vlézt člověku pod kůži. ()

rigby 

všechny recenze uživatele

Hodně zajímavý film, i když jsem chvílemi trpěl neustálým křikem a pohledem na bezdůvodnou agresivitu. Ale co se dá dělat, když jsem si uvědomil, že za to ten člověk vlastně nemůže. Asi na tento film dlouho nezapomenu, protože mi dal zase něco nového. A tak je dobře, že byl natočen a že jsem ho měl možnost shlédnout. ()

hony23 

všechny recenze uživatele

Film, který není úplně snadné dokoukat. Ne snad, že by byl špatný, ale téma psychicky narušené 9 leté dívky, která trpí záchvaty vzteku a agresivity, není zrovna lehce ztravitelné. Každopádně mladá herečka podala opravdu přesvědčivý výkon a její neustálé ječení mě bude strašit ve snech :-) ()

Emperor1 

všechny recenze uživatele

Tohle bylo psychické gore, kam se hrabe trhání zubů a ostnatej drát v řiti ... holka byla skvělá, většinu filmu jsem měl chuť ji uškrtit, nebo alespoň utlumit spoustou pilulí ... ovšem argument "ale vy jste její matka", který měl být zřejmě hluboce myšleným mementem, byl totálně mimo, mají můj hluboký obdiv všechny takové maminky (či tatínkové), co se obětavě, s láskou a trpělivostí starají o své autistické či jinak postižené děti, mám pochopení pro ty, co to vzdají, jsou-li na to ještě navíc samy. Jistě, každé mládě potřebuje lásku a péči, ale co si počít, když na vás několikrát denně nenávistně křičí, nespolupracuje a bije sebe i vás? Je sice možné, že vám tím svým specifickým způsobem dává najevo lásku a touhu po pozornosti, ale riskovat, že při tom volání o pomoc podpálí byt, zmrzačí psa či přizabije svého mladšího sourozence? Nevím, jestli bych to zvládl. Mé dvě děti zlobí, odmlouvají, neposlouchají, jsou nepořádné, náladové, otravné a často na zabití, ostatně jako většina dětí, ale to všechno jsou prkotiny proti tomu, s čím se potýkají v tomto snímku. A za toto uvědomění jsem filmu vděčný. Stejně tak za připomenutí, že kromě rodičů je tu i hodně obětavých učitelů, vychovatelů a sociálních pracovníků, kteří i přes mizerné finanční ohodnocení mají svou práci rádi a dělají ji dobře. Já bych tu trpělivost neměl. ()

bonovox 

všechny recenze uživatele

Miestami až odpudivý film o dieťati ktoré nevie zvládnuť svoj hnev a agresiu a ktorému nevie ani nik pomôcť. A už keď mu aj svitne na lepšie časy tak sa behom sekundy všetko zvrtne. Pri scéne s bábätkom tuhne krv v žilách... ()

Tomas_PO 

všechny recenze uživatele

Uh, trefa do čierneho. Nesmierne ťažký a krutý nemecký film o problémovom správaní 9 ročnej školáčky, trpiacou agresívnou psychickou poruchou. A realistický. Predstava byť v koži hociktorého zo zúčastnených je priam desivá - či už matkou, spolužiakom, sociálnym pracovníkom, alebo dcérou samotnou. Neznámi herci, no s výbornými výkonmi, pričom hlavná protagonistka, len 11 ročná Helena Zengel exceluje. Ako takúto postavu mohla vo svojom veku zahrať mi je záhadou. ()

Grázl83 

všechny recenze uživatele

Silné drama, skoro až psycho. Při sledování hlavní postavy se přestávám divit, že se u takových případu v minulosti dělala lobotomie. Po určité době ale film přestane bavit, protože děj se točí pořád dokola. Škoda té dlouhé stopáže. ()

kolly13 

všechny recenze uživatele

Dívku vlastní výbuchy vzteku (obdivuhodně zahrané) vhání do náručí Dětských domovů, což přináší další vyšetření a pobyty. A přitom chce jen vlastní mámu. V 10 letech prožívat vztahové peklo smíchané s traumatickými zážitky, to je silná káva. Na konci jsem skoro nedýchal. Odcházím citově pohnut, filmově nadšen a s velkým respektem k pomáhajícím profesím (toliko nedoceněnýmy). ()

Související novinky

McQuarrie a Sandra Bullock na Netflixu

McQuarrie a Sandra Bullock na Netflixu

05.11.2019

Režisér posledních Mission: Impossible Christopher McQuarrie a herečka Sandra Bullock (Bird Box) teď spojí síly, aby natočili nové drama pro Netflix. Zatím nepojmenovaný snímek bude vyprávět o životě… (více)

6. ročník Be2Can startuje už 2. října

6. ročník Be2Can startuje už 2. října

25.09.2019

Zlatý medvěd a oba držitelé hereckých cen z letošního Berlinale, cena za režii a cena poroty z Cannes a mnoho dalšího představí 6. ročník přehlídky Be2Can. Letos se koná od 2. do 8. října v pražských… (více)

Reklama

Reklama