Reklama

Reklama

Série(3) / Epizody(161)

Nerozlučné duo kocoura Toma a myšáka Jerryho spolu soupeří v tomto americkém animovaném seriálu ve 163 dílech. Tom se neustále snaží chytit vychytralého Jerryho, který se jen tak nedá a dělá hloupému kocourovi naschvály. Nakonec ale stejně všechno dobře dopadne a Tom a Jerry jsou zase "kámoši jak hrom". (Zoiberg)

Recenze (651)

Segrestor 

všechny recenze uživatele

Pro mě byly americké příběhy o svárech mezi kočkou a myší vždy cosi magického, co na staré Tesle vypadalo zvláštně blyštivě, exoticky a sympaticky. Něco ztřeštěného a drastického, co československá televize nikdy nenabídla ani nabídnout nemohla. Díky nedokonalé rušičce se nám dařilo docela solidně chytat západoněmecké stanice a tak mám u Toma a Jerryho asociaci ne na vlezlou písničku Haničky Zagorové, ale na luxusní schlager Vielen Dank für die Blumen, vielen Dank wie lieb von dir! Ale dost už o té nostalgii. Čím je vlastně tento animovaný seriál tak zajímavý? Ptám se tím spíš, že jsem nedávno viděl nové epizody a ty mi přišly s prominutím idiotské, příšerné. (Vintage styl prvních epizod je prostě nenapodobitelný, ale i příběhy jsou lepší, vtipnější a srdečnější. Nový Tom s Jerrym, jsou hektičtí hyperaktivní kokoti, kteří nemají co nabídnout.) Budu dál říkat jen "staré epizody", abych byl srozumitelnější. Tyto staré epizody nabízely až nekonvenční humor. Dělaly si bžundu z černochů, byly propagátorem komerčního životního stylu, utahovaly si z žebráků. Jako typickému socialistickému pionýrovi mi to přišlo tuze legrační, ale tomu hustému mezi řádky jsem stejně nerozuměl. Žasl jsem pouze nad výtvarným pojetím stavu, kdy kocour doslova vyletěl z kůže, kdy proběhl cihlovou zdí a zanechal po sobě čistý řez své siluety, kdy zbělal leknutím, kdy sebe praštil litinovou pánví a dokonale zdeformoval její dno dle tvaru svého obličeje, kdy sebou nechal procházet elektrický proud, zbytečně poštval na sebe agresivního buldoka apod. To bylo cosi nevídaného, nabízelo to násilí ve své nejčistší formě a hlavně to dětem ukazovalo, že malý nemusí být nikdy slabý. Vyložili vlastně klasický motiv Davida a Goliáše po svém a v podobě legračních postaviček, a za přítomnosti gejzíru nápadů a gagů, dali tak vzniknout moderní pohádkové legendě. Vždycky jsem měl za to, že je autorem paní Hanna Barbera, která později vystřílela formu na Bugs Bunnym a stovkách dalších postaviček včetně té rodiny z pravěku nebo mluvícího medvídka z parku Yellowstone, ale tady vidím, že jsou to dva chlapi, William Hanna a Joseph Barbera, no tak to mi potom dává vše víc smysl. Tom a Jerry se patrně po smrti tvůrců dostali do rukou nějakých bláznů, kteří vzali jenom jejich nevraživost a dovedli příběhy do trapného konce. Vše ostatní, co mezi těma dvěma bylo, je pryč a zbyla jen nostalgie a vzpomínky na nohy tlusté černošky tetelící se nervózně na vratké štokrli. To byl Tom a Jerry, kámoši jak hrom. ()

Mukunda odpad!

všechny recenze uživatele

Tak to je doopravdy gól. Samoúčelné honičky, lsti a násilí, navíc pohádkovou formou, to se děti dívají na pěkné věci. Násilí, i mezi přáteli je zjevně správná věc a protože se ani jednomu z hrdinů nikdy vlastně nic nestane, i malý divák získává pocit, že může být násilné, jak chce. Násilí je zábava, škodit jinému je správné. Navíc je zde postava Jerryho - myši stavěna do role toho správného, čímž dítě získává negativní implikaci toho, že to, co je považováno za domácího škůdce, je roztomilé, zatímco kocour, který nás před škůdci chrání, je jen zlomyslný padouch. Když to srovnám s našimi starými večerníčky, které dětem předaly nějakou hodnotu, tak toto je doopravdy jen americká sračka. ()

Reklama

RedHot 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Po těch dvou bych dům uklízet opravdu nechtěl... mezi typicky groteskními výstupy obou postav (prolétávání stropem, vrhání koláčů, mlácení obřím kladivem) se tu a tam mihnou i prvky americké komiksové kultury. Například díl s názvem Myš na Broadwayi řekne českým capartům jen málo, zato malý Američan je ihned doma. A dostal jsem se i k momentu, kdy Jerry namaluje na obrázek Toma pěšinku a knír "na Adolfa" a následně na výtvor plivne. Takových perel je tam poskrovnu, ale právě to a neutuchající zásoba nápadů na to, jak zabít kočku několikrát za epizodu, činí seriál nepřekonatelným. Je třeba pochválit i úžasné souznění animace s hudbou. ()

Slavníkovec 

všechny recenze uživatele

Ani nevím, proč vždycky Jerry na Toma vyzrál a ten musel odejít s prázdnou. Jako animovaný seriál je Tom a Jerry velikánem. Vždycky jsem byl fanda Toma a i zůstanu. Originalita každého dílu občas dovádí člověka k k myšlence, jestli je to fact snad jediný dokonalý seriál, bez chyb co se kdy natočil. 98% ()

Deimos 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

DVD/// Obsazení 10/10 Děj 8/10 Hudba 8/10 Efekty 10/10/// +předně nerozlučná dvojka doplněná o další zajímavé postavy, a rovněž animace, která je bez problému koukatelná a není nikterak odpuzující nebo divná, navíc pěkná hudební znělka -některé příběhy jsou trošku nudnější a některé pochopitelně více obehrané, sem tam se najde podivný díl, občas problém se zvukem (hlavně u prvních dílů) a nesouměrný český dabing/// Dávám zasloužené 4*. Je to dvojice na které jsem vyrůstal a mám je ze všech nejraději a v tuto chvíli si nevybavím, jestli existuje něco lepšího, co by mělo na stole jasnejch 5* (no možná Bob a Bobek, kačeři a nebo určitě želvy). A pro zajímavost uvedu, že když jsem měl teď možnost zhlédnout DVD narvané několika epizodami, tak jsem si všim, že postupem času tvůrci docela silně přitvrzovali. Ale to samozřejmě nevadí, alespoň to není pořád to samé. Jo a nejlepší epizoda je asi ta na tom "golfovém hřišti". Zdravím Tome a Jerry./// Celkem 88%/// ()

Galerie (278)

Zajímavosti (40)

  • Z důvodu politické korektnosti byly v některých pozdějších verzích odstraněny kontroverzní prvky jako stereotypizovaný obraz černošky, začerňování obličejů nebo kouření. (L_O_U_S)
  • Nápad umístit Toma a Jerryho do podmořského světa byl použít i ve filmu Dangerous When Wet (1953). Rovněž byly použity i některé gagy z této grotesky (napodobování plavání želvy, útok mečouna a jeho přibití na stožár, fackování Toma ploutvemi či zajmutí chobotnicí). (Jan.Kanak)
  • Tom v seriálu zemře celkem desetkrát, nejčastěji v důsledku exploze zábavní pyrotechniky nebo jiných výbušnin. Jednou také spolu s Jerrym spáchá sebevraždu (v epizodě Blue Cat Blues). (vojtaruzek)

Související novinky

Warneři posouvají své filmy

Warneři posouvají své filmy

13.06.2020

Tenet, Wonder Woman 1984, čtvrtý Matrix i duel Godzilly a King Konga - studio Warner Bros. posunulo celý svůj kalendář. V případě prvního zmíněného se jedná o dvoutýdenní odsun, snímek tak dorazí do… (více)

Zemřel oscarový Gene Deitch

Zemřel oscarový Gene Deitch

20.04.2020

Gene Deitch, mimo jiné taky animátor slavného seriálu Tom a Jerry, zemřel ve věku 95 let. Režisér a scenárista měl na kontě Oscara za nejlepší animovaný krátkometrážní film z roku 1960, zajímavostí… (více)

Reklama

Reklama