Reklama

Reklama

Oz

(seriál)
  • USA Oz
všechny plakáty
Trailer
USA, (1997–2003), 54 h 37 min (Minutáž: 53–98 min)

Tvůrci:

Tom Fontana

Hrají:

Ernie Hudson, J.K. Simmons, Lee Tergesen, Adewale Akinnuoye-Agbaje, Harold Perrineau, Terry Kinney, Dean Winters, George Morfogen, Rita Moreno (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(6) / Epizody(56)

Americký televizní seriál napsaný a vytvořený pod taktovkou Toma Fontany. Vyšlo šest sezón v rozmezí šesti let (1997-2003). OZ je přezdívka nápravného zařízení kdesi ve státech. Mnoho příběhů se odehrává v Emerald City, kde panují podivné pravidla. Zkráceně „Em City“ je experimentální typ vězení. Příběhem nás provází Augustus Hill (Harold Perrineau) bývalý drogový dealer a feťák nyní na kolečkovém křesle. (gruvacek)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (95)

Dr_Bilo 

všechny recenze uživatele

Oz, pouliční jméno pro Osvaldské státní nápravné zařízení. Čtvrtého stupně. Máme zde árijské bratrstvo, které se vyžívá ve znásilňování spoluvězňů. Máme zde hispánské, černošské a taliánské gangy bojující o nadvládu nad prodejem drog a samozřejmě jsou zde i černošští muslimové, kteří po vzoru Malcolma X bojují za svá práva. V tomto výčtu bych mohl dlouze pokračovat a přirozeně je zde i spoustu individuí, která by člověk jen těžko mohl zařadit do nějaké škatulky a ti všichni spolu musí každý den žít. Společně jíst, společně cvičit v posilovně a společně se sprchovat. Člověk nemusí být zrovna Columbo, aby začal tušit, že tohle nemůže dopadnout dobře. Oz je plný drog, násilí a sexu, ale moc děvčat se v něm nevyskytuje... Jednoznačně nejdrsnější seriál, jaký jsem kdy viděl a to už jsem jich přece jenom pár viděl. Tohle není televize, to je HBO. ()

Redi 

všechny recenze uživatele

Trvalo mě několik epizod (ne-li celou první sérii), než jsem se do toho dostal, než jsem se vžil do postav, které stejně pořád umírají, jsou zavražděni abych byl přesný, brutálními způsoby. Potom už jenom člověk čeká, co za dalšího zmetka dojde, který buď hned pojde nebo to tam začne ovládat až do konce. Nepředvídatelný seriál se spoustou nepředvídatelných postav, kde si každý najde nějaké svoje oblíbence, pokud si zrovna na samotce nezačne potírat svoje výkaly po zdech. Největší radost v seriálu - když árijci dostanou počuni nebo když si jeden z druhého udělá svoju děvku. Árijská síla :D ()

Reklama

evilmind 

všechny recenze uživatele

Další seriálový maraton, 60 hodin čistého času, kterých nebudu určitě litovat. Vězeňská show HBO je tak drsná, že z jakéhokoliv jiného snímku ze stejného prostředí dělá jen trapně markýrovanou podívanou. Jsou tu propracované intriky i primitivní násilí, vezeňské gangy, zkorumpovaní dozorci, a lidský život nemá cenu ani zlámaného dolaru. I ti nejkladnější hrdinové jsou alespoň vrazi nebo prznitelé malých dětí. Brutální scény jsou IMHO občas až příliš brutální na televizní obrazovku, a tím víc je třeba HBO ocenit... ()

Gothar 

všechny recenze uživatele

Majstrovské dielo, dej sa v každom dieli posúva dopredu, nenájdete tu epizódy slúžiace iba na vyplnenie času. Väzni prichádzajú a odchádzajú a drsné prostredie pôsobí viacmenej realisticky. Nie je tu vyslovene kladná postava a v podstate si len môžete vybrať svojho hrdinu a dúfať, že život v base prežije bez ujmy. Oz nemá hlavnú dejovú líniu, ale o to lepšie pôsobí ako celok, kde sledujete rôzne príbehy, ktoré sa občas spájajú, potom rozchádzajú alebo končia. Kvalita sa drží vysoko, obľúbenú sériu nemám. Prvá je trochu slabšia, možno aj preto, že nikoho nepoznáte, ale potom ide kvalita hore a už neklesá. Herci sú výborní a veril som im každé slovo. Dojem umocňuje takmer úplná absencia happyendov. 100 % ()

esopesokeso 

všechny recenze uživatele

Už som skoro na konci druhej série a veľmi dobre sa na to pozerá.Predstavia vám pár postáv a čakáte, že nejaká je podstatná a hned behom zvratu kohosi podpália a pošlu do kytiek.Dej sa rýchlo a dynamicky rozvíja, žiadné telenovelské naťahovačky, postavy sa vyvíjajú, kastrácia, či odkusnutie penisu ani v tomto seriále nechýba, čo je veľmi dobre.Každú chvíľu príde do väzenia nová postava a je to ako ruská ruleta...ktosi musí byť oprcaný, niekto musí chcípnuť a byť podvedený.A idem na ďalšiu časť.. ()

Galerie (65)

Zajímavosti (22)

  • Epizoda je propojena se seriálem Rodina Sopránů (od r. 1999). Vězni sledují televizní pořad, ve kterém se objeví herec Robert Iler. V pořadu je herec doslovně jmenován jako „Tony Soprano – Robert Iler“. Takže herec hraje sám sebe, jako herce, který hraje v Rodině Sopránů. (HonzysKISS)
  • Lee Tergesen, představitel Tobiase Beechera, při natáčení scény v první epizodě, kdy buší na stěnu cely, přišel o cit v obou ukazováčcích. (Blz2g)
  • Scenárista Tom Fontana pojmenoval věznici Oswald po Russellovi Oswaldovi, který byl skutečným dozorcem v napravném zařízení Attica, ve kterém prupuklo povstání vězňů. (CRYPT)

Související novinky

Sirotek Thor konečně adoptovaný?

Sirotek Thor konečně adoptovaný?

29.12.2011

Nejdřív se na něj vykašlal režisér jedničky Kenneth Branagh, pak televizní tvůrce Brian Kirk a nedávno kvůli obvyklým „tvůrčím neshodám“ i Patty Jenkins (Zrůda). Následně studio Marvel oslovilo další… (více)

Reklama

Reklama