Reklama

Reklama

Oz

(seriál)
  • USA Oz
všechny plakáty
Trailer
USA, (1997–2003), 54 h 37 min (Minutáž: 53–98 min)

Tvůrci:

Tom Fontana

Hrají:

Ernie Hudson, J.K. Simmons, Lee Tergesen, Adewale Akinnuoye-Agbaje, Harold Perrineau, Terry Kinney, Dean Winters, George Morfogen, Rita Moreno (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(6) / Epizody(56)

Americký televizní seriál napsaný a vytvořený pod taktovkou Toma Fontany. Vyšlo šest sezón v rozmezí šesti let (1997-2003). OZ je přezdívka nápravného zařízení kdesi ve státech. Mnoho příběhů se odehrává v Emerald City, kde panují podivné pravidla. Zkráceně „Em City“ je experimentální typ vězení. Příběhem nás provází Augustus Hill (Harold Perrineau) bývalý drogový dealer a feťák nyní na kolečkovém křesle. (gruvacek)

(více)

Recenze (95)

PAVEK 

všechny recenze uživatele

Adebisi, Beecher, Schillinger, O'Reily, Said, Alvarez, "Kenny".... tento seriál je neuvěřitelnou přehlídkou neskutečně velkého množství neskutečně výborně napsaných postav. Je jich tu tolik, že si vybere zkrátka každý. Všichni to jsou hajzlové, nicméně zamilujete si je. Lepší seriál odehrávající se ve vězení neexistuje. Prison Break byl o útěku z vězení, Oz je spíše o neustále větším se propadání do vězeňské reality. Oz žije svým vlastním životem, vězni umírají a přicházejí, Oz přetrvává. I postavy managementu věznice, tedy od ředitele, přes šéfa Emerald City, cvokařku, kněze až po bachaře, jsou taktéž skvělé, jen těžko zde narazíte na slabě zahranou / napsanou postavu. Vše je velice syrové, drsné, realistické a zážitek ze sledování je velice intenzivní. I když se příběh ve skutečnosti nikam moc neubírá a je zde absence šokových cliff-hangerů jaké známe třeba z Lostu a jiných seriálů, přesto po skončení jednoho dílu máte nepřekonatelnou touhu pustit si ihned díl další. Jediné srovnání se zde nabízí s kultovním The Wire. ()

KOZEL84 

všechny recenze uživatele

Několik měsíců s tímhle a sem trochu institucionalizovaný.Není to tak bezvýhradně dokonalé jako Wire,ale mnohem chytlavější (asi nejlepší pilot co sem kdy viděl) a s takovým množstvím postav,že si každý určitě najde svého oblíbeného sociopata.Lepšího průvodce než Perrineau si jde těžko představit a J.K.Simmons po tomhle už nikdy nebude co dřív.Další skvělé postavy sou Keller,Beecher,Adebisi,Said,Alvarez....no je jich fakt mrtě.Škoda první půlky 4. řady,která už je fakt hodně ujetá a hlavně Všemohoucí zas kurví všechno co může (hrozivé dialogy zralé na psychiatra-pokud možno ne zároven' jeptišku).Co na tom,že Emerald City by každý soudný člověk dávno zrušil a počet mrtvol by v klidu dal menší městečko (škoda že sem to nepočítal),když je to tak návykové.První 3 série za pět-další 3 za čtyry-dohromady za pět.Nápravné zařízení?;DDD ()

gonga 

všechny recenze uživatele

Lepší než The wire Oz není, ale i tak jde o výjimečný zážitek a silně návykovou podívanou. Po třetí sérii jsem nucen zvýšit hodnocení na 5. ()

Hapretor 

všechny recenze uživatele

Viděno tři díly. Kdepak! Je to nuda. Jednotlivé charaktery, vyloženě to nejdůležitější, nic extra. Nepřipadalo mi, že by byly nějak skvěle propracované. Je to taková všeho chuť debilů a bláznů, takže zbývá jen to docela zajímavé prostředí. ()

truby 

všechny recenze uživatele

Beze sporu další velmi kvalitní seriál z produkce HBO. Není to jen o příběhu, napětí, vývoji postav, o tom, že vás teno seriál nutí dívat stylem díl za dílem až zjistíte, že jsou dvě ráno. Každým dílem vás provází sympatický chlapík v kolečkovém křesle, který se snaží zamýšlet nad tématem spravedlnosti, morálky atak vůbec. To co mi tam chybělo a kvůli čemu v mém hodnocení chybí jedna hvězdička k plnému počtu, je to, že tenhle seriál neobsahuje kladného hrdninu a nutí vás symatizovat s vrahy, i ten nejkladnější ze "záporných" má na kontě min. dvě vraždy, což mně jako trochu naivnímu divákovi, který věří vždy ve vítězství dobra nad zlem, trochu vadilo. ()

Mukunda 

všechny recenze uživatele

Je to bezesporu dobrý seriál se skvěle napsanými charaktery, naturalisticky vylíčené prostředí věznice, bez příkras, tak, jak to je. Já bych ho i snad hodnotil 5 hvězdami, protože ve svém žánru je určitě mezi nejlepšími a HBO produkce je vždy zárukou kvality. Bohužel ale mám v tomto seriálu pocit, že se tvůrci snaží, abych si k těm vyvrhelům společnosti vytvořil nějaký vztah, navzdory tomu, co jsou ti odsouzení zač. Jsou mi představovány jejich každodenní problémy, některé větší, jiné menší, a po mně se chce, abych je s nimi sdílel. Já si ale nemohu vytvořit kladný vztah k člověku, který fetuje a někoho kvůli tomu zabije. Nemohu si vytvořit vztah ani k tomu, který se opije a zabije malou holku. Pokud jsem si vytvořil kladný vztah k někomu, tak to byl ten z "druhé strany," mezi vězni jsem měl oblíbence jen jednoho. Nemohu tím pádem souhlasit s myšlenkou toho vězení, tím méně onoho muslimského fanatika, který se domnívá, že vrah a násilník by měl mít nějaká práva. Seriál se snaží diváka do této pozice dostat, což mi na něm vadí. Jinak je to však seriál kvalitní, a navzdory mým námitkám je tam až nečekaně velký filozofický přesah, který nás donutí zamyslet se. ()

xxENDxx 

všechny recenze uživatele

naprostá pecka. Vůbec první HBO Originál seriál, kterej ani dnes nemá moc konkurenci. 6. sérií naprosto brutálně nabušenýho dramatu z vězeňskýho prostředí. Že se s tím HBO nemazlí snad není potřeba zdůrazňovat. Spousta známejch herců v hodně zajímavejch rolích. Spousta brutality. A hlavně spousta zábavy. Takový game of thrones, kdyby se to místo Westerosu odehrávalo v kriminále. Špageťáci, Negři, Muslimové, Latinos, Náckové, Pánbíčkáři... všichni se navzájem nesnáší a všichni jsou 24/7 pod stejnou střechou. O znásilňování, vraždění, fetování, masakrování, intriky a podobný libůstky tu není nouze a i když je tu asi 10 hlavních postav, tak se to nezvrhává do blábolu a každá postava je opravdu zajímavá. Kdo neviděl, tak by měl dohánět. ()

FOCKE_WULF 

všechny recenze uživatele

Všechno je tu děsně rychlé, spojenectví se mění ze dne na den, ve 14:15 se nigga se špageťáky domluví na společném obchodování s drogama a už v 15:07 jako malou protislužbu zabíjejí vyhlídnutou oběť. A přitom se ještě před dvěma hodinama na smrt nenáviděli. Kurevsky napínavej seriál. ()

hulinsky 

všechny recenze uživatele

Skvost, u nehoz clovek lituje, ze jednou z nezbytnych lidskych potreb je i spanek, ktery mu znemoznuje sledovat Oz v takove mire, v jake by chtel. ()

patushik 

všechny recenze uživatele

Těžko najdete lepší vězeňský seriál nežli je OZ. Války gangů jsou zde na denním pořádku, výborně vykreslené postavy, kterých je zde skutečně hodně a i přesto je budete všechny znát velmi dobře. V OZu jsem našel spoustu herců z mých ostatních oblíbených seriálů (Lost, Dexter, Black Donnellys atd), tak i to mě potěšilo. Upozorňuji, že to není pro slabé nátury:). 100% ()

ktL 

všechny recenze uživatele

Geniální a chytlavý koncept vězeňských minidramat, který drží perfektně pospolu. Každý díl se v Oz zaměřuje na život v cele z různých pohledů a já vám garantuju, že tolik vyřčených životních pravd (bez náznaku patosu) jste jinde neslyšeli. 100% ()

Roner 

všechny recenze uživatele

Geniální seriál z vězeňského prostředí. Vyserte se na shitovej prison brejk a shlédňete toto! Ano, je to hodně uondaný a zdlouhavý ale stojí to zato! Jakýhokoli američana se zeptám - "Znáš seriál OZ, dáváli ho dávno na HBO...?" odpověd - "Ty krávo to je hustej seriál ! " Takže asi tak :-) 80% ()

forkys 

všechny recenze uživatele

Na tři týdny jsem se dobrovolně vydal do Newyorské věznice.. Abych pravdu řekl, tak v šesté sérii už mě seriál neskutečně nudil.. Sledovat pořád dokola opakující se události, měnící se vztahy mezi vězni, ale o tom seriáli přeci jsou ne? Trochu mě mrzelo, že se tam ukazovali po většinu času dokola ty stejné tváře (Verne, Tobias, Keller) a "vězni", kteří mě fascinovali brzy umřeli :-/ A kteří vězni že mě ro fascinovali? Cyril mi tak nějak přirost k srdci, ale to byl asi záměr tvůrcu.. Omar mě při každé scéně hrozně rozesmál, byla to vyjímečná postava v sérii a krásný příklad motta: kdo si jak ustele.., i přes všechno snažení polepšit se nad ním lámal nakonec každý hůl. ________ Jen si nejsem úplně jistý zda účelem seriálu bylo vykreslit "hrůzostrašný" život ve vězení nebo motivovat ke spáchání trestného činu a následně se nechat zavřít? ()

danny_21 

všechny recenze uživatele

HBO zase jednou ukázala ( i když na starším kusu ), že je seriálovou špičkou. V Ozu se nehraje v rukavičkách, ale ukazuje věžeňský systém a život spravedlivě odsouzených v plné syrovosti a nahotě a nesčetněkrát i bezmocnosti a nelítostné krutosti. Jeden výborný herecký výkon za druhým, výborně napsané a vyvíjející se postavy, škoda toho, že v posledních 2 sériích těch vražd na objednávku a hodících se náhod bylo na můj vkus už příliš. Nebýt toho, že jsem se dostal do Emerald City až v roce 2015 a ten zub času je znát, bylo by to před 10-ti lety naprostá bomba. Budete mi chybět - Schillingere, Hoyte, Básníku, Kareeme, Adebisi, Pancamo, Busmalisi, Reillyové, otče Mukado i ty nanebevzatý reverende Dylane :-) Jako celek silné 4 hvězdy - 80 % ()

Mr.Roman 

všechny recenze uživatele

Výborný seriál z väzenského prostredia, ktorý strčí do kapse celý vychvalovaný a oceňovaný Prison break. Zaujme aj originálne riešeným spôsobom rozprávania príbehu - väzňom na vozíku v akomsi presklennom module, v podaní excelentného Harolda Perrineaua (u nás viac známeho ako Michael zo Ztracených). Jednotlivé epizódy poukazujú na ťažkosti, krutosť, nemohúcnosť, (ne)spravodlivosť väzenského života, či na osudy jednotlivých väzňov. Na rozdiel od trendu súčasných seriálov nekončia epizódy v najlepšom a otvoreným koncom, len aby nalákali na ďalšie diely, ale práve naopak a aj napriek tomu sa tešíte na následujúcu epizódu podobne ako trestanci na slobodu.. ()

Tales 

všechny recenze uživatele

Po první sérii zatim hodnotim plným počtem. Je to hodně kvalitní věc, kde se život ve vězení popisuje dost reálně a kde nehrozej žádný happy endy, nebo podobný věci. Nejsou tu v podstatě žádný kladný postavy, kromě pár výjimek, který ani nejsou vězňové. Zbytek sou vrazi, dealeři, feťáci, krysy, zmrdi, kanibalové, teploušové, transvestiti atd. Pak tam je pár neutrálních postav a to je asi všechno. Zajímavej je i způsob vyprávění a pokud sledujete seriály, tak tam můžete vidět několik známých tváří, jako třeba Mr.Eko a Michael z Lostu, Taub z House, nebo Maria Laguerta z Dextera a jak koukám na obsazení, tak v pozdějších sériích přibudou ještě další :) Už se těšim až se podívám na další série. ()

Související novinky

Sirotek Thor konečně adoptovaný?

Sirotek Thor konečně adoptovaný?

29.12.2011

Nejdřív se na něj vykašlal režisér jedničky Kenneth Branagh, pak televizní tvůrce Brian Kirk a nedávno kvůli obvyklým „tvůrčím neshodám“ i Patty Jenkins (Zrůda). Následně studio Marvel oslovilo další… (více)

Reklama

Reklama